Kolmiulotteinen visualisointi mikromaailman konenäköjärjestelmässä: Diplomityö

Translated title of the contribution: Three dimensional visualization in microworld machine vision systems: Master's thesis

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

Työssä oli tarkoituksena saada toteutettua kolmiulotteiseen visualisointiin soveltuva ohjelmisto mikrokokoluokkaa olevien kappaleiden konenäköjärjestelmään. Työssä jouduttiin myös jatkokehittämään menetelmää kolmiulotteisen kuvan hankkimiseksi yhdellä kameralla mikrokokoisesta kohteesta. Kohteen kolmiulotteisella kuvalla voitaisiin suorittaa automaattista järjestelmäohjausta. Työssä tutkittiin ja selvitettiin laitteistolla saavutettavia tarkkuuksia ja nopeuksia, sen soveltamiseksi esimerkiksi mikromanipulaattorin ohjaamiseen. Lisäksi tutkittiin erilaisia kohteita joissa voitaisiin hyödyntää kolmiulotteista visualisointia. Tällaisia kohteita on kappaleiden laadunvalvonnassa tai niiden tutkimisessa ja esittämisessä. Syvyystiedon keräävällä menetelmällä oli saavutettava riittävä nopeus, jotta sillä voitaisiin tarvittaessa ohjata reaaliaikaisesti toimilaitteita. Menetelmänä käytettiin "Depth from Focusing" -menetelmää, johon VTT:llä oli jo aiemmin kehitetty automaattinen fokusointiohjelmisto. Työn puitteissa suoritettiin laitteisto- ja menetelmäkehitystä järjestelmän nopeuttamiseksi. Visualisoinnin toteuttamisen eri mahdollisuuksia kartoitettiin ja sellainen toteutettiin rakennettuun konenäköjärjestelmään.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • Lappeenranta University of Technology
Place of PublicationLappeenranta
Publisher
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Fingerprint

sapropterin

Keywords

  • machine vision systems
  • 3D-imaging
  • MST - microsystem technology
  • triangulation

Cite this

Laitinen, Jukka. / Kolmiulotteinen visualisointi mikromaailman konenäköjärjestelmässä : Diplomityö. Lappeenranta : Lappeenranta University of Technology, 2002. 99 p.
@phdthesis{90755f1447334d539677aae3615d96c4,
title = "Kolmiulotteinen visualisointi mikromaailman konen{\"a}k{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}: Diplomity{\"o}",
abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} oli tarkoituksena saada toteutettua kolmiulotteiseen visualisointiin soveltuva ohjelmisto mikrokokoluokkaa olevien kappaleiden konen{\"a}k{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n. Ty{\"o}ss{\"a} jouduttiin my{\"o}s jatkokehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n menetelm{\"a}{\"a} kolmiulotteisen kuvan hankkimiseksi yhdell{\"a} kameralla mikrokokoisesta kohteesta. Kohteen kolmiulotteisella kuvalla voitaisiin suorittaa automaattista j{\"a}rjestelm{\"a}ohjausta. Ty{\"o}ss{\"a} tutkittiin ja selvitettiin laitteistolla saavutettavia tarkkuuksia ja nopeuksia, sen soveltamiseksi esimerkiksi mikromanipulaattorin ohjaamiseen. Lis{\"a}ksi tutkittiin erilaisia kohteita joissa voitaisiin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} kolmiulotteista visualisointia. T{\"a}llaisia kohteita on kappaleiden laadunvalvonnassa tai niiden tutkimisessa ja esitt{\"a}misess{\"a}. Syvyystiedon ker{\"a}{\"a}v{\"a}ll{\"a} menetelm{\"a}ll{\"a} oli saavutettava riitt{\"a}v{\"a} nopeus, jotta sill{\"a} voitaisiin tarvittaessa ohjata reaaliaikaisesti toimilaitteita. Menetelm{\"a}n{\"a} k{\"a}ytettiin {"}Depth from Focusing{"} -menetelm{\"a}{\"a}, johon VTT:ll{\"a} oli jo aiemmin kehitetty automaattinen fokusointiohjelmisto. Ty{\"o}n puitteissa suoritettiin laitteisto- ja menetelm{\"a}kehityst{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}n nopeuttamiseksi. Visualisoinnin toteuttamisen eri mahdollisuuksia kartoitettiin ja sellainen toteutettiin rakennettuun konen{\"a}k{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n.",
keywords = "machine vision systems, 3D-imaging, MST - microsystem technology, triangulation",
author = "Jukka Laitinen",
note = "CA: TUO OH: diplomity{\"o} Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu, Konetekniikan osasto",
year = "2002",
language = "Finnish",
publisher = "Lappeenranta University of Technology",
address = "Finland",
school = "Lappeenranta University of Technology",

}

Laitinen, J 2002, 'Kolmiulotteinen visualisointi mikromaailman konenäköjärjestelmässä: Diplomityö', Master Degree, Lappeenranta University of Technology , Lappeenranta.

Kolmiulotteinen visualisointi mikromaailman konenäköjärjestelmässä : Diplomityö. / Laitinen, Jukka.

Lappeenranta : Lappeenranta University of Technology, 2002. 99 p.

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

TY - THES

T1 - Kolmiulotteinen visualisointi mikromaailman konenäköjärjestelmässä

T2 - Diplomityö

AU - Laitinen, Jukka

N1 - CA: TUO OH: diplomityö Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu, Konetekniikan osasto

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Työssä oli tarkoituksena saada toteutettua kolmiulotteiseen visualisointiin soveltuva ohjelmisto mikrokokoluokkaa olevien kappaleiden konenäköjärjestelmään. Työssä jouduttiin myös jatkokehittämään menetelmää kolmiulotteisen kuvan hankkimiseksi yhdellä kameralla mikrokokoisesta kohteesta. Kohteen kolmiulotteisella kuvalla voitaisiin suorittaa automaattista järjestelmäohjausta. Työssä tutkittiin ja selvitettiin laitteistolla saavutettavia tarkkuuksia ja nopeuksia, sen soveltamiseksi esimerkiksi mikromanipulaattorin ohjaamiseen. Lisäksi tutkittiin erilaisia kohteita joissa voitaisiin hyödyntää kolmiulotteista visualisointia. Tällaisia kohteita on kappaleiden laadunvalvonnassa tai niiden tutkimisessa ja esittämisessä. Syvyystiedon keräävällä menetelmällä oli saavutettava riittävä nopeus, jotta sillä voitaisiin tarvittaessa ohjata reaaliaikaisesti toimilaitteita. Menetelmänä käytettiin "Depth from Focusing" -menetelmää, johon VTT:llä oli jo aiemmin kehitetty automaattinen fokusointiohjelmisto. Työn puitteissa suoritettiin laitteisto- ja menetelmäkehitystä järjestelmän nopeuttamiseksi. Visualisoinnin toteuttamisen eri mahdollisuuksia kartoitettiin ja sellainen toteutettiin rakennettuun konenäköjärjestelmään.

AB - Työssä oli tarkoituksena saada toteutettua kolmiulotteiseen visualisointiin soveltuva ohjelmisto mikrokokoluokkaa olevien kappaleiden konenäköjärjestelmään. Työssä jouduttiin myös jatkokehittämään menetelmää kolmiulotteisen kuvan hankkimiseksi yhdellä kameralla mikrokokoisesta kohteesta. Kohteen kolmiulotteisella kuvalla voitaisiin suorittaa automaattista järjestelmäohjausta. Työssä tutkittiin ja selvitettiin laitteistolla saavutettavia tarkkuuksia ja nopeuksia, sen soveltamiseksi esimerkiksi mikromanipulaattorin ohjaamiseen. Lisäksi tutkittiin erilaisia kohteita joissa voitaisiin hyödyntää kolmiulotteista visualisointia. Tällaisia kohteita on kappaleiden laadunvalvonnassa tai niiden tutkimisessa ja esittämisessä. Syvyystiedon keräävällä menetelmällä oli saavutettava riittävä nopeus, jotta sillä voitaisiin tarvittaessa ohjata reaaliaikaisesti toimilaitteita. Menetelmänä käytettiin "Depth from Focusing" -menetelmää, johon VTT:llä oli jo aiemmin kehitetty automaattinen fokusointiohjelmisto. Työn puitteissa suoritettiin laitteisto- ja menetelmäkehitystä järjestelmän nopeuttamiseksi. Visualisoinnin toteuttamisen eri mahdollisuuksia kartoitettiin ja sellainen toteutettiin rakennettuun konenäköjärjestelmään.

KW - machine vision systems

KW - 3D-imaging

KW - MST - microsystem technology

KW - triangulation

M3 - Master's thesis

PB - Lappeenranta University of Technology

CY - Lappeenranta

ER -

Laitinen J. Kolmiulotteinen visualisointi mikromaailman konenäköjärjestelmässä: Diplomityö. Lappeenranta: Lappeenranta University of Technology, 2002. 99 p.