Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia

Aatto J Repo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tiedon hankinnan tehostamisen mahdollisuuksia uutta tietoteknologiaa hyödyntäen kuvataan ja analysoidaan. Työ pohjautuu pääosin parin viime vuoden aikana Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa julkaistuun kirjallisuuteen. Laajahko aineisto on jäsennetty tiedon hankinnan tukemista ajatellen. Tiedon hankinnan luonteen kuvaus ja tiedon hankinnan näkökulmien analyysi antavat taustan uuden teknologian kuvaukselle. Keskeisimmin ovat esillä tiedon tarvitsija ja tiedon välittäjä. Uusi tietoteknologia sisältää perusteknologian ja sen sovellukset. Perusteknologian muodostavat tietokone, tietoliikennelaitteet, muistilaitteet ja ihminen-kone-kommunikoinnin laitteistot. Viimemainitut realisoituvat monissa tietoteknologian sovelluksissa, kuten tekstinkäsittelyssä, teleterissä, elektronisessa postissa ja kokouksessa, telekopioinnissa, videotexissa, teksti-TV:ssä sekä kaapeli-TV:ssä. Kirjaston ja tietopalvelun automatisointi antaa kuvan tiedon hankinnan kehittymisestä tietoteknologian avulla kahtena viime vuosikymmenenä. Uuden tietoteknologian hajanainen kehitys on aiheuttanut integroimistarpeen myös tietotyöntekijälle. Integroitumista tarkastellaan yhteiskunnan, työyhteisön ja yksittäisen tiedontarvitsijan kannalta. Nopea tietoteknologian kehitys antaa runsaasti haasteita tietopalvelutoiminnan jatkuvalle kehittämiselle. Tilanne vaatii astinnousevien ongelmien analysointia ja informaatikon ammatin arviointia sekä tietopalvelun kehittämistarpeiden kokoamista. Esimerkkiutopian avulla kuvataan tulevaisuuden tietotyötä sekä pohjustetaan keskeisiä kansallisen tason kysymyksiä, joita tietoteknologian hyödyntämisen lisääntyminen tuo esiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages93
ISBN (Print)951-38-1548-X
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number114
ISSN0358-5085

Keywords

  • telecommunication
  • information centers
  • information systems
  • libraries
  • information seeking

Cite this

Repo, A. J. (1982). Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 114
Repo, Aatto J. / Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 93 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 114).
@book{d8a6de9b79ce4419bc26c79d7d42e82f,
title = "Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia",
abstract = "Tiedon hankinnan tehostamisen mahdollisuuksia uutta tietoteknologiaa hy{\"o}dynt{\"a}en kuvataan ja analysoidaan. Ty{\"o} pohjautuu p{\"a}{\"a}osin parin viime vuoden aikana Yhdysvalloissa ja L{\"a}nsi-Euroopassa julkaistuun kirjallisuuteen. Laajahko aineisto on j{\"a}sennetty tiedon hankinnan tukemista ajatellen. Tiedon hankinnan luonteen kuvaus ja tiedon hankinnan n{\"a}k{\"o}kulmien analyysi antavat taustan uuden teknologian kuvaukselle. Keskeisimmin ovat esill{\"a} tiedon tarvitsija ja tiedon v{\"a}litt{\"a}j{\"a}. Uusi tietoteknologia sis{\"a}lt{\"a}{\"a} perusteknologian ja sen sovellukset. Perusteknologian muodostavat tietokone, tietoliikennelaitteet, muistilaitteet ja ihminen-kone-kommunikoinnin laitteistot. Viimemainitut realisoituvat monissa tietoteknologian sovelluksissa, kuten tekstink{\"a}sittelyss{\"a}, teleteriss{\"a}, elektronisessa postissa ja kokouksessa, telekopioinnissa, videotexissa, teksti-TV:ss{\"a} sek{\"a} kaapeli-TV:ss{\"a}. Kirjaston ja tietopalvelun automatisointi antaa kuvan tiedon hankinnan kehittymisest{\"a} tietoteknologian avulla kahtena viime vuosikymmenen{\"a}. Uuden tietoteknologian hajanainen kehitys on aiheuttanut integroimistarpeen my{\"o}s tietoty{\"o}ntekij{\"a}lle. Integroitumista tarkastellaan yhteiskunnan, ty{\"o}yhteis{\"o}n ja yksitt{\"a}isen tiedontarvitsijan kannalta. Nopea tietoteknologian kehitys antaa runsaasti haasteita tietopalvelutoiminnan jatkuvalle kehitt{\"a}miselle. Tilanne vaatii astinnousevien ongelmien analysointia ja informaatikon ammatin arviointia sek{\"a} tietopalvelun kehitt{\"a}mistarpeiden kokoamista. Esimerkkiutopian avulla kuvataan tulevaisuuden tietoty{\"o}t{\"a} sek{\"a} pohjustetaan keskeisi{\"a} kansallisen tason kysymyksi{\"a}, joita tietoteknologian hy{\"o}dynt{\"a}misen lis{\"a}{\"a}ntyminen tuo esiin.",
keywords = "telecommunication, information centers, information systems, libraries, information seeking",
author = "Repo, {Aatto J}",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1548-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "114",
address = "Finland",

}

Repo, AJ 1982, Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 114, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia. / Repo, Aatto J.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 93 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 114).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia

AU - Repo, Aatto J

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tiedon hankinnan tehostamisen mahdollisuuksia uutta tietoteknologiaa hyödyntäen kuvataan ja analysoidaan. Työ pohjautuu pääosin parin viime vuoden aikana Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa julkaistuun kirjallisuuteen. Laajahko aineisto on jäsennetty tiedon hankinnan tukemista ajatellen. Tiedon hankinnan luonteen kuvaus ja tiedon hankinnan näkökulmien analyysi antavat taustan uuden teknologian kuvaukselle. Keskeisimmin ovat esillä tiedon tarvitsija ja tiedon välittäjä. Uusi tietoteknologia sisältää perusteknologian ja sen sovellukset. Perusteknologian muodostavat tietokone, tietoliikennelaitteet, muistilaitteet ja ihminen-kone-kommunikoinnin laitteistot. Viimemainitut realisoituvat monissa tietoteknologian sovelluksissa, kuten tekstinkäsittelyssä, teleterissä, elektronisessa postissa ja kokouksessa, telekopioinnissa, videotexissa, teksti-TV:ssä sekä kaapeli-TV:ssä. Kirjaston ja tietopalvelun automatisointi antaa kuvan tiedon hankinnan kehittymisestä tietoteknologian avulla kahtena viime vuosikymmenenä. Uuden tietoteknologian hajanainen kehitys on aiheuttanut integroimistarpeen myös tietotyöntekijälle. Integroitumista tarkastellaan yhteiskunnan, työyhteisön ja yksittäisen tiedontarvitsijan kannalta. Nopea tietoteknologian kehitys antaa runsaasti haasteita tietopalvelutoiminnan jatkuvalle kehittämiselle. Tilanne vaatii astinnousevien ongelmien analysointia ja informaatikon ammatin arviointia sekä tietopalvelun kehittämistarpeiden kokoamista. Esimerkkiutopian avulla kuvataan tulevaisuuden tietotyötä sekä pohjustetaan keskeisiä kansallisen tason kysymyksiä, joita tietoteknologian hyödyntämisen lisääntyminen tuo esiin.

AB - Tiedon hankinnan tehostamisen mahdollisuuksia uutta tietoteknologiaa hyödyntäen kuvataan ja analysoidaan. Työ pohjautuu pääosin parin viime vuoden aikana Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa julkaistuun kirjallisuuteen. Laajahko aineisto on jäsennetty tiedon hankinnan tukemista ajatellen. Tiedon hankinnan luonteen kuvaus ja tiedon hankinnan näkökulmien analyysi antavat taustan uuden teknologian kuvaukselle. Keskeisimmin ovat esillä tiedon tarvitsija ja tiedon välittäjä. Uusi tietoteknologia sisältää perusteknologian ja sen sovellukset. Perusteknologian muodostavat tietokone, tietoliikennelaitteet, muistilaitteet ja ihminen-kone-kommunikoinnin laitteistot. Viimemainitut realisoituvat monissa tietoteknologian sovelluksissa, kuten tekstinkäsittelyssä, teleterissä, elektronisessa postissa ja kokouksessa, telekopioinnissa, videotexissa, teksti-TV:ssä sekä kaapeli-TV:ssä. Kirjaston ja tietopalvelun automatisointi antaa kuvan tiedon hankinnan kehittymisestä tietoteknologian avulla kahtena viime vuosikymmenenä. Uuden tietoteknologian hajanainen kehitys on aiheuttanut integroimistarpeen myös tietotyöntekijälle. Integroitumista tarkastellaan yhteiskunnan, työyhteisön ja yksittäisen tiedontarvitsijan kannalta. Nopea tietoteknologian kehitys antaa runsaasti haasteita tietopalvelutoiminnan jatkuvalle kehittämiselle. Tilanne vaatii astinnousevien ongelmien analysointia ja informaatikon ammatin arviointia sekä tietopalvelun kehittämistarpeiden kokoamista. Esimerkkiutopian avulla kuvataan tulevaisuuden tietotyötä sekä pohjustetaan keskeisiä kansallisen tason kysymyksiä, joita tietoteknologian hyödyntämisen lisääntyminen tuo esiin.

KW - telecommunication

KW - information centers

KW - information systems

KW - libraries

KW - information seeking

M3 - Report

SN - 951-38-1548-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Repo AJ. Tiedon hankinta ja uusi tietoteknologia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 93 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 114).