Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä

Kai Häkkinen, Maarit Heikkinen, Merja Airola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomalainen teollisuus on globalisaation myötä joutunut todelliseen kilpailuun kansainvälisillä areenoilla. Vaikka Suomessa valmistetaankin korkeatasoisia tuot-teita, niitä valmistetaan myös kaikkialla muualla. Yritysten on kyettävä luomaan asiakaslähtöisiä tuotteita ja palveluita sekä toimintaan sopiva partneriverkosto, jonka avulla tuotanto saadaan toteutettua ja toimitettua asiakkaille taloudellisesti. Suomessa on käynnissä laaja keskustelu innovaatioista ja niiden vauhdittami-sesta. Uusien tuotteiden, tuotantojärjestelmien ja liiketoimintamallien kehittäminen on avainasemassa vientitoiminnan lisäämiseksi. Tässä tutkimuksessa lähdetään ajatuksesta, että suomalaisen teollisuuden eri-tyisesti tehostettava aihealue on kehittämistoiminnan johtaminen. Teollinen toiminta on innovaatiojohtamisen näkökulmasta haastava kohde, erityisesti kun halutaan vauhdittaa kaikenlaista kehittämistoimintaa. Teollinen toiminta ei voi perustua sattumaan eikä anarkiaan, vaan systemaattiseen, johdettuun toimintaan. Tästä johtuen innovaatiojohtamista varten on kehitettävä uusia systemaattisia johtamis-malleja kekseliäisyyden vauhdittamiseksi. Tässä tutkimuksessa kehitettiin käytäntöä palvelevan johtamismallin ideaa, joka perustuu Nonakan & Co. kehittämään teoreettiseen tiedon luomisen yhdistettyyn malliin. Tämä teoreettinen malli on esitelty ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja sitä on laajalti siteerattu ja sovellettu. Mallin mukaisesti yritykseen saatu uusi tieto siirtyy useiden vaiheiden kautta osaksi liiketoimintaa. Uuden tiedon liiketoiminnal-listamisprosessi voi kestää useita vuosia, mutta voi tapahtua myös nopeammin. Tutkimuksessa kehitettyä johtamismallia testattiin neljässä suomalaisessa pk-yrityksessä, joilla jokaisella on oma tuotekehitys-, tuotanto- ja markkinointitoiminto. Kehittämistoiminnan johtamismalli sai kannatusta kaikissa yrityksissä. Lisäksi Nonakan & Co. teoreettinen tiedon luomisen malli otettiin vastaan hyvin. Teoreet-tisuudestaan huolimatta sen todettiin auttavan ymmärtämään ihmisen ja ihmisor-ganisaatioiden oppimisprosesseja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Electronic)978-951-38-7990-7
ISBN (Print)978-951-38-7989-1
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number99
ISSN2242-1211

Keywords

  • knowledge management
  • organization learning
  • innovation management

Cite this

Häkkinen, K., Heikkinen, M., & Airola, M. (2013). Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 99
Häkkinen, Kai ; Heikkinen, Maarit ; Airola, Merja. / Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 64 p. (VTT Technology; No. 99).
@book{2d03324b36dc4bf789ecf4cc98996850,
title = "Tiet{\"a}myksen hallinnalla kohti parempaa kehitt{\"a}mistoimintaa teollisuusyrityksiss{\"a}",
abstract = "Suomalainen teollisuus on globalisaation my{\"o}t{\"a} joutunut todelliseen kilpailuun kansainv{\"a}lisill{\"a} areenoilla. Vaikka Suomessa valmistetaankin korkeatasoisia tuot-teita, niit{\"a} valmistetaan my{\"o}s kaikkialla muualla. Yritysten on kyett{\"a}v{\"a} luomaan asiakasl{\"a}ht{\"o}isi{\"a} tuotteita ja palveluita sek{\"a} toimintaan sopiva partneriverkosto, jonka avulla tuotanto saadaan toteutettua ja toimitettua asiakkaille taloudellisesti. Suomessa on k{\"a}ynniss{\"a} laaja keskustelu innovaatioista ja niiden vauhdittami-sesta. Uusien tuotteiden, tuotantoj{\"a}rjestelmien ja liiketoimintamallien kehitt{\"a}minen on avainasemassa vientitoiminnan lis{\"a}{\"a}miseksi. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa l{\"a}hdet{\"a}{\"a}n ajatuksesta, ett{\"a} suomalaisen teollisuuden eri-tyisesti tehostettava aihealue on kehitt{\"a}mistoiminnan johtaminen. Teollinen toiminta on innovaatiojohtamisen n{\"a}k{\"o}kulmasta haastava kohde, erityisesti kun halutaan vauhdittaa kaikenlaista kehitt{\"a}mistoimintaa. Teollinen toiminta ei voi perustua sattumaan eik{\"a} anarkiaan, vaan systemaattiseen, johdettuun toimintaan. T{\"a}st{\"a} johtuen innovaatiojohtamista varten on kehitett{\"a}v{\"a} uusia systemaattisia johtamis-malleja kekseli{\"a}isyyden vauhdittamiseksi. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa kehitettiin k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"a} palvelevan johtamismallin ideaa, joka perustuu Nonakan & Co. kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n teoreettiseen tiedon luomisen yhdistettyyn malliin. T{\"a}m{\"a} teoreettinen malli on esitelty ensimm{\"a}isen kerran vuonna 1995 ja sit{\"a} on laajalti siteerattu ja sovellettu. Mallin mukaisesti yritykseen saatu uusi tieto siirtyy useiden vaiheiden kautta osaksi liiketoimintaa. Uuden tiedon liiketoiminnal-listamisprosessi voi kest{\"a}{\"a} useita vuosia, mutta voi tapahtua my{\"o}s nopeammin. Tutkimuksessa kehitetty{\"a} johtamismallia testattiin nelj{\"a}ss{\"a} suomalaisessa pk-yrityksess{\"a}, joilla jokaisella on oma tuotekehitys-, tuotanto- ja markkinointitoiminto. Kehitt{\"a}mistoiminnan johtamismalli sai kannatusta kaikissa yrityksiss{\"a}. Lis{\"a}ksi Nonakan & Co. teoreettinen tiedon luomisen malli otettiin vastaan hyvin. Teoreet-tisuudestaan huolimatta sen todettiin auttavan ymm{\"a}rt{\"a}m{\"a}{\"a}n ihmisen ja ihmisor-ganisaatioiden oppimisprosesseja.",
keywords = "knowledge management, organization learning, innovation management",
author = "Kai H{\"a}kkinen and Maarit Heikkinen and Merja Airola",
year = "2013",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7989-1",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "99",
address = "Finland",

}

Häkkinen, K, Heikkinen, M & Airola, M 2013, Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä. VTT Technology, no. 99, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä. / Häkkinen, Kai; Heikkinen, Maarit; Airola, Merja.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 64 p. (VTT Technology; No. 99).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä

AU - Häkkinen, Kai

AU - Heikkinen, Maarit

AU - Airola, Merja

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Suomalainen teollisuus on globalisaation myötä joutunut todelliseen kilpailuun kansainvälisillä areenoilla. Vaikka Suomessa valmistetaankin korkeatasoisia tuot-teita, niitä valmistetaan myös kaikkialla muualla. Yritysten on kyettävä luomaan asiakaslähtöisiä tuotteita ja palveluita sekä toimintaan sopiva partneriverkosto, jonka avulla tuotanto saadaan toteutettua ja toimitettua asiakkaille taloudellisesti. Suomessa on käynnissä laaja keskustelu innovaatioista ja niiden vauhdittami-sesta. Uusien tuotteiden, tuotantojärjestelmien ja liiketoimintamallien kehittäminen on avainasemassa vientitoiminnan lisäämiseksi. Tässä tutkimuksessa lähdetään ajatuksesta, että suomalaisen teollisuuden eri-tyisesti tehostettava aihealue on kehittämistoiminnan johtaminen. Teollinen toiminta on innovaatiojohtamisen näkökulmasta haastava kohde, erityisesti kun halutaan vauhdittaa kaikenlaista kehittämistoimintaa. Teollinen toiminta ei voi perustua sattumaan eikä anarkiaan, vaan systemaattiseen, johdettuun toimintaan. Tästä johtuen innovaatiojohtamista varten on kehitettävä uusia systemaattisia johtamis-malleja kekseliäisyyden vauhdittamiseksi. Tässä tutkimuksessa kehitettiin käytäntöä palvelevan johtamismallin ideaa, joka perustuu Nonakan & Co. kehittämään teoreettiseen tiedon luomisen yhdistettyyn malliin. Tämä teoreettinen malli on esitelty ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja sitä on laajalti siteerattu ja sovellettu. Mallin mukaisesti yritykseen saatu uusi tieto siirtyy useiden vaiheiden kautta osaksi liiketoimintaa. Uuden tiedon liiketoiminnal-listamisprosessi voi kestää useita vuosia, mutta voi tapahtua myös nopeammin. Tutkimuksessa kehitettyä johtamismallia testattiin neljässä suomalaisessa pk-yrityksessä, joilla jokaisella on oma tuotekehitys-, tuotanto- ja markkinointitoiminto. Kehittämistoiminnan johtamismalli sai kannatusta kaikissa yrityksissä. Lisäksi Nonakan & Co. teoreettinen tiedon luomisen malli otettiin vastaan hyvin. Teoreet-tisuudestaan huolimatta sen todettiin auttavan ymmärtämään ihmisen ja ihmisor-ganisaatioiden oppimisprosesseja.

AB - Suomalainen teollisuus on globalisaation myötä joutunut todelliseen kilpailuun kansainvälisillä areenoilla. Vaikka Suomessa valmistetaankin korkeatasoisia tuot-teita, niitä valmistetaan myös kaikkialla muualla. Yritysten on kyettävä luomaan asiakaslähtöisiä tuotteita ja palveluita sekä toimintaan sopiva partneriverkosto, jonka avulla tuotanto saadaan toteutettua ja toimitettua asiakkaille taloudellisesti. Suomessa on käynnissä laaja keskustelu innovaatioista ja niiden vauhdittami-sesta. Uusien tuotteiden, tuotantojärjestelmien ja liiketoimintamallien kehittäminen on avainasemassa vientitoiminnan lisäämiseksi. Tässä tutkimuksessa lähdetään ajatuksesta, että suomalaisen teollisuuden eri-tyisesti tehostettava aihealue on kehittämistoiminnan johtaminen. Teollinen toiminta on innovaatiojohtamisen näkökulmasta haastava kohde, erityisesti kun halutaan vauhdittaa kaikenlaista kehittämistoimintaa. Teollinen toiminta ei voi perustua sattumaan eikä anarkiaan, vaan systemaattiseen, johdettuun toimintaan. Tästä johtuen innovaatiojohtamista varten on kehitettävä uusia systemaattisia johtamis-malleja kekseliäisyyden vauhdittamiseksi. Tässä tutkimuksessa kehitettiin käytäntöä palvelevan johtamismallin ideaa, joka perustuu Nonakan & Co. kehittämään teoreettiseen tiedon luomisen yhdistettyyn malliin. Tämä teoreettinen malli on esitelty ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja sitä on laajalti siteerattu ja sovellettu. Mallin mukaisesti yritykseen saatu uusi tieto siirtyy useiden vaiheiden kautta osaksi liiketoimintaa. Uuden tiedon liiketoiminnal-listamisprosessi voi kestää useita vuosia, mutta voi tapahtua myös nopeammin. Tutkimuksessa kehitettyä johtamismallia testattiin neljässä suomalaisessa pk-yrityksessä, joilla jokaisella on oma tuotekehitys-, tuotanto- ja markkinointitoiminto. Kehittämistoiminnan johtamismalli sai kannatusta kaikissa yrityksissä. Lisäksi Nonakan & Co. teoreettinen tiedon luomisen malli otettiin vastaan hyvin. Teoreet-tisuudestaan huolimatta sen todettiin auttavan ymmärtämään ihmisen ja ihmisor-ganisaatioiden oppimisprosesseja.

KW - knowledge management

KW - organization learning

KW - innovation management

M3 - Report

SN - 978-951-38-7989-1

T3 - VTT Technology

BT - Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkinen K, Heikkinen M, Airola M. Tietämyksen hallinnalla kohti parempaa kehittämistoimintaa teollisuusyrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 64 p. (VTT Technology; No. 99).