Tietämysjärjestelmien rakentaminen

Jukka Rantanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tietämysjärjestelmien rakentaminen ja niiden yhdistäminen muihin järjestelmiin on kasvavan mielenkiinnon kohteena. Toistaiseksi näiden järjestelmien rakentaminen on perustunut käytännön kokemuksiin, erityisiä systemaattisia ohjeita ei ole ollut saatavilla. Tämä julkaisu on tietämysjärjestelmien rakentamisen yleisohje, jossa esitetään rakentamisen vaiheet, osatehtävät ja menetelmät. Tietämysjärjestelmien rakentamiselle on tyypillistä prototyyppilähestymistapa, jossa kohdeongelman ratkaisu täsmentyy ja tarkentuu prototyyppiversioita toteuttamalla ja kokeilemalla. Perinteiseen tietojärjestelmien rakenntamiseen verrattuna uutta on erityisesti asiantuntijatietämyksen keruu ja mallintaminen, joka edellyttää tiivistä kommunikointia asiantuntijoiden, käyttäjien ja rakentajien välillä. Tietämysjarjestelmät voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, joihin liittyy usein oma systeemityön lähestymistapa. Sääntöpohjaisten tietämysjärjestelmien rakentamisessa keskitytään asiantuntijan ongelmanratkaisussaan käyttämien kokemusperäisten heuristiikkojen ja päättelysääntöjen tunnistamiseen, muotoiluun, ohjelmointiin ja validointiin. Kehyspohjaisten tietämysjärjestelmien rakentamisessa painotetaan kohdemaailman ja -ongelman käsitteellistä mallintamista selä oliokeskeistä suunnittelua ja -ohjelmointia. Tämä yleisohje esittelee nämä erilaiset tietämysjärjestelmätyypit ja rakentamisen lähestymistavat yleisesti ja lyhyesti. Julkaisu toimii lähinnä johdattavana viitekehyksenä, jonka jälkeen voidaan perehtyä tarkemmin sovelluskohtaisiin menetelmiin ja ratkaisuihin. Yleisohjeen täydennykseksi on koottu kotimaisia ja ulkomaisia kokemuksia tietämysjärjestelmien rakentamisprojekteista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages210
ISBN (Print)951-38-2847-6
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number736
ISSN0358-5085

Keywords

  • expert systems
  • knowledge based systems
  • guidelines
  • protocols

Cite this

Rantanen, J. (1987). Tietämysjärjestelmien rakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 736
Rantanen, Jukka. / Tietämysjärjestelmien rakentaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 210 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 736).
@book{fcbef9a92d1545c59117885a4b2a2f75,
title = "Tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelmien rakentaminen",
abstract = "Tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelmien rakentaminen ja niiden yhdist{\"a}minen muihin j{\"a}rjestelmiin on kasvavan mielenkiinnon kohteena. Toistaiseksi n{\"a}iden j{\"a}rjestelmien rakentaminen on perustunut k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokemuksiin, erityisi{\"a} systemaattisia ohjeita ei ole ollut saatavilla. T{\"a}m{\"a} julkaisu on tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelmien rakentamisen yleisohje, jossa esitet{\"a}{\"a}n rakentamisen vaiheet, osateht{\"a}v{\"a}t ja menetelm{\"a}t. Tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelmien rakentamiselle on tyypillist{\"a} prototyyppil{\"a}hestymistapa, jossa kohdeongelman ratkaisu t{\"a}smentyy ja tarkentuu prototyyppiversioita toteuttamalla ja kokeilemalla. Perinteiseen tietoj{\"a}rjestelmien rakenntamiseen verrattuna uutta on erityisesti asiantuntijatiet{\"a}myksen keruu ja mallintaminen, joka edellytt{\"a}{\"a} tiivist{\"a} kommunikointia asiantuntijoiden, k{\"a}ytt{\"a}jien ja rakentajien v{\"a}lill{\"a}. Tiet{\"a}mysjarjestelm{\"a}t voidaan jakaa kahteen p{\"a}{\"a}tyyppiin, joihin liittyy usein oma systeemity{\"o}n l{\"a}hestymistapa. S{\"a}{\"a}nt{\"o}pohjaisten tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelmien rakentamisessa keskityt{\"a}{\"a}n asiantuntijan ongelmanratkaisussaan k{\"a}ytt{\"a}mien kokemusper{\"a}isten heuristiikkojen ja p{\"a}{\"a}ttelys{\"a}{\"a}nt{\"o}jen tunnistamiseen, muotoiluun, ohjelmointiin ja validointiin. Kehyspohjaisten tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelmien rakentamisessa painotetaan kohdemaailman ja -ongelman k{\"a}sitteellist{\"a} mallintamista sel{\"a} oliokeskeist{\"a} suunnittelua ja -ohjelmointia. T{\"a}m{\"a} yleisohje esittelee n{\"a}m{\"a} erilaiset tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelm{\"a}tyypit ja rakentamisen l{\"a}hestymistavat yleisesti ja lyhyesti. Julkaisu toimii l{\"a}hinn{\"a} johdattavana viitekehyksen{\"a}, jonka j{\"a}lkeen voidaan perehty{\"a} tarkemmin sovelluskohtaisiin menetelmiin ja ratkaisuihin. Yleisohjeen t{\"a}ydennykseksi on koottu kotimaisia ja ulkomaisia kokemuksia tiet{\"a}mysj{\"a}rjestelmien rakentamisprojekteista.",
keywords = "expert systems, knowledge based systems, guidelines, protocols",
author = "Jukka Rantanen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2847-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "736",
address = "Finland",

}

Rantanen, J 1987, Tietämysjärjestelmien rakentaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 736, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tietämysjärjestelmien rakentaminen. / Rantanen, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 210 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 736).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tietämysjärjestelmien rakentaminen

AU - Rantanen, Jukka

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tietämysjärjestelmien rakentaminen ja niiden yhdistäminen muihin järjestelmiin on kasvavan mielenkiinnon kohteena. Toistaiseksi näiden järjestelmien rakentaminen on perustunut käytännön kokemuksiin, erityisiä systemaattisia ohjeita ei ole ollut saatavilla. Tämä julkaisu on tietämysjärjestelmien rakentamisen yleisohje, jossa esitetään rakentamisen vaiheet, osatehtävät ja menetelmät. Tietämysjärjestelmien rakentamiselle on tyypillistä prototyyppilähestymistapa, jossa kohdeongelman ratkaisu täsmentyy ja tarkentuu prototyyppiversioita toteuttamalla ja kokeilemalla. Perinteiseen tietojärjestelmien rakenntamiseen verrattuna uutta on erityisesti asiantuntijatietämyksen keruu ja mallintaminen, joka edellyttää tiivistä kommunikointia asiantuntijoiden, käyttäjien ja rakentajien välillä. Tietämysjarjestelmät voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, joihin liittyy usein oma systeemityön lähestymistapa. Sääntöpohjaisten tietämysjärjestelmien rakentamisessa keskitytään asiantuntijan ongelmanratkaisussaan käyttämien kokemusperäisten heuristiikkojen ja päättelysääntöjen tunnistamiseen, muotoiluun, ohjelmointiin ja validointiin. Kehyspohjaisten tietämysjärjestelmien rakentamisessa painotetaan kohdemaailman ja -ongelman käsitteellistä mallintamista selä oliokeskeistä suunnittelua ja -ohjelmointia. Tämä yleisohje esittelee nämä erilaiset tietämysjärjestelmätyypit ja rakentamisen lähestymistavat yleisesti ja lyhyesti. Julkaisu toimii lähinnä johdattavana viitekehyksenä, jonka jälkeen voidaan perehtyä tarkemmin sovelluskohtaisiin menetelmiin ja ratkaisuihin. Yleisohjeen täydennykseksi on koottu kotimaisia ja ulkomaisia kokemuksia tietämysjärjestelmien rakentamisprojekteista.

AB - Tietämysjärjestelmien rakentaminen ja niiden yhdistäminen muihin järjestelmiin on kasvavan mielenkiinnon kohteena. Toistaiseksi näiden järjestelmien rakentaminen on perustunut käytännön kokemuksiin, erityisiä systemaattisia ohjeita ei ole ollut saatavilla. Tämä julkaisu on tietämysjärjestelmien rakentamisen yleisohje, jossa esitetään rakentamisen vaiheet, osatehtävät ja menetelmät. Tietämysjärjestelmien rakentamiselle on tyypillistä prototyyppilähestymistapa, jossa kohdeongelman ratkaisu täsmentyy ja tarkentuu prototyyppiversioita toteuttamalla ja kokeilemalla. Perinteiseen tietojärjestelmien rakenntamiseen verrattuna uutta on erityisesti asiantuntijatietämyksen keruu ja mallintaminen, joka edellyttää tiivistä kommunikointia asiantuntijoiden, käyttäjien ja rakentajien välillä. Tietämysjarjestelmät voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, joihin liittyy usein oma systeemityön lähestymistapa. Sääntöpohjaisten tietämysjärjestelmien rakentamisessa keskitytään asiantuntijan ongelmanratkaisussaan käyttämien kokemusperäisten heuristiikkojen ja päättelysääntöjen tunnistamiseen, muotoiluun, ohjelmointiin ja validointiin. Kehyspohjaisten tietämysjärjestelmien rakentamisessa painotetaan kohdemaailman ja -ongelman käsitteellistä mallintamista selä oliokeskeistä suunnittelua ja -ohjelmointia. Tämä yleisohje esittelee nämä erilaiset tietämysjärjestelmätyypit ja rakentamisen lähestymistavat yleisesti ja lyhyesti. Julkaisu toimii lähinnä johdattavana viitekehyksenä, jonka jälkeen voidaan perehtyä tarkemmin sovelluskohtaisiin menetelmiin ja ratkaisuihin. Yleisohjeen täydennykseksi on koottu kotimaisia ja ulkomaisia kokemuksia tietämysjärjestelmien rakentamisprojekteista.

KW - expert systems

KW - knowledge based systems

KW - guidelines

KW - protocols

M3 - Report

SN - 951-38-2847-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tietämysjärjestelmien rakentaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rantanen J. Tietämysjärjestelmien rakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 210 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 736).