Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne

Arto Karila, Kari Lång, Petri Pulli

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Paikallisten ja yleisten verkkojen välinen liikennöinti on mahdollista tietoliikennesovittimen avulla. Tietoliikennesovittimesta esitetään toiminnallinen spesifikaatio sekä alustavat laitteisto- ja ohjelmistokuvaukset. Tavoitteina ovat modulaarisuus, yleiskäyttöisyys sekä toteutuksen yksinkertaisuus. Sovitin on rajattu toimimaan ISO:n avoimen systeemikaavan tasoilla 1 - 4. Yksityiskohtainen tarkastelu kohdistuu ECMA:n CSMA/CD-tyyppisen paikallisverkon ja yleisen dataverkon teleteksipalvelun sovitukseen. Tällöin tietoliikennesovittimen pääasialliset tehtävät ovat reititys sekä kujetuskerroksen luokkien O ja 4 välinen sovitus. Reititykseen käytetään paikallisverkossa verkko-osoitetta, joka välitetään yhteyden rakentavassa paketissa. Yleisessä dataverkossa edellytetään aliositusmahdollisuutta. Tiedonsiirtoa varten sovitin luo kuljetusyhteyden sekä paikallisverkon että yleisen dataverkon päätelaitteen kanssa. Kuljetusyhteys rakennetaan päästä päähän, mutta datsiirtovaiheessa sovitusmoduuli erottaa kuljetusyhteydet toisistaan. Tietoliikennesovittimen prototyyppiin voidaan käyttää valmiita rakenneosia. Sovittimen ohjelmistolta edellytettävä tosiaikaisuus toteutetaan luontevasti moniajokäyttöjärjestelmän ja rinnakkaisten prosessien avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Print)951-38-1847-0
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume252

Cite this

Karila, A., Lång, K., & Pulli, P. (1983). Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 252
Karila, Arto ; Lång, Kari ; Pulli, Petri. / Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 252).
@book{ab9d483323fc4a2a8f25a91899338311,
title = "Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne",
abstract = "Paikallisten ja yleisten verkkojen v{\"a}linen liikenn{\"o}inti on mahdollista tietoliikennesovittimen avulla. Tietoliikennesovittimesta esitet{\"a}{\"a}n toiminnallinen spesifikaatio sek{\"a} alustavat laitteisto- ja ohjelmistokuvaukset. Tavoitteina ovat modulaarisuus, yleisk{\"a}ytt{\"o}isyys sek{\"a} toteutuksen yksinkertaisuus. Sovitin on rajattu toimimaan ISO:n avoimen systeemikaavan tasoilla 1 - 4. Yksityiskohtainen tarkastelu kohdistuu ECMA:n CSMA/CD-tyyppisen paikallisverkon ja yleisen dataverkon teleteksipalvelun sovitukseen. T{\"a}ll{\"o}in tietoliikennesovittimen p{\"a}{\"a}asialliset teht{\"a}v{\"a}t ovat reititys sek{\"a} kujetuskerroksen luokkien O ja 4 v{\"a}linen sovitus. Reititykseen k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n paikallisverkossa verkko-osoitetta, joka v{\"a}litet{\"a}{\"a}n yhteyden rakentavassa paketissa. Yleisess{\"a} dataverkossa edellytet{\"a}{\"a}n aliositusmahdollisuutta. Tiedonsiirtoa varten sovitin luo kuljetusyhteyden sek{\"a} paikallisverkon ett{\"a} yleisen dataverkon p{\"a}{\"a}telaitteen kanssa. Kuljetusyhteys rakennetaan p{\"a}{\"a}st{\"a} p{\"a}{\"a}h{\"a}n, mutta datsiirtovaiheessa sovitusmoduuli erottaa kuljetusyhteydet toisistaan. Tietoliikennesovittimen prototyyppiin voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} valmiita rakenneosia. Sovittimen ohjelmistolta edellytett{\"a}v{\"a} tosiaikaisuus toteutetaan luontevasti moniajok{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}n ja rinnakkaisten prosessien avulla.",
author = "Arto Karila and Kari L{\aa}ng and Petri Pulli",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1847-0",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Karila, A, Lång, K & Pulli, P 1983, Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 252, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne. / Karila, Arto; Lång, Kari; Pulli, Petri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 252).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne

AU - Karila, Arto

AU - Lång, Kari

AU - Pulli, Petri

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Paikallisten ja yleisten verkkojen välinen liikennöinti on mahdollista tietoliikennesovittimen avulla. Tietoliikennesovittimesta esitetään toiminnallinen spesifikaatio sekä alustavat laitteisto- ja ohjelmistokuvaukset. Tavoitteina ovat modulaarisuus, yleiskäyttöisyys sekä toteutuksen yksinkertaisuus. Sovitin on rajattu toimimaan ISO:n avoimen systeemikaavan tasoilla 1 - 4. Yksityiskohtainen tarkastelu kohdistuu ECMA:n CSMA/CD-tyyppisen paikallisverkon ja yleisen dataverkon teleteksipalvelun sovitukseen. Tällöin tietoliikennesovittimen pääasialliset tehtävät ovat reititys sekä kujetuskerroksen luokkien O ja 4 välinen sovitus. Reititykseen käytetään paikallisverkossa verkko-osoitetta, joka välitetään yhteyden rakentavassa paketissa. Yleisessä dataverkossa edellytetään aliositusmahdollisuutta. Tiedonsiirtoa varten sovitin luo kuljetusyhteyden sekä paikallisverkon että yleisen dataverkon päätelaitteen kanssa. Kuljetusyhteys rakennetaan päästä päähän, mutta datsiirtovaiheessa sovitusmoduuli erottaa kuljetusyhteydet toisistaan. Tietoliikennesovittimen prototyyppiin voidaan käyttää valmiita rakenneosia. Sovittimen ohjelmistolta edellytettävä tosiaikaisuus toteutetaan luontevasti moniajokäyttöjärjestelmän ja rinnakkaisten prosessien avulla.

AB - Paikallisten ja yleisten verkkojen välinen liikennöinti on mahdollista tietoliikennesovittimen avulla. Tietoliikennesovittimesta esitetään toiminnallinen spesifikaatio sekä alustavat laitteisto- ja ohjelmistokuvaukset. Tavoitteina ovat modulaarisuus, yleiskäyttöisyys sekä toteutuksen yksinkertaisuus. Sovitin on rajattu toimimaan ISO:n avoimen systeemikaavan tasoilla 1 - 4. Yksityiskohtainen tarkastelu kohdistuu ECMA:n CSMA/CD-tyyppisen paikallisverkon ja yleisen dataverkon teleteksipalvelun sovitukseen. Tällöin tietoliikennesovittimen pääasialliset tehtävät ovat reititys sekä kujetuskerroksen luokkien O ja 4 välinen sovitus. Reititykseen käytetään paikallisverkossa verkko-osoitetta, joka välitetään yhteyden rakentavassa paketissa. Yleisessä dataverkossa edellytetään aliositusmahdollisuutta. Tiedonsiirtoa varten sovitin luo kuljetusyhteyden sekä paikallisverkon että yleisen dataverkon päätelaitteen kanssa. Kuljetusyhteys rakennetaan päästä päähän, mutta datsiirtovaiheessa sovitusmoduuli erottaa kuljetusyhteydet toisistaan. Tietoliikennesovittimen prototyyppiin voidaan käyttää valmiita rakenneosia. Sovittimen ohjelmistolta edellytettävä tosiaikaisuus toteutetaan luontevasti moniajokäyttöjärjestelmän ja rinnakkaisten prosessien avulla.

M3 - Report

SN - 951-38-1847-0

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Karila A, Lång K, Pulli P. Tietoliikennesovittimen toiminta ja rakenne. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 252).