Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa

Jan Ekberg, Harri Isotalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Uudet tietoliikenneratkaisut, uudet tietoliikennepalvelut sekä kehittyvä toimistoautomaatio ovat luomassa yritysten ja hallinnon organisaatioille uusia toimintamalleja. Näiden kysymysten selvittäminen on tässä työssä aloitettu analysoimalla toimiston päätöksentekomallia ja kartoittamalla siinä tarvittavia tukipalveluita, jotka kuulavat osana toimistoautomaatioon. Kuvataan toimistoautomaation toteuttamista ja otetaan kantaa myös toteuttamisen vaiheistukseen ja koejärjestelmien käyttöön. Toimistoautomaation edellyttämät sisäiset tekniset ratkaisut ja televerkon tarjoamat siirtopalvelut käsitellään tämän jälkeen, jotta saataisiin näkemys siitä, minkälainen toimiva toimistoautomaatiojärjestelmä on. Tulevaisuuden näkymistä tarkastellaan pääasiassa vaihteita ja paikallisverkkoja. Koska organisaatioiden työskentelyssä tulee yhä tärkeämmäksi aikaansaada automaattinen yhteiskäyttö toisten organisaatioiden kanssa, tutkitaan myös avointen televerkkojen tarjoamia palveluja tietokoneiden väliseen kommunikaatioon sekä tulevan palveluintegroidun verkon rakennetta. Palveluintegroidun verkon antamista palveluista käsitellään puheen ja datan siirtoa, tiedon suojaamista sekä nopeata tiedonsiirtoa kuituoptisilla kaapeleilla tai satelliitteja hyväksikäyttäen. Yleisen verkon tarjoamista uusista tiedonsiirtopalveluista esitellään esim. teletex, videotex ja sanomanvälitys, ja analysoidaan, miten nämä uudet tekniset ratkaisut ja tiedonsiirtopalvelut vaikuttavat organisaatioon ja sen kehittymiseen. Esimerkkitapauksena on tutkittu yhden organisaation kasvavaa tiedonsiirtotarvetta ja ehdotetaan tiedonsiirron hoitamiseksi kahta eri ratkaisumallia, joista toinen edustaa integroitua vaihtoehtoa. Kuvataan myös millä osaratkaisuilla päästäisiin vaiheittain tällaiseen uudenaikaiseen integroituun tietoliikenneratkaisuun.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages231
ISBN (Print)951-38-1475-0
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number104
ISSN0358-5085

Fingerprint

telecommunications

Cite this

Ekberg, J., & Isotalo, H. (1982). Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 104
Ekberg, Jan ; Isotalo, Harri. / Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 231 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 104).
@book{42d08b46c22249dda76c594999c4873f,
title = "Tietoliikenteen palvelut yrityksiss{\"a} ja hallinnossa",
abstract = "Uudet tietoliikenneratkaisut, uudet tietoliikennepalvelut sek{\"a} kehittyv{\"a} toimistoautomaatio ovat luomassa yritysten ja hallinnon organisaatioille uusia toimintamalleja. N{\"a}iden kysymysten selvitt{\"a}minen on t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} aloitettu analysoimalla toimiston p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekomallia ja kartoittamalla siin{\"a} tarvittavia tukipalveluita, jotka kuulavat osana toimistoautomaatioon. Kuvataan toimistoautomaation toteuttamista ja otetaan kantaa my{\"o}s toteuttamisen vaiheistukseen ja koej{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Toimistoautomaation edellytt{\"a}m{\"a}t sis{\"a}iset tekniset ratkaisut ja televerkon tarjoamat siirtopalvelut k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n t{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen, jotta saataisiin n{\"a}kemys siit{\"a}, mink{\"a}lainen toimiva toimistoautomaatioj{\"a}rjestelm{\"a} on. Tulevaisuuden n{\"a}kymist{\"a} tarkastellaan p{\"a}{\"a}asiassa vaihteita ja paikallisverkkoja. Koska organisaatioiden ty{\"o}skentelyss{\"a} tulee yh{\"a} t{\"a}rke{\"a}mm{\"a}ksi aikaansaada automaattinen yhteisk{\"a}ytt{\"o} toisten organisaatioiden kanssa, tutkitaan my{\"o}s avointen televerkkojen tarjoamia palveluja tietokoneiden v{\"a}liseen kommunikaatioon sek{\"a} tulevan palveluintegroidun verkon rakennetta. Palveluintegroidun verkon antamista palveluista k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n puheen ja datan siirtoa, tiedon suojaamista sek{\"a} nopeata tiedonsiirtoa kuituoptisilla kaapeleilla tai satelliitteja hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"a}en. Yleisen verkon tarjoamista uusista tiedonsiirtopalveluista esitell{\"a}{\"a}n esim. teletex, videotex ja sanomanv{\"a}litys, ja analysoidaan, miten n{\"a}m{\"a} uudet tekniset ratkaisut ja tiedonsiirtopalvelut vaikuttavat organisaatioon ja sen kehittymiseen. Esimerkkitapauksena on tutkittu yhden organisaation kasvavaa tiedonsiirtotarvetta ja ehdotetaan tiedonsiirron hoitamiseksi kahta eri ratkaisumallia, joista toinen edustaa integroitua vaihtoehtoa. Kuvataan my{\"o}s mill{\"a} osaratkaisuilla p{\"a}{\"a}st{\"a}isiin vaiheittain t{\"a}llaiseen uudenaikaiseen integroituun tietoliikenneratkaisuun.",
author = "Jan Ekberg and Harri Isotalo",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1475-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "104",
address = "Finland",

}

Ekberg, J & Isotalo, H 1982, Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 104, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa. / Ekberg, Jan; Isotalo, Harri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 231 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 104).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa

AU - Ekberg, Jan

AU - Isotalo, Harri

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Uudet tietoliikenneratkaisut, uudet tietoliikennepalvelut sekä kehittyvä toimistoautomaatio ovat luomassa yritysten ja hallinnon organisaatioille uusia toimintamalleja. Näiden kysymysten selvittäminen on tässä työssä aloitettu analysoimalla toimiston päätöksentekomallia ja kartoittamalla siinä tarvittavia tukipalveluita, jotka kuulavat osana toimistoautomaatioon. Kuvataan toimistoautomaation toteuttamista ja otetaan kantaa myös toteuttamisen vaiheistukseen ja koejärjestelmien käyttöön. Toimistoautomaation edellyttämät sisäiset tekniset ratkaisut ja televerkon tarjoamat siirtopalvelut käsitellään tämän jälkeen, jotta saataisiin näkemys siitä, minkälainen toimiva toimistoautomaatiojärjestelmä on. Tulevaisuuden näkymistä tarkastellaan pääasiassa vaihteita ja paikallisverkkoja. Koska organisaatioiden työskentelyssä tulee yhä tärkeämmäksi aikaansaada automaattinen yhteiskäyttö toisten organisaatioiden kanssa, tutkitaan myös avointen televerkkojen tarjoamia palveluja tietokoneiden väliseen kommunikaatioon sekä tulevan palveluintegroidun verkon rakennetta. Palveluintegroidun verkon antamista palveluista käsitellään puheen ja datan siirtoa, tiedon suojaamista sekä nopeata tiedonsiirtoa kuituoptisilla kaapeleilla tai satelliitteja hyväksikäyttäen. Yleisen verkon tarjoamista uusista tiedonsiirtopalveluista esitellään esim. teletex, videotex ja sanomanvälitys, ja analysoidaan, miten nämä uudet tekniset ratkaisut ja tiedonsiirtopalvelut vaikuttavat organisaatioon ja sen kehittymiseen. Esimerkkitapauksena on tutkittu yhden organisaation kasvavaa tiedonsiirtotarvetta ja ehdotetaan tiedonsiirron hoitamiseksi kahta eri ratkaisumallia, joista toinen edustaa integroitua vaihtoehtoa. Kuvataan myös millä osaratkaisuilla päästäisiin vaiheittain tällaiseen uudenaikaiseen integroituun tietoliikenneratkaisuun.

AB - Uudet tietoliikenneratkaisut, uudet tietoliikennepalvelut sekä kehittyvä toimistoautomaatio ovat luomassa yritysten ja hallinnon organisaatioille uusia toimintamalleja. Näiden kysymysten selvittäminen on tässä työssä aloitettu analysoimalla toimiston päätöksentekomallia ja kartoittamalla siinä tarvittavia tukipalveluita, jotka kuulavat osana toimistoautomaatioon. Kuvataan toimistoautomaation toteuttamista ja otetaan kantaa myös toteuttamisen vaiheistukseen ja koejärjestelmien käyttöön. Toimistoautomaation edellyttämät sisäiset tekniset ratkaisut ja televerkon tarjoamat siirtopalvelut käsitellään tämän jälkeen, jotta saataisiin näkemys siitä, minkälainen toimiva toimistoautomaatiojärjestelmä on. Tulevaisuuden näkymistä tarkastellaan pääasiassa vaihteita ja paikallisverkkoja. Koska organisaatioiden työskentelyssä tulee yhä tärkeämmäksi aikaansaada automaattinen yhteiskäyttö toisten organisaatioiden kanssa, tutkitaan myös avointen televerkkojen tarjoamia palveluja tietokoneiden väliseen kommunikaatioon sekä tulevan palveluintegroidun verkon rakennetta. Palveluintegroidun verkon antamista palveluista käsitellään puheen ja datan siirtoa, tiedon suojaamista sekä nopeata tiedonsiirtoa kuituoptisilla kaapeleilla tai satelliitteja hyväksikäyttäen. Yleisen verkon tarjoamista uusista tiedonsiirtopalveluista esitellään esim. teletex, videotex ja sanomanvälitys, ja analysoidaan, miten nämä uudet tekniset ratkaisut ja tiedonsiirtopalvelut vaikuttavat organisaatioon ja sen kehittymiseen. Esimerkkitapauksena on tutkittu yhden organisaation kasvavaa tiedonsiirtotarvetta ja ehdotetaan tiedonsiirron hoitamiseksi kahta eri ratkaisumallia, joista toinen edustaa integroitua vaihtoehtoa. Kuvataan myös millä osaratkaisuilla päästäisiin vaiheittain tällaiseen uudenaikaiseen integroituun tietoliikenneratkaisuun.

M3 - Report

SN - 951-38-1475-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ekberg J, Isotalo H. Tietoliikenteen palvelut yrityksissä ja hallinnossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 231 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 104).