Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa: Eräiden yksiköiden muutosvalmiudet

Aatto J. Repo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin tietopalvelun nykytilaa ja kehittämismahdollisuuksia tieteellisissä kirjastoissa Suomessa. Tutkimusasetelmassa analysoitiin kehittämisvaihtoehtoja uuden tietotekniikan mahdollisuuksien ja niukkenevan julkisrahoituksen ristipaineessa. Vallitsevassa tilanteessa on mahdollista pyrkiä kirjaston käyttömenojen uudelleen allokointiin (esimerkiksi hankintamäärärahojen käyttö tietopalvelutoimintaan), henkilöstön uudelleen sijoitteluun ja palvelujen maksullisuuden laajennukseen. Näihin suhtautumista testattiin kolmessa tieteellisessä kirjastossa, yhdessä yrityksen tietopalvelussa ja yhdessa virastokirjastossa. Aluksi kerättiin tilastollista taustatietoa näiden yksiköiden tietopalvelujen tilasta. Taloudellisten tunnuslukujen tuottaminen oli ongelmallista, sillä kirjastoa ei ole totuttu tarkastelemaan taloudellisena yksikkönä. Kirjastonhoitajien haastattelut osoittivat, että kirjastoilla on valmiutta ja konkreettisia vaihtoehtoja esitettävänä resurssien uudelleen allokoinniksi tietopalvelujen kehittämiseksi. Konkreettiset vaihtoehdot olivat kirjastokohtaisia, mutta yleinen määrärahojen niukkuus on jo ohjannut kirjastoja toimimaan "pyynnöstä hankinta" -periaatteella. Kirjastonhoitajien suorittamissa aktiivisten asiakkaiden haastatteluissa testattiin tarpeita uudelleen allokointeihin. Asiakkaat tuntevat vähän uusia mahdollisuuksia tiedon hankinnassa. Omakohtaiset kokemukset mm. nykyisen kaukopalvelun hitaudesta aiheuttivat epäilyä välitystoimintaa kohtaan. Tutkimustuloksien pohjalta esitettiin joukko suosituksia: kirjastoille ja niiden asiakkaille järjestetään koulutusta elektronisesta tiedonvälityksestä, toteutetaan tehty selvitys myös humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisissä kirjastoissa, selvitetään mahdollisuuksia kehittää kirjastoista selkeämpiä taloudellisia yksiköitä, laaditaan kansalliset puiteohjeet palvelujen maksullisuudesta sekä rakennetaan kirjastoille koulutus- ja konsultointipaketti toimintojen analysointiin ja kehittämiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-2311-3
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number445
ISSN0358-5085

Fingerprint

Librarians
Information Services
Libraries

Keywords

  • libraries
  • information systems
  • management
  • economics

Cite this

Repo, A. J. (1985). Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa: Eräiden yksiköiden muutosvalmiudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 445
Repo, Aatto J. / Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa : Eräiden yksiköiden muutosvalmiudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 445).
@book{57da81ad85954b6f8c204ddcd6ec7fbf,
title = "Tietopalvelu tieteellisess{\"a} kirjastossa: Er{\"a}iden yksik{\"o}iden muutosvalmiudet",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin tietopalvelun nykytilaa ja kehitt{\"a}mismahdollisuuksia tieteellisiss{\"a} kirjastoissa Suomessa. Tutkimusasetelmassa analysoitiin kehitt{\"a}misvaihtoehtoja uuden tietotekniikan mahdollisuuksien ja niukkenevan julkisrahoituksen ristipaineessa. Vallitsevassa tilanteessa on mahdollista pyrki{\"a} kirjaston k{\"a}ytt{\"o}menojen uudelleen allokointiin (esimerkiksi hankintam{\"a}{\"a}r{\"a}rahojen k{\"a}ytt{\"o} tietopalvelutoimintaan), henkil{\"o}st{\"o}n uudelleen sijoitteluun ja palvelujen maksullisuuden laajennukseen. N{\"a}ihin suhtautumista testattiin kolmessa tieteellisess{\"a} kirjastossa, yhdess{\"a} yrityksen tietopalvelussa ja yhdessa virastokirjastossa. Aluksi ker{\"a}ttiin tilastollista taustatietoa n{\"a}iden yksik{\"o}iden tietopalvelujen tilasta. Taloudellisten tunnuslukujen tuottaminen oli ongelmallista, sill{\"a} kirjastoa ei ole totuttu tarkastelemaan taloudellisena yksikk{\"o}n{\"a}. Kirjastonhoitajien haastattelut osoittivat, ett{\"a} kirjastoilla on valmiutta ja konkreettisia vaihtoehtoja esitett{\"a}v{\"a}n{\"a} resurssien uudelleen allokoinniksi tietopalvelujen kehitt{\"a}miseksi. Konkreettiset vaihtoehdot olivat kirjastokohtaisia, mutta yleinen m{\"a}{\"a}r{\"a}rahojen niukkuus on jo ohjannut kirjastoja toimimaan {"}pyynn{\"o}st{\"a} hankinta{"} -periaatteella. Kirjastonhoitajien suorittamissa aktiivisten asiakkaiden haastatteluissa testattiin tarpeita uudelleen allokointeihin. Asiakkaat tuntevat v{\"a}h{\"a}n uusia mahdollisuuksia tiedon hankinnassa. Omakohtaiset kokemukset mm. nykyisen kaukopalvelun hitaudesta aiheuttivat ep{\"a}ily{\"a} v{\"a}litystoimintaa kohtaan. Tutkimustuloksien pohjalta esitettiin joukko suosituksia: kirjastoille ja niiden asiakkaille j{\"a}rjestet{\"a}{\"a}n koulutusta elektronisesta tiedonv{\"a}lityksest{\"a}, toteutetaan tehty selvitys my{\"o}s humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisiss{\"a} kirjastoissa, selvitet{\"a}{\"a}n mahdollisuuksia kehitt{\"a}{\"a} kirjastoista selke{\"a}mpi{\"a} taloudellisia yksik{\"o}it{\"a}, laaditaan kansalliset puiteohjeet palvelujen maksullisuudesta sek{\"a} rakennetaan kirjastoille koulutus- ja konsultointipaketti toimintojen analysointiin ja kehitt{\"a}miseen.",
keywords = "libraries, information systems, management, economics",
author = "Repo, {Aatto J.}",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2311-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "445",
address = "Finland",

}

Repo, AJ 1985, Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa: Eräiden yksiköiden muutosvalmiudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 445, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa : Eräiden yksiköiden muutosvalmiudet. / Repo, Aatto J.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 445).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa

T2 - Eräiden yksiköiden muutosvalmiudet

AU - Repo, Aatto J.

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin tietopalvelun nykytilaa ja kehittämismahdollisuuksia tieteellisissä kirjastoissa Suomessa. Tutkimusasetelmassa analysoitiin kehittämisvaihtoehtoja uuden tietotekniikan mahdollisuuksien ja niukkenevan julkisrahoituksen ristipaineessa. Vallitsevassa tilanteessa on mahdollista pyrkiä kirjaston käyttömenojen uudelleen allokointiin (esimerkiksi hankintamäärärahojen käyttö tietopalvelutoimintaan), henkilöstön uudelleen sijoitteluun ja palvelujen maksullisuuden laajennukseen. Näihin suhtautumista testattiin kolmessa tieteellisessä kirjastossa, yhdessä yrityksen tietopalvelussa ja yhdessa virastokirjastossa. Aluksi kerättiin tilastollista taustatietoa näiden yksiköiden tietopalvelujen tilasta. Taloudellisten tunnuslukujen tuottaminen oli ongelmallista, sillä kirjastoa ei ole totuttu tarkastelemaan taloudellisena yksikkönä. Kirjastonhoitajien haastattelut osoittivat, että kirjastoilla on valmiutta ja konkreettisia vaihtoehtoja esitettävänä resurssien uudelleen allokoinniksi tietopalvelujen kehittämiseksi. Konkreettiset vaihtoehdot olivat kirjastokohtaisia, mutta yleinen määrärahojen niukkuus on jo ohjannut kirjastoja toimimaan "pyynnöstä hankinta" -periaatteella. Kirjastonhoitajien suorittamissa aktiivisten asiakkaiden haastatteluissa testattiin tarpeita uudelleen allokointeihin. Asiakkaat tuntevat vähän uusia mahdollisuuksia tiedon hankinnassa. Omakohtaiset kokemukset mm. nykyisen kaukopalvelun hitaudesta aiheuttivat epäilyä välitystoimintaa kohtaan. Tutkimustuloksien pohjalta esitettiin joukko suosituksia: kirjastoille ja niiden asiakkaille järjestetään koulutusta elektronisesta tiedonvälityksestä, toteutetaan tehty selvitys myös humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisissä kirjastoissa, selvitetään mahdollisuuksia kehittää kirjastoista selkeämpiä taloudellisia yksiköitä, laaditaan kansalliset puiteohjeet palvelujen maksullisuudesta sekä rakennetaan kirjastoille koulutus- ja konsultointipaketti toimintojen analysointiin ja kehittämiseen.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin tietopalvelun nykytilaa ja kehittämismahdollisuuksia tieteellisissä kirjastoissa Suomessa. Tutkimusasetelmassa analysoitiin kehittämisvaihtoehtoja uuden tietotekniikan mahdollisuuksien ja niukkenevan julkisrahoituksen ristipaineessa. Vallitsevassa tilanteessa on mahdollista pyrkiä kirjaston käyttömenojen uudelleen allokointiin (esimerkiksi hankintamäärärahojen käyttö tietopalvelutoimintaan), henkilöstön uudelleen sijoitteluun ja palvelujen maksullisuuden laajennukseen. Näihin suhtautumista testattiin kolmessa tieteellisessä kirjastossa, yhdessä yrityksen tietopalvelussa ja yhdessa virastokirjastossa. Aluksi kerättiin tilastollista taustatietoa näiden yksiköiden tietopalvelujen tilasta. Taloudellisten tunnuslukujen tuottaminen oli ongelmallista, sillä kirjastoa ei ole totuttu tarkastelemaan taloudellisena yksikkönä. Kirjastonhoitajien haastattelut osoittivat, että kirjastoilla on valmiutta ja konkreettisia vaihtoehtoja esitettävänä resurssien uudelleen allokoinniksi tietopalvelujen kehittämiseksi. Konkreettiset vaihtoehdot olivat kirjastokohtaisia, mutta yleinen määrärahojen niukkuus on jo ohjannut kirjastoja toimimaan "pyynnöstä hankinta" -periaatteella. Kirjastonhoitajien suorittamissa aktiivisten asiakkaiden haastatteluissa testattiin tarpeita uudelleen allokointeihin. Asiakkaat tuntevat vähän uusia mahdollisuuksia tiedon hankinnassa. Omakohtaiset kokemukset mm. nykyisen kaukopalvelun hitaudesta aiheuttivat epäilyä välitystoimintaa kohtaan. Tutkimustuloksien pohjalta esitettiin joukko suosituksia: kirjastoille ja niiden asiakkaille järjestetään koulutusta elektronisesta tiedonvälityksestä, toteutetaan tehty selvitys myös humanistisissa ja yhteiskuntatieteellisissä kirjastoissa, selvitetään mahdollisuuksia kehittää kirjastoista selkeämpiä taloudellisia yksiköitä, laaditaan kansalliset puiteohjeet palvelujen maksullisuudesta sekä rakennetaan kirjastoille koulutus- ja konsultointipaketti toimintojen analysointiin ja kehittämiseen.

KW - libraries

KW - information systems

KW - management

KW - economics

M3 - Report

SN - 951-38-2311-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Repo AJ. Tietopalvelu tieteellisessä kirjastossa: Eräiden yksiköiden muutosvalmiudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 445).