Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka

Jussi Lehtonen, Jyrki Tervo, Jari Halme

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Raportissa luodaan katsaus joihinkin nykyisiin tietoverkkoratkaisuihin ja tiedonsiirtotekniikoihin sekä tarkastellaan tiedonsiirron kunnonvalvontaa ja diagnostisointia. Perinteiset lähiverkot (LAN, Local Area Network) ovat tietokoneita ja oheislaitteita yhdistäviä tiedonsiirtoverkkoja, joissa siirretään binääristä dataa tietokoneiden välillä. Verkon ylläpidossa käytetään laitehallinnan työkaluja, joiden avulla ylläpitäjä voi seurata verkkoon kytkettyjen laitteiden tilaa ja toimintaa, jolloin verkkovikojen haitat pienenevät vianhaun nopeutuessa. Vika on epänormaali tila, joka vaatii ylläpidon huomiota tai toimintaa, jotta se saadaan korjattua. Vika havaitaan useimmiten vääränä verkon toimintana tai suurena määränä virheilmoituksia. Vianhallinnan tehtävänä on mahdollisimman nopeasti määritellä vian paikka, eristettävä vika paikantamalla ja tunnistamalla
    se, määriteltävä verkon asetukset uudelleen, korjattava tai vaihdettava vialliset komponentit tai korjattava virheet. Protokolla on kuvaus tavasta, jolla tietoliikenteen eri osapuolet kommunikoivat toistensa kanssa.
    Käytetyin protokollapino on TCP/IP, jota käytetään myös internetissä. Tietoliikenteen virheiden korjausmenetelminä käytetään lähinnä kahta tapaa: ARQ (Automatic Repeat ReQuest) ja FEC (Forward Error Correction). SNMP kehitettiin TCP/IP-protokollaa käyttävien verkkojen verkonhallintajärjestelmäksi.
    Tietoverkkojen ongelmien ratkaisuun on saatavilla monipuolisia vianetsintätyökaluja, mm. Protokollaanalysaattori. Internet on maailmanlaajuinen verkkojen verkosto. Internet yhdistää TCP/IP-koneet ja -lähiverkot IP-reitityksellä. Intranet-verkot ovat sisäisiä verkkoja, joissa käytetään julkisen internetin protokollia ja ratkaisuja tietojärjestelmien toteutukseen. Verkon dynamiikka (ohimenevät ruuhkat, reitin vaihdokset) vaikuttaa merkittävästi internetin suorituskykyyn. Verkon dynamiikka ilmenee kadonneina tai viivästyneinä lähetyksinä. Viat johtuvat usein reitittimen toiminnasta. Langattomassa lähiverkossa (WLAN, Wireless Local Area Network) tiedonsiirto tapahtuu pääasiassa vapailla, viranomaisluvista riippumattomilla radiotaajuuksilla. Langattoman verkon vikatilanne voi johtua yhden tai useamman verkon komponentin pettämisestä. Kriittisiä komponentteja ovat mm. kytkimet, tukiasemat, tietokannat, päätelaitteet ja langattomat linkit.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Commissioning bodyFinnish Funding Agency for Innovation (Tekes)
    Number of pages33
    Publication statusPublished - 2001
    MoE publication typeD4 Published development or research report or study

    Publication series

    SeriesVTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti
    NumberBVAL73-011120

    Keywords

    • tietoverkot
    • tiedonsiirto
    • diagnostiikka
    • langaton tiedonsiirto

    Cite this