Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka

Jussi Lehtonen, Jyrki Tervo, Jari Halme

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa luodaan katsaus joihinkin nykyisiin tietoverkkoratkaisuihin ja tiedonsiirtotekniikoihin sekä tarkastellaan tiedonsiirron kunnonvalvontaa ja diagnostisointia. Perinteiset lähiverkot (LAN, Local Area Network) ovat tietokoneita ja oheislaitteita yhdistäviä tiedonsiirtoverkkoja, joissa siirretään binääristä dataa tietokoneiden välillä. Verkon ylläpidossa käytetään laitehallinnan työkaluja, joiden avulla ylläpitäjä voi seurata verkkoon kytkettyjen laitteiden tilaa ja toimintaa, jolloin verkkovikojen haitat pienenevät vianhaun nopeutuessa. Vika on epänormaali tila, joka vaatii ylläpidon huomiota tai toimintaa, jotta se saadaan korjattua. Vika havaitaan useimmiten vääränä verkon toimintana tai suurena määränä virheilmoituksia. Vianhallinnan tehtävänä on mahdollisimman nopeasti määritellä vian paikka, eristettävä vika paikantamalla ja tunnistamalla
se, määriteltävä verkon asetukset uudelleen, korjattava tai vaihdettava vialliset komponentit tai korjattava virheet. Protokolla on kuvaus tavasta, jolla tietoliikenteen eri osapuolet kommunikoivat toistensa kanssa.
Käytetyin protokollapino on TCP/IP, jota käytetään myös internetissä. Tietoliikenteen virheiden korjausmenetelminä käytetään lähinnä kahta tapaa: ARQ (Automatic Repeat ReQuest) ja FEC (Forward Error Correction). SNMP kehitettiin TCP/IP-protokollaa käyttävien verkkojen verkonhallintajärjestelmäksi.
Tietoverkkojen ongelmien ratkaisuun on saatavilla monipuolisia vianetsintätyökaluja, mm. Protokollaanalysaattori. Internet on maailmanlaajuinen verkkojen verkosto. Internet yhdistää TCP/IP-koneet ja -lähiverkot IP-reitityksellä. Intranet-verkot ovat sisäisiä verkkoja, joissa käytetään julkisen internetin protokollia ja ratkaisuja tietojärjestelmien toteutukseen. Verkon dynamiikka (ohimenevät ruuhkat, reitin vaihdokset) vaikuttaa merkittävästi internetin suorituskykyyn. Verkon dynamiikka ilmenee kadonneina tai viivästyneinä lähetyksinä. Viat johtuvat usein reitittimen toiminnasta. Langattomassa lähiverkossa (WLAN, Wireless Local Area Network) tiedonsiirto tapahtuu pääasiassa vapailla, viranomaisluvista riippumattomilla radiotaajuuksilla. Langattoman verkon vikatilanne voi johtua yhden tai useamman verkon komponentin pettämisestä. Kriittisiä komponentteja ovat mm. kytkimet, tukiasemat, tietokannat, päätelaitteet ja langattomat linkit.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages33
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti
NumberBVAL73-011120

Keywords

  • tietoverkot
  • tiedonsiirto
  • diagnostiikka
  • langaton tiedonsiirto

Cite this

Lehtonen, J., Tervo, J., & Halme, J. (2001). Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti, No. BVAL73-011120
Lehtonen, Jussi ; Tervo, Jyrki ; Halme, Jari. / Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 33 p. (VTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti; No. BVAL73-011120).
@book{fc03e53e0dc14ab09e6b444c451f998c,
title = "Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka",
abstract = "Raportissa luodaan katsaus joihinkin nykyisiin tietoverkkoratkaisuihin ja tiedonsiirtotekniikoihin sek{\"a} tarkastellaan tiedonsiirron kunnonvalvontaa ja diagnostisointia. Perinteiset l{\"a}hiverkot (LAN, Local Area Network) ovat tietokoneita ja oheislaitteita yhdist{\"a}vi{\"a} tiedonsiirtoverkkoja, joissa siirret{\"a}{\"a}n bin{\"a}{\"a}rist{\"a} dataa tietokoneiden v{\"a}lill{\"a}. Verkon yll{\"a}pidossa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n laitehallinnan ty{\"o}kaluja, joiden avulla yll{\"a}pit{\"a}j{\"a} voi seurata verkkoon kytkettyjen laitteiden tilaa ja toimintaa, jolloin verkkovikojen haitat pienenev{\"a}t vianhaun nopeutuessa. Vika on ep{\"a}normaali tila, joka vaatii yll{\"a}pidon huomiota tai toimintaa, jotta se saadaan korjattua. Vika havaitaan useimmiten v{\"a}{\"a}r{\"a}n{\"a} verkon toimintana tai suurena m{\"a}{\"a}r{\"a}n{\"a} virheilmoituksia. Vianhallinnan teht{\"a}v{\"a}n{\"a} on mahdollisimman nopeasti m{\"a}{\"a}ritell{\"a} vian paikka, eristett{\"a}v{\"a} vika paikantamalla ja tunnistamallase, m{\"a}{\"a}ritelt{\"a}v{\"a} verkon asetukset uudelleen, korjattava tai vaihdettava vialliset komponentit tai korjattava virheet. Protokolla on kuvaus tavasta, jolla tietoliikenteen eri osapuolet kommunikoivat toistensa kanssa.K{\"a}ytetyin protokollapino on TCP/IP, jota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n my{\"o}s internetiss{\"a}. Tietoliikenteen virheiden korjausmenetelmin{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} kahta tapaa: ARQ (Automatic Repeat ReQuest) ja FEC (Forward Error Correction). SNMP kehitettiin TCP/IP-protokollaa k{\"a}ytt{\"a}vien verkkojen verkonhallintaj{\"a}rjestelm{\"a}ksi.Tietoverkkojen ongelmien ratkaisuun on saatavilla monipuolisia vianetsint{\"a}ty{\"o}kaluja, mm. Protokollaanalysaattori. Internet on maailmanlaajuinen verkkojen verkosto. Internet yhdist{\"a}{\"a} TCP/IP-koneet ja -l{\"a}hiverkot IP-reitityksell{\"a}. Intranet-verkot ovat sis{\"a}isi{\"a} verkkoja, joissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n julkisen internetin protokollia ja ratkaisuja tietoj{\"a}rjestelmien toteutukseen. Verkon dynamiikka (ohimenev{\"a}t ruuhkat, reitin vaihdokset) vaikuttaa merkitt{\"a}v{\"a}sti internetin suorituskykyyn. Verkon dynamiikka ilmenee kadonneina tai viiv{\"a}stynein{\"a} l{\"a}hetyksin{\"a}. Viat johtuvat usein reitittimen toiminnasta. Langattomassa l{\"a}hiverkossa (WLAN, Wireless Local Area Network) tiedonsiirto tapahtuu p{\"a}{\"a}asiassa vapailla, viranomaisluvista riippumattomilla radiotaajuuksilla. Langattoman verkon vikatilanne voi johtua yhden tai useamman verkon komponentin pett{\"a}misest{\"a}. Kriittisi{\"a} komponentteja ovat mm. kytkimet, tukiasemat, tietokannat, p{\"a}{\"a}telaitteet ja langattomat linkit.",
keywords = "tietoverkot, tiedonsiirto, diagnostiikka, langaton tiedonsiirto",
author = "Jussi Lehtonen and Jyrki Tervo and Jari Halme",
note = "HUO: VAL73 LIS: E CA2: VAL7 CA: VAL Project code: V9SU00893",
year = "2001",
language = "Finnish",
series = "VTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "BVAL73-011120",
address = "Finland",

}

Lehtonen, J, Tervo, J & Halme, J 2001, Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka. VTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti, no. BVAL73-011120, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka. / Lehtonen, Jussi; Tervo, Jyrki; Halme, Jari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 33 p. (VTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti; No. BVAL73-011120).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka

AU - Lehtonen, Jussi

AU - Tervo, Jyrki

AU - Halme, Jari

N1 - HUO: VAL73 LIS: E CA2: VAL7 CA: VAL Project code: V9SU00893

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Raportissa luodaan katsaus joihinkin nykyisiin tietoverkkoratkaisuihin ja tiedonsiirtotekniikoihin sekä tarkastellaan tiedonsiirron kunnonvalvontaa ja diagnostisointia. Perinteiset lähiverkot (LAN, Local Area Network) ovat tietokoneita ja oheislaitteita yhdistäviä tiedonsiirtoverkkoja, joissa siirretään binääristä dataa tietokoneiden välillä. Verkon ylläpidossa käytetään laitehallinnan työkaluja, joiden avulla ylläpitäjä voi seurata verkkoon kytkettyjen laitteiden tilaa ja toimintaa, jolloin verkkovikojen haitat pienenevät vianhaun nopeutuessa. Vika on epänormaali tila, joka vaatii ylläpidon huomiota tai toimintaa, jotta se saadaan korjattua. Vika havaitaan useimmiten vääränä verkon toimintana tai suurena määränä virheilmoituksia. Vianhallinnan tehtävänä on mahdollisimman nopeasti määritellä vian paikka, eristettävä vika paikantamalla ja tunnistamallase, määriteltävä verkon asetukset uudelleen, korjattava tai vaihdettava vialliset komponentit tai korjattava virheet. Protokolla on kuvaus tavasta, jolla tietoliikenteen eri osapuolet kommunikoivat toistensa kanssa.Käytetyin protokollapino on TCP/IP, jota käytetään myös internetissä. Tietoliikenteen virheiden korjausmenetelminä käytetään lähinnä kahta tapaa: ARQ (Automatic Repeat ReQuest) ja FEC (Forward Error Correction). SNMP kehitettiin TCP/IP-protokollaa käyttävien verkkojen verkonhallintajärjestelmäksi.Tietoverkkojen ongelmien ratkaisuun on saatavilla monipuolisia vianetsintätyökaluja, mm. Protokollaanalysaattori. Internet on maailmanlaajuinen verkkojen verkosto. Internet yhdistää TCP/IP-koneet ja -lähiverkot IP-reitityksellä. Intranet-verkot ovat sisäisiä verkkoja, joissa käytetään julkisen internetin protokollia ja ratkaisuja tietojärjestelmien toteutukseen. Verkon dynamiikka (ohimenevät ruuhkat, reitin vaihdokset) vaikuttaa merkittävästi internetin suorituskykyyn. Verkon dynamiikka ilmenee kadonneina tai viivästyneinä lähetyksinä. Viat johtuvat usein reitittimen toiminnasta. Langattomassa lähiverkossa (WLAN, Wireless Local Area Network) tiedonsiirto tapahtuu pääasiassa vapailla, viranomaisluvista riippumattomilla radiotaajuuksilla. Langattoman verkon vikatilanne voi johtua yhden tai useamman verkon komponentin pettämisestä. Kriittisiä komponentteja ovat mm. kytkimet, tukiasemat, tietokannat, päätelaitteet ja langattomat linkit.

AB - Raportissa luodaan katsaus joihinkin nykyisiin tietoverkkoratkaisuihin ja tiedonsiirtotekniikoihin sekä tarkastellaan tiedonsiirron kunnonvalvontaa ja diagnostisointia. Perinteiset lähiverkot (LAN, Local Area Network) ovat tietokoneita ja oheislaitteita yhdistäviä tiedonsiirtoverkkoja, joissa siirretään binääristä dataa tietokoneiden välillä. Verkon ylläpidossa käytetään laitehallinnan työkaluja, joiden avulla ylläpitäjä voi seurata verkkoon kytkettyjen laitteiden tilaa ja toimintaa, jolloin verkkovikojen haitat pienenevät vianhaun nopeutuessa. Vika on epänormaali tila, joka vaatii ylläpidon huomiota tai toimintaa, jotta se saadaan korjattua. Vika havaitaan useimmiten vääränä verkon toimintana tai suurena määränä virheilmoituksia. Vianhallinnan tehtävänä on mahdollisimman nopeasti määritellä vian paikka, eristettävä vika paikantamalla ja tunnistamallase, määriteltävä verkon asetukset uudelleen, korjattava tai vaihdettava vialliset komponentit tai korjattava virheet. Protokolla on kuvaus tavasta, jolla tietoliikenteen eri osapuolet kommunikoivat toistensa kanssa.Käytetyin protokollapino on TCP/IP, jota käytetään myös internetissä. Tietoliikenteen virheiden korjausmenetelminä käytetään lähinnä kahta tapaa: ARQ (Automatic Repeat ReQuest) ja FEC (Forward Error Correction). SNMP kehitettiin TCP/IP-protokollaa käyttävien verkkojen verkonhallintajärjestelmäksi.Tietoverkkojen ongelmien ratkaisuun on saatavilla monipuolisia vianetsintätyökaluja, mm. Protokollaanalysaattori. Internet on maailmanlaajuinen verkkojen verkosto. Internet yhdistää TCP/IP-koneet ja -lähiverkot IP-reitityksellä. Intranet-verkot ovat sisäisiä verkkoja, joissa käytetään julkisen internetin protokollia ja ratkaisuja tietojärjestelmien toteutukseen. Verkon dynamiikka (ohimenevät ruuhkat, reitin vaihdokset) vaikuttaa merkittävästi internetin suorituskykyyn. Verkon dynamiikka ilmenee kadonneina tai viivästyneinä lähetyksinä. Viat johtuvat usein reitittimen toiminnasta. Langattomassa lähiverkossa (WLAN, Wireless Local Area Network) tiedonsiirto tapahtuu pääasiassa vapailla, viranomaisluvista riippumattomilla radiotaajuuksilla. Langattoman verkon vikatilanne voi johtua yhden tai useamman verkon komponentin pettämisestä. Kriittisiä komponentteja ovat mm. kytkimet, tukiasemat, tietokannat, päätelaitteet ja langattomat linkit.

KW - tietoverkot

KW - tiedonsiirto

KW - diagnostiikka

KW - langaton tiedonsiirto

M3 - Report

T3 - VTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti

BT - Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtonen J, Tervo J, Halme J. Tietoverkkojen ja tiedonsiirron diagnostiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 33 p. (VTT Valmistustekniikka. Tutkimusraportti; No. BVAL73-011120).