Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedettä

Sirkka Heinonen, Saija Niskanen

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Tietoyhteiskunnassa etäläsnäolo ja sen konkretisoituminen erilaisina etätoimintoina (etätyö, etäopiskelu, verkkokauppa, etälääketiede, etäasiointi jne) yleistyy. Tieto- ja viestintätekniikoiden mahdollistama maantieteellisten etäisyyksien merkityksen väheneminen on aiheuttanut muutospaineita perinteiselle maantieteelle. Sen uutena osa-alueena ja tiedonalana on syntynyt virtuaalimaantiede, joka tutkii perinteisten maantieteen käsitteiden kuten sijainnin, paikan sekä liikkumisen uudelleen muotoutumista ja uusia merkityssisältöjä tietoyhteiskunnassa. Virtuaalimaantiede tarkastelee virtuaalipaikkoja ja -tiloja, niiden keskinäisiä suhteita sekä kytkentöjä perinteisen maantieteen elementteihin. Virtuaalimaantiede on kiinnostunut myös virtuaaliyhteisöistä ja niiden kulttuurisesta käyttäytymisestä. Rajojen määrittely ja kartoitus on haasteellinen tehtävä, sillä käsiteltävät elementit eivät ole välttämättä maanpinnalla näkyvissä. Etäisyyden sijasta etäisyyksien suhteet toisiinsa ovat merkityks ellisiä. Virtuaalimaantieteen haasteet tulee huolella analysoida kehitettäessä henkilökohtaista navigointia Suomen uusitun tietoyhteiskuntastrategian kärkihankkeessa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)34-47
JournalFutura
Volume19
Issue number1
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeB1 Article in a scientific magazine

Keywords

  • virtual geography
  • digitalisation
  • virtualisation
  • cyberspace
  • information society

Cite this

Heinonen, S., & Niskanen, S. (2000). Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedettä. Futura, 19(1), 34-47.
Heinonen, Sirkka ; Niskanen, Saija. / Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedettä. In: Futura. 2000 ; Vol. 19, No. 1. pp. 34-47.
@article{e7b8f428eec0491e8dac9e8b831e57a7,
title = "Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedett{\"a}",
abstract = "Tietoyhteiskunnassa et{\"a}l{\"a}sn{\"a}olo ja sen konkretisoituminen erilaisina et{\"a}toimintoina (et{\"a}ty{\"o}, et{\"a}opiskelu, verkkokauppa, et{\"a}l{\"a}{\"a}ketiede, et{\"a}asiointi jne) yleistyy. Tieto- ja viestint{\"a}tekniikoiden mahdollistama maantieteellisten et{\"a}isyyksien merkityksen v{\"a}heneminen on aiheuttanut muutospaineita perinteiselle maantieteelle. Sen uutena osa-alueena ja tiedonalana on syntynyt virtuaalimaantiede, joka tutkii perinteisten maantieteen k{\"a}sitteiden kuten sijainnin, paikan sek{\"a} liikkumisen uudelleen muotoutumista ja uusia merkityssis{\"a}lt{\"o}j{\"a} tietoyhteiskunnassa. Virtuaalimaantiede tarkastelee virtuaalipaikkoja ja -tiloja, niiden keskin{\"a}isi{\"a} suhteita sek{\"a} kytkent{\"o}j{\"a} perinteisen maantieteen elementteihin. Virtuaalimaantiede on kiinnostunut my{\"o}s virtuaaliyhteis{\"o}ist{\"a} ja niiden kulttuurisesta k{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a}. Rajojen m{\"a}{\"a}rittely ja kartoitus on haasteellinen teht{\"a}v{\"a}, sill{\"a} k{\"a}sitelt{\"a}v{\"a}t elementit eiv{\"a}t ole v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} maanpinnalla n{\"a}kyviss{\"a}. Et{\"a}isyyden sijasta et{\"a}isyyksien suhteet toisiinsa ovat merkityks ellisi{\"a}. Virtuaalimaantieteen haasteet tulee huolella analysoida kehitett{\"a}ess{\"a} henkil{\"o}kohtaista navigointia Suomen uusitun tietoyhteiskuntastrategian k{\"a}rkihankkeessa.",
keywords = "virtual geography, digitalisation, virtualisation, cyberspace, information society",
author = "Sirkka Heinonen and Saija Niskanen",
year = "2000",
language = "Finnish",
volume = "19",
pages = "34--47",
journal = "Futura",
issn = "0785-5494",
number = "1",

}

Heinonen, S & Niskanen, S 2000, 'Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedettä', Futura, vol. 19, no. 1, pp. 34-47.

Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedettä. / Heinonen, Sirkka; Niskanen, Saija.

In: Futura, Vol. 19, No. 1, 2000, p. 34-47.

Research output: Contribution to journalArticleScientific

TY - JOUR

T1 - Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedettä

AU - Heinonen, Sirkka

AU - Niskanen, Saija

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Tietoyhteiskunnassa etäläsnäolo ja sen konkretisoituminen erilaisina etätoimintoina (etätyö, etäopiskelu, verkkokauppa, etälääketiede, etäasiointi jne) yleistyy. Tieto- ja viestintätekniikoiden mahdollistama maantieteellisten etäisyyksien merkityksen väheneminen on aiheuttanut muutospaineita perinteiselle maantieteelle. Sen uutena osa-alueena ja tiedonalana on syntynyt virtuaalimaantiede, joka tutkii perinteisten maantieteen käsitteiden kuten sijainnin, paikan sekä liikkumisen uudelleen muotoutumista ja uusia merkityssisältöjä tietoyhteiskunnassa. Virtuaalimaantiede tarkastelee virtuaalipaikkoja ja -tiloja, niiden keskinäisiä suhteita sekä kytkentöjä perinteisen maantieteen elementteihin. Virtuaalimaantiede on kiinnostunut myös virtuaaliyhteisöistä ja niiden kulttuurisesta käyttäytymisestä. Rajojen määrittely ja kartoitus on haasteellinen tehtävä, sillä käsiteltävät elementit eivät ole välttämättä maanpinnalla näkyvissä. Etäisyyden sijasta etäisyyksien suhteet toisiinsa ovat merkityks ellisiä. Virtuaalimaantieteen haasteet tulee huolella analysoida kehitettäessä henkilökohtaista navigointia Suomen uusitun tietoyhteiskuntastrategian kärkihankkeessa.

AB - Tietoyhteiskunnassa etäläsnäolo ja sen konkretisoituminen erilaisina etätoimintoina (etätyö, etäopiskelu, verkkokauppa, etälääketiede, etäasiointi jne) yleistyy. Tieto- ja viestintätekniikoiden mahdollistama maantieteellisten etäisyyksien merkityksen väheneminen on aiheuttanut muutospaineita perinteiselle maantieteelle. Sen uutena osa-alueena ja tiedonalana on syntynyt virtuaalimaantiede, joka tutkii perinteisten maantieteen käsitteiden kuten sijainnin, paikan sekä liikkumisen uudelleen muotoutumista ja uusia merkityssisältöjä tietoyhteiskunnassa. Virtuaalimaantiede tarkastelee virtuaalipaikkoja ja -tiloja, niiden keskinäisiä suhteita sekä kytkentöjä perinteisen maantieteen elementteihin. Virtuaalimaantiede on kiinnostunut myös virtuaaliyhteisöistä ja niiden kulttuurisesta käyttäytymisestä. Rajojen määrittely ja kartoitus on haasteellinen tehtävä, sillä käsiteltävät elementit eivät ole välttämättä maanpinnalla näkyvissä. Etäisyyden sijasta etäisyyksien suhteet toisiinsa ovat merkityks ellisiä. Virtuaalimaantieteen haasteet tulee huolella analysoida kehitettäessä henkilökohtaista navigointia Suomen uusitun tietoyhteiskuntastrategian kärkihankkeessa.

KW - virtual geography

KW - digitalisation

KW - virtualisation

KW - cyberspace

KW - information society

M3 - Article

VL - 19

SP - 34

EP - 47

JO - Futura

JF - Futura

SN - 0785-5494

IS - 1

ER -

Heinonen S, Niskanen S. Tietoyhteiskunnassa tarvitaan virtuaalimaantiedettä. Futura. 2000;19(1):34-47.