Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus

Jukka Hietaniemi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan viime aikoina yleistyneen, entistä tehokkaampaan maankäyttöön (tehokkuus jopa 0,5 tai vieläkin korkeampi) perustuvan ns. tiiviin ja matalan pientalorakentamisen paloturvallisuutta. Työssä määritettiin tiiviin ja matalan rakentamisen henkilöturvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyväksyttävä paloturvallisuustaso ja siihen vaikuttavat keskeiset tekijät sekä laadittiin vaatimustason täyttäviä periaatteellisia kaavoitukseen ja rakentamistapaan liittyviä ratkaisuja. Tutkimus toteutettiin käyttäen palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpia menetelmiä. Työssä lähdettiin paloturvallisuuteen vaikuttavien osatekijöiden tutkimisesta, jolta pohjalta edettiin tuloksia yleistäen siten, että saatiin muodostettua kattava kuva tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuudesta. Näiden tulosten perustella kehitettiin kaavoituksen ja rakentamistavan ratkaisuista, joita paloturvallisuus näillä alueilla saadaan toteutumaan. Hankkeen toteutti VTT:n paloturvallisuuden tutkimusryhmä yhteistyössä keskeisten viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages380
ISBN (Electronic)978-951-38-6971-7
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2415
ISSN1235-0605

Keywords

  • fire safety
  • fire safety engineering
  • fire risk assessment
  • fire simulation
  • probabilistic fire simulation
  • dense residential building
  • performance based fire design

Cite this

Hietaniemi, J. (2007). Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2415
Hietaniemi, Jukka. / Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 380 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2415).
@book{b0a6829e659a4b4c8e7ef505af5c58c0,
title = "Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan viime aikoina yleistyneen, entist{\"a} tehokkaampaan maank{\"a}ytt{\"o}{\"o}n (tehokkuus jopa 0,5 tai viel{\"a}kin korkeampi) perustuvan ns. tiiviin ja matalan pientalorakentamisen paloturvallisuutta. Ty{\"o}ss{\"a} m{\"a}{\"a}ritettiin tiiviin ja matalan rakentamisen henkil{\"o}turvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyv{\"a}ksytt{\"a}v{\"a} paloturvallisuustaso ja siihen vaikuttavat keskeiset tekij{\"a}t sek{\"a} laadittiin vaatimustason t{\"a}ytt{\"a}vi{\"a} periaatteellisia kaavoitukseen ja rakentamistapaan liittyvi{\"a} ratkaisuja. Tutkimus toteutettiin k{\"a}ytt{\"a}en palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpia menetelmi{\"a}. Ty{\"o}ss{\"a} l{\"a}hdettiin paloturvallisuuteen vaikuttavien osatekij{\"o}iden tutkimisesta, jolta pohjalta edettiin tuloksia yleist{\"a}en siten, ett{\"a} saatiin muodostettua kattava kuva tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuudesta. N{\"a}iden tulosten perustella kehitettiin kaavoituksen ja rakentamistavan ratkaisuista, joita paloturvallisuus n{\"a}ill{\"a} alueilla saadaan toteutumaan. Hankkeen toteutti VTT:n paloturvallisuuden tutkimusryhm{\"a} yhteisty{\"o}ss{\"a} keskeisten viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.",
keywords = "fire safety, fire safety engineering, fire risk assessment, fire simulation, probabilistic fire simulation, dense residential building, performance based fire design",
author = "Jukka Hietaniemi",
note = "Project code: 6439",
year = "2007",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2415",
address = "Finland",

}

Hietaniemi, J 2007, Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2415, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus. / Hietaniemi, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 380 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2415).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus

AU - Hietaniemi, Jukka

N1 - Project code: 6439

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Julkaisussa tarkastellaan viime aikoina yleistyneen, entistä tehokkaampaan maankäyttöön (tehokkuus jopa 0,5 tai vieläkin korkeampi) perustuvan ns. tiiviin ja matalan pientalorakentamisen paloturvallisuutta. Työssä määritettiin tiiviin ja matalan rakentamisen henkilöturvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyväksyttävä paloturvallisuustaso ja siihen vaikuttavat keskeiset tekijät sekä laadittiin vaatimustason täyttäviä periaatteellisia kaavoitukseen ja rakentamistapaan liittyviä ratkaisuja. Tutkimus toteutettiin käyttäen palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpia menetelmiä. Työssä lähdettiin paloturvallisuuteen vaikuttavien osatekijöiden tutkimisesta, jolta pohjalta edettiin tuloksia yleistäen siten, että saatiin muodostettua kattava kuva tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuudesta. Näiden tulosten perustella kehitettiin kaavoituksen ja rakentamistavan ratkaisuista, joita paloturvallisuus näillä alueilla saadaan toteutumaan. Hankkeen toteutti VTT:n paloturvallisuuden tutkimusryhmä yhteistyössä keskeisten viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.

AB - Julkaisussa tarkastellaan viime aikoina yleistyneen, entistä tehokkaampaan maankäyttöön (tehokkuus jopa 0,5 tai vieläkin korkeampi) perustuvan ns. tiiviin ja matalan pientalorakentamisen paloturvallisuutta. Työssä määritettiin tiiviin ja matalan rakentamisen henkilöturvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyväksyttävä paloturvallisuustaso ja siihen vaikuttavat keskeiset tekijät sekä laadittiin vaatimustason täyttäviä periaatteellisia kaavoitukseen ja rakentamistapaan liittyviä ratkaisuja. Tutkimus toteutettiin käyttäen palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpia menetelmiä. Työssä lähdettiin paloturvallisuuteen vaikuttavien osatekijöiden tutkimisesta, jolta pohjalta edettiin tuloksia yleistäen siten, että saatiin muodostettua kattava kuva tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuudesta. Näiden tulosten perustella kehitettiin kaavoituksen ja rakentamistavan ratkaisuista, joita paloturvallisuus näillä alueilla saadaan toteutumaan. Hankkeen toteutti VTT:n paloturvallisuuden tutkimusryhmä yhteistyössä keskeisten viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.

KW - fire safety

KW - fire safety engineering

KW - fire risk assessment

KW - fire simulation

KW - probabilistic fire simulation

KW - dense residential building

KW - performance based fire design

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hietaniemi J. Tiiviin ja matalan pientaloalueen paloturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 380 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2415).