Tilannetietoisuutta edistävä älykäs valvomo: Havainnollinen valvomo: Case Fingrid

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus toteutettiin osana Tekesin Tila-ohjelman hanketta Tilannetietoisuutta edistävä älykäs valvomo (TILAVA). Hankkeessa tutkittiin prosessinohjaukseen käytettävää tilaa (space), josta käytetään nimitystä valvomo. Projektissa valvomotilan ajatellaan muodostavan kokonaisvaltaisen käyttöliittymän, jonka tarjoaman suuren tilannekohtaisen informaation perusteella valvomon henkilökunta pitää yllä käsitystä järjestelmän tilasta (state), tekee sen suhteen päätöksiä sekä puuttuu tarvittaessa järjestelmän toimintaan. ICT:n käyttöönoton seurauksena valvomo tilana ja käyttöliittymänä on muuttumassa. Tulevaisuuden valvomoita suunniteltaessa on tärkeä selvittää, miten uudet teknologiset mahdollisuudet erilaisina yhdistelminä muuttavat ja luovat uusia valvomotilan funktioita ja muuttavat operaattorin työtä. TILAVA-projektissa valvomoa toiminnallisena kokonaisuutena lähestytään kolmen eri valvomometaforan: havainnollinen valvomo, vuorovaikutteinen valvomo ja rajaton valvomo kautta. Metaforat on luotu yhdistämällä parittain kolme tilaominaisuutta: fyysinen, sosiaalinen ja virtuaalinen tila. Tämä osaraportti kohdistuu Havainnollinen valvomometaforaan ja sen ympärille rakennettuun tutkimusesimerkkitapaukseen. Havainnollinen valvomo syntyy fyysisen ja virtuaalisen tilaominaisuuden yhdistelmänä. Valvomo on representaatio etäällä olevasta kohteesta, ja käyttöliittymänä se viestii kohteen tilaa mahdollisimman todenmukaisesti, luotettavasti sekä operaattoreille ymmärrettävässä muodossa. Havainnollista valvomoa tutkittiin Suomen sähköverkon valvonnasta vastaavan Fingridin tarjoaman case-esimerkin valossa. Tutkimuksessa kartoitettiin haastatteluin verkonvalvontatyön vaatimuksia kahdessa eri valvontakeskuksessa ja määriteltiin haastavia valvontatilanteita ja niiden päätöksenteko- ja informaatiovaatimuksia. Aineisto analysoitiin ja tuloksia käytettiin hyväksi suunnittelutyöpajojen luomisessa. Näissä tilaisuuksissa hahmoteltiin käyttäjien ja tutkijoiden yhteistyönä, minkälaisia informaation havainnollistamistarpeita käyttäjät pitävät olennaisina ja minkälaisia teknologisia ratkaisuja on tarjolla havainnollistamiseen. Tämän havainnollinen valvomo -metaforaan liittyvän tutkimuksen tulokset yhdistetään vastaaviin interaktiivisen valvomon ja rajattoman valvomon metaforistas saataviin tuloksiin. Synteesin tuloksena kehitetään alustava konsepti tulevaisuuden valvomon kokonaiskäyttöliittymän kehittämistä varten.
Original languageFinnish
PublisherTEKES
Number of pages72
Publication statusPublished - 2010
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-02902-10

Cite this

@book{8dd66fd7bec844ca9281dbd3862fdf56,
title = "Tilannetietoisuutta edist{\"a}v{\"a} {\"a}lyk{\"a}s valvomo: Havainnollinen valvomo: Case Fingrid",
abstract = "Tutkimus toteutettiin osana Tekesin Tila-ohjelman hanketta Tilannetietoisuutta edist{\"a}v{\"a} {\"a}lyk{\"a}s valvomo (TILAVA). Hankkeessa tutkittiin prosessinohjaukseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}{\"a} tilaa (space), josta k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n nimityst{\"a} valvomo. Projektissa valvomotilan ajatellaan muodostavan kokonaisvaltaisen k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n, jonka tarjoaman suuren tilannekohtaisen informaation perusteella valvomon henkil{\"o}kunta pit{\"a}{\"a} yll{\"a} k{\"a}sityst{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}n tilasta (state), tekee sen suhteen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} sek{\"a} puuttuu tarvittaessa j{\"a}rjestelm{\"a}n toimintaan. ICT:n k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton seurauksena valvomo tilana ja k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n{\"a} on muuttumassa. Tulevaisuuden valvomoita suunniteltaessa on t{\"a}rke{\"a} selvitt{\"a}{\"a}, miten uudet teknologiset mahdollisuudet erilaisina yhdistelmin{\"a} muuttavat ja luovat uusia valvomotilan funktioita ja muuttavat operaattorin ty{\"o}t{\"a}. TILAVA-projektissa valvomoa toiminnallisena kokonaisuutena l{\"a}hestyt{\"a}{\"a}n kolmen eri valvomometaforan: havainnollinen valvomo, vuorovaikutteinen valvomo ja rajaton valvomo kautta. Metaforat on luotu yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} parittain kolme tilaominaisuutta: fyysinen, sosiaalinen ja virtuaalinen tila. T{\"a}m{\"a} osaraportti kohdistuu Havainnollinen valvomometaforaan ja sen ymp{\"a}rille rakennettuun tutkimusesimerkkitapaukseen. Havainnollinen valvomo syntyy fyysisen ja virtuaalisen tilaominaisuuden yhdistelm{\"a}n{\"a}. Valvomo on representaatio et{\"a}{\"a}ll{\"a} olevasta kohteesta, ja k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n{\"a} se viestii kohteen tilaa mahdollisimman todenmukaisesti, luotettavasti sek{\"a} operaattoreille ymm{\"a}rrett{\"a}v{\"a}ss{\"a} muodossa. Havainnollista valvomoa tutkittiin Suomen s{\"a}hk{\"o}verkon valvonnasta vastaavan Fingridin tarjoaman case-esimerkin valossa. Tutkimuksessa kartoitettiin haastatteluin verkonvalvontaty{\"o}n vaatimuksia kahdessa eri valvontakeskuksessa ja m{\"a}{\"a}riteltiin haastavia valvontatilanteita ja niiden p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteko- ja informaatiovaatimuksia. Aineisto analysoitiin ja tuloksia k{\"a}ytettiin hyv{\"a}ksi suunnitteluty{\"o}pajojen luomisessa. N{\"a}iss{\"a} tilaisuuksissa hahmoteltiin k{\"a}ytt{\"a}jien ja tutkijoiden yhteisty{\"o}n{\"a}, mink{\"a}laisia informaation havainnollistamistarpeita k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}t pit{\"a}v{\"a}t olennaisina ja mink{\"a}laisia teknologisia ratkaisuja on tarjolla havainnollistamiseen. T{\"a}m{\"a}n havainnollinen valvomo -metaforaan liittyv{\"a}n tutkimuksen tulokset yhdistet{\"a}{\"a}n vastaaviin interaktiivisen valvomon ja rajattoman valvomon metaforistas saataviin tuloksiin. Synteesin tuloksena kehitet{\"a}{\"a}n alustava konsepti tulevaisuuden valvomon kokonaisk{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n kehitt{\"a}mist{\"a} varten.",
author = "Hanna Koskinen and Paula J{\"a}rvinen and Seppo Valli and Leena Norros",
note = "Liitteet 9 s.",
year = "2010",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "TEKES",
number = "VTT-R-02902-10",
address = "Finland",

}

Tilannetietoisuutta edistävä älykäs valvomo : Havainnollinen valvomo: Case Fingrid. / Koskinen, Hanna; Järvinen, Paula; Valli, Seppo; Norros, Leena.

TEKES, 2010. 72 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-02902-10).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tilannetietoisuutta edistävä älykäs valvomo

T2 - Havainnollinen valvomo: Case Fingrid

AU - Koskinen, Hanna

AU - Järvinen, Paula

AU - Valli, Seppo

AU - Norros, Leena

N1 - Liitteet 9 s.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Tutkimus toteutettiin osana Tekesin Tila-ohjelman hanketta Tilannetietoisuutta edistävä älykäs valvomo (TILAVA). Hankkeessa tutkittiin prosessinohjaukseen käytettävää tilaa (space), josta käytetään nimitystä valvomo. Projektissa valvomotilan ajatellaan muodostavan kokonaisvaltaisen käyttöliittymän, jonka tarjoaman suuren tilannekohtaisen informaation perusteella valvomon henkilökunta pitää yllä käsitystä järjestelmän tilasta (state), tekee sen suhteen päätöksiä sekä puuttuu tarvittaessa järjestelmän toimintaan. ICT:n käyttöönoton seurauksena valvomo tilana ja käyttöliittymänä on muuttumassa. Tulevaisuuden valvomoita suunniteltaessa on tärkeä selvittää, miten uudet teknologiset mahdollisuudet erilaisina yhdistelminä muuttavat ja luovat uusia valvomotilan funktioita ja muuttavat operaattorin työtä. TILAVA-projektissa valvomoa toiminnallisena kokonaisuutena lähestytään kolmen eri valvomometaforan: havainnollinen valvomo, vuorovaikutteinen valvomo ja rajaton valvomo kautta. Metaforat on luotu yhdistämällä parittain kolme tilaominaisuutta: fyysinen, sosiaalinen ja virtuaalinen tila. Tämä osaraportti kohdistuu Havainnollinen valvomometaforaan ja sen ympärille rakennettuun tutkimusesimerkkitapaukseen. Havainnollinen valvomo syntyy fyysisen ja virtuaalisen tilaominaisuuden yhdistelmänä. Valvomo on representaatio etäällä olevasta kohteesta, ja käyttöliittymänä se viestii kohteen tilaa mahdollisimman todenmukaisesti, luotettavasti sekä operaattoreille ymmärrettävässä muodossa. Havainnollista valvomoa tutkittiin Suomen sähköverkon valvonnasta vastaavan Fingridin tarjoaman case-esimerkin valossa. Tutkimuksessa kartoitettiin haastatteluin verkonvalvontatyön vaatimuksia kahdessa eri valvontakeskuksessa ja määriteltiin haastavia valvontatilanteita ja niiden päätöksenteko- ja informaatiovaatimuksia. Aineisto analysoitiin ja tuloksia käytettiin hyväksi suunnittelutyöpajojen luomisessa. Näissä tilaisuuksissa hahmoteltiin käyttäjien ja tutkijoiden yhteistyönä, minkälaisia informaation havainnollistamistarpeita käyttäjät pitävät olennaisina ja minkälaisia teknologisia ratkaisuja on tarjolla havainnollistamiseen. Tämän havainnollinen valvomo -metaforaan liittyvän tutkimuksen tulokset yhdistetään vastaaviin interaktiivisen valvomon ja rajattoman valvomon metaforistas saataviin tuloksiin. Synteesin tuloksena kehitetään alustava konsepti tulevaisuuden valvomon kokonaiskäyttöliittymän kehittämistä varten.

AB - Tutkimus toteutettiin osana Tekesin Tila-ohjelman hanketta Tilannetietoisuutta edistävä älykäs valvomo (TILAVA). Hankkeessa tutkittiin prosessinohjaukseen käytettävää tilaa (space), josta käytetään nimitystä valvomo. Projektissa valvomotilan ajatellaan muodostavan kokonaisvaltaisen käyttöliittymän, jonka tarjoaman suuren tilannekohtaisen informaation perusteella valvomon henkilökunta pitää yllä käsitystä järjestelmän tilasta (state), tekee sen suhteen päätöksiä sekä puuttuu tarvittaessa järjestelmän toimintaan. ICT:n käyttöönoton seurauksena valvomo tilana ja käyttöliittymänä on muuttumassa. Tulevaisuuden valvomoita suunniteltaessa on tärkeä selvittää, miten uudet teknologiset mahdollisuudet erilaisina yhdistelminä muuttavat ja luovat uusia valvomotilan funktioita ja muuttavat operaattorin työtä. TILAVA-projektissa valvomoa toiminnallisena kokonaisuutena lähestytään kolmen eri valvomometaforan: havainnollinen valvomo, vuorovaikutteinen valvomo ja rajaton valvomo kautta. Metaforat on luotu yhdistämällä parittain kolme tilaominaisuutta: fyysinen, sosiaalinen ja virtuaalinen tila. Tämä osaraportti kohdistuu Havainnollinen valvomometaforaan ja sen ympärille rakennettuun tutkimusesimerkkitapaukseen. Havainnollinen valvomo syntyy fyysisen ja virtuaalisen tilaominaisuuden yhdistelmänä. Valvomo on representaatio etäällä olevasta kohteesta, ja käyttöliittymänä se viestii kohteen tilaa mahdollisimman todenmukaisesti, luotettavasti sekä operaattoreille ymmärrettävässä muodossa. Havainnollista valvomoa tutkittiin Suomen sähköverkon valvonnasta vastaavan Fingridin tarjoaman case-esimerkin valossa. Tutkimuksessa kartoitettiin haastatteluin verkonvalvontatyön vaatimuksia kahdessa eri valvontakeskuksessa ja määriteltiin haastavia valvontatilanteita ja niiden päätöksenteko- ja informaatiovaatimuksia. Aineisto analysoitiin ja tuloksia käytettiin hyväksi suunnittelutyöpajojen luomisessa. Näissä tilaisuuksissa hahmoteltiin käyttäjien ja tutkijoiden yhteistyönä, minkälaisia informaation havainnollistamistarpeita käyttäjät pitävät olennaisina ja minkälaisia teknologisia ratkaisuja on tarjolla havainnollistamiseen. Tämän havainnollinen valvomo -metaforaan liittyvän tutkimuksen tulokset yhdistetään vastaaviin interaktiivisen valvomon ja rajattoman valvomon metaforistas saataviin tuloksiin. Synteesin tuloksena kehitetään alustava konsepti tulevaisuuden valvomon kokonaiskäyttöliittymän kehittämistä varten.

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Tilannetietoisuutta edistävä älykäs valvomo

PB - TEKES

ER -