Tilapäiset väestönsuojat

Jukka Jokela, Heli Koukkari, Juhani Olin

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Lyhytaikaiseen, nopeaan suojautumiseen tarkoitettujen tilojen rakenteellisia ja rakennusmateriaalisia ratkaisutapoja käsitellään. Aluksi kuvataan asevaikutukset, joita vastaan ns. tilapäisillä väestönsuojilla voidaan suojautua. Kysymykseen tulevat lähinnä tavanomaisten aseiden sirpale- ja painevaikutukset ja ydinaseiden vaikutukset, jotka ulottuvat täydellisen tuhon ja tulipalovyöhykkeen ulkopuolelle. Tilapäissuojan rakentamisella valmiiseen rakennukseen voidaan suojautua joko vain laskeumasäteilyä tai säteilyä ja rakennuksen sortumisesta aiheutuvaa kuormaa vastaan. Säteilysuojaustason parantamiseen tarvitaan raskaita materiaaleja, jotka samalla suojaavat sirpaleilta. Esitetään, millaisin toimenpitein ja millaisin tarvikkein säteilysuoja voidaan rakentaa kerrostaloon tai pientaloon. Kerrostalon kellarin kattoon kohdistuvat sortumakuormat ja puurakenteisten lisätukien mitoitus esitetään. Rakennusten ulkopuolisten tilapäissuojien rakentamista käsitellään materiaalivaihtoehtojen kannalta. Sekä maahan että maan pinnalle rakennettavien erillisten suojien kantaviin rakenteisiin ja verhouksiin voidaan käyttää samoja tarvikkeita, mutta kaivetuilla suojilla saadaan parempi suojaustaso.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-1770-9
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number211
ISSN0358-5085

Fingerprint

air

Cite this

Jokela, J., Koukkari, H., & Olin, J. (1983). Tilapäiset väestönsuojat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 211
Jokela, Jukka ; Koukkari, Heli ; Olin, Juhani. / Tilapäiset väestönsuojat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 211).
@book{417ff7bc4f574ab7b85b9873c3a0ab86,
title = "Tilap{\"a}iset v{\"a}est{\"o}nsuojat",
abstract = "Lyhytaikaiseen, nopeaan suojautumiseen tarkoitettujen tilojen rakenteellisia ja rakennusmateriaalisia ratkaisutapoja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n. Aluksi kuvataan asevaikutukset, joita vastaan ns. tilap{\"a}isill{\"a} v{\"a}est{\"o}nsuojilla voidaan suojautua. Kysymykseen tulevat l{\"a}hinn{\"a} tavanomaisten aseiden sirpale- ja painevaikutukset ja ydinaseiden vaikutukset, jotka ulottuvat t{\"a}ydellisen tuhon ja tulipalovy{\"o}hykkeen ulkopuolelle. Tilap{\"a}issuojan rakentamisella valmiiseen rakennukseen voidaan suojautua joko vain laskeumas{\"a}teily{\"a} tai s{\"a}teily{\"a} ja rakennuksen sortumisesta aiheutuvaa kuormaa vastaan. S{\"a}teilysuojaustason parantamiseen tarvitaan raskaita materiaaleja, jotka samalla suojaavat sirpaleilta. Esitet{\"a}{\"a}n, millaisin toimenpitein ja millaisin tarvikkein s{\"a}teilysuoja voidaan rakentaa kerrostaloon tai pientaloon. Kerrostalon kellarin kattoon kohdistuvat sortumakuormat ja puurakenteisten lis{\"a}tukien mitoitus esitet{\"a}{\"a}n. Rakennusten ulkopuolisten tilap{\"a}issuojien rakentamista k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n materiaalivaihtoehtojen kannalta. Sek{\"a} maahan ett{\"a} maan pinnalle rakennettavien erillisten suojien kantaviin rakenteisiin ja verhouksiin voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} samoja tarvikkeita, mutta kaivetuilla suojilla saadaan parempi suojaustaso.",
author = "Jukka Jokela and Heli Koukkari and Juhani Olin",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1770-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "211",
address = "Finland",

}

Jokela, J, Koukkari, H & Olin, J 1983, Tilapäiset väestönsuojat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 211, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tilapäiset väestönsuojat. / Jokela, Jukka; Koukkari, Heli; Olin, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 211).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tilapäiset väestönsuojat

AU - Jokela, Jukka

AU - Koukkari, Heli

AU - Olin, Juhani

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Lyhytaikaiseen, nopeaan suojautumiseen tarkoitettujen tilojen rakenteellisia ja rakennusmateriaalisia ratkaisutapoja käsitellään. Aluksi kuvataan asevaikutukset, joita vastaan ns. tilapäisillä väestönsuojilla voidaan suojautua. Kysymykseen tulevat lähinnä tavanomaisten aseiden sirpale- ja painevaikutukset ja ydinaseiden vaikutukset, jotka ulottuvat täydellisen tuhon ja tulipalovyöhykkeen ulkopuolelle. Tilapäissuojan rakentamisella valmiiseen rakennukseen voidaan suojautua joko vain laskeumasäteilyä tai säteilyä ja rakennuksen sortumisesta aiheutuvaa kuormaa vastaan. Säteilysuojaustason parantamiseen tarvitaan raskaita materiaaleja, jotka samalla suojaavat sirpaleilta. Esitetään, millaisin toimenpitein ja millaisin tarvikkein säteilysuoja voidaan rakentaa kerrostaloon tai pientaloon. Kerrostalon kellarin kattoon kohdistuvat sortumakuormat ja puurakenteisten lisätukien mitoitus esitetään. Rakennusten ulkopuolisten tilapäissuojien rakentamista käsitellään materiaalivaihtoehtojen kannalta. Sekä maahan että maan pinnalle rakennettavien erillisten suojien kantaviin rakenteisiin ja verhouksiin voidaan käyttää samoja tarvikkeita, mutta kaivetuilla suojilla saadaan parempi suojaustaso.

AB - Lyhytaikaiseen, nopeaan suojautumiseen tarkoitettujen tilojen rakenteellisia ja rakennusmateriaalisia ratkaisutapoja käsitellään. Aluksi kuvataan asevaikutukset, joita vastaan ns. tilapäisillä väestönsuojilla voidaan suojautua. Kysymykseen tulevat lähinnä tavanomaisten aseiden sirpale- ja painevaikutukset ja ydinaseiden vaikutukset, jotka ulottuvat täydellisen tuhon ja tulipalovyöhykkeen ulkopuolelle. Tilapäissuojan rakentamisella valmiiseen rakennukseen voidaan suojautua joko vain laskeumasäteilyä tai säteilyä ja rakennuksen sortumisesta aiheutuvaa kuormaa vastaan. Säteilysuojaustason parantamiseen tarvitaan raskaita materiaaleja, jotka samalla suojaavat sirpaleilta. Esitetään, millaisin toimenpitein ja millaisin tarvikkein säteilysuoja voidaan rakentaa kerrostaloon tai pientaloon. Kerrostalon kellarin kattoon kohdistuvat sortumakuormat ja puurakenteisten lisätukien mitoitus esitetään. Rakennusten ulkopuolisten tilapäissuojien rakentamista käsitellään materiaalivaihtoehtojen kannalta. Sekä maahan että maan pinnalle rakennettavien erillisten suojien kantaviin rakenteisiin ja verhouksiin voidaan käyttää samoja tarvikkeita, mutta kaivetuilla suojilla saadaan parempi suojaustaso.

M3 - Report

SN - 951-38-1770-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tilapäiset väestönsuojat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jokela J, Koukkari H, Olin J. Tilapäiset väestönsuojat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 211).