Toimeenpanosuunnitelma Suomen proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi

Emilia Nordlund (Editor), Katariina Vilppula (Editor)

Research output: Book/ReportReport

224 Downloads (Pure)

Abstract

Proteiinisektorilla on tapahtunut viime vuosina paljon. Erityisesti kasviproteiinituotteiden elintarvikekulutus on ollut kasvussa, hyönteistuotteita on tullut markkinoille ja rehupuolella yhä useammat toimijat ovat alkaneet korvata soijaa kotimaisilla raaka-aineilla. Yleisesti ottaen ruoantuotantoketjun paineet vähentää ympäristökuormitusta ovat nousseet ajankohtaiseksi, ja toimenpiteitä on aloitettava toteuttaa ripeästi myös Suomessa.
Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry järjesti vuonna 2018 työpajoja, joissa tarkasteltiin Suomen näkökulmia ja tarvittavia toimenpiteitä proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi kestävällä tavalla. Työpajat keskittyivät kuuteen teemaan: 1) viljakasveihin, 2) palkokasveihin, 3) öljykasveihin, 4) nurmeen, 5) vesitalouteen (keskittyen kalatalouteen) sekä 6) hyönteistuotantoon ja solumaatalouteen. Tässä raportissa esitetään koostetusti näiden työpajojen johtopäätökset ja peilataan niitä 2015 tiekartan toimenpide-ehdotuksiin. Uuden tiedon ja osaamisen valossa raportti esittää myös uusia toimenpide-ehdotuksia toimijaverkostolle (päättäjille, maataloussektorille, teollisuudelle) Suomen proteiiniomavaraisuuden lisäämiseksi.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Electronic)978-951-38-8706-3
DOIs
Publication statusPublished - May 2019
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Cite this

Nordlund, Emilia (Editor) ; Vilppula, Katariina (Editor). / Toimeenpanosuunnitelma Suomen proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi. VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 25 p.
@book{02eff890f4194204a2834818880cd16b,
title = "Toimeenpanosuunnitelma Suomen proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi",
abstract = "Proteiinisektorilla on tapahtunut viime vuosina paljon. Erityisesti kasviproteiinituotteiden elintarvikekulutus on ollut kasvussa, hy{\"o}nteistuotteita on tullut markkinoille ja rehupuolella yh{\"a} useammat toimijat ovat alkaneet korvata soijaa kotimaisilla raaka-aineilla. Yleisesti ottaen ruoantuotantoketjun paineet v{\"a}hent{\"a}{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}kuormitusta ovat nousseet ajankohtaiseksi, ja toimenpiteit{\"a} on aloitettava toteuttaa ripe{\"a}sti my{\"o}s Suomessa.Vilja-alan yhteisty{\"o}ryhm{\"a} VYR ry j{\"a}rjesti vuonna 2018 ty{\"o}pajoja, joissa tarkasteltiin Suomen n{\"a}k{\"o}kulmia ja tarvittavia toimenpiteit{\"a} proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi kest{\"a}v{\"a}ll{\"a} tavalla. Ty{\"o}pajat keskittyiv{\"a}t kuuteen teemaan: 1) viljakasveihin, 2) palkokasveihin, 3) {\"o}ljykasveihin, 4) nurmeen, 5) vesitalouteen (keskittyen kalatalouteen) sek{\"a} 6) hy{\"o}nteistuotantoon ja solumaatalouteen. T{\"a}ss{\"a} raportissa esitet{\"a}{\"a}n koostetusti n{\"a}iden ty{\"o}pajojen johtop{\"a}{\"a}t{\"o}kset ja peilataan niit{\"a} 2015 tiekartan toimenpide-ehdotuksiin. Uuden tiedon ja osaamisen valossa raportti esitt{\"a}{\"a} my{\"o}s uusia toimenpide-ehdotuksia toimijaverkostolle (p{\"a}{\"a}tt{\"a}jille, maataloussektorille, teollisuudelle) Suomen proteiiniomavaraisuuden lis{\"a}{\"a}miseksi.",
editor = "Emilia Nordlund and Katariina Vilppula",
year = "2019",
month = "5",
doi = "10.32040/2019.978-951-38-8706-3",
language = "Finnish",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Toimeenpanosuunnitelma Suomen proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi. / Nordlund, Emilia (Editor); Vilppula, Katariina (Editor).

VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 25 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Toimeenpanosuunnitelma Suomen proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi

A2 - Nordlund, Emilia

A2 - Vilppula, Katariina

PY - 2019/5

Y1 - 2019/5

N2 - Proteiinisektorilla on tapahtunut viime vuosina paljon. Erityisesti kasviproteiinituotteiden elintarvikekulutus on ollut kasvussa, hyönteistuotteita on tullut markkinoille ja rehupuolella yhä useammat toimijat ovat alkaneet korvata soijaa kotimaisilla raaka-aineilla. Yleisesti ottaen ruoantuotantoketjun paineet vähentää ympäristökuormitusta ovat nousseet ajankohtaiseksi, ja toimenpiteitä on aloitettava toteuttaa ripeästi myös Suomessa.Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry järjesti vuonna 2018 työpajoja, joissa tarkasteltiin Suomen näkökulmia ja tarvittavia toimenpiteitä proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi kestävällä tavalla. Työpajat keskittyivät kuuteen teemaan: 1) viljakasveihin, 2) palkokasveihin, 3) öljykasveihin, 4) nurmeen, 5) vesitalouteen (keskittyen kalatalouteen) sekä 6) hyönteistuotantoon ja solumaatalouteen. Tässä raportissa esitetään koostetusti näiden työpajojen johtopäätökset ja peilataan niitä 2015 tiekartan toimenpide-ehdotuksiin. Uuden tiedon ja osaamisen valossa raportti esittää myös uusia toimenpide-ehdotuksia toimijaverkostolle (päättäjille, maataloussektorille, teollisuudelle) Suomen proteiiniomavaraisuuden lisäämiseksi.

AB - Proteiinisektorilla on tapahtunut viime vuosina paljon. Erityisesti kasviproteiinituotteiden elintarvikekulutus on ollut kasvussa, hyönteistuotteita on tullut markkinoille ja rehupuolella yhä useammat toimijat ovat alkaneet korvata soijaa kotimaisilla raaka-aineilla. Yleisesti ottaen ruoantuotantoketjun paineet vähentää ympäristökuormitusta ovat nousseet ajankohtaiseksi, ja toimenpiteitä on aloitettava toteuttaa ripeästi myös Suomessa.Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry järjesti vuonna 2018 työpajoja, joissa tarkasteltiin Suomen näkökulmia ja tarvittavia toimenpiteitä proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi kestävällä tavalla. Työpajat keskittyivät kuuteen teemaan: 1) viljakasveihin, 2) palkokasveihin, 3) öljykasveihin, 4) nurmeen, 5) vesitalouteen (keskittyen kalatalouteen) sekä 6) hyönteistuotantoon ja solumaatalouteen. Tässä raportissa esitetään koostetusti näiden työpajojen johtopäätökset ja peilataan niitä 2015 tiekartan toimenpide-ehdotuksiin. Uuden tiedon ja osaamisen valossa raportti esittää myös uusia toimenpide-ehdotuksia toimijaverkostolle (päättäjille, maataloussektorille, teollisuudelle) Suomen proteiiniomavaraisuuden lisäämiseksi.

U2 - 10.32040/2019.978-951-38-8706-3

DO - 10.32040/2019.978-951-38-8706-3

M3 - Report

BT - Toimeenpanosuunnitelma Suomen proteiiniomavaraisuuden nostamiseksi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -