Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa

Heikki Välisuo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan automatiikkojen, erityisesti ohjaussekvenssien toiminnallista verifiointia. Esitettävän menetelmän perusajatus on kuvata samalla formalismilla sekä automatiikan toiminnallinen määrittely että ohjattavan laitoksen toiminnalliset ominaisuudet ja tarkistaa, että näin saatu kokonaisjärjestelmän kuvaus vastaa toiminnallisilta ominaisuuksiltaan annettuja vaatimuksia. Ohjattavan laitoksen jatkuva-aikaisten ilmiöiden kuvaamiseen on sovellettu ns. kvalitatiivista mallitueta. Raportin pääpaino on prosessien ja ohjauslogiikan mallinnuksessa. Toiminnan oikeellisuutta on tarkistettu toisaalta yksinkertaisella ohjelmalla, joka generoi järjestelmän saavutettavuusgraafin, toisaalta pyrkimällä visualisoimaan järjestelmän toimintaa. Esimerkeissä käytetty ohjelmisto on toteutettu Prolog-ohjelmointikielellä, jolla on myös kuvattu tarkasteltavat järjestelmät. Raportin perustarkoitus on tarkastella prosessilaitoksen ohjausongelmaa, korostaa tapahtumapohjaisen ohjauksen osuutta ja esitellä erästä tietämystekniikan tarjoamaa mahdollisuutta tukea tapahtumapohjaisen ohjauksen suunnittelua.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-4003-4
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1270
ISSN0358-5085

Keywords

  • automation
  • process control
  • qualitative modelling
  • verification

Cite this

Välisuo, H. (1991). Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1270
Välisuo, Heikki. / Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1270).
@book{71791ecf7c574e72951bd84fb8167766,
title = "Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan automatiikkojen, erityisesti ohjaussekvenssien toiminnallista verifiointia. Esitett{\"a}v{\"a}n menetelm{\"a}n perusajatus on kuvata samalla formalismilla sek{\"a} automatiikan toiminnallinen m{\"a}{\"a}rittely ett{\"a} ohjattavan laitoksen toiminnalliset ominaisuudet ja tarkistaa, ett{\"a} n{\"a}in saatu kokonaisj{\"a}rjestelm{\"a}n kuvaus vastaa toiminnallisilta ominaisuuksiltaan annettuja vaatimuksia. Ohjattavan laitoksen jatkuva-aikaisten ilmi{\"o}iden kuvaamiseen on sovellettu ns. kvalitatiivista mallitueta. Raportin p{\"a}{\"a}paino on prosessien ja ohjauslogiikan mallinnuksessa. Toiminnan oikeellisuutta on tarkistettu toisaalta yksinkertaisella ohjelmalla, joka generoi j{\"a}rjestelm{\"a}n saavutettavuusgraafin, toisaalta pyrkim{\"a}ll{\"a} visualisoimaan j{\"a}rjestelm{\"a}n toimintaa. Esimerkeiss{\"a} k{\"a}ytetty ohjelmisto on toteutettu Prolog-ohjelmointikielell{\"a}, jolla on my{\"o}s kuvattu tarkasteltavat j{\"a}rjestelm{\"a}t. Raportin perustarkoitus on tarkastella prosessilaitoksen ohjausongelmaa, korostaa tapahtumapohjaisen ohjauksen osuutta ja esitell{\"a} er{\"a}st{\"a} tiet{\"a}mystekniikan tarjoamaa mahdollisuutta tukea tapahtumapohjaisen ohjauksen suunnittelua.",
keywords = "automation, process control, qualitative modelling, verification",
author = "Heikki V{\"a}lisuo",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4003-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1270",
address = "Finland",

}

Välisuo, H 1991, Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1270, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa. / Välisuo, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1270).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa

AU - Välisuo, Heikki

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan automatiikkojen, erityisesti ohjaussekvenssien toiminnallista verifiointia. Esitettävän menetelmän perusajatus on kuvata samalla formalismilla sekä automatiikan toiminnallinen määrittely että ohjattavan laitoksen toiminnalliset ominaisuudet ja tarkistaa, että näin saatu kokonaisjärjestelmän kuvaus vastaa toiminnallisilta ominaisuuksiltaan annettuja vaatimuksia. Ohjattavan laitoksen jatkuva-aikaisten ilmiöiden kuvaamiseen on sovellettu ns. kvalitatiivista mallitueta. Raportin pääpaino on prosessien ja ohjauslogiikan mallinnuksessa. Toiminnan oikeellisuutta on tarkistettu toisaalta yksinkertaisella ohjelmalla, joka generoi järjestelmän saavutettavuusgraafin, toisaalta pyrkimällä visualisoimaan järjestelmän toimintaa. Esimerkeissä käytetty ohjelmisto on toteutettu Prolog-ohjelmointikielellä, jolla on myös kuvattu tarkasteltavat järjestelmät. Raportin perustarkoitus on tarkastella prosessilaitoksen ohjausongelmaa, korostaa tapahtumapohjaisen ohjauksen osuutta ja esitellä erästä tietämystekniikan tarjoamaa mahdollisuutta tukea tapahtumapohjaisen ohjauksen suunnittelua.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan automatiikkojen, erityisesti ohjaussekvenssien toiminnallista verifiointia. Esitettävän menetelmän perusajatus on kuvata samalla formalismilla sekä automatiikan toiminnallinen määrittely että ohjattavan laitoksen toiminnalliset ominaisuudet ja tarkistaa, että näin saatu kokonaisjärjestelmän kuvaus vastaa toiminnallisilta ominaisuuksiltaan annettuja vaatimuksia. Ohjattavan laitoksen jatkuva-aikaisten ilmiöiden kuvaamiseen on sovellettu ns. kvalitatiivista mallitueta. Raportin pääpaino on prosessien ja ohjauslogiikan mallinnuksessa. Toiminnan oikeellisuutta on tarkistettu toisaalta yksinkertaisella ohjelmalla, joka generoi järjestelmän saavutettavuusgraafin, toisaalta pyrkimällä visualisoimaan järjestelmän toimintaa. Esimerkeissä käytetty ohjelmisto on toteutettu Prolog-ohjelmointikielellä, jolla on myös kuvattu tarkasteltavat järjestelmät. Raportin perustarkoitus on tarkastella prosessilaitoksen ohjausongelmaa, korostaa tapahtumapohjaisen ohjauksen osuutta ja esitellä erästä tietämystekniikan tarjoamaa mahdollisuutta tukea tapahtumapohjaisen ohjauksen suunnittelua.

KW - automation

KW - process control

KW - qualitative modelling

KW - verification

M3 - Report

SN - 951-38-4003-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Välisuo H. Toiminnallinen verifiointi prosessiautomaatiossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1270).