Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko: PRIMA-työkalupakki kehittämistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun

Taru Lehto, Mervi Murtonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Organisaation toiminnan kehittämisen yhteydessä tehdään päätöksiä esimerkiksi kehitysresurssien suuntaamisesta, toteutettavien toimenpiteiden valinnasta ja toteutustavoista. Näiden päätösten tekeminen voi olla vaikeaa kun etsitään optimiratkaisua koko organisaation tasolla. PRIMA-hankkeen taustana oli tarve kehittää välineitä ja menetelmiä, jotka helpottavat kehittämistoimenpiteiden valintaa ja priorisointia sekä toimenpiteen toteutuksen suunnittelua ja toteuman seurantaa työpaikoilla. Kehitetyt välineet ja menetelmät koottiin yhdeksän työkalua sisältäväksi PRIMA-työkalupakiksi. Lisäksi kehitettiin sumeaan logiikkaan perustuva IT-sovellus, jolla arvioitiin kehittämistoimenpiteiden vaikutuksia turvallisuuteen sumealla arviointiasteikolla. PRIMA-työkalupakin käyttö tehosti riskienhallinnan päätöksentekoa ja systematisoi case-organisaatioiden kehitystyötä. Riskienhallinnan päätöksenteko tehostui riskien arviointien tehokkaan hyödyntämisen ja toimenpiteiden huolellisen suunnittelun kautta. Laaja-alainen vaikutusten arviointi auttoi hahmottamaan toimenpiteen kokonaisvaikutukset, vertailemaan vaihtoehtoisia toimenpiteitä ja päätymään kannattavimpaan ratkaisuun. Asianosaisten osallistuminen toimenpiteiden valintaan ja toteutuksen suunnitteluun lisäsi henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ja henkilöstön hiljaisen tiedon hyödyntämistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages91
ISBN (Electronic)951-38-6221-6
ISBN (Print)951-38-6220-8
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2235
ISSN1235-0605

Keywords

  • risk management
  • decision-making
  • fuzzy logic
  • organizational development
  • organization system design

Cite this

Lehto, T., & Murtonen, M. (2004). Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko: PRIMA-työkalupakki kehittämistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2235
Lehto, Taru ; Murtonen, Mervi. / Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko : PRIMA-työkalupakki kehittämistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 91 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2235).
@book{a0d591edf2c647e2a1bd53c588ce3c8f,
title = "Toiminnan kehitt{\"a}misen vaikutukset ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteko: PRIMA-ty{\"o}kalupakki kehitt{\"a}mistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun",
abstract = "Organisaation toiminnan kehitt{\"a}misen yhteydess{\"a} tehd{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} esimerkiksi kehitysresurssien suuntaamisesta, toteutettavien toimenpiteiden valinnasta ja toteutustavoista. N{\"a}iden p{\"a}{\"a}t{\"o}sten tekeminen voi olla vaikeaa kun etsit{\"a}{\"a}n optimiratkaisua koko organisaation tasolla. PRIMA-hankkeen taustana oli tarve kehitt{\"a}{\"a} v{\"a}lineit{\"a} ja menetelmi{\"a}, jotka helpottavat kehitt{\"a}mistoimenpiteiden valintaa ja priorisointia sek{\"a} toimenpiteen toteutuksen suunnittelua ja toteuman seurantaa ty{\"o}paikoilla. Kehitetyt v{\"a}lineet ja menetelm{\"a}t koottiin yhdeks{\"a}n ty{\"o}kalua sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}ksi PRIMA-ty{\"o}kalupakiksi. Lis{\"a}ksi kehitettiin sumeaan logiikkaan perustuva IT-sovellus, jolla arvioitiin kehitt{\"a}mistoimenpiteiden vaikutuksia turvallisuuteen sumealla arviointiasteikolla. PRIMA-ty{\"o}kalupakin k{\"a}ytt{\"o} tehosti riskienhallinnan p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa ja systematisoi case-organisaatioiden kehitysty{\"o}t{\"a}. Riskienhallinnan p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteko tehostui riskien arviointien tehokkaan hy{\"o}dynt{\"a}misen ja toimenpiteiden huolellisen suunnittelun kautta. Laaja-alainen vaikutusten arviointi auttoi hahmottamaan toimenpiteen kokonaisvaikutukset, vertailemaan vaihtoehtoisia toimenpiteit{\"a} ja p{\"a}{\"a}tym{\"a}{\"a}n kannattavimpaan ratkaisuun. Asianosaisten osallistuminen toimenpiteiden valintaan ja toteutuksen suunnitteluun lis{\"a}si henkil{\"o}st{\"o}n vaikutusmahdollisuuksia ja henkil{\"o}st{\"o}n hiljaisen tiedon hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a}.",
keywords = "risk management, decision-making, fuzzy logic, organizational development, organization system design",
author = "Taru Lehto and Mervi Murtonen",
note = "Project code: G2SU00018",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6220-8",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2235",
address = "Finland",

}

Lehto, T & Murtonen, M 2004, Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko: PRIMA-työkalupakki kehittämistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2235, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko : PRIMA-työkalupakki kehittämistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun. / Lehto, Taru; Murtonen, Mervi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 91 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2235).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko

T2 - PRIMA-työkalupakki kehittämistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun

AU - Lehto, Taru

AU - Murtonen, Mervi

N1 - Project code: G2SU00018

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Organisaation toiminnan kehittämisen yhteydessä tehdään päätöksiä esimerkiksi kehitysresurssien suuntaamisesta, toteutettavien toimenpiteiden valinnasta ja toteutustavoista. Näiden päätösten tekeminen voi olla vaikeaa kun etsitään optimiratkaisua koko organisaation tasolla. PRIMA-hankkeen taustana oli tarve kehittää välineitä ja menetelmiä, jotka helpottavat kehittämistoimenpiteiden valintaa ja priorisointia sekä toimenpiteen toteutuksen suunnittelua ja toteuman seurantaa työpaikoilla. Kehitetyt välineet ja menetelmät koottiin yhdeksän työkalua sisältäväksi PRIMA-työkalupakiksi. Lisäksi kehitettiin sumeaan logiikkaan perustuva IT-sovellus, jolla arvioitiin kehittämistoimenpiteiden vaikutuksia turvallisuuteen sumealla arviointiasteikolla. PRIMA-työkalupakin käyttö tehosti riskienhallinnan päätöksentekoa ja systematisoi case-organisaatioiden kehitystyötä. Riskienhallinnan päätöksenteko tehostui riskien arviointien tehokkaan hyödyntämisen ja toimenpiteiden huolellisen suunnittelun kautta. Laaja-alainen vaikutusten arviointi auttoi hahmottamaan toimenpiteen kokonaisvaikutukset, vertailemaan vaihtoehtoisia toimenpiteitä ja päätymään kannattavimpaan ratkaisuun. Asianosaisten osallistuminen toimenpiteiden valintaan ja toteutuksen suunnitteluun lisäsi henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ja henkilöstön hiljaisen tiedon hyödyntämistä.

AB - Organisaation toiminnan kehittämisen yhteydessä tehdään päätöksiä esimerkiksi kehitysresurssien suuntaamisesta, toteutettavien toimenpiteiden valinnasta ja toteutustavoista. Näiden päätösten tekeminen voi olla vaikeaa kun etsitään optimiratkaisua koko organisaation tasolla. PRIMA-hankkeen taustana oli tarve kehittää välineitä ja menetelmiä, jotka helpottavat kehittämistoimenpiteiden valintaa ja priorisointia sekä toimenpiteen toteutuksen suunnittelua ja toteuman seurantaa työpaikoilla. Kehitetyt välineet ja menetelmät koottiin yhdeksän työkalua sisältäväksi PRIMA-työkalupakiksi. Lisäksi kehitettiin sumeaan logiikkaan perustuva IT-sovellus, jolla arvioitiin kehittämistoimenpiteiden vaikutuksia turvallisuuteen sumealla arviointiasteikolla. PRIMA-työkalupakin käyttö tehosti riskienhallinnan päätöksentekoa ja systematisoi case-organisaatioiden kehitystyötä. Riskienhallinnan päätöksenteko tehostui riskien arviointien tehokkaan hyödyntämisen ja toimenpiteiden huolellisen suunnittelun kautta. Laaja-alainen vaikutusten arviointi auttoi hahmottamaan toimenpiteen kokonaisvaikutukset, vertailemaan vaihtoehtoisia toimenpiteitä ja päätymään kannattavimpaan ratkaisuun. Asianosaisten osallistuminen toimenpiteiden valintaan ja toteutuksen suunnitteluun lisäsi henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ja henkilöstön hiljaisen tiedon hyödyntämistä.

KW - risk management

KW - decision-making

KW - fuzzy logic

KW - organizational development

KW - organization system design

M3 - Report

SN - 951-38-6220-8

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehto T, Murtonen M. Toiminnan kehittämisen vaikutukset ja päätöksenteko: PRIMA-työkalupakki kehittämistoimenpiteiden valintaan ja suunnitteluun. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 91 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2235).