Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn

Ralf Wiksten

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan pientalolämpöpumppujen laboratoriomittaustulosten käyttöä, kun toimintaolosuhteet poikkeavat laboratorio-olosuhteista. Alussa tarkastellaan toimintaolosuhteiden mautosten vaikutuksia jatkuvassa käynnissä. Tarkastelu on suoritettu sekä teoreettisesti että kokeellisesti. Kokeellisten tulosten perusteella ainevirran muutokset höyrystinpuolella eivät vaikuta lämpökertoimeen, mutta kylläkin lauhdutintehoon. Tarkastellaan myös lämpöpumpun vuosilämpökertoimen laskemista, kun lähtötietoina käytetään laboratoriomittausten tuloksia. Lasketaan maalämpöpumpun ja ulkoilma-ilmalämpöpumpun vuosilämpökerroin. Ulkoilma-ilmalämpöpumpun vuosilämpökerrointa ei voida laskea käyttämällä keskimääräisen ulkolämpötilan lämpökerrointa. Sen sijaan se voidaan laskea rakennuksen tehontarpeen ja ulkolämpötilan pysyvyyksien sekä lämpöpumpulle stadionääritilassa mitattujen suoritusarvojen perusteella. Kirjallisuudessa esitettyä "dynaamista lämpökerrointa" ei tällöin tarvita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Print)951-38-2403-9
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number366
ISSN0358-5077

Fingerprint

heat pumps

Keywords

  • heating
  • heat pumps
  • buildings
  • small houses

Cite this

Wiksten, R. (1985). Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 366
Wiksten, Ralf. / Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 366).
@book{6f1379925a4547db901aba05bcc16030,
title = "Toimintaolojen vaikutus pientalol{\"a}mp{\"o}pumpun suorituskykyyn",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan pientalol{\"a}mp{\"o}pumppujen laboratoriomittaustulosten k{\"a}ytt{\"o}{\"a}, kun toimintaolosuhteet poikkeavat laboratorio-olosuhteista. Alussa tarkastellaan toimintaolosuhteiden mautosten vaikutuksia jatkuvassa k{\"a}ynniss{\"a}. Tarkastelu on suoritettu sek{\"a} teoreettisesti ett{\"a} kokeellisesti. Kokeellisten tulosten perusteella ainevirran muutokset h{\"o}yrystinpuolella eiv{\"a}t vaikuta l{\"a}mp{\"o}kertoimeen, mutta kyll{\"a}kin lauhdutintehoon. Tarkastellaan my{\"o}s l{\"a}mp{\"o}pumpun vuosil{\"a}mp{\"o}kertoimen laskemista, kun l{\"a}ht{\"o}tietoina k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n laboratoriomittausten tuloksia. Lasketaan maal{\"a}mp{\"o}pumpun ja ulkoilma-ilmal{\"a}mp{\"o}pumpun vuosil{\"a}mp{\"o}kerroin. Ulkoilma-ilmal{\"a}mp{\"o}pumpun vuosil{\"a}mp{\"o}kerrointa ei voida laskea k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} keskim{\"a}{\"a}r{\"a}isen ulkol{\"a}mp{\"o}tilan l{\"a}mp{\"o}kerrointa. Sen sijaan se voidaan laskea rakennuksen tehontarpeen ja ulkol{\"a}mp{\"o}tilan pysyvyyksien sek{\"a} l{\"a}mp{\"o}pumpulle stadion{\"a}{\"a}ritilassa mitattujen suoritusarvojen perusteella. Kirjallisuudessa esitetty{\"a} {"}dynaamista l{\"a}mp{\"o}kerrointa{"} ei t{\"a}ll{\"o}in tarvita.",
keywords = "heating, heat pumps, buildings, small houses",
author = "Ralf Wiksten",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2403-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "366",
address = "Finland",

}

Wiksten, R 1985, Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 366, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn. / Wiksten, Ralf.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 366).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn

AU - Wiksten, Ralf

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Julkaisussa tarkastellaan pientalolämpöpumppujen laboratoriomittaustulosten käyttöä, kun toimintaolosuhteet poikkeavat laboratorio-olosuhteista. Alussa tarkastellaan toimintaolosuhteiden mautosten vaikutuksia jatkuvassa käynnissä. Tarkastelu on suoritettu sekä teoreettisesti että kokeellisesti. Kokeellisten tulosten perusteella ainevirran muutokset höyrystinpuolella eivät vaikuta lämpökertoimeen, mutta kylläkin lauhdutintehoon. Tarkastellaan myös lämpöpumpun vuosilämpökertoimen laskemista, kun lähtötietoina käytetään laboratoriomittausten tuloksia. Lasketaan maalämpöpumpun ja ulkoilma-ilmalämpöpumpun vuosilämpökerroin. Ulkoilma-ilmalämpöpumpun vuosilämpökerrointa ei voida laskea käyttämällä keskimääräisen ulkolämpötilan lämpökerrointa. Sen sijaan se voidaan laskea rakennuksen tehontarpeen ja ulkolämpötilan pysyvyyksien sekä lämpöpumpulle stadionääritilassa mitattujen suoritusarvojen perusteella. Kirjallisuudessa esitettyä "dynaamista lämpökerrointa" ei tällöin tarvita.

AB - Julkaisussa tarkastellaan pientalolämpöpumppujen laboratoriomittaustulosten käyttöä, kun toimintaolosuhteet poikkeavat laboratorio-olosuhteista. Alussa tarkastellaan toimintaolosuhteiden mautosten vaikutuksia jatkuvassa käynnissä. Tarkastelu on suoritettu sekä teoreettisesti että kokeellisesti. Kokeellisten tulosten perusteella ainevirran muutokset höyrystinpuolella eivät vaikuta lämpökertoimeen, mutta kylläkin lauhdutintehoon. Tarkastellaan myös lämpöpumpun vuosilämpökertoimen laskemista, kun lähtötietoina käytetään laboratoriomittausten tuloksia. Lasketaan maalämpöpumpun ja ulkoilma-ilmalämpöpumpun vuosilämpökerroin. Ulkoilma-ilmalämpöpumpun vuosilämpökerrointa ei voida laskea käyttämällä keskimääräisen ulkolämpötilan lämpökerrointa. Sen sijaan se voidaan laskea rakennuksen tehontarpeen ja ulkolämpötilan pysyvyyksien sekä lämpöpumpulle stadionääritilassa mitattujen suoritusarvojen perusteella. Kirjallisuudessa esitettyä "dynaamista lämpökerrointa" ei tällöin tarvita.

KW - heating

KW - heat pumps

KW - buildings

KW - small houses

M3 - Report

SN - 951-38-2403-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wiksten R. Toimintaolojen vaikutus pientalolämpöpumpun suorituskykyyn. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 366).