Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla

Leena Norros, Maaria Nuutinen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Ydinvoimateollisuudessa on jo pitkään pidetty tärkeänä, että tuotantoprosessin teknisen kehittämisen ohella kiinnitetään huomiota myös niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Sekä arkikäytössä että varsinkin vakavat häiriö- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, että turvallisuuskriittisissä prosesseissa ja tietointensiivisissä tehtävissä ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eikä käyttöliittymillä. Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuriaihetta käsitellään FINNUS-ohjelman WOPS-projektissa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)15-17
JournalATS Ydintekniikka
Volume28
Issue number1
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{00bd5e3f3d804813a1f27682a2ebe157,
title = "Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla",
abstract = "Ydinvoimateollisuudessa on jo pitk{\"a}{\"a}n pidetty t{\"a}rke{\"a}n{\"a}, ett{\"a} tuotantoprosessin teknisen kehitt{\"a}misen ohella kiinnitet{\"a}{\"a}n huomiota my{\"o}s niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekij{\"o}ihin. Sek{\"a} arkik{\"a}yt{\"o}ss{\"a} ett{\"a} varsinkin vakavat h{\"a}iri{\"o}- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, ett{\"a} turvallisuuskriittisiss{\"a} prosesseissa ja tietointensiivisiss{\"a} teht{\"a}viss{\"a} ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eik{\"a} k{\"a}ytt{\"o}liittymill{\"a}. Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuriaihetta k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n FINNUS-ohjelman WOPS-projektissa.",
author = "Leena Norros and Maaria Nuutinen",
year = "1999",
language = "Finnish",
volume = "28",
pages = "15--17",
journal = "ATS Ydintekniikka",
issn = "0356-0473",
number = "1",

}

Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla. / Norros, Leena; Nuutinen, Maaria.

In: ATS Ydintekniikka, Vol. 28, No. 1, 1999, p. 15-17.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla

AU - Norros, Leena

AU - Nuutinen, Maaria

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Ydinvoimateollisuudessa on jo pitkään pidetty tärkeänä, että tuotantoprosessin teknisen kehittämisen ohella kiinnitetään huomiota myös niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Sekä arkikäytössä että varsinkin vakavat häiriö- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, että turvallisuuskriittisissä prosesseissa ja tietointensiivisissä tehtävissä ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eikä käyttöliittymillä. Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuriaihetta käsitellään FINNUS-ohjelman WOPS-projektissa.

AB - Ydinvoimateollisuudessa on jo pitkään pidetty tärkeänä, että tuotantoprosessin teknisen kehittämisen ohella kiinnitetään huomiota myös niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Sekä arkikäytössä että varsinkin vakavat häiriö- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, että turvallisuuskriittisissä prosesseissa ja tietointensiivisissä tehtävissä ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eikä käyttöliittymillä. Toimintatavat ja turvallisuuskulttuuriaihetta käsitellään FINNUS-ohjelman WOPS-projektissa.

M3 - Article

VL - 28

SP - 15

EP - 17

JO - ATS Ydintekniikka

JF - ATS Ydintekniikka

SN - 0356-0473

IS - 1

ER -