Toimintavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla

Leena Norros, Maaria Nuutinen

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Ydinvoimateollisuudessa on jo pitkään pidetty tärkeänä, että tuotantoprosessin teknisen kehittämisen ohella kiinnitetään huomiota myös niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Sekä arkikäytäntö että varsinkin vakavat häiriö- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, että turvallisuus-kriittisissä prosesseissa ja tietointensiivisissä tehtävissä ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eikä käyttöliittymillä. Toimintatavat ja turvallisuus-kulttuuriaihetta tutkitaan FIN-NUS-ohjelman WOPS-projektissa.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)15-17
  JournalATS Ydintekniikka
  Volume28
  Issue number1
  Publication statusPublished - 1999
  MoE publication typeD1 Article in a trade journal

  Cite this

  @article{5fa27ba2951847ec90c5b24389182476,
  title = "Toimintavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla",
  abstract = "Ydinvoimateollisuudessa on jo pitk{\"a}{\"a}n pidetty t{\"a}rke{\"a}n{\"a}, ett{\"a} tuotantoprosessin teknisen kehitt{\"a}misen ohella kiinnitet{\"a}{\"a}n huomiota my{\"o}s niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekij{\"o}ihin. Sek{\"a} arkik{\"a}yt{\"a}nt{\"o} ett{\"a} varsinkin vakavat h{\"a}iri{\"o}- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, ett{\"a} turvallisuus-kriittisiss{\"a} prosesseissa ja tietointensiivisiss{\"a} teht{\"a}viss{\"a} ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eik{\"a} k{\"a}ytt{\"o}liittymill{\"a}. Toimintatavat ja turvallisuus-kulttuuriaihetta tutkitaan FIN-NUS-ohjelman WOPS-projektissa.",
  author = "Leena Norros and Maaria Nuutinen",
  year = "1999",
  language = "Finnish",
  volume = "28",
  pages = "15--17",
  journal = "ATS Ydintekniikka",
  issn = "0356-0473",
  publisher = "Finnish Nuclear Society",
  number = "1",

  }

  Toimintavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla. / Norros, Leena; Nuutinen, Maaria.

  In: ATS Ydintekniikka, Vol. 28, No. 1, 1999, p. 15-17.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Toimintavat ja turvallisuuskulttuuri - tutkimuksia ja kehityshankkeita ydinvoimalaitoksilla

  AU - Norros, Leena

  AU - Nuutinen, Maaria

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Ydinvoimateollisuudessa on jo pitkään pidetty tärkeänä, että tuotantoprosessin teknisen kehittämisen ohella kiinnitetään huomiota myös niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Sekä arkikäytäntö että varsinkin vakavat häiriö- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, että turvallisuus-kriittisissä prosesseissa ja tietointensiivisissä tehtävissä ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eikä käyttöliittymillä. Toimintatavat ja turvallisuus-kulttuuriaihetta tutkitaan FIN-NUS-ohjelman WOPS-projektissa.

  AB - Ydinvoimateollisuudessa on jo pitkään pidetty tärkeänä, että tuotantoprosessin teknisen kehittämisen ohella kiinnitetään huomiota myös niin sanottuihin inhimillisiin ja organisatorisiin tekijöihin. Sekä arkikäytäntö että varsinkin vakavat häiriö- ja onnettomuustapaukset ovat osoittaneet, että turvallisuus-kriittisissä prosesseissa ja tietointensiivisissä tehtävissä ihmisen merkitys on olennainen - toiminnan luotettavuutta ei voi taata automaatiolla, ohjeistuksella eikä käyttöliittymillä. Toimintatavat ja turvallisuus-kulttuuriaihetta tutkitaan FIN-NUS-ohjelman WOPS-projektissa.

  M3 - Article

  VL - 28

  SP - 15

  EP - 17

  JO - ATS Ydintekniikka

  JF - ATS Ydintekniikka

  SN - 0356-0473

  IS - 1

  ER -