TOLERATE-hankkeen tiivistelmäraportti

Riitta Molarius, Adriaan Perrels, Kirsti Jylhä, Juha Aaltonen, Nora Veijalainen

Research output: Contribution to conferenceConference articleProfessional

Abstract

TOLERATE-hankkeen päätavoite oli arvoida kohtuullinen sopeutumisaste ilmastonmuutoksesta aiheu-tuviin lisääntyvään tulvariskiin. Tutkimus keskittyi alueelliseen tasoon ja käsitteli Porin tulvariskiä lähi-vuosikymmenien aikana. Raportissa kuvataan käytetyt skenaariot ja mallinnetut sääolosuhteiden muu-tokset Porin ja Salon alueella. Lisäksi esitellään hydrologiset tulvaskenaariot. Päättäjien halukkuutta tul-vasuojeluun mitattiin monikriteerisellä päätöksentekomenetelmällä, joka toteutettiin ns. GroupSystem-tietokoneavusteisena menetelmänä. Päättäjien mielipiteissä kuvastui selkeästi se näkemys, että yksittäis-ten kansalaisten ja infrastruktuurin toimivuuden suojaaminen on merkityksellistä, mutta esimerkiksi yri-tysten toiminnan turvaaminen muilta osin jää toisarvoiseksi.
Original languageFinnish
Number of pages23
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible
EventIlmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelman seminaari - Lammi, Finland
Duration: 4 Mar 20085 Mar 2008

Seminar

SeminarIlmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelman seminaari
CountryFinland
CityLammi
Period4/03/085/03/08

Keywords

  • flood
  • future
  • climate change
  • global warming
  • hydrological models

Cite this

Molarius, R., Perrels, A., Jylhä, K., Aaltonen, J., & Veijalainen, N. (2008). TOLERATE-hankkeen tiivistelmäraportti. Paper presented at Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelman seminaari, Lammi, Finland.
Molarius, Riitta ; Perrels, Adriaan ; Jylhä, Kirsti ; Aaltonen, Juha ; Veijalainen, Nora. / TOLERATE-hankkeen tiivistelmäraportti. Paper presented at Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelman seminaari, Lammi, Finland.23 p.
@conference{3949fdb4e39343858c71c5a8b1aa6631,
title = "TOLERATE-hankkeen tiivistelm{\"a}raportti",
abstract = "TOLERATE-hankkeen p{\"a}{\"a}tavoite oli arvoida kohtuullinen sopeutumisaste ilmastonmuutoksesta aiheu-tuviin lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}{\"a}n tulvariskiin. Tutkimus keskittyi alueelliseen tasoon ja k{\"a}sitteli Porin tulvariski{\"a} l{\"a}hi-vuosikymmenien aikana. Raportissa kuvataan k{\"a}ytetyt skenaariot ja mallinnetut s{\"a}{\"a}olosuhteiden muu-tokset Porin ja Salon alueella. Lis{\"a}ksi esitell{\"a}{\"a}n hydrologiset tulvaskenaariot. P{\"a}{\"a}tt{\"a}jien halukkuutta tul-vasuojeluun mitattiin monikriteerisell{\"a} p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekomenetelm{\"a}ll{\"a}, joka toteutettiin ns. GroupSystem-tietokoneavusteisena menetelm{\"a}n{\"a}. P{\"a}{\"a}tt{\"a}jien mielipiteiss{\"a} kuvastui selke{\"a}sti se n{\"a}kemys, ett{\"a} yksitt{\"a}is-ten kansalaisten ja infrastruktuurin toimivuuden suojaaminen on merkityksellist{\"a}, mutta esimerkiksi yri-tysten toiminnan turvaaminen muilta osin j{\"a}{\"a} toisarvoiseksi.",
keywords = "flood, future, climate change, global warming, hydrological models",
author = "Riitta Molarius and Adriaan Perrels and Kirsti Jylh{\"a} and Juha Aaltonen and Nora Veijalainen",
year = "2008",
language = "Finnish",
note = "null ; Conference date: 04-03-2008 Through 05-03-2008",

}

Molarius, R, Perrels, A, Jylhä, K, Aaltonen, J & Veijalainen, N 2008, 'TOLERATE-hankkeen tiivistelmäraportti' Paper presented at Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelman seminaari, Lammi, Finland, 4/03/08 - 5/03/08, .

TOLERATE-hankkeen tiivistelmäraportti. / Molarius, Riitta; Perrels, Adriaan; Jylhä, Kirsti; Aaltonen, Juha; Veijalainen, Nora.

2008. Paper presented at Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelman seminaari, Lammi, Finland.

Research output: Contribution to conferenceConference articleProfessional

TY - CONF

T1 - TOLERATE-hankkeen tiivistelmäraportti

AU - Molarius, Riitta

AU - Perrels, Adriaan

AU - Jylhä, Kirsti

AU - Aaltonen, Juha

AU - Veijalainen, Nora

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - TOLERATE-hankkeen päätavoite oli arvoida kohtuullinen sopeutumisaste ilmastonmuutoksesta aiheu-tuviin lisääntyvään tulvariskiin. Tutkimus keskittyi alueelliseen tasoon ja käsitteli Porin tulvariskiä lähi-vuosikymmenien aikana. Raportissa kuvataan käytetyt skenaariot ja mallinnetut sääolosuhteiden muu-tokset Porin ja Salon alueella. Lisäksi esitellään hydrologiset tulvaskenaariot. Päättäjien halukkuutta tul-vasuojeluun mitattiin monikriteerisellä päätöksentekomenetelmällä, joka toteutettiin ns. GroupSystem-tietokoneavusteisena menetelmänä. Päättäjien mielipiteissä kuvastui selkeästi se näkemys, että yksittäis-ten kansalaisten ja infrastruktuurin toimivuuden suojaaminen on merkityksellistä, mutta esimerkiksi yri-tysten toiminnan turvaaminen muilta osin jää toisarvoiseksi.

AB - TOLERATE-hankkeen päätavoite oli arvoida kohtuullinen sopeutumisaste ilmastonmuutoksesta aiheu-tuviin lisääntyvään tulvariskiin. Tutkimus keskittyi alueelliseen tasoon ja käsitteli Porin tulvariskiä lähi-vuosikymmenien aikana. Raportissa kuvataan käytetyt skenaariot ja mallinnetut sääolosuhteiden muu-tokset Porin ja Salon alueella. Lisäksi esitellään hydrologiset tulvaskenaariot. Päättäjien halukkuutta tul-vasuojeluun mitattiin monikriteerisellä päätöksentekomenetelmällä, joka toteutettiin ns. GroupSystem-tietokoneavusteisena menetelmänä. Päättäjien mielipiteissä kuvastui selkeästi se näkemys, että yksittäis-ten kansalaisten ja infrastruktuurin toimivuuden suojaaminen on merkityksellistä, mutta esimerkiksi yri-tysten toiminnan turvaaminen muilta osin jää toisarvoiseksi.

KW - flood

KW - future

KW - climate change

KW - global warming

KW - hydrological models

M3 - Conference article

ER -

Molarius R, Perrels A, Jylhä K, Aaltonen J, Veijalainen N. TOLERATE-hankkeen tiivistelmäraportti. 2008. Paper presented at Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tutkimusohjelman seminaari, Lammi, Finland.