TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

TOMHID on uusi kokonaisvaltaisen turvallisuuskartoituksen menettelytapa. Sillä selvitetään tuotantolaitoksen teknisen tuotantojärjestelmän sisältämät vaarat sekä puutteet organisaation valmiudessa ongelmien tunnistamiseen ja hallintaan. Menettelytavalla tunnistetaan ja kuvataan vaarat ja mahdolliset organisaation toiminnan kehittämiskohteet siten, että tämän jälkeen ne pystytään arvioimaan ja että tarvittavat jatkoselvitykset ja kehittämistoimet pystytään suunnittelemaan. TOMHID-tarkastelu tukee erityisesti pitkäjänteistä turvallisuuden hallintaa. TOMHID on kehitetty prosessilaitosten tarkasteluun ja - etenkin toimintatapojen tarkastelun osalta - toiminnassa olevan laitoksen tarkasteluun. Sitä voidaan kuitenkin käytännössä soveltaa monenlaisten yritysten ja organisaatioiden toiminnan turvallisuuden tarkasteluun. Menettelytapaa kehitettäessä on merkittävänä tavoitteena ollut tarkastella kokonaisen teollisuuslaitoksen vaarat kattavasti, tehokkaasti ja käyttökelpoisia tuloksia tuottaen. Menettelytavassa on kaksi päävaihetta: 1) vaarojen kartoitus ja 2) organisaation toimintatapojen tarkastelu. Näiden toteuttamisessa on seuraavat vaiheet: · laitoskuvauksen laatiminen · istunto vaarojen kartoittamiseksi · onnettomuuskuvauksen laatiminen · työntekijöiden haastattelut · suunnittelijoiden ja johdon haastattelut · raportointi. Tämä käsikirja opastaa lukijaa TOMHIDin käytössä. TOMHID-menettelytavan käyttöönotto on alullaan. Menettelytapa on osoittautunut käytännössä toimivaksi ja tuloksia tuottavaksi. TOMHIDin tulevaisuuden ratkaisee se, kuinka kannattavaksi turvallisuuden varmistamiseen sijoittaminen arvioidaan. TOMHID-tarkastelussa tarkastellaan yleensä sellaisia onnettomuuden mahdollisuuksia, jotka toteutuessaan voivat aiheuttaa yritykselle merkittävät taloudelliset tappiot. Tällaisia onnettomuuden mahdollisuuksia löytyy yleensä useita kymmeniä. Jos TOMHID-tarkastelun avulla pystytään välttämään yksikin tällainen onnettomuus, tarkastelu on maksanut itsensä takaisin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Electronic)951-38-5180-X
ISBN (Print)951-38-5179-6
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1880
ISSN1235-0605

Keywords

  • industrial plants
  • safety
  • safety engineering
  • accident prevention
  • TOMHID

Cite this

Heikkilä, J. (1997). TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1880
Heikkilä, Jouko. / TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 76 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1880).
@book{910acf7cb30f40d4be74388b1be55b3f,
title = "TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelm{\"a}",
abstract = "TOMHID on uusi kokonaisvaltaisen turvallisuuskartoituksen menettelytapa. Sill{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n tuotantolaitoksen teknisen tuotantoj{\"a}rjestelm{\"a}n sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}t vaarat sek{\"a} puutteet organisaation valmiudessa ongelmien tunnistamiseen ja hallintaan. Menettelytavalla tunnistetaan ja kuvataan vaarat ja mahdolliset organisaation toiminnan kehitt{\"a}miskohteet siten, ett{\"a} t{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen ne pystyt{\"a}{\"a}n arvioimaan ja ett{\"a} tarvittavat jatkoselvitykset ja kehitt{\"a}mistoimet pystyt{\"a}{\"a}n suunnittelemaan. TOMHID-tarkastelu tukee erityisesti pitk{\"a}j{\"a}nteist{\"a} turvallisuuden hallintaa. TOMHID on kehitetty prosessilaitosten tarkasteluun ja - etenkin toimintatapojen tarkastelun osalta - toiminnassa olevan laitoksen tarkasteluun. Sit{\"a} voidaan kuitenkin k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} soveltaa monenlaisten yritysten ja organisaatioiden toiminnan turvallisuuden tarkasteluun. Menettelytapaa kehitett{\"a}ess{\"a} on merkitt{\"a}v{\"a}n{\"a} tavoitteena ollut tarkastella kokonaisen teollisuuslaitoksen vaarat kattavasti, tehokkaasti ja k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia tuloksia tuottaen. Menettelytavassa on kaksi p{\"a}{\"a}vaihetta: 1) vaarojen kartoitus ja 2) organisaation toimintatapojen tarkastelu. N{\"a}iden toteuttamisessa on seuraavat vaiheet: · laitoskuvauksen laatiminen · istunto vaarojen kartoittamiseksi · onnettomuuskuvauksen laatiminen · ty{\"o}ntekij{\"o}iden haastattelut · suunnittelijoiden ja johdon haastattelut · raportointi. T{\"a}m{\"a} k{\"a}sikirja opastaa lukijaa TOMHIDin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. TOMHID-menettelytavan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notto on alullaan. Menettelytapa on osoittautunut k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} toimivaksi ja tuloksia tuottavaksi. TOMHIDin tulevaisuuden ratkaisee se, kuinka kannattavaksi turvallisuuden varmistamiseen sijoittaminen arvioidaan. TOMHID-tarkastelussa tarkastellaan yleens{\"a} sellaisia onnettomuuden mahdollisuuksia, jotka toteutuessaan voivat aiheuttaa yritykselle merkitt{\"a}v{\"a}t taloudelliset tappiot. T{\"a}llaisia onnettomuuden mahdollisuuksia l{\"o}ytyy yleens{\"a} useita kymmeni{\"a}. Jos TOMHID-tarkastelun avulla pystyt{\"a}{\"a}n v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}{\"a}n yksikin t{\"a}llainen onnettomuus, tarkastelu on maksanut itsens{\"a} takaisin.",
keywords = "industrial plants, safety, safety engineering, accident prevention, TOMHID",
author = "Jouko Heikkil{\"a}",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5179-6",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1880",
address = "Finland",

}

Heikkilä, J 1997, TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1880, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä. / Heikkilä, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 76 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1880).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä

AU - Heikkilä, Jouko

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - TOMHID on uusi kokonaisvaltaisen turvallisuuskartoituksen menettelytapa. Sillä selvitetään tuotantolaitoksen teknisen tuotantojärjestelmän sisältämät vaarat sekä puutteet organisaation valmiudessa ongelmien tunnistamiseen ja hallintaan. Menettelytavalla tunnistetaan ja kuvataan vaarat ja mahdolliset organisaation toiminnan kehittämiskohteet siten, että tämän jälkeen ne pystytään arvioimaan ja että tarvittavat jatkoselvitykset ja kehittämistoimet pystytään suunnittelemaan. TOMHID-tarkastelu tukee erityisesti pitkäjänteistä turvallisuuden hallintaa. TOMHID on kehitetty prosessilaitosten tarkasteluun ja - etenkin toimintatapojen tarkastelun osalta - toiminnassa olevan laitoksen tarkasteluun. Sitä voidaan kuitenkin käytännössä soveltaa monenlaisten yritysten ja organisaatioiden toiminnan turvallisuuden tarkasteluun. Menettelytapaa kehitettäessä on merkittävänä tavoitteena ollut tarkastella kokonaisen teollisuuslaitoksen vaarat kattavasti, tehokkaasti ja käyttökelpoisia tuloksia tuottaen. Menettelytavassa on kaksi päävaihetta: 1) vaarojen kartoitus ja 2) organisaation toimintatapojen tarkastelu. Näiden toteuttamisessa on seuraavat vaiheet: · laitoskuvauksen laatiminen · istunto vaarojen kartoittamiseksi · onnettomuuskuvauksen laatiminen · työntekijöiden haastattelut · suunnittelijoiden ja johdon haastattelut · raportointi. Tämä käsikirja opastaa lukijaa TOMHIDin käytössä. TOMHID-menettelytavan käyttöönotto on alullaan. Menettelytapa on osoittautunut käytännössä toimivaksi ja tuloksia tuottavaksi. TOMHIDin tulevaisuuden ratkaisee se, kuinka kannattavaksi turvallisuuden varmistamiseen sijoittaminen arvioidaan. TOMHID-tarkastelussa tarkastellaan yleensä sellaisia onnettomuuden mahdollisuuksia, jotka toteutuessaan voivat aiheuttaa yritykselle merkittävät taloudelliset tappiot. Tällaisia onnettomuuden mahdollisuuksia löytyy yleensä useita kymmeniä. Jos TOMHID-tarkastelun avulla pystytään välttämään yksikin tällainen onnettomuus, tarkastelu on maksanut itsensä takaisin.

AB - TOMHID on uusi kokonaisvaltaisen turvallisuuskartoituksen menettelytapa. Sillä selvitetään tuotantolaitoksen teknisen tuotantojärjestelmän sisältämät vaarat sekä puutteet organisaation valmiudessa ongelmien tunnistamiseen ja hallintaan. Menettelytavalla tunnistetaan ja kuvataan vaarat ja mahdolliset organisaation toiminnan kehittämiskohteet siten, että tämän jälkeen ne pystytään arvioimaan ja että tarvittavat jatkoselvitykset ja kehittämistoimet pystytään suunnittelemaan. TOMHID-tarkastelu tukee erityisesti pitkäjänteistä turvallisuuden hallintaa. TOMHID on kehitetty prosessilaitosten tarkasteluun ja - etenkin toimintatapojen tarkastelun osalta - toiminnassa olevan laitoksen tarkasteluun. Sitä voidaan kuitenkin käytännössä soveltaa monenlaisten yritysten ja organisaatioiden toiminnan turvallisuuden tarkasteluun. Menettelytapaa kehitettäessä on merkittävänä tavoitteena ollut tarkastella kokonaisen teollisuuslaitoksen vaarat kattavasti, tehokkaasti ja käyttökelpoisia tuloksia tuottaen. Menettelytavassa on kaksi päävaihetta: 1) vaarojen kartoitus ja 2) organisaation toimintatapojen tarkastelu. Näiden toteuttamisessa on seuraavat vaiheet: · laitoskuvauksen laatiminen · istunto vaarojen kartoittamiseksi · onnettomuuskuvauksen laatiminen · työntekijöiden haastattelut · suunnittelijoiden ja johdon haastattelut · raportointi. Tämä käsikirja opastaa lukijaa TOMHIDin käytössä. TOMHID-menettelytavan käyttöönotto on alullaan. Menettelytapa on osoittautunut käytännössä toimivaksi ja tuloksia tuottavaksi. TOMHIDin tulevaisuuden ratkaisee se, kuinka kannattavaksi turvallisuuden varmistamiseen sijoittaminen arvioidaan. TOMHID-tarkastelussa tarkastellaan yleensä sellaisia onnettomuuden mahdollisuuksia, jotka toteutuessaan voivat aiheuttaa yritykselle merkittävät taloudelliset tappiot. Tällaisia onnettomuuden mahdollisuuksia löytyy yleensä useita kymmeniä. Jos TOMHID-tarkastelun avulla pystytään välttämään yksikin tällainen onnettomuus, tarkastelu on maksanut itsensä takaisin.

KW - industrial plants

KW - safety

KW - safety engineering

KW - accident prevention

KW - TOMHID

M3 - Report

SN - 951-38-5179-6

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heikkilä J. TOMHID - Tuotantolaitoksen turvallisuuden kartoitusmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 76 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1880).