Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila

Translated title of the contribution: Traffic-related location-based services: State-of-the-art

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainvälinen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-hätäviestijärjestelmän ja sähköisen tienkäyttömaksujärjestelmän EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienkäyttömaksujärjestelmä maksujen keräämiseksi myös ulkomaisilta tienkäyttäjiltä, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiympäristössä pelkkään satelliittipaikannukseen perustuvia maksujärjestelmiä on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketessä merkittävästi rakennusten keskellä. Tässä tapauksessa tarvitaan myös avusteisia paikannusjärjestelmiä. Viranomaispalveluita kehitettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota yksilönsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta palveluiden käyttäjille muodostuu oikea käsitys siitä, mitä tietoja palvelut keräävät, mihin näitä tietoja käytetään, kuka niitä saa käyttää ja kuinka kauan niitä säilytetään. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ympärille on suunniteltu yhdistettävän lisäarvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja älypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, että järjestelmiin järkevästi yhdistettävien palveluiden määrä on rajallinen. Kyseeseen voisivat lähinnä tulla erilaiset säätelynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -määrään pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sekä ajoneuvolaitteen käyttäminen maksuvälineenä. Myös pysäköintipalvelut vaikuttavat lupaavilta.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages59
  ISBN (Electronic)978-951-38-7516-9
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number174

  Fingerprint

  traffic

  Keywords

  • ITS
  • location-based services
  • LBS
  • eCall
  • EETS
  • value-added services
  • Pastori

  Cite this

  Pilli-Sihvola, E., Auvinen, H., Tarkiainen, M., & Hautala, R. (2011). Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 174
  Pilli-Sihvola, Eetu ; Auvinen, Heidi ; Tarkiainen, Mikko ; Hautala, Raine. / Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut : Palveluiden nykytila. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 59 p. (VTT Working Papers; No. 174).
  @book{e7b08a9cae214fcc9652cb9664109be9,
  title = "Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila",
  abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainv{\"a}linen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-h{\"a}t{\"a}viestij{\"a}rjestelm{\"a}n ja s{\"a}hk{\"o}isen tienk{\"a}ytt{\"o}maksuj{\"a}rjestelm{\"a}n EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Ty{\"o} oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hy{\"o}dynt{\"a}vien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienk{\"a}ytt{\"o}maksuj{\"a}rjestelm{\"a} maksujen ker{\"a}{\"a}miseksi my{\"o}s ulkomaisilta tienk{\"a}ytt{\"a}jilt{\"a}, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} pelkk{\"a}{\"a}n satelliittipaikannukseen perustuvia maksuj{\"a}rjestelmi{\"a} on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketess{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti rakennusten keskell{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tapauksessa tarvitaan my{\"o}s avusteisia paikannusj{\"a}rjestelmi{\"a}. Viranomaispalveluita kehitett{\"a}ess{\"a} tulee kiinnitt{\"a}{\"a} erityist{\"a} huomiota yksil{\"o}nsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja l{\"a}pin{\"a}kyv{\"a}sti, jotta palveluiden k{\"a}ytt{\"a}jille muodostuu oikea k{\"a}sitys siit{\"a}, mit{\"a} tietoja palvelut ker{\"a}{\"a}v{\"a}t, mihin n{\"a}it{\"a} tietoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n, kuka niit{\"a} saa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ja kuinka kauan niit{\"a} s{\"a}ilytet{\"a}{\"a}n. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ymp{\"a}rille on suunniteltu yhdistett{\"a}v{\"a}n lis{\"a}arvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja {\"a}lypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, ett{\"a} j{\"a}rjestelmiin j{\"a}rkev{\"a}sti yhdistett{\"a}vien palveluiden m{\"a}{\"a}r{\"a} on rajallinen. Kyseeseen voisivat l{\"a}hinn{\"a} tulla erilaiset s{\"a}{\"a}telynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sek{\"a} ajoneuvolaitteen k{\"a}ytt{\"a}minen maksuv{\"a}lineen{\"a}. My{\"o}s pys{\"a}k{\"o}intipalvelut vaikuttavat lupaavilta.",
  keywords = "ITS, location-based services, LBS, eCall, EETS, value-added services, Pastori",
  author = "Eetu Pilli-Sihvola and Heidi Auvinen and Mikko Tarkiainen and Raine Hautala",
  note = "Project code: 32426",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "174",
  address = "Finland",

  }

  Pilli-Sihvola, E, Auvinen, H, Tarkiainen, M & Hautala, R 2011, Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila. VTT Working Papers, no. 174, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut : Palveluiden nykytila. / Pilli-Sihvola, Eetu; Auvinen, Heidi; Tarkiainen, Mikko; Hautala, Raine.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 59 p. (VTT Working Papers; No. 174).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut

  T2 - Palveluiden nykytila

  AU - Pilli-Sihvola, Eetu

  AU - Auvinen, Heidi

  AU - Tarkiainen, Mikko

  AU - Hautala, Raine

  N1 - Project code: 32426

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainvälinen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-hätäviestijärjestelmän ja sähköisen tienkäyttömaksujärjestelmän EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienkäyttömaksujärjestelmä maksujen keräämiseksi myös ulkomaisilta tienkäyttäjiltä, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiympäristössä pelkkään satelliittipaikannukseen perustuvia maksujärjestelmiä on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketessä merkittävästi rakennusten keskellä. Tässä tapauksessa tarvitaan myös avusteisia paikannusjärjestelmiä. Viranomaispalveluita kehitettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota yksilönsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta palveluiden käyttäjille muodostuu oikea käsitys siitä, mitä tietoja palvelut keräävät, mihin näitä tietoja käytetään, kuka niitä saa käyttää ja kuinka kauan niitä säilytetään. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ympärille on suunniteltu yhdistettävän lisäarvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja älypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, että järjestelmiin järkevästi yhdistettävien palveluiden määrä on rajallinen. Kyseeseen voisivat lähinnä tulla erilaiset säätelynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -määrään pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sekä ajoneuvolaitteen käyttäminen maksuvälineenä. Myös pysäköintipalvelut vaikuttavat lupaavilta.

  AB - Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainvälinen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-hätäviestijärjestelmän ja sähköisen tienkäyttömaksujärjestelmän EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienkäyttömaksujärjestelmä maksujen keräämiseksi myös ulkomaisilta tienkäyttäjiltä, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiympäristössä pelkkään satelliittipaikannukseen perustuvia maksujärjestelmiä on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketessä merkittävästi rakennusten keskellä. Tässä tapauksessa tarvitaan myös avusteisia paikannusjärjestelmiä. Viranomaispalveluita kehitettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota yksilönsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta palveluiden käyttäjille muodostuu oikea käsitys siitä, mitä tietoja palvelut keräävät, mihin näitä tietoja käytetään, kuka niitä saa käyttää ja kuinka kauan niitä säilytetään. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ympärille on suunniteltu yhdistettävän lisäarvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja älypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, että järjestelmiin järkevästi yhdistettävien palveluiden määrä on rajallinen. Kyseeseen voisivat lähinnä tulla erilaiset säätelynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -määrään pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sekä ajoneuvolaitteen käyttäminen maksuvälineenä. Myös pysäköintipalvelut vaikuttavat lupaavilta.

  KW - ITS

  KW - location-based services

  KW - LBS

  KW - eCall

  KW - EETS

  KW - value-added services

  KW - Pastori

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Pilli-Sihvola E, Auvinen H, Tarkiainen M, Hautala R. Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 59 p. (VTT Working Papers; No. 174).