Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila

Translated title of the contribution: Traffic-related location-based services: State-of-the-art

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainvälinen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-hätäviestijärjestelmän ja sähköisen tienkäyttömaksujärjestelmän EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienkäyttömaksujärjestelmä maksujen keräämiseksi myös ulkomaisilta tienkäyttäjiltä, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiympäristössä pelkkään satelliittipaikannukseen perustuvia maksujärjestelmiä on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketessä merkittävästi rakennusten keskellä. Tässä tapauksessa tarvitaan myös avusteisia paikannusjärjestelmiä. Viranomaispalveluita kehitettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota yksilönsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta palveluiden käyttäjille muodostuu oikea käsitys siitä, mitä tietoja palvelut keräävät, mihin näitä tietoja käytetään, kuka niitä saa käyttää ja kuinka kauan niitä säilytetään. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ympärille on suunniteltu yhdistettävän lisäarvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja älypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, että järjestelmiin järkevästi yhdistettävien palveluiden määrä on rajallinen. Kyseeseen voisivat lähinnä tulla erilaiset säätelynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -määrään pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sekä ajoneuvolaitteen käyttäminen maksuvälineenä. Myös pysäköintipalvelut vaikuttavat lupaavilta.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages59
ISBN (Electronic)978-951-38-7516-9
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number174

Fingerprint

traffic

Keywords

  • ITS
  • location-based services
  • LBS
  • eCall
  • EETS
  • value-added services
  • Pastori

Cite this

Pilli-Sihvola, E., Auvinen, H., Tarkiainen, M., & Hautala, R. (2011). Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 174
Pilli-Sihvola, Eetu ; Auvinen, Heidi ; Tarkiainen, Mikko ; Hautala, Raine. / Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut : Palveluiden nykytila. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 59 p. (VTT Working Papers; No. 174).
@book{e7b08a9cae214fcc9652cb9664109be9,
title = "Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainv{\"a}linen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-h{\"a}t{\"a}viestij{\"a}rjestelm{\"a}n ja s{\"a}hk{\"o}isen tienk{\"a}ytt{\"o}maksuj{\"a}rjestelm{\"a}n EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Ty{\"o} oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hy{\"o}dynt{\"a}vien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienk{\"a}ytt{\"o}maksuj{\"a}rjestelm{\"a} maksujen ker{\"a}{\"a}miseksi my{\"o}s ulkomaisilta tienk{\"a}ytt{\"a}jilt{\"a}, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} pelkk{\"a}{\"a}n satelliittipaikannukseen perustuvia maksuj{\"a}rjestelmi{\"a} on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketess{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti rakennusten keskell{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tapauksessa tarvitaan my{\"o}s avusteisia paikannusj{\"a}rjestelmi{\"a}. Viranomaispalveluita kehitett{\"a}ess{\"a} tulee kiinnitt{\"a}{\"a} erityist{\"a} huomiota yksil{\"o}nsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja l{\"a}pin{\"a}kyv{\"a}sti, jotta palveluiden k{\"a}ytt{\"a}jille muodostuu oikea k{\"a}sitys siit{\"a}, mit{\"a} tietoja palvelut ker{\"a}{\"a}v{\"a}t, mihin n{\"a}it{\"a} tietoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n, kuka niit{\"a} saa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ja kuinka kauan niit{\"a} s{\"a}ilytet{\"a}{\"a}n. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ymp{\"a}rille on suunniteltu yhdistett{\"a}v{\"a}n lis{\"a}arvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja {\"a}lypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, ett{\"a} j{\"a}rjestelmiin j{\"a}rkev{\"a}sti yhdistett{\"a}vien palveluiden m{\"a}{\"a}r{\"a} on rajallinen. Kyseeseen voisivat l{\"a}hinn{\"a} tulla erilaiset s{\"a}{\"a}telynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sek{\"a} ajoneuvolaitteen k{\"a}ytt{\"a}minen maksuv{\"a}lineen{\"a}. My{\"o}s pys{\"a}k{\"o}intipalvelut vaikuttavat lupaavilta.",
keywords = "ITS, location-based services, LBS, eCall, EETS, value-added services, Pastori",
author = "Eetu Pilli-Sihvola and Heidi Auvinen and Mikko Tarkiainen and Raine Hautala",
note = "Project code: 32426",
year = "2011",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "174",
address = "Finland",

}

Pilli-Sihvola, E, Auvinen, H, Tarkiainen, M & Hautala, R 2011, Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila. VTT Working Papers, no. 174, VTT Technical Research Centre of Finland.

Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut : Palveluiden nykytila. / Pilli-Sihvola, Eetu; Auvinen, Heidi; Tarkiainen, Mikko; Hautala, Raine.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 59 p. (VTT Working Papers; No. 174).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut

T2 - Palveluiden nykytila

AU - Pilli-Sihvola, Eetu

AU - Auvinen, Heidi

AU - Tarkiainen, Mikko

AU - Hautala, Raine

N1 - Project code: 32426

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainvälinen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-hätäviestijärjestelmän ja sähköisen tienkäyttömaksujärjestelmän EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienkäyttömaksujärjestelmä maksujen keräämiseksi myös ulkomaisilta tienkäyttäjiltä, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiympäristössä pelkkään satelliittipaikannukseen perustuvia maksujärjestelmiä on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketessä merkittävästi rakennusten keskellä. Tässä tapauksessa tarvitaan myös avusteisia paikannusjärjestelmiä. Viranomaispalveluita kehitettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota yksilönsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta palveluiden käyttäjille muodostuu oikea käsitys siitä, mitä tietoja palvelut keräävät, mihin näitä tietoja käytetään, kuka niitä saa käyttää ja kuinka kauan niitä säilytetään. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ympärille on suunniteltu yhdistettävän lisäarvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja älypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, että järjestelmiin järkevästi yhdistettävien palveluiden määrä on rajallinen. Kyseeseen voisivat lähinnä tulla erilaiset säätelynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -määrään pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sekä ajoneuvolaitteen käyttäminen maksuvälineenä. Myös pysäköintipalvelut vaikuttavat lupaavilta.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden kansainvälinen tilanne ja tunnistettiin erityisesti ajoneuvojen eurooppalaisten viranomaispalveluiden eCall-hätäviestijärjestelmän ja sähköisen tienkäyttömaksujärjestelmän EETS:n kannalta olennaiset palvelut ja konseptit. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Jos Suomeen halutaan toteuttaa koko maan tieverkon kattava EETS-yhteensopiva tienkäyttömaksujärjestelmä maksujen keräämiseksi myös ulkomaisilta tienkäyttäjiltä, on satelliittipaikannuspohjainen ratkaisu ainoa realistinen teknologiavaihtoehto. Sen sijaan kaupunkiympäristössä pelkkään satelliittipaikannukseen perustuvia maksujärjestelmiä on vaikea toteuttaa paikannuksen tarkkuuden ja toimivuuden heiketessä merkittävästi rakennusten keskellä. Tässä tapauksessa tarvitaan myös avusteisia paikannusjärjestelmiä. Viranomaispalveluita kehitettäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota yksilönsuojaan ja tietoturvaan. Valittavat toteutusratkaisut on testattava avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta palveluiden käyttäjille muodostuu oikea käsitys siitä, mitä tietoja palvelut keräävät, mihin näitä tietoja käytetään, kuka niitä saa käyttää ja kuinka kauan niitä säilytetään. Niin eCall- kuin EETS-viranomaisperuspalvelunkin ympärille on suunniteltu yhdistettävän lisäarvoa tarjoavia palveluita houkuttelevan kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Kaupallisten palveluiden ja älypuhelinten suosion nopea nousu on kuitenkin saanut aikaan sen, että järjestelmiin järkevästi yhdistettävien palveluiden määrä on rajallinen. Kyseeseen voisivat lähinnä tulla erilaiset säätelynalaiset palvelut, kuten ajotapaan ja -määrään pohjautuvat vakuutusmaksut, kalustonhallintaratkaisut sekä ajoneuvolaitteen käyttäminen maksuvälineenä. Myös pysäköintipalvelut vaikuttavat lupaavilta.

KW - ITS

KW - location-based services

KW - LBS

KW - eCall

KW - EETS

KW - value-added services

KW - Pastori

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Pilli-Sihvola E, Auvinen H, Tarkiainen M, Hautala R. Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Palveluiden nykytila. VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 59 p. (VTT Working Papers; No. 174).