Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Teknologia ja arkkitehtuuri

Translated title of the contribution: Traffic-related location-based services: Technology and architectures

Eetu Pilli-Sihvola, Mikko Tarkiainen, Armi Vilkman, Raine Hautala

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Työssä tarkasteltiin liikenteen paikkasidonnaisiin palveluihin liittyvien teknologioiden nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä sekä palveluiden arkkitehtuureja. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Tieto- ja tietoliikenne- sekä paikannusteknologian kehittyminen yhdessä mobiilien internetyhteyksien ja päätelaitteiden yleistymisen kanssa ovat luoneet vahvan pohjan erilaisten paikkasidonnaisten palveluiden synnylle. Älypuhelimien määrä on räjähdysmäisessä kasvussa, ja niiden hyödyntämiä nopean tiedonsiirron mahdollistavia kolmannen ja neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoja rakennetaan jatkuvasti lisää. Paikannusteknologioiden osalta avainasioita ovat monipuolisuus ja hybridimenetelmät. Perinteisen GPS:n lisäksi Venäjän GLONASS on jo käytössä. Euroopan GALILEO ja Kiinan COMPASS ovat näillä näkymin toiminnassa vuoteen 2020 mennessä. Kattavampaa ja tarkempaa paikannustietoa saadaan tulevaisuudessa myös hyödyntämällä useampaa paikannusmenetelmää samalla laitteella. Nämä hybridimenetelmät voivat hyödyntää satelliittijärjestelmien lisäksi esimerkiksi matkapuhelimen verkkopaikannuksen tietoja. Tällaisia avusteisia menetelmiä käytetään laajasti jo matkapuhelimissa GPS-paikannuksen tukena. Myös lähiverkkopaikannuksen sekä muiden sisätilapaikannusteknologioiden odotetaan kehittyvän merkittävästi. Palveluihin on kehitetty vuosien ajan eri hankkeissa lukuisia erilaisia arkkitehtuureja. Monet näistä arkkitehtuureista ovat hankkeiden päätyttyä jääneet hyödyntämättä uusien palveluiden suunnittelussa. Yksi syy tähän voi olla liian kapea ja tekninen lähestymistapa - on keskitetty ensisijaisesti järjestelmän käytännön toimivuuteen arvioimatta riittävän kriittisesti kehitettävän palvelun laajempaa liiketoiminnallista houkuttelevuutta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages93
  ISBN (Electronic)978-951-38-7515-2
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number173

  Fingerprint

  traffic
  Olla

  Keywords

  • ITS
  • location-based services
  • LBS
  • technology
  • architecture
  • Pastori

  Cite this

  Pilli-Sihvola, E., Tarkiainen, M., Vilkman, A., & Hautala, R. (2011). Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Teknologia ja arkkitehtuuri. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 173
  Pilli-Sihvola, Eetu ; Tarkiainen, Mikko ; Vilkman, Armi ; Hautala, Raine. / Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut : Teknologia ja arkkitehtuuri. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 93 p. (VTT Working Papers; No. 173).
  @book{0097fe12383446a1bba394ed895769a9,
  title = "Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Teknologia ja arkkitehtuuri",
  abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} tarkasteltiin liikenteen paikkasidonnaisiin palveluihin liittyvien teknologioiden nykytilaa ja tulevaisuuden n{\"a}kymi{\"a} sek{\"a} palveluiden arkkitehtuureja. Ty{\"o} oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hy{\"o}dynt{\"a}vien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Tieto- ja tietoliikenne- sek{\"a} paikannusteknologian kehittyminen yhdess{\"a} mobiilien internetyhteyksien ja p{\"a}{\"a}telaitteiden yleistymisen kanssa ovat luoneet vahvan pohjan erilaisten paikkasidonnaisten palveluiden synnylle. {\"A}lypuhelimien m{\"a}{\"a}r{\"a} on r{\"a}j{\"a}hdysm{\"a}isess{\"a} kasvussa, ja niiden hy{\"o}dynt{\"a}mi{\"a} nopean tiedonsiirron mahdollistavia kolmannen ja nelj{\"a}nnen sukupolven matkapuhelinverkkoja rakennetaan jatkuvasti lis{\"a}{\"a}. Paikannusteknologioiden osalta avainasioita ovat monipuolisuus ja hybridimenetelm{\"a}t. Perinteisen GPS:n lis{\"a}ksi Ven{\"a}j{\"a}n GLONASS on jo k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Euroopan GALILEO ja Kiinan COMPASS ovat n{\"a}ill{\"a} n{\"a}kymin toiminnassa vuoteen 2020 menness{\"a}. Kattavampaa ja tarkempaa paikannustietoa saadaan tulevaisuudessa my{\"o}s hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}ll{\"a} useampaa paikannusmenetelm{\"a}{\"a} samalla laitteella. N{\"a}m{\"a} hybridimenetelm{\"a}t voivat hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} satelliittij{\"a}rjestelmien lis{\"a}ksi esimerkiksi matkapuhelimen verkkopaikannuksen tietoja. T{\"a}llaisia avusteisia menetelmi{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n laajasti jo matkapuhelimissa GPS-paikannuksen tukena. My{\"o}s l{\"a}hiverkkopaikannuksen sek{\"a} muiden sis{\"a}tilapaikannusteknologioiden odotetaan kehittyv{\"a}n merkitt{\"a}v{\"a}sti. Palveluihin on kehitetty vuosien ajan eri hankkeissa lukuisia erilaisia arkkitehtuureja. Monet n{\"a}ist{\"a} arkkitehtuureista ovat hankkeiden p{\"a}{\"a}tytty{\"a} j{\"a}{\"a}neet hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}tt{\"a} uusien palveluiden suunnittelussa. Yksi syy t{\"a}h{\"a}n voi olla liian kapea ja tekninen l{\"a}hestymistapa - on keskitetty ensisijaisesti j{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n toimivuuteen arvioimatta riitt{\"a}v{\"a}n kriittisesti kehitett{\"a}v{\"a}n palvelun laajempaa liiketoiminnallista houkuttelevuutta.",
  keywords = "ITS, location-based services, LBS, technology, architecture, Pastori",
  author = "Eetu Pilli-Sihvola and Mikko Tarkiainen and Armi Vilkman and Raine Hautala",
  note = "Project code: 32426",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "173",
  address = "Finland",

  }

  Pilli-Sihvola, E, Tarkiainen, M, Vilkman, A & Hautala, R 2011, Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Teknologia ja arkkitehtuuri. VTT Working Papers, no. 173, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut : Teknologia ja arkkitehtuuri. / Pilli-Sihvola, Eetu; Tarkiainen, Mikko; Vilkman, Armi; Hautala, Raine.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 93 p. (VTT Working Papers; No. 173).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut

  T2 - Teknologia ja arkkitehtuuri

  AU - Pilli-Sihvola, Eetu

  AU - Tarkiainen, Mikko

  AU - Vilkman, Armi

  AU - Hautala, Raine

  N1 - Project code: 32426

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Työssä tarkasteltiin liikenteen paikkasidonnaisiin palveluihin liittyvien teknologioiden nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä sekä palveluiden arkkitehtuureja. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Tieto- ja tietoliikenne- sekä paikannusteknologian kehittyminen yhdessä mobiilien internetyhteyksien ja päätelaitteiden yleistymisen kanssa ovat luoneet vahvan pohjan erilaisten paikkasidonnaisten palveluiden synnylle. Älypuhelimien määrä on räjähdysmäisessä kasvussa, ja niiden hyödyntämiä nopean tiedonsiirron mahdollistavia kolmannen ja neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoja rakennetaan jatkuvasti lisää. Paikannusteknologioiden osalta avainasioita ovat monipuolisuus ja hybridimenetelmät. Perinteisen GPS:n lisäksi Venäjän GLONASS on jo käytössä. Euroopan GALILEO ja Kiinan COMPASS ovat näillä näkymin toiminnassa vuoteen 2020 mennessä. Kattavampaa ja tarkempaa paikannustietoa saadaan tulevaisuudessa myös hyödyntämällä useampaa paikannusmenetelmää samalla laitteella. Nämä hybridimenetelmät voivat hyödyntää satelliittijärjestelmien lisäksi esimerkiksi matkapuhelimen verkkopaikannuksen tietoja. Tällaisia avusteisia menetelmiä käytetään laajasti jo matkapuhelimissa GPS-paikannuksen tukena. Myös lähiverkkopaikannuksen sekä muiden sisätilapaikannusteknologioiden odotetaan kehittyvän merkittävästi. Palveluihin on kehitetty vuosien ajan eri hankkeissa lukuisia erilaisia arkkitehtuureja. Monet näistä arkkitehtuureista ovat hankkeiden päätyttyä jääneet hyödyntämättä uusien palveluiden suunnittelussa. Yksi syy tähän voi olla liian kapea ja tekninen lähestymistapa - on keskitetty ensisijaisesti järjestelmän käytännön toimivuuteen arvioimatta riittävän kriittisesti kehitettävän palvelun laajempaa liiketoiminnallista houkuttelevuutta.

  AB - Työssä tarkasteltiin liikenteen paikkasidonnaisiin palveluihin liittyvien teknologioiden nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä sekä palveluiden arkkitehtuureja. Työ oli osa laajempaa PASTORI-projektia, jossa kehitettiin nykyaikaista teknologiaa hyödyntävien liikenteen paikkasidonnaisten palveluiden liiketoimintamalleja ja toteutusratkaisuja. Tieto- ja tietoliikenne- sekä paikannusteknologian kehittyminen yhdessä mobiilien internetyhteyksien ja päätelaitteiden yleistymisen kanssa ovat luoneet vahvan pohjan erilaisten paikkasidonnaisten palveluiden synnylle. Älypuhelimien määrä on räjähdysmäisessä kasvussa, ja niiden hyödyntämiä nopean tiedonsiirron mahdollistavia kolmannen ja neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoja rakennetaan jatkuvasti lisää. Paikannusteknologioiden osalta avainasioita ovat monipuolisuus ja hybridimenetelmät. Perinteisen GPS:n lisäksi Venäjän GLONASS on jo käytössä. Euroopan GALILEO ja Kiinan COMPASS ovat näillä näkymin toiminnassa vuoteen 2020 mennessä. Kattavampaa ja tarkempaa paikannustietoa saadaan tulevaisuudessa myös hyödyntämällä useampaa paikannusmenetelmää samalla laitteella. Nämä hybridimenetelmät voivat hyödyntää satelliittijärjestelmien lisäksi esimerkiksi matkapuhelimen verkkopaikannuksen tietoja. Tällaisia avusteisia menetelmiä käytetään laajasti jo matkapuhelimissa GPS-paikannuksen tukena. Myös lähiverkkopaikannuksen sekä muiden sisätilapaikannusteknologioiden odotetaan kehittyvän merkittävästi. Palveluihin on kehitetty vuosien ajan eri hankkeissa lukuisia erilaisia arkkitehtuureja. Monet näistä arkkitehtuureista ovat hankkeiden päätyttyä jääneet hyödyntämättä uusien palveluiden suunnittelussa. Yksi syy tähän voi olla liian kapea ja tekninen lähestymistapa - on keskitetty ensisijaisesti järjestelmän käytännön toimivuuteen arvioimatta riittävän kriittisesti kehitettävän palvelun laajempaa liiketoiminnallista houkuttelevuutta.

  KW - ITS

  KW - location-based services

  KW - LBS

  KW - technology

  KW - architecture

  KW - Pastori

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Pilli-Sihvola E, Tarkiainen M, Vilkman A, Hautala R. Paikkasidonnaiset liikenteen palvelut: Teknologia ja arkkitehtuuri. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 93 p. (VTT Working Papers; No. 173).