Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon

Päivi Rahko, Irina Aho-Mantila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hyvästä korroosionkestävyydestään huolimatta titaani voi altistua jännityskorroosiolle esim. kuumassa natriumkloridissa ja kloorattuja hiilivetyjä sisältävissä liuottimissa. Puhdistusta trikloorietaanihöyryssä käytetään kuitenkin teollisuudessa suurten tai monimutkaisten titaaniosien rasvanpoistoon, koska puhdistus muilla menetelmillä olisi hidasta tai vaikeaa. Tässä selvityksessä tarkastellaan kuuman natriumkloridin sekä tri- ja tetrakloorietyleenin yhteyttä titaanin jännityskorroosioon. Kokeellisessa osassa on selvitetty natriumkloridin sekä rasvanpoistossa käytettävän trikloorietaanihöyrykäsittelyn vaikutusta titaaniseoksen BT9 jännityskorroosioon. Titaanin pinnalla olevan natriumkloridin on todettu aiheuttavan jännityskorroosiota korkeissa lämpötiloissa varsinkin, jos suolakerros on epäyhtenäinen ja kostea. Rasvanpoistossa käytettävät tri- ja tetrakloorietyleeni aiheuttavat vetykloridin suotautumista titaanin pinnalle. Vetykloridin ja titaanin reaktiotuotteena muodostuva titaanikloridi saattaa aiheuttaa jännityskorroosiota yli 150 °C:n lämpötiloissa. Titaaniseoksesta BT9 valmistetuilla taivutetuilla näytteillä tehdyissä kokeissa todettiin NaCl-käsittelyn ja tätä seuraavan lämpökäsittelyn altistavan materiaalin jännityskorroosiolle, kun taas trikloorietaanihöyrypuhdistus ja lämpökäsittely ei aiheuttanut jännityskorroosiota edes liuoksen ollessa käytettyä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages20
ISBN (Print)951-38-3471-9
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number997
ISSN0358-5085

Fingerprint

titanium
corrosion
cracking
vapors

Keywords

  • titanium
  • titanium alloys
  • stress corrosion
  • sodium chloride
  • chlorohydrocarbons

Cite this

Rahko, P., & Aho-Mantila, I. (1989). Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 997
Rahko, Päivi ; Aho-Mantila, Irina. / Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 20 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 997).
@book{e32d15582176473b83865d40546f3a89,
title = "Trikloorih{\"o}yrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen j{\"a}nnityskorroosioon",
abstract = "Hyv{\"a}st{\"a} korroosionkest{\"a}vyydest{\"a}{\"a}n huolimatta titaani voi altistua j{\"a}nnityskorroosiolle esim. kuumassa natriumkloridissa ja kloorattuja hiilivetyj{\"a} sis{\"a}lt{\"a}viss{\"a} liuottimissa. Puhdistusta trikloorietaanih{\"o}yryss{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n kuitenkin teollisuudessa suurten tai monimutkaisten titaaniosien rasvanpoistoon, koska puhdistus muilla menetelmill{\"a} olisi hidasta tai vaikeaa. T{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} tarkastellaan kuuman natriumkloridin sek{\"a} tri- ja tetrakloorietyleenin yhteytt{\"a} titaanin j{\"a}nnityskorroosioon. Kokeellisessa osassa on selvitetty natriumkloridin sek{\"a} rasvanpoistossa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n trikloorietaanih{\"o}yryk{\"a}sittelyn vaikutusta titaaniseoksen BT9 j{\"a}nnityskorroosioon. Titaanin pinnalla olevan natriumkloridin on todettu aiheuttavan j{\"a}nnityskorroosiota korkeissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa varsinkin, jos suolakerros on ep{\"a}yhten{\"a}inen ja kostea. Rasvanpoistossa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t tri- ja tetrakloorietyleeni aiheuttavat vetykloridin suotautumista titaanin pinnalle. Vetykloridin ja titaanin reaktiotuotteena muodostuva titaanikloridi saattaa aiheuttaa j{\"a}nnityskorroosiota yli 150 °C:n l{\"a}mp{\"o}tiloissa. Titaaniseoksesta BT9 valmistetuilla taivutetuilla n{\"a}ytteill{\"a} tehdyiss{\"a} kokeissa todettiin NaCl-k{\"a}sittelyn ja t{\"a}t{\"a} seuraavan l{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittelyn altistavan materiaalin j{\"a}nnityskorroosiolle, kun taas trikloorietaanih{\"o}yrypuhdistus ja l{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittely ei aiheuttanut j{\"a}nnityskorroosiota edes liuoksen ollessa k{\"a}ytetty{\"a}.",
keywords = "titanium, titanium alloys, stress corrosion, sodium chloride, chlorohydrocarbons",
author = "P{\"a}ivi Rahko and Irina Aho-Mantila",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3471-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "997",
address = "Finland",

}

Rahko, P & Aho-Mantila, I 1989, Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 997, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon. / Rahko, Päivi; Aho-Mantila, Irina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 20 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 997).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon

AU - Rahko, Päivi

AU - Aho-Mantila, Irina

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Hyvästä korroosionkestävyydestään huolimatta titaani voi altistua jännityskorroosiolle esim. kuumassa natriumkloridissa ja kloorattuja hiilivetyjä sisältävissä liuottimissa. Puhdistusta trikloorietaanihöyryssä käytetään kuitenkin teollisuudessa suurten tai monimutkaisten titaaniosien rasvanpoistoon, koska puhdistus muilla menetelmillä olisi hidasta tai vaikeaa. Tässä selvityksessä tarkastellaan kuuman natriumkloridin sekä tri- ja tetrakloorietyleenin yhteyttä titaanin jännityskorroosioon. Kokeellisessa osassa on selvitetty natriumkloridin sekä rasvanpoistossa käytettävän trikloorietaanihöyrykäsittelyn vaikutusta titaaniseoksen BT9 jännityskorroosioon. Titaanin pinnalla olevan natriumkloridin on todettu aiheuttavan jännityskorroosiota korkeissa lämpötiloissa varsinkin, jos suolakerros on epäyhtenäinen ja kostea. Rasvanpoistossa käytettävät tri- ja tetrakloorietyleeni aiheuttavat vetykloridin suotautumista titaanin pinnalle. Vetykloridin ja titaanin reaktiotuotteena muodostuva titaanikloridi saattaa aiheuttaa jännityskorroosiota yli 150 °C:n lämpötiloissa. Titaaniseoksesta BT9 valmistetuilla taivutetuilla näytteillä tehdyissä kokeissa todettiin NaCl-käsittelyn ja tätä seuraavan lämpökäsittelyn altistavan materiaalin jännityskorroosiolle, kun taas trikloorietaanihöyrypuhdistus ja lämpökäsittely ei aiheuttanut jännityskorroosiota edes liuoksen ollessa käytettyä.

AB - Hyvästä korroosionkestävyydestään huolimatta titaani voi altistua jännityskorroosiolle esim. kuumassa natriumkloridissa ja kloorattuja hiilivetyjä sisältävissä liuottimissa. Puhdistusta trikloorietaanihöyryssä käytetään kuitenkin teollisuudessa suurten tai monimutkaisten titaaniosien rasvanpoistoon, koska puhdistus muilla menetelmillä olisi hidasta tai vaikeaa. Tässä selvityksessä tarkastellaan kuuman natriumkloridin sekä tri- ja tetrakloorietyleenin yhteyttä titaanin jännityskorroosioon. Kokeellisessa osassa on selvitetty natriumkloridin sekä rasvanpoistossa käytettävän trikloorietaanihöyrykäsittelyn vaikutusta titaaniseoksen BT9 jännityskorroosioon. Titaanin pinnalla olevan natriumkloridin on todettu aiheuttavan jännityskorroosiota korkeissa lämpötiloissa varsinkin, jos suolakerros on epäyhtenäinen ja kostea. Rasvanpoistossa käytettävät tri- ja tetrakloorietyleeni aiheuttavat vetykloridin suotautumista titaanin pinnalle. Vetykloridin ja titaanin reaktiotuotteena muodostuva titaanikloridi saattaa aiheuttaa jännityskorroosiota yli 150 °C:n lämpötiloissa. Titaaniseoksesta BT9 valmistetuilla taivutetuilla näytteillä tehdyissä kokeissa todettiin NaCl-käsittelyn ja tätä seuraavan lämpökäsittelyn altistavan materiaalin jännityskorroosiolle, kun taas trikloorietaanihöyrypuhdistus ja lämpökäsittely ei aiheuttanut jännityskorroosiota edes liuoksen ollessa käytettyä.

KW - titanium

KW - titanium alloys

KW - stress corrosion

KW - sodium chloride

KW - chlorohydrocarbons

M3 - Report

SN - 951-38-3471-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rahko P, Aho-Mantila I. Trikloorihöyrypuhdistuksen yhteys titaaniseoksen jännityskorroosioon. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 20 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 997).