Tuhansia turhia kuljetuksia? Tulevaisuuden teknologiaratkaisut ja uudenlaiset toimintatavat ensihoito- ja päivystys toiminnan haasteisiin

Mari Ervasti, Mia Hautala, Minna Pikkarainen, Jarmo Reponen, Johanna Tuukkanen, Iita Daavittila, Lasse Raatiniemi, Matti Martikainen, Juha Korpelainen

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Lähtökohdat: Ensihoitopalvelujen kysyntä kasvaa. Kiireettömät tehtävät kuormittavat yhä enemmän.
Menetelmät: Ensihoidon, päivystyksen ja geriatrian asiantuntijoita haastattelemalla selvitettiin, onko tulevaisuuden teknologioista apua hoidossa.
Tulokset: Kiireettömien potilaiden hoidossa on kehitettävä kotimittauksia, datan yhdistämistä ja tekoälyyn pohjautuvia päätöksenteon tukijärjestelmiä. Teknologiaa hyödyntävissä palvelupoluissa korostuu asiantuntijoiden välinen tiedonsiirto ja kommunikaatio.
Päätelmät: Teknologiset ratkaisut ja sähköiset palvelut voivat tukea kotona asumista ja hoidontarpeen ar­viointia. Jos ne saadaan käyttöön laajasti, ensihoito voi hoitaa yhä useammat potilaat hälytyskohteessa ilman kuljetusta tai päivystyskäyntiä.
Original languageEnglish
Pages (from-to)1584-1590
JournalSuomen Lääkärilehti
Volume74
Issue number24-31
Publication statusPublished - 12 Jun 2019
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

Ervasti, Mari ; Hautala, Mia ; Pikkarainen, Minna ; Reponen, Jarmo ; Tuukkanen, Johanna ; Daavittila, Iita ; Raatiniemi, Lasse ; Martikainen, Matti ; Korpelainen, Juha. / Tuhansia turhia kuljetuksia? Tulevaisuuden teknologiaratkaisut ja uudenlaiset toimintatavat ensihoito- ja päivystys toiminnan haasteisiin. In: Suomen Lääkärilehti. 2019 ; Vol. 74, No. 24-31. pp. 1584-1590.
@article{26909f3d55154cc8ad35d3bd35205287,
title = "Tuhansia turhia kuljetuksia?: Tulevaisuuden teknologiaratkaisut ja uudenlaiset toimintatavat ensihoito- ja p{\"a}ivystys toiminnan haasteisiin",
abstract = "L{\"a}ht{\"o}kohdat: Ensihoitopalvelujen kysynt{\"a} kasvaa. Kiireett{\"o}m{\"a}t teht{\"a}v{\"a}t kuormittavat yh{\"a} enemm{\"a}n.Menetelm{\"a}t: Ensihoidon, p{\"a}ivystyksen ja geriatrian asiantuntijoita haastattelemalla selvitettiin, onko tulevaisuuden teknologioista apua hoidossa.Tulokset: Kiireett{\"o}mien potilaiden hoidossa on kehitett{\"a}v{\"a} kotimittauksia, datan yhdist{\"a}mist{\"a} ja teko{\"a}lyyn pohjautuvia p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tukij{\"a}rjestelmi{\"a}. Teknologiaa hy{\"o}dynt{\"a}viss{\"a} palvelupoluissa korostuu asiantuntijoiden v{\"a}linen tiedonsiirto ja kommunikaatio.P{\"a}{\"a}telm{\"a}t: Teknologiset ratkaisut ja s{\"a}hk{\"o}iset palvelut voivat tukea kotona asumista ja hoidontarpeen ar­viointia. Jos ne saadaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n laajasti, ensihoito voi hoitaa yh{\"a} useammat potilaat h{\"a}lytyskohteessa ilman kuljetusta tai p{\"a}ivystysk{\"a}ynti{\"a}.",
author = "Mari Ervasti and Mia Hautala and Minna Pikkarainen and Jarmo Reponen and Johanna Tuukkanen and Iita Daavittila and Lasse Raatiniemi and Matti Martikainen and Juha Korpelainen",
year = "2019",
month = "6",
day = "12",
language = "English",
volume = "74",
pages = "1584--1590",
journal = "Suomen L{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "24-31",

}

Ervasti, M, Hautala, M, Pikkarainen, M, Reponen, J, Tuukkanen, J, Daavittila, I, Raatiniemi, L, Martikainen, M & Korpelainen, J 2019, 'Tuhansia turhia kuljetuksia? Tulevaisuuden teknologiaratkaisut ja uudenlaiset toimintatavat ensihoito- ja päivystys toiminnan haasteisiin', Suomen Lääkärilehti, vol. 74, no. 24-31, pp. 1584-1590.

Tuhansia turhia kuljetuksia? Tulevaisuuden teknologiaratkaisut ja uudenlaiset toimintatavat ensihoito- ja päivystys toiminnan haasteisiin. / Ervasti, Mari; Hautala, Mia; Pikkarainen, Minna; Reponen, Jarmo; Tuukkanen, Johanna; Daavittila, Iita; Raatiniemi, Lasse; Martikainen, Matti; Korpelainen, Juha.

In: Suomen Lääkärilehti, Vol. 74, No. 24-31, 12.06.2019, p. 1584-1590.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Tuhansia turhia kuljetuksia?

T2 - Tulevaisuuden teknologiaratkaisut ja uudenlaiset toimintatavat ensihoito- ja päivystys toiminnan haasteisiin

AU - Ervasti, Mari

AU - Hautala, Mia

AU - Pikkarainen, Minna

AU - Reponen, Jarmo

AU - Tuukkanen, Johanna

AU - Daavittila, Iita

AU - Raatiniemi, Lasse

AU - Martikainen, Matti

AU - Korpelainen, Juha

PY - 2019/6/12

Y1 - 2019/6/12

N2 - Lähtökohdat: Ensihoitopalvelujen kysyntä kasvaa. Kiireettömät tehtävät kuormittavat yhä enemmän.Menetelmät: Ensihoidon, päivystyksen ja geriatrian asiantuntijoita haastattelemalla selvitettiin, onko tulevaisuuden teknologioista apua hoidossa.Tulokset: Kiireettömien potilaiden hoidossa on kehitettävä kotimittauksia, datan yhdistämistä ja tekoälyyn pohjautuvia päätöksenteon tukijärjestelmiä. Teknologiaa hyödyntävissä palvelupoluissa korostuu asiantuntijoiden välinen tiedonsiirto ja kommunikaatio.Päätelmät: Teknologiset ratkaisut ja sähköiset palvelut voivat tukea kotona asumista ja hoidontarpeen ar­viointia. Jos ne saadaan käyttöön laajasti, ensihoito voi hoitaa yhä useammat potilaat hälytyskohteessa ilman kuljetusta tai päivystyskäyntiä.

AB - Lähtökohdat: Ensihoitopalvelujen kysyntä kasvaa. Kiireettömät tehtävät kuormittavat yhä enemmän.Menetelmät: Ensihoidon, päivystyksen ja geriatrian asiantuntijoita haastattelemalla selvitettiin, onko tulevaisuuden teknologioista apua hoidossa.Tulokset: Kiireettömien potilaiden hoidossa on kehitettävä kotimittauksia, datan yhdistämistä ja tekoälyyn pohjautuvia päätöksenteon tukijärjestelmiä. Teknologiaa hyödyntävissä palvelupoluissa korostuu asiantuntijoiden välinen tiedonsiirto ja kommunikaatio.Päätelmät: Teknologiset ratkaisut ja sähköiset palvelut voivat tukea kotona asumista ja hoidontarpeen ar­viointia. Jos ne saadaan käyttöön laajasti, ensihoito voi hoitaa yhä useammat potilaat hälytyskohteessa ilman kuljetusta tai päivystyskäyntiä.

M3 - Article

VL - 74

SP - 1584

EP - 1590

JO - Suomen Lääkärilehti

JF - Suomen Lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 24-31

ER -