Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu

Seppo Haataja, Seppo Kalli, Timo Leskinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Biomekaniikka tutkii mekaniikan menetelmillä biologisia ongelmia, prosessikenttä on hyvin laaja. Tässä tarkastellaan ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisia mittausmenetelmiä. Käsitellään asennon, liikkeen, nopeuden, kiihtyvyyden, voiman, paineen ja lihastoiminnan mittausmenetelmiä. Lisäksi tarkastellaan mittaustulosten keruu- ja analysointitapoja sekä biomekaniikan sovelluksia ja tulevaisuuden näkymiä. Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisissa mittauksissa käytettävät anturiratkaisut perustuvat pääosiltaan siirtymäanturien käyttöön. Muita tutkimuksissa käytettäviä antureita ovat nopeus- ja kiihtyvyysanturit, voima-anturit ja paineanturit. Erilaisten säteilyyn (näkyvä ja infrapunavalo sekä ultraääni) perustuvien mittausjärjestelmien käyttö on yleistymässä. Tulokset käsitellään ja analysoidaan yleensä tietokoneella. Tulevaisuudessa puolijohdetekniikkaan ja mikromekaniikkaan perustuvien anturien käyttö tulee lisääntymään.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages69
ISBN (Print)951-38-2115-3
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number358
ISSN0358-5085

Keywords

  • biomechanics
  • transducers
  • measuring instruments

Cite this

Haataja, S., Kalli, S., & Leskinen, T. (1984). Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 358
Haataja, Seppo ; Kalli, Seppo ; Leskinen, Timo. / Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 358).
@book{861e854496e445598ac0db6fb6d491e7,
title = "Tuki- ja liikuntaelimist{\"o}n biomekaaniset mitoitusmenetelm{\"a}t ja niiden anturiratkaisu",
abstract = "Biomekaniikka tutkii mekaniikan menetelmill{\"a} biologisia ongelmia, prosessikentt{\"a} on hyvin laaja. T{\"a}ss{\"a} tarkastellaan ihmisen tuki- ja liikuntaelimist{\"o}n biomekaanisia mittausmenetelmi{\"a}. K{\"a}sitell{\"a}{\"a}n asennon, liikkeen, nopeuden, kiihtyvyyden, voiman, paineen ja lihastoiminnan mittausmenetelmi{\"a}. Lis{\"a}ksi tarkastellaan mittaustulosten keruu- ja analysointitapoja sek{\"a} biomekaniikan sovelluksia ja tulevaisuuden n{\"a}kymi{\"a}. Tuki- ja liikuntaelimist{\"o}n biomekaanisissa mittauksissa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t anturiratkaisut perustuvat p{\"a}{\"a}osiltaan siirtym{\"a}anturien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Muita tutkimuksissa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} antureita ovat nopeus- ja kiihtyvyysanturit, voima-anturit ja paineanturit. Erilaisten s{\"a}teilyyn (n{\"a}kyv{\"a} ja infrapunavalo sek{\"a} ultra{\"a}{\"a}ni) perustuvien mittausj{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o} on yleistym{\"a}ss{\"a}. Tulokset k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ja analysoidaan yleens{\"a} tietokoneella. Tulevaisuudessa puolijohdetekniikkaan ja mikromekaniikkaan perustuvien anturien k{\"a}ytt{\"o} tulee lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}{\"a}n.",
keywords = "biomechanics, transducers, measuring instruments",
author = "Seppo Haataja and Seppo Kalli and Timo Leskinen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2115-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "358",
address = "Finland",

}

Haataja, S, Kalli, S & Leskinen, T 1984, Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 358, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu. / Haataja, Seppo; Kalli, Seppo; Leskinen, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 358).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu

AU - Haataja, Seppo

AU - Kalli, Seppo

AU - Leskinen, Timo

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Biomekaniikka tutkii mekaniikan menetelmillä biologisia ongelmia, prosessikenttä on hyvin laaja. Tässä tarkastellaan ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisia mittausmenetelmiä. Käsitellään asennon, liikkeen, nopeuden, kiihtyvyyden, voiman, paineen ja lihastoiminnan mittausmenetelmiä. Lisäksi tarkastellaan mittaustulosten keruu- ja analysointitapoja sekä biomekaniikan sovelluksia ja tulevaisuuden näkymiä. Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisissa mittauksissa käytettävät anturiratkaisut perustuvat pääosiltaan siirtymäanturien käyttöön. Muita tutkimuksissa käytettäviä antureita ovat nopeus- ja kiihtyvyysanturit, voima-anturit ja paineanturit. Erilaisten säteilyyn (näkyvä ja infrapunavalo sekä ultraääni) perustuvien mittausjärjestelmien käyttö on yleistymässä. Tulokset käsitellään ja analysoidaan yleensä tietokoneella. Tulevaisuudessa puolijohdetekniikkaan ja mikromekaniikkaan perustuvien anturien käyttö tulee lisääntymään.

AB - Biomekaniikka tutkii mekaniikan menetelmillä biologisia ongelmia, prosessikenttä on hyvin laaja. Tässä tarkastellaan ihmisen tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisia mittausmenetelmiä. Käsitellään asennon, liikkeen, nopeuden, kiihtyvyyden, voiman, paineen ja lihastoiminnan mittausmenetelmiä. Lisäksi tarkastellaan mittaustulosten keruu- ja analysointitapoja sekä biomekaniikan sovelluksia ja tulevaisuuden näkymiä. Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaanisissa mittauksissa käytettävät anturiratkaisut perustuvat pääosiltaan siirtymäanturien käyttöön. Muita tutkimuksissa käytettäviä antureita ovat nopeus- ja kiihtyvyysanturit, voima-anturit ja paineanturit. Erilaisten säteilyyn (näkyvä ja infrapunavalo sekä ultraääni) perustuvien mittausjärjestelmien käyttö on yleistymässä. Tulokset käsitellään ja analysoidaan yleensä tietokoneella. Tulevaisuudessa puolijohdetekniikkaan ja mikromekaniikkaan perustuvien anturien käyttö tulee lisääntymään.

KW - biomechanics

KW - transducers

KW - measuring instruments

M3 - Report

SN - 951-38-2115-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Haataja S, Kalli S, Leskinen T. Tuki- ja liikuntaelimistön biomekaaniset mitoitusmenetelmät ja niiden anturiratkaisu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 358).