Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus

Kirjallisuusselvitys

Arja Merra, Pasi Hemmilä

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tässä kirjallisuustutkimuksessa kuvataan erilaisia tukkien ulkoista geometriaa ja sisäistä laatua mittaavia menetelmiä sekä niitä tukkien ulkoisen geometrian tunnuspiirteitä, joiden avulla syntyvien sahaustuotteiden laatu ja arvo voidaan parhaiten arvioida. Tukkien ulkoista geometriaa mitataan käytännössä käsin tai tukkimittarilla. Muita menetelmiä ovat mm. mittaus tukista tehtyjen kiekkojen avulla sekä tukin spiraalimittaus. Myös röntgensäteiden, ydinmagneettisen resonanssin ja kameroiden avulla mitataan tukin geometriaa, mutta näillä menetelmillä saadaan tietoa myös tukkien sisältämistä oksista, koroista, vuosilustoista, pihkakoloista, toukan rei'istä, halkeamista, vesisilosta, lahosta, reaktiopuusta sekä sydän- ja pintapuun rajasta. Mäntytukkien sahauksessa sahatavaran arvosaantoa parhaiten kuvaavia tunnuspiirteitä ovat rungon kyhmyisyys, mutkaisuus, rungon vahvuus (kokonaistilavuus, keskimääräinen säde, latvaläpimitta), lenkous sekä kartiokkuus (muut kuin tyvitukit). Muita hyviä tunnuspiirteitä ovat vuosilustojen määrä alueella 2-4 cm ytimestä, suurimman kuivan ja tuoreen oksan läpimitta sekä latvaläpimitan suhde suurimpaan oksaläpimittaan. Erittäin hyvin mäntytukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaa kokonaisoksapinta-ala, mutta sen mittaaminen on nykytekniikalla vielä vaikeaa. Kuusitukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaavat parhaiten kartiokkuus (latva-, tyvi- ja kokonaiskartiokkuus), kyhmyisyys, lenkous, suurin oksamäärä 1,5 m:n pituisella tukin osalla sekä suurimman (tuoreen) oksan läpimitta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages92
ISBN (Print)951-38-4156-1
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1343
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

geometry

Keywords

 • logs
 • timber
 • quality
 • measurement
 • geometry
 • shape
 • sawing
 • stems (botany)
 • automation
 • dimensions
 • dimensional measurement
 • value
 • measuring methods
 • pine wood
 • spruce wood
 • softwoods
 • defects
 • surface defects
 • industrial engineering
 • process control

Cite this

Merra, A., & Hemmilä, P. (1992). Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1343
Merra, Arja ; Hemmilä, Pasi. / Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 92 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1343).
@book{a99d2c6cc0354fd6944c21793c0cd584,
title = "Tukin geometrian ja sis{\"a}isen laadun mittaus: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa kuvataan erilaisia tukkien ulkoista geometriaa ja sis{\"a}ist{\"a} laatua mittaavia menetelmi{\"a} sek{\"a} niit{\"a} tukkien ulkoisen geometrian tunnuspiirteit{\"a}, joiden avulla syntyvien sahaustuotteiden laatu ja arvo voidaan parhaiten arvioida. Tukkien ulkoista geometriaa mitataan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} k{\"a}sin tai tukkimittarilla. Muita menetelmi{\"a} ovat mm. mittaus tukista tehtyjen kiekkojen avulla sek{\"a} tukin spiraalimittaus. My{\"o}s r{\"o}ntgens{\"a}teiden, ydinmagneettisen resonanssin ja kameroiden avulla mitataan tukin geometriaa, mutta n{\"a}ill{\"a} menetelmill{\"a} saadaan tietoa my{\"o}s tukkien sis{\"a}lt{\"a}mist{\"a} oksista, koroista, vuosilustoista, pihkakoloista, toukan rei'ist{\"a}, halkeamista, vesisilosta, lahosta, reaktiopuusta sek{\"a} syd{\"a}n- ja pintapuun rajasta. M{\"a}ntytukkien sahauksessa sahatavaran arvosaantoa parhaiten kuvaavia tunnuspiirteit{\"a} ovat rungon kyhmyisyys, mutkaisuus, rungon vahvuus (kokonaistilavuus, keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen s{\"a}de, latval{\"a}pimitta), lenkous sek{\"a} kartiokkuus (muut kuin tyvitukit). Muita hyvi{\"a} tunnuspiirteit{\"a} ovat vuosilustojen m{\"a}{\"a}r{\"a} alueella 2-4 cm ytimest{\"a}, suurimman kuivan ja tuoreen oksan l{\"a}pimitta sek{\"a} latval{\"a}pimitan suhde suurimpaan oksal{\"a}pimittaan. Eritt{\"a}in hyvin m{\"a}ntytukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaa kokonaisoksapinta-ala, mutta sen mittaaminen on nykytekniikalla viel{\"a} vaikeaa. Kuusitukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaavat parhaiten kartiokkuus (latva-, tyvi- ja kokonaiskartiokkuus), kyhmyisyys, lenkous, suurin oksam{\"a}{\"a}r{\"a} 1,5 m:n pituisella tukin osalla sek{\"a} suurimman (tuoreen) oksan l{\"a}pimitta.",
keywords = "logs, timber, quality, measurement, geometry, shape, sawing, stems (botany), automation, dimensions, dimensional measurement, value, measuring methods, pine wood, spruce wood, softwoods, defects, surface defects, industrial engineering, process control",
author = "Arja Merra and Pasi Hemmil{\"a}",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4156-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1343",
address = "Finland",

}

Merra, A & Hemmilä, P 1992, Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus: Kirjallisuusselvitys. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1343, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus : Kirjallisuusselvitys. / Merra, Arja; Hemmilä, Pasi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 92 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1343).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus

T2 - Kirjallisuusselvitys

AU - Merra, Arja

AU - Hemmilä, Pasi

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tässä kirjallisuustutkimuksessa kuvataan erilaisia tukkien ulkoista geometriaa ja sisäistä laatua mittaavia menetelmiä sekä niitä tukkien ulkoisen geometrian tunnuspiirteitä, joiden avulla syntyvien sahaustuotteiden laatu ja arvo voidaan parhaiten arvioida. Tukkien ulkoista geometriaa mitataan käytännössä käsin tai tukkimittarilla. Muita menetelmiä ovat mm. mittaus tukista tehtyjen kiekkojen avulla sekä tukin spiraalimittaus. Myös röntgensäteiden, ydinmagneettisen resonanssin ja kameroiden avulla mitataan tukin geometriaa, mutta näillä menetelmillä saadaan tietoa myös tukkien sisältämistä oksista, koroista, vuosilustoista, pihkakoloista, toukan rei'istä, halkeamista, vesisilosta, lahosta, reaktiopuusta sekä sydän- ja pintapuun rajasta. Mäntytukkien sahauksessa sahatavaran arvosaantoa parhaiten kuvaavia tunnuspiirteitä ovat rungon kyhmyisyys, mutkaisuus, rungon vahvuus (kokonaistilavuus, keskimääräinen säde, latvaläpimitta), lenkous sekä kartiokkuus (muut kuin tyvitukit). Muita hyviä tunnuspiirteitä ovat vuosilustojen määrä alueella 2-4 cm ytimestä, suurimman kuivan ja tuoreen oksan läpimitta sekä latvaläpimitan suhde suurimpaan oksaläpimittaan. Erittäin hyvin mäntytukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaa kokonaisoksapinta-ala, mutta sen mittaaminen on nykytekniikalla vielä vaikeaa. Kuusitukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaavat parhaiten kartiokkuus (latva-, tyvi- ja kokonaiskartiokkuus), kyhmyisyys, lenkous, suurin oksamäärä 1,5 m:n pituisella tukin osalla sekä suurimman (tuoreen) oksan läpimitta.

AB - Tässä kirjallisuustutkimuksessa kuvataan erilaisia tukkien ulkoista geometriaa ja sisäistä laatua mittaavia menetelmiä sekä niitä tukkien ulkoisen geometrian tunnuspiirteitä, joiden avulla syntyvien sahaustuotteiden laatu ja arvo voidaan parhaiten arvioida. Tukkien ulkoista geometriaa mitataan käytännössä käsin tai tukkimittarilla. Muita menetelmiä ovat mm. mittaus tukista tehtyjen kiekkojen avulla sekä tukin spiraalimittaus. Myös röntgensäteiden, ydinmagneettisen resonanssin ja kameroiden avulla mitataan tukin geometriaa, mutta näillä menetelmillä saadaan tietoa myös tukkien sisältämistä oksista, koroista, vuosilustoista, pihkakoloista, toukan rei'istä, halkeamista, vesisilosta, lahosta, reaktiopuusta sekä sydän- ja pintapuun rajasta. Mäntytukkien sahauksessa sahatavaran arvosaantoa parhaiten kuvaavia tunnuspiirteitä ovat rungon kyhmyisyys, mutkaisuus, rungon vahvuus (kokonaistilavuus, keskimääräinen säde, latvaläpimitta), lenkous sekä kartiokkuus (muut kuin tyvitukit). Muita hyviä tunnuspiirteitä ovat vuosilustojen määrä alueella 2-4 cm ytimestä, suurimman kuivan ja tuoreen oksan läpimitta sekä latvaläpimitan suhde suurimpaan oksaläpimittaan. Erittäin hyvin mäntytukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaa kokonaisoksapinta-ala, mutta sen mittaaminen on nykytekniikalla vielä vaikeaa. Kuusitukeista saatavan sahatavaran laatua kuvaavat parhaiten kartiokkuus (latva-, tyvi- ja kokonaiskartiokkuus), kyhmyisyys, lenkous, suurin oksamäärä 1,5 m:n pituisella tukin osalla sekä suurimman (tuoreen) oksan läpimitta.

KW - logs

KW - timber

KW - quality

KW - measurement

KW - geometry

KW - shape

KW - sawing

KW - stems (botany)

KW - automation

KW - dimensions

KW - dimensional measurement

KW - value

KW - measuring methods

KW - pine wood

KW - spruce wood

KW - softwoods

KW - defects

KW - surface defects

KW - industrial engineering

KW - process control

M3 - Report

SN - 951-38-4156-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Merra A, Hemmilä P. Tukin geometrian ja sisäisen laadun mittaus: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 92 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1343).