TY - BOOK
T1 - Tulevaisuuden elintarvikepakkaus
T2 - Kuluttajalähtöinen kehitys- ja tutkimushanke
AU - Arvola, Anne
AU - Tiilikainen, Aimo
AU - Aikala, Maiju
AU - Jauho, Mikko
AU - Järvelä, Katja
AU - Salmi, Oskari
N1 - Project code: 32108
PY - 2011
Y1 - 2011
N2 - Pakkaus- ja elintarviketeollisuuden intressinä on löytää
uusia liiketoiminnallisesti lisäarvoa tuottavia tuotteita
ja pakkauksia. Kuluttajan intressinä puolestaan on saada
paremmin tarpeitaan tyydyttäviä tuotteita, palveluja tai
pakkauksia. Tässä hankkeessa tavoitteena oli ideoida,
kehittää, valmistaa ja testata uusia konsepteja ja
prototyyppejä tulevaisuuden elintarvikepakkauksiksi
integroimalla kehitysprojektiin pakkausteknologian,
elintarviketeollisuuden, muotoilun ja
kuluttajatutkimuksen näkökulma. Samalla pyrittiin
kehittämään uusien pakkausten kuluttajalähtöistä
suunnittelua ja testausta sekä tuottamaan tietoa
kuluttajien toiveista tulevaisuuden pakkauksille.
Hanke eteni iteratiivisesti useissa vaiheissa laajoista
kokonaisuuksista suppeampiin ja lopulta kahden
konkreettisen prototyyppipakkauksen valmistamiseen.
Työvälineitä olivat asiantuntijatyöpajat,
kuluttajatutkimukset, pakkausmuotoilun opiskelijatyöt
sekä asiantuntijoiden konsultaatiot ja työtä ohjaava
koordinaatio.
Ensimmäisessä asiantuntijatyöpajassa tuotettiin laajalti
ideoita elintarvikepakkaamisen kehittämiseksi. Näistä
kiinnostavimmiksi elintarvikepakkaamisen kehitysteemoiksi
valittiin pyrkimys ekologisuuteen, sopeutuminen
moninaistuvien syömisen käytäntöjen luomiin tarpeisiin,
pakkausten käytettävyyden parantaminen sekä uusien
pakkaus-, paino- ja viestintäteknologioiden luomat
mahdollisuudet pakkauksen viestinnällisten ominaisuuksien
laajentamiseen. Näiden teemojen pohjalta luotiin
seitsemän alustavaa esimerkkikonseptia, joita kuluttajat
arvioivat ryhmäkeskustelututkimuksessa. Tutkimus tuotti
tietoa siitä, minkälaisia vahvuuksia
esimerkkikonsepteissa nähtiin ja millaiset seikat niissä
herättivät torjuntaa tai epävarmuutta. Saatujen tietojen
pohjalta pakkausmuotoilun opiskelijatöissä ja
asiantuntijatyöpajassa kehiteltiin ideoita edelleen.
Konkreettiset prototyyppipakkaukset päätettiin valmistaa
kahdesta konseptista: On-the-go ja Biostartti. Näitä
tutkittiin aistinvaraisen tuntuarvioinnin menetelmin ja
lopuksi sekä laadullisessa että kvantitatiivisessa
kuluttajatutkimuksessa, joissa kuluttajat mm. arvioivat
prototyyppipakkauksia markkinoilla oleviin
vertailupakkauksiin nähden.
Tuloksena syntynyt On-the-go-prototyyppipakkaus oli
suunniteltu erityisesti liikkuvan kuluttajan
välipalasyömisen tilanteisiin. Prototyyppipakkaus
valmistettiin kierrätettävästä kartonkimateriaalista, ja
sen käytettävyyttä pyrittiin parantamaan pakkauksesta
käteen jäävällä osalla, joka suojaa sormia ja tuotetta
syödessä. Biostartti-prototyyppipakkauksen ideana oli
puolestaan toimia käytön jälkeen kompostointijätteen
keräysastiana, jossa jätteet voi kompostoida
pakkauksineen.
Erityisesti kolmioleivän On-the-go- ja myös lihapullien
Biostartti-prototyyppipakkaukset saavuttivat hyvät arviot
vertailupakkauksiinsa nähden kuluttajatutkimuksissa.
Tuloksista pääteltiin, että niillä voidaan vastata varsin
hyvin kuluttajan tulevaisuuden toiveisiin
ympäristöystävällisemmästä, helppokäyttöisemmästä ja
erityisesti välipalasyömiseen sopivasta
pakkausratkaisusta.
Tässä hankkeen yhteisraportissa kuvataan koko hankkeen
kulku sekä jokaisesta hankkeen kahdeksasta vaiheesta
toteutustapa ja keskeiset tulokset. Lopuksi pohditaan
tulosten merkitystä elintarvikepakkausten kehittämisen ja
hankeprosessin kannalta.
AB - Pakkaus- ja elintarviketeollisuuden intressinä on löytää
uusia liiketoiminnallisesti lisäarvoa tuottavia tuotteita
ja pakkauksia. Kuluttajan intressinä puolestaan on saada
paremmin tarpeitaan tyydyttäviä tuotteita, palveluja tai
pakkauksia. Tässä hankkeessa tavoitteena oli ideoida,
kehittää, valmistaa ja testata uusia konsepteja ja
prototyyppejä tulevaisuuden elintarvikepakkauksiksi
integroimalla kehitysprojektiin pakkausteknologian,
elintarviketeollisuuden, muotoilun ja
kuluttajatutkimuksen näkökulma. Samalla pyrittiin
kehittämään uusien pakkausten kuluttajalähtöistä
suunnittelua ja testausta sekä tuottamaan tietoa
kuluttajien toiveista tulevaisuuden pakkauksille.
Hanke eteni iteratiivisesti useissa vaiheissa laajoista
kokonaisuuksista suppeampiin ja lopulta kahden
konkreettisen prototyyppipakkauksen valmistamiseen.
Työvälineitä olivat asiantuntijatyöpajat,
kuluttajatutkimukset, pakkausmuotoilun opiskelijatyöt
sekä asiantuntijoiden konsultaatiot ja työtä ohjaava
koordinaatio.
Ensimmäisessä asiantuntijatyöpajassa tuotettiin laajalti
ideoita elintarvikepakkaamisen kehittämiseksi. Näistä
kiinnostavimmiksi elintarvikepakkaamisen kehitysteemoiksi
valittiin pyrkimys ekologisuuteen, sopeutuminen
moninaistuvien syömisen käytäntöjen luomiin tarpeisiin,
pakkausten käytettävyyden parantaminen sekä uusien
pakkaus-, paino- ja viestintäteknologioiden luomat
mahdollisuudet pakkauksen viestinnällisten ominaisuuksien
laajentamiseen. Näiden teemojen pohjalta luotiin
seitsemän alustavaa esimerkkikonseptia, joita kuluttajat
arvioivat ryhmäkeskustelututkimuksessa. Tutkimus tuotti
tietoa siitä, minkälaisia vahvuuksia
esimerkkikonsepteissa nähtiin ja millaiset seikat niissä
herättivät torjuntaa tai epävarmuutta. Saatujen tietojen
pohjalta pakkausmuotoilun opiskelijatöissä ja
asiantuntijatyöpajassa kehiteltiin ideoita edelleen.
Konkreettiset prototyyppipakkaukset päätettiin valmistaa
kahdesta konseptista: On-the-go ja Biostartti. Näitä
tutkittiin aistinvaraisen tuntuarvioinnin menetelmin ja
lopuksi sekä laadullisessa että kvantitatiivisessa
kuluttajatutkimuksessa, joissa kuluttajat mm. arvioivat
prototyyppipakkauksia markkinoilla oleviin
vertailupakkauksiin nähden.
Tuloksena syntynyt On-the-go-prototyyppipakkaus oli
suunniteltu erityisesti liikkuvan kuluttajan
välipalasyömisen tilanteisiin. Prototyyppipakkaus
valmistettiin kierrätettävästä kartonkimateriaalista, ja
sen käytettävyyttä pyrittiin parantamaan pakkauksesta
käteen jäävällä osalla, joka suojaa sormia ja tuotetta
syödessä. Biostartti-prototyyppipakkauksen ideana oli
puolestaan toimia käytön jälkeen kompostointijätteen
keräysastiana, jossa jätteet voi kompostoida
pakkauksineen.
Erityisesti kolmioleivän On-the-go- ja myös lihapullien
Biostartti-prototyyppipakkaukset saavuttivat hyvät arviot
vertailupakkauksiinsa nähden kuluttajatutkimuksissa.
Tuloksista pääteltiin, että niillä voidaan vastata varsin
hyvin kuluttajan tulevaisuuden toiveisiin
ympäristöystävällisemmästä, helppokäyttöisemmästä ja
erityisesti välipalasyömiseen sopivasta
pakkausratkaisusta.
Tässä hankkeen yhteisraportissa kuvataan koko hankkeen
kulku sekä jokaisesta hankkeen kahdeksasta vaiheesta
toteutustapa ja keskeiset tulokset. Lopuksi pohditaan
tulosten merkitystä elintarvikepakkausten kehittämisen ja
hankeprosessin kannalta.
KW - consumer perceptions
KW - food package
KW - package design
KW - product image
KW - consumer views
KW - product development
KW - consumer research
M3 - Report
T3 - VTT Working Papers
BT - Tulevaisuuden elintarvikepakkaus
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -