Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla

Lauri Koskela, Yrjö Seppälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Luodaan yleiskatsaus niihin lähestymistapoihin, menettelyihin ja menetelmiin, joita tekniikan alan tulevaisuudentutkimuksessa voidaan soveltaa. Tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään eri menettelyjen ja menetelmien käyttömahdollisuuksia sekä johdattaa hänet tutustumaan seikkaperäisempään ulkomaiseen kirjallisuuteen. Yksityiskohtaista opastusta eri tilanteissa käytettävistä menetelmistä ei anneta. Kuitenkin pyritään laa jempaan lähestymistapaan kuin pelkkään menetelmien luettelointiin ja kuvaamiseen. Tulevaisuudentutkimuksen suorittamisen keskeinen ongelma ei nimittäin useinkaan ole menetelmän valinta ja soveltaminen, vaan pikemminkin tutkimusprosessin organisointi ja vaiheistus siten, että tiedonhankinta voidaan suorittaa tarkastelukohteen ja tutkimustilanteen kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Tekniikan tulevaisuudentutkimuksen painopistealueet ovat johdatus tulevaisuudentutkimukseen, tekniikan kehityksen ennustaminen, tekniikan pitkän aikavälin vaikutusten arviointi sekä systeemianalyysi tulevaisuudentutkimuksen apuna.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages180
ISBN (Print)951-38-1734-2
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number247
ISSN0358-5085

Cite this

Koskela, L., & Seppälä, Y. (1983). Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 247
Koskela, Lauri ; Seppälä, Yrjö. / Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 180 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 247).
@book{48295587b96a4c36b4afbcee39b7ff67,
title = "Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla",
abstract = "Luodaan yleiskatsaus niihin l{\"a}hestymistapoihin, menettelyihin ja menetelmiin, joita tekniikan alan tulevaisuudentutkimuksessa voidaan soveltaa. Tarkoituksena on auttaa lukijaa ymm{\"a}rt{\"a}m{\"a}{\"a}n eri menettelyjen ja menetelmien k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia sek{\"a} johdattaa h{\"a}net tutustumaan seikkaper{\"a}isemp{\"a}{\"a}n ulkomaiseen kirjallisuuteen. Yksityiskohtaista opastusta eri tilanteissa k{\"a}ytett{\"a}vist{\"a} menetelmist{\"a} ei anneta. Kuitenkin pyrit{\"a}{\"a}n laa jempaan l{\"a}hestymistapaan kuin pelkk{\"a}{\"a}n menetelmien luettelointiin ja kuvaamiseen. Tulevaisuudentutkimuksen suorittamisen keskeinen ongelma ei nimitt{\"a}in useinkaan ole menetelm{\"a}n valinta ja soveltaminen, vaan pikemminkin tutkimusprosessin organisointi ja vaiheistus siten, ett{\"a} tiedonhankinta voidaan suorittaa tarkastelukohteen ja tutkimustilanteen kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Tekniikan tulevaisuudentutkimuksen painopistealueet ovat johdatus tulevaisuudentutkimukseen, tekniikan kehityksen ennustaminen, tekniikan pitk{\"a}n aikav{\"a}lin vaikutusten arviointi sek{\"a} systeemianalyysi tulevaisuudentutkimuksen apuna.",
author = "Lauri Koskela and Yrj{\"o} Sepp{\"a}l{\"a}",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1734-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "247",
address = "Finland",

}

Koskela, L & Seppälä, Y 1983, Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 247, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla. / Koskela, Lauri; Seppälä, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 180 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 247).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla

AU - Koskela, Lauri

AU - Seppälä, Yrjö

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Luodaan yleiskatsaus niihin lähestymistapoihin, menettelyihin ja menetelmiin, joita tekniikan alan tulevaisuudentutkimuksessa voidaan soveltaa. Tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään eri menettelyjen ja menetelmien käyttömahdollisuuksia sekä johdattaa hänet tutustumaan seikkaperäisempään ulkomaiseen kirjallisuuteen. Yksityiskohtaista opastusta eri tilanteissa käytettävistä menetelmistä ei anneta. Kuitenkin pyritään laa jempaan lähestymistapaan kuin pelkkään menetelmien luettelointiin ja kuvaamiseen. Tulevaisuudentutkimuksen suorittamisen keskeinen ongelma ei nimittäin useinkaan ole menetelmän valinta ja soveltaminen, vaan pikemminkin tutkimusprosessin organisointi ja vaiheistus siten, että tiedonhankinta voidaan suorittaa tarkastelukohteen ja tutkimustilanteen kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Tekniikan tulevaisuudentutkimuksen painopistealueet ovat johdatus tulevaisuudentutkimukseen, tekniikan kehityksen ennustaminen, tekniikan pitkän aikavälin vaikutusten arviointi sekä systeemianalyysi tulevaisuudentutkimuksen apuna.

AB - Luodaan yleiskatsaus niihin lähestymistapoihin, menettelyihin ja menetelmiin, joita tekniikan alan tulevaisuudentutkimuksessa voidaan soveltaa. Tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään eri menettelyjen ja menetelmien käyttömahdollisuuksia sekä johdattaa hänet tutustumaan seikkaperäisempään ulkomaiseen kirjallisuuteen. Yksityiskohtaista opastusta eri tilanteissa käytettävistä menetelmistä ei anneta. Kuitenkin pyritään laa jempaan lähestymistapaan kuin pelkkään menetelmien luettelointiin ja kuvaamiseen. Tulevaisuudentutkimuksen suorittamisen keskeinen ongelma ei nimittäin useinkaan ole menetelmän valinta ja soveltaminen, vaan pikemminkin tutkimusprosessin organisointi ja vaiheistus siten, että tiedonhankinta voidaan suorittaa tarkastelukohteen ja tutkimustilanteen kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Tekniikan tulevaisuudentutkimuksen painopistealueet ovat johdatus tulevaisuudentutkimukseen, tekniikan kehityksen ennustaminen, tekniikan pitkän aikavälin vaikutusten arviointi sekä systeemianalyysi tulevaisuudentutkimuksen apuna.

M3 - Report

SN - 951-38-1734-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskela L, Seppälä Y. Tulevaisuuden tutkimus tekniikan alalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 180 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 247).