Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä

Yrjö Seppälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kuvailtava tulevaisuudentutkimusmenetelmä perustuu toisaalta morfologiseen analyysiin ja toisaalta yhdysvaltalaiseen 1960-luvun lopussa luotuun FAR (Field Anomaly Relaxation) -menetelmään. Tutkimuksessa kehitettiin FAR-menetelmää edelleen sellaiseksi, että sitä voidaan soveltaa myös hyvin monen sektorin tutkimusongelmiin. Lisäksi esitetään FAR-menetelmän yleistys, joka mahdollistaa mikrotietokoneen hyödyntämisen menetelmän yhteydessä. Tulevaisuuksien kuvausmenetelmää voidaan käyttää hyväksi kaupunkien, seutukaavaliittojen, yritysten ja muiden organisaatioiden pitkän aikavälin suunnittelussa tai näiden suunnitelmien ajantasalle saattamisessa. Esitetään esimerkki FAR-menetelmän soveltamisesta kaupunkien mahdollisten tulevaisuuksien kuvaamiseen. Menetelmän käytön painopiste on mahdollisten tulevaisuuden tilojen ja skenaarioiden luomisessa. Menetelmä ei sovellu yhtä hyvin todennäköisten tai toivottavien tilojen ja skenaarioiden rakentamiseen. Menetelmä on tulkittava lähinnä yhdeksi ryhmätyöhön sopivaksi luovan työn tekniikaksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages39
ISBN (Print)951-38-1666-4
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number174
ISSN0358-5085

Cite this

Seppälä, Y. (1983). Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 174
Seppälä, Yrjö. / Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 174).
@book{98c84077cea24daca5d037d6f06d4ece,
title = "Tulevaisuuksien kuvausmenetelm{\"a}",
abstract = "Kuvailtava tulevaisuudentutkimusmenetelm{\"a} perustuu toisaalta morfologiseen analyysiin ja toisaalta yhdysvaltalaiseen 1960-luvun lopussa luotuun FAR (Field Anomaly Relaxation) -menetelm{\"a}{\"a}n. Tutkimuksessa kehitettiin FAR-menetelm{\"a}{\"a} edelleen sellaiseksi, ett{\"a} sit{\"a} voidaan soveltaa my{\"o}s hyvin monen sektorin tutkimusongelmiin. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n FAR-menetelm{\"a}n yleistys, joka mahdollistaa mikrotietokoneen hy{\"o}dynt{\"a}misen menetelm{\"a}n yhteydess{\"a}. Tulevaisuuksien kuvausmenetelm{\"a}{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi kaupunkien, seutukaavaliittojen, yritysten ja muiden organisaatioiden pitk{\"a}n aikav{\"a}lin suunnittelussa tai n{\"a}iden suunnitelmien ajantasalle saattamisessa. Esitet{\"a}{\"a}n esimerkki FAR-menetelm{\"a}n soveltamisesta kaupunkien mahdollisten tulevaisuuksien kuvaamiseen. Menetelm{\"a}n k{\"a}yt{\"o}n painopiste on mahdollisten tulevaisuuden tilojen ja skenaarioiden luomisessa. Menetelm{\"a} ei sovellu yht{\"a} hyvin todenn{\"a}k{\"o}isten tai toivottavien tilojen ja skenaarioiden rakentamiseen. Menetelm{\"a} on tulkittava l{\"a}hinn{\"a} yhdeksi ryhm{\"a}ty{\"o}h{\"o}n sopivaksi luovan ty{\"o}n tekniikaksi.",
author = "Yrj{\"o} Sepp{\"a}l{\"a}",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1666-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "174",
address = "Finland",

}

Seppälä, Y 1983, Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 174, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä. / Seppälä, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 174).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä

AU - Seppälä, Yrjö

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Kuvailtava tulevaisuudentutkimusmenetelmä perustuu toisaalta morfologiseen analyysiin ja toisaalta yhdysvaltalaiseen 1960-luvun lopussa luotuun FAR (Field Anomaly Relaxation) -menetelmään. Tutkimuksessa kehitettiin FAR-menetelmää edelleen sellaiseksi, että sitä voidaan soveltaa myös hyvin monen sektorin tutkimusongelmiin. Lisäksi esitetään FAR-menetelmän yleistys, joka mahdollistaa mikrotietokoneen hyödyntämisen menetelmän yhteydessä. Tulevaisuuksien kuvausmenetelmää voidaan käyttää hyväksi kaupunkien, seutukaavaliittojen, yritysten ja muiden organisaatioiden pitkän aikavälin suunnittelussa tai näiden suunnitelmien ajantasalle saattamisessa. Esitetään esimerkki FAR-menetelmän soveltamisesta kaupunkien mahdollisten tulevaisuuksien kuvaamiseen. Menetelmän käytön painopiste on mahdollisten tulevaisuuden tilojen ja skenaarioiden luomisessa. Menetelmä ei sovellu yhtä hyvin todennäköisten tai toivottavien tilojen ja skenaarioiden rakentamiseen. Menetelmä on tulkittava lähinnä yhdeksi ryhmätyöhön sopivaksi luovan työn tekniikaksi.

AB - Kuvailtava tulevaisuudentutkimusmenetelmä perustuu toisaalta morfologiseen analyysiin ja toisaalta yhdysvaltalaiseen 1960-luvun lopussa luotuun FAR (Field Anomaly Relaxation) -menetelmään. Tutkimuksessa kehitettiin FAR-menetelmää edelleen sellaiseksi, että sitä voidaan soveltaa myös hyvin monen sektorin tutkimusongelmiin. Lisäksi esitetään FAR-menetelmän yleistys, joka mahdollistaa mikrotietokoneen hyödyntämisen menetelmän yhteydessä. Tulevaisuuksien kuvausmenetelmää voidaan käyttää hyväksi kaupunkien, seutukaavaliittojen, yritysten ja muiden organisaatioiden pitkän aikavälin suunnittelussa tai näiden suunnitelmien ajantasalle saattamisessa. Esitetään esimerkki FAR-menetelmän soveltamisesta kaupunkien mahdollisten tulevaisuuksien kuvaamiseen. Menetelmän käytön painopiste on mahdollisten tulevaisuuden tilojen ja skenaarioiden luomisessa. Menetelmä ei sovellu yhtä hyvin todennäköisten tai toivottavien tilojen ja skenaarioiden rakentamiseen. Menetelmä on tulkittava lähinnä yhdeksi ryhmätyöhön sopivaksi luovan työn tekniikaksi.

M3 - Report

SN - 951-38-1666-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Seppälä Y. Tulevaisuuksien kuvausmenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 174).