Tulkitseva työtapa ja sen tukeminen

Videoavusteinen keskustelumenetelmä robottikirurgiassa

Mikael Wahlström, Laura Seppänen, Marika Schaupp

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kehittävä tutkimuksemme tarjoaa oppimismenetelmän, joka perustuu videoavusteiseen rikastavaan keskusteluun. Keskustelu käydään toisaalta kollegoiden kesken ja toisaalta ulkopuolisen kehittäjän kanssa. Tämä “reflektiomenetelmä” soveltuu hyvin erilaisiin työtehtäviin, joissa toimintaa on käytännöllistä seurata kameroiden välityksellä. Yhä useammat työtehtävät ovat tällaisia, koska monissa työtehtävissä on siirrytty tai ollaan siirtymässä kamerateknologiaa hyödyntävään etäoperointiin, ja koska kamera voidaan liittää työvaatteisiin. Kameralle tallentuneiden tilanteiden läpikäynti ja keskustelu kollegoiden kesken on hyödyllistä erityisesti, kun ei ole vain yhtä selkeästi oikeaa tapaa toimia: hyvät työkäytännöt ja ymmärrys työstä kehittyvät. Päämäärä menetelmälle on myös ns. “tulkitsevan työtavan” kehittäminen: työntekijät ovat entistä tietoisempia työhönsä liittyvistä sisäisistä ristiriidoista ja muista haasteista sekä yleisistä päämääristä ja keinoista, joilla näihin päämääriin päästään. Työn tutkimus ja “perustehtäväanalyysi” ovat hyödyllisiä näiden asioiden määrittelemiseksi.Näiden asioiden hahmottamisen sekä videoavusteisen itsensä kohtaamisen ja kollegoiden välisen keskustelun kautta työntekijöillä on hyvät lähtökohdat omien työkäytäntöjensä muokkaamiseksi. Näihin päätelmiin olemme saapuneet tutkimalla ja kehittämällä robottiavusteista kirurgiaa.
Original languageFinnish
Number of pages64
ISBN (Electronic)978-952-261-754-5
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeNot Eligible

Cite this

@book{e0c06df1df2d48628f648e700330676f,
title = "Tulkitseva ty{\"o}tapa ja sen tukeminen: Videoavusteinen keskustelumenetelm{\"a} robottikirurgiassa",
abstract = "Kehitt{\"a}v{\"a} tutkimuksemme tarjoaa oppimismenetelm{\"a}n, joka perustuu videoavusteiseen rikastavaan keskusteluun. Keskustelu k{\"a}yd{\"a}{\"a}n toisaalta kollegoiden kesken ja toisaalta ulkopuolisen kehitt{\"a}j{\"a}n kanssa. T{\"a}m{\"a} “reflektiomenetelm{\"a}” soveltuu hyvin erilaisiin ty{\"o}teht{\"a}viin, joissa toimintaa on k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}llist{\"a} seurata kameroiden v{\"a}lityksell{\"a}. Yh{\"a} useammat ty{\"o}teht{\"a}v{\"a}t ovat t{\"a}llaisia, koska monissa ty{\"o}teht{\"a}viss{\"a} on siirrytty tai ollaan siirtym{\"a}ss{\"a} kamerateknologiaa hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a}{\"a}n et{\"a}operointiin, ja koska kamera voidaan liitt{\"a}{\"a} ty{\"o}vaatteisiin. Kameralle tallentuneiden tilanteiden l{\"a}pik{\"a}ynti ja keskustelu kollegoiden kesken on hy{\"o}dyllist{\"a} erityisesti, kun ei ole vain yht{\"a} selke{\"a}sti oikeaa tapaa toimia: hyv{\"a}t ty{\"o}k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t ja ymm{\"a}rrys ty{\"o}st{\"a} kehittyv{\"a}t. P{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a} menetelm{\"a}lle on my{\"o}s ns. “tulkitsevan ty{\"o}tavan” kehitt{\"a}minen: ty{\"o}ntekij{\"a}t ovat entist{\"a} tietoisempia ty{\"o}h{\"o}ns{\"a} liittyvist{\"a} sis{\"a}isist{\"a} ristiriidoista ja muista haasteista sek{\"a} yleisist{\"a} p{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}rist{\"a} ja keinoista, joilla n{\"a}ihin p{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}riin p{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a}n. Ty{\"o}n tutkimus ja “perusteht{\"a}v{\"a}analyysi” ovat hy{\"o}dyllisi{\"a} n{\"a}iden asioiden m{\"a}{\"a}rittelemiseksi.N{\"a}iden asioiden hahmottamisen sek{\"a} videoavusteisen itsens{\"a} kohtaamisen ja kollegoiden v{\"a}lisen keskustelun kautta ty{\"o}ntekij{\"o}ill{\"a} on hyv{\"a}t l{\"a}ht{\"o}kohdat omien ty{\"o}k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jens{\"a} muokkaamiseksi. N{\"a}ihin p{\"a}{\"a}telmiin olemme saapuneet tutkimalla ja kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} robottiavusteista kirurgiaa.",
author = "Mikael Wahlstr{\"o}m and Laura Sepp{\"a}nen and Marika Schaupp",
year = "2017",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-261-755-2",

}

Tulkitseva työtapa ja sen tukeminen : Videoavusteinen keskustelumenetelmä robottikirurgiassa. / Wahlström, Mikael; Seppänen, Laura; Schaupp, Marika.

2017. 64 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Tulkitseva työtapa ja sen tukeminen

T2 - Videoavusteinen keskustelumenetelmä robottikirurgiassa

AU - Wahlström, Mikael

AU - Seppänen, Laura

AU - Schaupp, Marika

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Kehittävä tutkimuksemme tarjoaa oppimismenetelmän, joka perustuu videoavusteiseen rikastavaan keskusteluun. Keskustelu käydään toisaalta kollegoiden kesken ja toisaalta ulkopuolisen kehittäjän kanssa. Tämä “reflektiomenetelmä” soveltuu hyvin erilaisiin työtehtäviin, joissa toimintaa on käytännöllistä seurata kameroiden välityksellä. Yhä useammat työtehtävät ovat tällaisia, koska monissa työtehtävissä on siirrytty tai ollaan siirtymässä kamerateknologiaa hyödyntävään etäoperointiin, ja koska kamera voidaan liittää työvaatteisiin. Kameralle tallentuneiden tilanteiden läpikäynti ja keskustelu kollegoiden kesken on hyödyllistä erityisesti, kun ei ole vain yhtä selkeästi oikeaa tapaa toimia: hyvät työkäytännöt ja ymmärrys työstä kehittyvät. Päämäärä menetelmälle on myös ns. “tulkitsevan työtavan” kehittäminen: työntekijät ovat entistä tietoisempia työhönsä liittyvistä sisäisistä ristiriidoista ja muista haasteista sekä yleisistä päämääristä ja keinoista, joilla näihin päämääriin päästään. Työn tutkimus ja “perustehtäväanalyysi” ovat hyödyllisiä näiden asioiden määrittelemiseksi.Näiden asioiden hahmottamisen sekä videoavusteisen itsensä kohtaamisen ja kollegoiden välisen keskustelun kautta työntekijöillä on hyvät lähtökohdat omien työkäytäntöjensä muokkaamiseksi. Näihin päätelmiin olemme saapuneet tutkimalla ja kehittämällä robottiavusteista kirurgiaa.

AB - Kehittävä tutkimuksemme tarjoaa oppimismenetelmän, joka perustuu videoavusteiseen rikastavaan keskusteluun. Keskustelu käydään toisaalta kollegoiden kesken ja toisaalta ulkopuolisen kehittäjän kanssa. Tämä “reflektiomenetelmä” soveltuu hyvin erilaisiin työtehtäviin, joissa toimintaa on käytännöllistä seurata kameroiden välityksellä. Yhä useammat työtehtävät ovat tällaisia, koska monissa työtehtävissä on siirrytty tai ollaan siirtymässä kamerateknologiaa hyödyntävään etäoperointiin, ja koska kamera voidaan liittää työvaatteisiin. Kameralle tallentuneiden tilanteiden läpikäynti ja keskustelu kollegoiden kesken on hyödyllistä erityisesti, kun ei ole vain yhtä selkeästi oikeaa tapaa toimia: hyvät työkäytännöt ja ymmärrys työstä kehittyvät. Päämäärä menetelmälle on myös ns. “tulkitsevan työtavan” kehittäminen: työntekijät ovat entistä tietoisempia työhönsä liittyvistä sisäisistä ristiriidoista ja muista haasteista sekä yleisistä päämääristä ja keinoista, joilla näihin päämääriin päästään. Työn tutkimus ja “perustehtäväanalyysi” ovat hyödyllisiä näiden asioiden määrittelemiseksi.Näiden asioiden hahmottamisen sekä videoavusteisen itsensä kohtaamisen ja kollegoiden välisen keskustelun kautta työntekijöillä on hyvät lähtökohdat omien työkäytäntöjensä muokkaamiseksi. Näihin päätelmiin olemme saapuneet tutkimalla ja kehittämällä robottiavusteista kirurgiaa.

M3 - Report

SN - 978-952-261-755-2

BT - Tulkitseva työtapa ja sen tukeminen

ER -