Tuloilmaikkuna paremman sisäilmaston tekijänä - kuinka määräystenmukaisuus osoitetaan?

Ismo Heimonen, Krai Hemmilä

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Korjaus- ja uudisrakentamiseen on kehitetty tuloilmaikkuna, jolla voidaan hoitaa raitisilman sisäänjohtaminen rakennukseen, joka on varustettu koneellisen poiston järjestelmällä. Tämä järjestelmätyyppi tuo poistoilmanvaihtojärjestelmän toimivuuteen erityispiirteitä, joilla järjestelmätyyppi on joissakin tapauksissa kilpailukykyinen vaihtoehto koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon kanssa. Perinteiseen poistoilmanvaihtojärjestelmään verrattuna tuloilmaikkunajärjestelmä on energiatehokkaampi vaihtoehto, koska ikkuna voidaan hyödyntää myös lämmöntalteenottolaitteena. Raitisilma lämpiää osaksi lasien välissä ja ottaa talteen energiaa ikkunan lämpöhäviöstä. Auringonsäteily ja lämpöenergiaa voidaan myöskin ottaa talteen tuloilmaan. Energiamääräysten mukaisuudenosoittamiseen ei nk. energiapaketti RakMK C3, C4 & D2 anna selkeää ohjetta suunnitteluun, joten odotettavissa on kirjavaa tulkintaa rakennusvalvonnassa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)12-15
JournalLasirakentaja
Volume13
Issue number1
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • indoor climate

Cite this

@article{f5548a959ec345d6a937b06e14f68e0c,
title = "Tuloilmaikkuna paremman sis{\"a}ilmaston tekij{\"a}n{\"a} - kuinka m{\"a}{\"a}r{\"a}ystenmukaisuus osoitetaan?",
abstract = "Korjaus- ja uudisrakentamiseen on kehitetty tuloilmaikkuna, jolla voidaan hoitaa raitisilman sis{\"a}{\"a}njohtaminen rakennukseen, joka on varustettu koneellisen poiston j{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a}. T{\"a}m{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}tyyppi tuo poistoilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}n toimivuuteen erityispiirteit{\"a}, joilla j{\"a}rjestelm{\"a}tyyppi on joissakin tapauksissa kilpailukykyinen vaihtoehto koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon kanssa. Perinteiseen poistoilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n verrattuna tuloilmaikkunaj{\"a}rjestelm{\"a} on energiatehokkaampi vaihtoehto, koska ikkuna voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} my{\"o}s l{\"a}mm{\"o}ntalteenottolaitteena. Raitisilma l{\"a}mpi{\"a}{\"a} osaksi lasien v{\"a}liss{\"a} ja ottaa talteen energiaa ikkunan l{\"a}mp{\"o}h{\"a}vi{\"o}st{\"a}. Auringons{\"a}teily ja l{\"a}mp{\"o}energiaa voidaan my{\"o}skin ottaa talteen tuloilmaan. Energiam{\"a}{\"a}r{\"a}ysten mukaisuudenosoittamiseen ei nk. energiapaketti RakMK C3, C4 & D2 anna selke{\"a}{\"a} ohjetta suunnitteluun, joten odotettavissa on kirjavaa tulkintaa rakennusvalvonnassa.",
keywords = "indoor climate",
author = "Ismo Heimonen and Krai Hemmil{\"a}",
year = "2003",
language = "Finnish",
volume = "13",
pages = "12--15",
journal = "Lasirakentaja",
issn = "0788-8147",
number = "1",

}

Tuloilmaikkuna paremman sisäilmaston tekijänä - kuinka määräystenmukaisuus osoitetaan? / Heimonen, Ismo; Hemmilä, Krai.

In: Lasirakentaja, Vol. 13, No. 1, 2003, p. 12-15.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Tuloilmaikkuna paremman sisäilmaston tekijänä - kuinka määräystenmukaisuus osoitetaan?

AU - Heimonen, Ismo

AU - Hemmilä, Krai

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Korjaus- ja uudisrakentamiseen on kehitetty tuloilmaikkuna, jolla voidaan hoitaa raitisilman sisäänjohtaminen rakennukseen, joka on varustettu koneellisen poiston järjestelmällä. Tämä järjestelmätyyppi tuo poistoilmanvaihtojärjestelmän toimivuuteen erityispiirteitä, joilla järjestelmätyyppi on joissakin tapauksissa kilpailukykyinen vaihtoehto koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon kanssa. Perinteiseen poistoilmanvaihtojärjestelmään verrattuna tuloilmaikkunajärjestelmä on energiatehokkaampi vaihtoehto, koska ikkuna voidaan hyödyntää myös lämmöntalteenottolaitteena. Raitisilma lämpiää osaksi lasien välissä ja ottaa talteen energiaa ikkunan lämpöhäviöstä. Auringonsäteily ja lämpöenergiaa voidaan myöskin ottaa talteen tuloilmaan. Energiamääräysten mukaisuudenosoittamiseen ei nk. energiapaketti RakMK C3, C4 & D2 anna selkeää ohjetta suunnitteluun, joten odotettavissa on kirjavaa tulkintaa rakennusvalvonnassa.

AB - Korjaus- ja uudisrakentamiseen on kehitetty tuloilmaikkuna, jolla voidaan hoitaa raitisilman sisäänjohtaminen rakennukseen, joka on varustettu koneellisen poiston järjestelmällä. Tämä järjestelmätyyppi tuo poistoilmanvaihtojärjestelmän toimivuuteen erityispiirteitä, joilla järjestelmätyyppi on joissakin tapauksissa kilpailukykyinen vaihtoehto koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon kanssa. Perinteiseen poistoilmanvaihtojärjestelmään verrattuna tuloilmaikkunajärjestelmä on energiatehokkaampi vaihtoehto, koska ikkuna voidaan hyödyntää myös lämmöntalteenottolaitteena. Raitisilma lämpiää osaksi lasien välissä ja ottaa talteen energiaa ikkunan lämpöhäviöstä. Auringonsäteily ja lämpöenergiaa voidaan myöskin ottaa talteen tuloilmaan. Energiamääräysten mukaisuudenosoittamiseen ei nk. energiapaketti RakMK C3, C4 & D2 anna selkeää ohjetta suunnitteluun, joten odotettavissa on kirjavaa tulkintaa rakennusvalvonnassa.

KW - indoor climate

M3 - Article

VL - 13

SP - 12

EP - 15

JO - Lasirakentaja

JF - Lasirakentaja

SN - 0788-8147

IS - 1

ER -