Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitetään tämänhetkisiä tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelmä, jonka käyttö on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitellään uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niitä käytetään. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteissä tai tyhjössä. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien syöpymisestä atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvistä aikatekijöistä. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesyöpymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sekä haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelmäkehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty sähkökemialliseen laitteistoon. Sähkökemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin vielä laite- ja menetelmäkehitystä, jotta sähkökemiallinen virta ei häiritsisi tunnelointivirtaa ja päinvastoin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages24
ISBN (Print)951-38-4310-6
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1416
ISSN1235-0605

Keywords

 • scanning tunneling microscopes
 • utilization
 • corrosion mechanisms
 • development
 • metals
 • surface properties
 • dissolving
 • pitting
 • adsorption
 • design
 • methods
 • evaluation
 • STM

Cite this

Carpen, L. (1992). Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1416
Carpen, Leena. / Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 24 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1416).
@book{673da0de74b247b2b8060b235ebeaa89,
title = "Tunnelointimikroskoopin k{\"a}ytt{\"o} korroosiotutkimuksessa",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n t{\"a}m{\"a}nhetkisi{\"a} tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelm{\"a}, jonka k{\"a}ytt{\"o} on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitell{\"a}{\"a}n uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niit{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteiss{\"a} tai tyhj{\"o}ss{\"a}. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien sy{\"o}pymisest{\"a} atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvist{\"a} aikatekij{\"o}ist{\"a}. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesy{\"o}pymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sek{\"a} haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelm{\"a}kehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty s{\"a}hk{\"o}kemialliseen laitteistoon. S{\"a}hk{\"o}kemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin viel{\"a} laite- ja menetelm{\"a}kehityst{\"a}, jotta s{\"a}hk{\"o}kemiallinen virta ei h{\"a}iritsisi tunnelointivirtaa ja p{\"a}invastoin.",
keywords = "scanning tunneling microscopes, utilization, corrosion mechanisms, development, metals, surface properties, dissolving, pitting, adsorption, design, methods, evaluation, STM",
author = "Leena Carpen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4310-6",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1416",
address = "Finland",

}

Carpen, L 1992, Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1416, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. / Carpen, Leena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 24 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1416).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa

AU - Carpen, Leena

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitetään tämänhetkisiä tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelmä, jonka käyttö on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitellään uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niitä käytetään. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteissä tai tyhjössä. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien syöpymisestä atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvistä aikatekijöistä. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesyöpymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sekä haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelmäkehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty sähkökemialliseen laitteistoon. Sähkökemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin vielä laite- ja menetelmäkehitystä, jotta sähkökemiallinen virta ei häiritsisi tunnelointivirtaa ja päinvastoin.

AB - Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitetään tämänhetkisiä tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelmä, jonka käyttö on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitellään uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niitä käytetään. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteissä tai tyhjössä. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien syöpymisestä atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvistä aikatekijöistä. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesyöpymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sekä haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelmäkehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty sähkökemialliseen laitteistoon. Sähkökemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin vielä laite- ja menetelmäkehitystä, jotta sähkökemiallinen virta ei häiritsisi tunnelointivirtaa ja päinvastoin.

KW - scanning tunneling microscopes

KW - utilization

KW - corrosion mechanisms

KW - development

KW - metals

KW - surface properties

KW - dissolving

KW - pitting

KW - adsorption

KW - design

KW - methods

KW - evaluation

KW - STM

M3 - Report

SN - 951-38-4310-6

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Carpen L. Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 24 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1416).