Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitetään tämänhetkisiä tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelmä, jonka käyttö on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitellään uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niitä käytetään. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteissä tai tyhjössä. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien syöpymisestä atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvistä aikatekijöistä. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesyöpymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sekä haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelmäkehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty sähkökemialliseen laitteistoon. Sähkökemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin vielä laite- ja menetelmäkehitystä, jotta sähkökemiallinen virta ei häiritsisi tunnelointivirtaa ja päinvastoin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages24
  ISBN (Print)951-38-4310-6
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1416
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • scanning tunneling microscopes
  • utilization
  • corrosion mechanisms
  • development
  • metals
  • surface properties
  • dissolving
  • pitting
  • adsorption
  • design
  • methods
  • evaluation
  • STM

  Cite this

  Carpen, L. (1992). Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1416
  Carpen, Leena. / Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 24 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1416).
  @book{673da0de74b247b2b8060b235ebeaa89,
  title = "Tunnelointimikroskoopin k{\"a}ytt{\"o} korroosiotutkimuksessa",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n t{\"a}m{\"a}nhetkisi{\"a} tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelm{\"a}, jonka k{\"a}ytt{\"o} on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitell{\"a}{\"a}n uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niit{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteiss{\"a} tai tyhj{\"o}ss{\"a}. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien sy{\"o}pymisest{\"a} atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvist{\"a} aikatekij{\"o}ist{\"a}. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesy{\"o}pymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sek{\"a} haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelm{\"a}kehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty s{\"a}hk{\"o}kemialliseen laitteistoon. S{\"a}hk{\"o}kemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin viel{\"a} laite- ja menetelm{\"a}kehityst{\"a}, jotta s{\"a}hk{\"o}kemiallinen virta ei h{\"a}iritsisi tunnelointivirtaa ja p{\"a}invastoin.",
  keywords = "scanning tunneling microscopes, utilization, corrosion mechanisms, development, metals, surface properties, dissolving, pitting, adsorption, design, methods, evaluation, STM",
  author = "Leena Carpen",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4310-6",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1416",
  address = "Finland",

  }

  Carpen, L 1992, Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1416, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. / Carpen, Leena.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 24 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1416).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa

  AU - Carpen, Leena

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitetään tämänhetkisiä tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelmä, jonka käyttö on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitellään uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niitä käytetään. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteissä tai tyhjössä. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien syöpymisestä atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvistä aikatekijöistä. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesyöpymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sekä haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelmäkehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty sähkökemialliseen laitteistoon. Sähkökemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin vielä laite- ja menetelmäkehitystä, jotta sähkökemiallinen virta ei häiritsisi tunnelointivirtaa ja päinvastoin.

  AB - Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitetään tämänhetkisiä tietoja tunnelointimikroskoopin soveltuvuudesta korroosiotutkimuksiin. Tunnelointimikroskopia on varsin uusi menetelmä, jonka käyttö on kuitenkin jo maailmanlaajuista ja jolle kehitellään uusia sovellutuskohteita kaiken aikaa. Tunnelointimikroskoopilla voidaan tutkia metallipintoja olosuhteissa, joissa niitä käytetään. Tutkimus voidaan suorittaa kaasuissa, nesteissä tai tyhjössä. Tunnelointimikroskopian avulla voidaan saada tietoa metallien syöpymisestä atomitasolla, anodisten alueiden paikallistamisesta ja niihin liittyvistä aikatekijöistä. Muita potentiaalisia tutkimuskohteita korroosion alalla voisivat olla pistesyöpymisen ydintymisen ja kasvun tutkiminen sekä haitallisten ja/tai inhiboivien aineiden adsorptio metallin pinnalle. Tunnelointimikroskoopin laite- ja menetelmäkehitys jatkuu edelleen. Nykyisin on jo saatavissa kaupallisia sovellutuksia, joissa tunnelointimikroskooppi on yhdistetty sähkökemialliseen laitteistoon. Sähkökemiallisiin mittauksiin tarvitaan kuitenkin vielä laite- ja menetelmäkehitystä, jotta sähkökemiallinen virta ei häiritsisi tunnelointivirtaa ja päinvastoin.

  KW - scanning tunneling microscopes

  KW - utilization

  KW - corrosion mechanisms

  KW - development

  KW - metals

  KW - surface properties

  KW - dissolving

  KW - pitting

  KW - adsorption

  KW - design

  KW - methods

  KW - evaluation

  KW - STM

  M3 - Report

  SN - 951-38-4310-6

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Carpen L. Tunnelointimikroskoopin käyttö korroosiotutkimuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 24 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1416).