Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä

Taina Kamppuri, Pirjo Heikkilä, Marja Pitkänen, Ville Hinkka, Janika Viitala, Kirsti Cura, Jaakko Zitting, Teijo Lahtinen, Henna Knuutila, Liisa Lehtinen

Research output: Book/ReportReport

154 Downloads (Pure)

Abstract

Tässä raportissa kartoitetaan tekstiilijätteen koneelliseen tunnistukseen soveltuvia tunnistustekniikoita. Tekstiilijätteessä on useita eri polymeerimateriaaleja. Materiaalien lajittelu nostaa materiaalin jalostusarvoa, varmistaa sen soveltuvuuden erilaisiin kierrätysprosesseihin ja takaa myös lopputuotteen koostumuksen. Lajittelua varten materiaalit on tunnistettava. Tekstiilijätteen lajittelu materiaalien mukaan käsin on mahdollista mutta hidasta. Käsinlajittelijalle materiaalitunnistukseen soveltuvat käsikäyttöiset FTIR- ja NIR-tekniikkaan perustuvat sensorit. Koneellisella tunnistuksella tekstiilijätteen lajittelu tehostuu ja kapasiteetti kasvaa. Automatisoiduissa lajittelulinjastoissa materiaalin tunnistukseen käytetään lähinnä NIR-teknologiaa, jonka etuna on nopea ja ainetta tuhoamaton analyysi materiaalikoostumuksesta ilman kontaktia materiaaliin. Raportissa on kartoitettu myös tekoälyn, konenäön ja erilaisten tunnisteisiin perustuvien merkkaustapojen (RFID, viivakoodi) soveltuvuutta tunnistusmenetelmäksi. Tekstiilien valmistuksen eri vaiheissa käytetään lukuisia eri kemikaaleja, joista osa voi jäädä tuotteeseen tai on tarkoitettu jäämään tuotteeseen (esim. palosuoja-aineet). Tekstiilin kontaminaatio on myös mahdollista monissa sen elinkaaren vaiheissa. Koneellisella tunnistuksella ei vielä pystytä havaitsemaan mahdollisia kemikaalijäämiä. Erilaiset haitalliset kemikaalijäämät saattavat siten olla työturvallisuusriski kierrätyksen eri vaiheissa. Valmiin kierrätysmateriaalia sisältävän tekstiilituotteen tuoteturvallisuus on mahdollista määrittää erilaisin standardoiduin kemiallisin menetelmin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages26
Publication statusPublished - 6 May 2019
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-00092-19

Keywords

  • tekstiilien kierrätys
  • lajittelu
  • tunnistus

Cite this

Kamppuri, T., Heikkilä, P., Pitkänen, M., Hinkka, V., Viitala, J., Cura, K., ... Lehtinen, L. (2019). Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-00092-19
Kamppuri, Taina ; Heikkilä, Pirjo ; Pitkänen, Marja ; Hinkka, Ville ; Viitala, Janika ; Cura, Kirsti ; Zitting, Jaakko ; Lahtinen, Teijo ; Knuutila, Henna ; Lehtinen, Liisa. / Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 26 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-00092-19).
@book{f843ae13a8204c50b6a3d84748ae5d10,
title = "Tunnistusteknologiat tekstiilien kierr{\"a}tyksess{\"a}",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa kartoitetaan tekstiilij{\"a}tteen koneelliseen tunnistukseen soveltuvia tunnistustekniikoita. Tekstiilij{\"a}tteess{\"a} on useita eri polymeerimateriaaleja. Materiaalien lajittelu nostaa materiaalin jalostusarvoa, varmistaa sen soveltuvuuden erilaisiin kierr{\"a}tysprosesseihin ja takaa my{\"o}s lopputuotteen koostumuksen. Lajittelua varten materiaalit on tunnistettava. Tekstiilij{\"a}tteen lajittelu materiaalien mukaan k{\"a}sin on mahdollista mutta hidasta. K{\"a}sinlajittelijalle materiaalitunnistukseen soveltuvat k{\"a}sik{\"a}ytt{\"o}iset FTIR- ja NIR-tekniikkaan perustuvat sensorit. Koneellisella tunnistuksella tekstiilij{\"a}tteen lajittelu tehostuu ja kapasiteetti kasvaa. Automatisoiduissa lajittelulinjastoissa materiaalin tunnistukseen k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} NIR-teknologiaa, jonka etuna on nopea ja ainetta tuhoamaton analyysi materiaalikoostumuksesta ilman kontaktia materiaaliin. Raportissa on kartoitettu my{\"o}s teko{\"a}lyn, konen{\"a}{\"o}n ja erilaisten tunnisteisiin perustuvien merkkaustapojen (RFID, viivakoodi) soveltuvuutta tunnistusmenetelm{\"a}ksi. Tekstiilien valmistuksen eri vaiheissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n lukuisia eri kemikaaleja, joista osa voi j{\"a}{\"a}d{\"a} tuotteeseen tai on tarkoitettu j{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n tuotteeseen (esim. palosuoja-aineet). Tekstiilin kontaminaatio on my{\"o}s mahdollista monissa sen elinkaaren vaiheissa. Koneellisella tunnistuksella ei viel{\"a} pystyt{\"a} havaitsemaan mahdollisia kemikaalij{\"a}{\"a}mi{\"a}. Erilaiset haitalliset kemikaalij{\"a}{\"a}m{\"a}t saattavat siten olla ty{\"o}turvallisuusriski kierr{\"a}tyksen eri vaiheissa. Valmiin kierr{\"a}tysmateriaalia sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}n tekstiilituotteen tuoteturvallisuus on mahdollista m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} erilaisin standardoiduin kemiallisin menetelmin.",
keywords = "tekstiilien kierr{\"a}tys, lajittelu, tunnistus",
author = "Taina Kamppuri and Pirjo Heikkil{\"a} and Marja Pitk{\"a}nen and Ville Hinkka and Janika Viitala and Kirsti Cura and Jaakko Zitting and Teijo Lahtinen and Henna Knuutila and Liisa Lehtinen",
year = "2019",
month = "5",
day = "6",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-R-00092-19",
address = "Finland",

}

Kamppuri, T, Heikkilä, P, Pitkänen, M, Hinkka, V, Viitala, J, Cura, K, Zitting, J, Lahtinen, T, Knuutila, H & Lehtinen, L 2019, Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-00092-19, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä. / Kamppuri, Taina ; Heikkilä, Pirjo; Pitkänen, Marja; Hinkka, Ville; Viitala, Janika; Cura, Kirsti; Zitting, Jaakko; Lahtinen, Teijo; Knuutila, Henna; Lehtinen, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 26 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-00092-19).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä

AU - Kamppuri, Taina

AU - Heikkilä, Pirjo

AU - Pitkänen, Marja

AU - Hinkka, Ville

AU - Viitala, Janika

AU - Cura, Kirsti

AU - Zitting, Jaakko

AU - Lahtinen, Teijo

AU - Knuutila, Henna

AU - Lehtinen, Liisa

PY - 2019/5/6

Y1 - 2019/5/6

N2 - Tässä raportissa kartoitetaan tekstiilijätteen koneelliseen tunnistukseen soveltuvia tunnistustekniikoita. Tekstiilijätteessä on useita eri polymeerimateriaaleja. Materiaalien lajittelu nostaa materiaalin jalostusarvoa, varmistaa sen soveltuvuuden erilaisiin kierrätysprosesseihin ja takaa myös lopputuotteen koostumuksen. Lajittelua varten materiaalit on tunnistettava. Tekstiilijätteen lajittelu materiaalien mukaan käsin on mahdollista mutta hidasta. Käsinlajittelijalle materiaalitunnistukseen soveltuvat käsikäyttöiset FTIR- ja NIR-tekniikkaan perustuvat sensorit. Koneellisella tunnistuksella tekstiilijätteen lajittelu tehostuu ja kapasiteetti kasvaa. Automatisoiduissa lajittelulinjastoissa materiaalin tunnistukseen käytetään lähinnä NIR-teknologiaa, jonka etuna on nopea ja ainetta tuhoamaton analyysi materiaalikoostumuksesta ilman kontaktia materiaaliin. Raportissa on kartoitettu myös tekoälyn, konenäön ja erilaisten tunnisteisiin perustuvien merkkaustapojen (RFID, viivakoodi) soveltuvuutta tunnistusmenetelmäksi. Tekstiilien valmistuksen eri vaiheissa käytetään lukuisia eri kemikaaleja, joista osa voi jäädä tuotteeseen tai on tarkoitettu jäämään tuotteeseen (esim. palosuoja-aineet). Tekstiilin kontaminaatio on myös mahdollista monissa sen elinkaaren vaiheissa. Koneellisella tunnistuksella ei vielä pystytä havaitsemaan mahdollisia kemikaalijäämiä. Erilaiset haitalliset kemikaalijäämät saattavat siten olla työturvallisuusriski kierrätyksen eri vaiheissa. Valmiin kierrätysmateriaalia sisältävän tekstiilituotteen tuoteturvallisuus on mahdollista määrittää erilaisin standardoiduin kemiallisin menetelmin.

AB - Tässä raportissa kartoitetaan tekstiilijätteen koneelliseen tunnistukseen soveltuvia tunnistustekniikoita. Tekstiilijätteessä on useita eri polymeerimateriaaleja. Materiaalien lajittelu nostaa materiaalin jalostusarvoa, varmistaa sen soveltuvuuden erilaisiin kierrätysprosesseihin ja takaa myös lopputuotteen koostumuksen. Lajittelua varten materiaalit on tunnistettava. Tekstiilijätteen lajittelu materiaalien mukaan käsin on mahdollista mutta hidasta. Käsinlajittelijalle materiaalitunnistukseen soveltuvat käsikäyttöiset FTIR- ja NIR-tekniikkaan perustuvat sensorit. Koneellisella tunnistuksella tekstiilijätteen lajittelu tehostuu ja kapasiteetti kasvaa. Automatisoiduissa lajittelulinjastoissa materiaalin tunnistukseen käytetään lähinnä NIR-teknologiaa, jonka etuna on nopea ja ainetta tuhoamaton analyysi materiaalikoostumuksesta ilman kontaktia materiaaliin. Raportissa on kartoitettu myös tekoälyn, konenäön ja erilaisten tunnisteisiin perustuvien merkkaustapojen (RFID, viivakoodi) soveltuvuutta tunnistusmenetelmäksi. Tekstiilien valmistuksen eri vaiheissa käytetään lukuisia eri kemikaaleja, joista osa voi jäädä tuotteeseen tai on tarkoitettu jäämään tuotteeseen (esim. palosuoja-aineet). Tekstiilin kontaminaatio on myös mahdollista monissa sen elinkaaren vaiheissa. Koneellisella tunnistuksella ei vielä pystytä havaitsemaan mahdollisia kemikaalijäämiä. Erilaiset haitalliset kemikaalijäämät saattavat siten olla työturvallisuusriski kierrätyksen eri vaiheissa. Valmiin kierrätysmateriaalia sisältävän tekstiilituotteen tuoteturvallisuus on mahdollista määrittää erilaisin standardoiduin kemiallisin menetelmin.

KW - tekstiilien kierrätys

KW - lajittelu

KW - tunnistus

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kamppuri T, Heikkilä P, Pitkänen M, Hinkka V, Viitala J, Cura K et al. Tunnistusteknologiat tekstiilien kierrätyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 26 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-00092-19).