@book{a30e244e8a4a4ac09c6f01835431f7b3,
title = "Tuntutestausmenetelm{\"a}n kehitt{\"a}minen pakkauksille",
abstract = "Pakkauksen teht{\"a}v{\"a}n{\"a} ei ole pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n tuotteen suojaaminen ja tiedon jakaminen, vaan sill{\"a} on merkitt{\"a}v{\"a} rooli tuotteen br{\"a}ndin rakentamisessa. Pakkauksen tuntuominaisuudet ovat osaltaan vaikuttamassa tuotemielikuvien syntyyn. KCL:ss{\"a} on aiemmin kehitetty menetelm{\"a} painotuotteiden tuntuominaisuuksien kuvailuun ja mittaamiseen. T{\"a}ss{\"a} projektissa menetelm{\"a}{\"a} kehitettiin VTT:ll{\"a} edelleen pakkauksille, analogisesti pakkausten Helppo avata -testin (VTT-5631-09) mukaisesti. Kehitetty{\"a} menetelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytettiin kuvailemaan prototyyppipakkausten tuntuominaisuuksia. Tutkimus on osa laajempaa Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hanketta, jonka tavoitteena oli ideoida ja kehitt{\"a}{\"a} uusia elintarvikepakkausratkaisuja tulevaisuuden kuluttajille. Projektissa kehitetty menetelm{\"a} on aistinvaraisen arvioinnin nk. kuvaileva profiilimenetelm{\"a}, joka tuottaa sek{\"a} kuvailevaa ett{\"a} mittaustietoa tuotteiden keskeisist{\"a} tuntuominaisuuksista. Kehitysty{\"o}n tuloksena syntyi pakkausten kannalta oleellisia pintaan ja k{\"a}sitelt{\"a}vyyteen liittyvi{\"a} tuntuominaisuuksia kuvaileva sanasto, jota k{\"a}ytt{\"a}en projektissa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati arvioi tuntuominaisuuksien voimakkuuksia toistettavasti. Kehitetyll{\"a} menetelm{\"a}ll{\"a} tutkittiin viisi Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hankkeen prototyyppipakkausta: kolme ikkunallista On-the-go-pakkausta ja kaksi Biostartti-pakkausta. Tuloksena saatiin tutkittujen pakkausten eroja ja yht{\"a}l{\"a}isyyksi{\"a} kuvaavat tuntuominaisuuksien profiilit. Pakkausmuotoilu ja k{\"a}ytetyt materiaalit vaikuttivat n{\"a}ytteiden profiileihin. Pienempikokoinen On-the-go-n{\"a}yte arvioitiin paremmin k{\"a}teen sopivaksi kuin suurempi. Rikkoutumattomuusarvioon vaikutti ensisijaisesti n{\"a}ytteen muotoilu mutta my{\"o}s pakkauksen koko. Kiilt{\"a}v{\"a}st{\"a} kartongista valmistetut n{\"a}ytteet tuntuivat sile{\"a}mmilt{\"a} ja tahmeammilta kuin mattapintainen n{\"a}yte. Pakkausten ulkon{\"a}k{\"o} ei vaikuttanut tuntuarvioihin.",
keywords = "descriptive method, packaging, sensory evaluation, tactile properties",
author = "Maiju Aikala and Anne Arvola and Raija-Liisa Heini{\"o}",
note = "Project code: 38688 ",
year = "2011",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "160",
address = "Finland",
}