Tuntutestausmenetelmän kehittäminen pakkauksille

Translated title of the contribution: Development of tactile evaluation method for packaging

Maiju Aikala, Anne Arvola, Raija-Liisa Heiniö

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Pakkauksen tehtävänä ei ole pelkästään tuotteen suojaaminen ja tiedon jakaminen, vaan sillä on merkittävä rooli tuotteen brändin rakentamisessa. Pakkauksen tuntuominaisuudet ovat osaltaan vaikuttamassa tuotemielikuvien syntyyn. KCL:ssä on aiemmin kehitetty menetelmä painotuotteiden tuntuominaisuuksien kuvailuun ja mittaamiseen. Tässä projektissa menetelmää kehitettiin VTT:llä edelleen pakkauksille, analogisesti pakkausten Helppo avata -testin (VTT-5631-09) mukaisesti. Kehitettyä menetelmää käytettiin kuvailemaan prototyyppipakkausten tuntuominaisuuksia. Tutkimus on osa laajempaa Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hanketta, jonka tavoitteena oli ideoida ja kehittää uusia elintarvikepakkausratkaisuja tulevaisuuden kuluttajille. Projektissa kehitetty menetelmä on aistinvaraisen arvioinnin nk. kuvaileva profiilimenetelmä, joka tuottaa sekä kuvailevaa että mittaustietoa tuotteiden keskeisistä tuntuominaisuuksista. Kehitystyön tuloksena syntyi pakkausten kannalta oleellisia pintaan ja käsiteltävyyteen liittyviä tuntuominaisuuksia kuvaileva sanasto, jota käyttäen projektissa koulutettu aistinvaraisen arvioinnin raati arvioi tuntuominaisuuksien voimakkuuksia toistettavasti. Kehitetyllä menetelmällä tutkittiin viisi Tulevaisuuden elintarvikepakkaus -hankkeen prototyyppipakkausta: kolme ikkunallista On-the-go-pakkausta ja kaksi Biostartti-pakkausta. Tuloksena saatiin tutkittujen pakkausten eroja ja yhtäläisyyksiä kuvaavat tuntuominaisuuksien profiilit. Pakkausmuotoilu ja käytetyt materiaalit vaikuttivat näytteiden profiileihin. Pienempikokoinen On-the-go-näyte arvioitiin paremmin käteen sopivaksi kuin suurempi. Rikkoutumattomuusarvioon vaikutti ensisijaisesti näytteen muotoilu mutta myös pakkauksen koko. Kiiltävästä kartongista valmistetut näytteet tuntuivat sileämmiltä ja tahmeammilta kuin mattapintainen näyte. Pakkausten ulkonäkö ei vaikuttanut tuntuarvioihin.
    Translated title of the contributionDevelopment of tactile evaluation method for packaging
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages35
    ISBN (Electronic)978-951-38-7502-2
    Publication statusPublished - 2011
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Working Papers
    Number160
    ISSN1459-7683

    Keywords

    • descriptive method
    • packaging
    • sensory evaluation
    • tactile properties

    Fingerprint

    Dive into the research topics of 'Development of tactile evaluation method for packaging'. Together they form a unique fingerprint.

    Cite this