Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen

Yrjö Seppälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa selostetaan Kemira Oy:n lannoiteryhmän käyttämällä tuotannonsuunnittelumallilla suoritettuja kokeita, jotka ajettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) tietokoneella sekä kuvataan kokeiden tuloksia ja pohditaan valmiiseen malliin liittyvän kokeellisen tutkimuksen luonnetta, rajoituksia ja hyötyjä. Mallille tehtyjen kokeiden avulla selvitettiin raaka-aineiden saannin, laitosten kapasiteetin sekä raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetusten muutosten vaikutuksia lannoiteryhmän toimintaan. Kokeiden perusteella määriteltiin kahdeksan lannoitetuotantoa tai vastaavaa teollisuutta kuvaavaa "systeemistä" ominaisuutta. Mallin tutkimus osoittautui olevan kiinteästi sidoksissa kyseessä olevan kohdejärjestelmän tutkimiseen. Mallilla saatiin tietoa kohdejärjestelmästä, mutta se ei näyttänyt soveltuvan yleisempien, esim. maankäytön tai keskitys-hajautusongelmien, selvittämiseen. Malli osoittautui virheettömäksi ja helppokäyttöiseksi. Tutkimuksen, yhteydessä havaittiin eräitä parannuskohteita, joilla sen käyttökelpoisuutta voidaan ehkä lisätä. Tutkimus ei tuottanut uutta mallin algoritmisten ominaisuuksien kannalta. Tutkimuksen merkittävin teoreettinen tulos oli se, että kehitettiin menetelmä, jolla voidaan ratkaista tämänkaltainen tutkimukseen liittyvä liikesalaisuuksien säilyttämisongelma.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages41
ISBN (Print)951-38-1286-3
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number24
ISSN0358-5077

Fingerprint

planning

Keywords

  • operations research
  • linear programming
  • production planning
  • fertilizers

Cite this

Seppälä, Y. (1981). Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 24
Seppälä, Yrjö. / Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 41 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 24).
@book{7769a44e5a2147e99cad9b0f42948a8c,
title = "Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa selostetaan Kemira Oy:n lannoiteryhm{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} tuotannonsuunnittelumallilla suoritettuja kokeita, jotka ajettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) tietokoneella sek{\"a} kuvataan kokeiden tuloksia ja pohditaan valmiiseen malliin liittyv{\"a}n kokeellisen tutkimuksen luonnetta, rajoituksia ja hy{\"o}tyj{\"a}. Mallille tehtyjen kokeiden avulla selvitettiin raaka-aineiden saannin, laitosten kapasiteetin sek{\"a} raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetusten muutosten vaikutuksia lannoiteryhm{\"a}n toimintaan. Kokeiden perusteella m{\"a}{\"a}riteltiin kahdeksan lannoitetuotantoa tai vastaavaa teollisuutta kuvaavaa {"}systeemist{\"a}{"} ominaisuutta. Mallin tutkimus osoittautui olevan kiinte{\"a}sti sidoksissa kyseess{\"a} olevan kohdej{\"a}rjestelm{\"a}n tutkimiseen. Mallilla saatiin tietoa kohdej{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a}, mutta se ei n{\"a}ytt{\"a}nyt soveltuvan yleisempien, esim. maank{\"a}yt{\"o}n tai keskitys-hajautusongelmien, selvitt{\"a}miseen. Malli osoittautui virheett{\"o}m{\"a}ksi ja helppok{\"a}ytt{\"o}iseksi. Tutkimuksen, yhteydess{\"a} havaittiin er{\"a}it{\"a} parannuskohteita, joilla sen k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuutta voidaan ehk{\"a} lis{\"a}t{\"a}. Tutkimus ei tuottanut uutta mallin algoritmisten ominaisuuksien kannalta. Tutkimuksen merkitt{\"a}vin teoreettinen tulos oli se, ett{\"a} kehitettiin menetelm{\"a}, jolla voidaan ratkaista t{\"a}m{\"a}nkaltainen tutkimukseen liittyv{\"a} liikesalaisuuksien s{\"a}ilytt{\"a}misongelma.",
keywords = "operations research, linear programming, production planning, fertilizers",
author = "Yrj{\"o} Sepp{\"a}l{\"a}",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1286-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "24",
address = "Finland",

}

Seppälä, Y 1981, Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 24, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen. / Seppälä, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 41 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 24).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen

AU - Seppälä, Yrjö

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tässä julkaisussa selostetaan Kemira Oy:n lannoiteryhmän käyttämällä tuotannonsuunnittelumallilla suoritettuja kokeita, jotka ajettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) tietokoneella sekä kuvataan kokeiden tuloksia ja pohditaan valmiiseen malliin liittyvän kokeellisen tutkimuksen luonnetta, rajoituksia ja hyötyjä. Mallille tehtyjen kokeiden avulla selvitettiin raaka-aineiden saannin, laitosten kapasiteetin sekä raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetusten muutosten vaikutuksia lannoiteryhmän toimintaan. Kokeiden perusteella määriteltiin kahdeksan lannoitetuotantoa tai vastaavaa teollisuutta kuvaavaa "systeemistä" ominaisuutta. Mallin tutkimus osoittautui olevan kiinteästi sidoksissa kyseessä olevan kohdejärjestelmän tutkimiseen. Mallilla saatiin tietoa kohdejärjestelmästä, mutta se ei näyttänyt soveltuvan yleisempien, esim. maankäytön tai keskitys-hajautusongelmien, selvittämiseen. Malli osoittautui virheettömäksi ja helppokäyttöiseksi. Tutkimuksen, yhteydessä havaittiin eräitä parannuskohteita, joilla sen käyttökelpoisuutta voidaan ehkä lisätä. Tutkimus ei tuottanut uutta mallin algoritmisten ominaisuuksien kannalta. Tutkimuksen merkittävin teoreettinen tulos oli se, että kehitettiin menetelmä, jolla voidaan ratkaista tämänkaltainen tutkimukseen liittyvä liikesalaisuuksien säilyttämisongelma.

AB - Tässä julkaisussa selostetaan Kemira Oy:n lannoiteryhmän käyttämällä tuotannonsuunnittelumallilla suoritettuja kokeita, jotka ajettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) tietokoneella sekä kuvataan kokeiden tuloksia ja pohditaan valmiiseen malliin liittyvän kokeellisen tutkimuksen luonnetta, rajoituksia ja hyötyjä. Mallille tehtyjen kokeiden avulla selvitettiin raaka-aineiden saannin, laitosten kapasiteetin sekä raaka-aineiden ja tuotteiden kuljetusten muutosten vaikutuksia lannoiteryhmän toimintaan. Kokeiden perusteella määriteltiin kahdeksan lannoitetuotantoa tai vastaavaa teollisuutta kuvaavaa "systeemistä" ominaisuutta. Mallin tutkimus osoittautui olevan kiinteästi sidoksissa kyseessä olevan kohdejärjestelmän tutkimiseen. Mallilla saatiin tietoa kohdejärjestelmästä, mutta se ei näyttänyt soveltuvan yleisempien, esim. maankäytön tai keskitys-hajautusongelmien, selvittämiseen. Malli osoittautui virheettömäksi ja helppokäyttöiseksi. Tutkimuksen, yhteydessä havaittiin eräitä parannuskohteita, joilla sen käyttökelpoisuutta voidaan ehkä lisätä. Tutkimus ei tuottanut uutta mallin algoritmisten ominaisuuksien kannalta. Tutkimuksen merkittävin teoreettinen tulos oli se, että kehitettiin menetelmä, jolla voidaan ratkaista tämänkaltainen tutkimukseen liittyvä liikesalaisuuksien säilyttämisongelma.

KW - operations research

KW - linear programming

KW - production planning

KW - fertilizers

M3 - Report

SN - 951-38-1286-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Seppälä Y. Tuotannonsuunnittelumallin kokeellinen tutkiminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 41 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 24).