Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Raportissa esitellään toiminnallisen kuvauksen menetelmiä ja niiden soveltamiseksi kehitettyjä ohjelmistoja sekä hahmotellaan "Tuotantolinjan käyttövarmuuden kokonaismalli" -projektissa sovellettavan toiminnallisen kuvauksen periaatetta. Tuotantolinjan toiminalliseen kuvaukseen soveltuvia menetelmiä on useita, joista tässä raportissa esitellään lähemmin mm. SADT, MFM JA CIM-OSA. Useimmat malintamismenetelmät perustuvat toimintoa kuvaavan lohkon käyttöön ja tuotetut kuvaukset ovat hierarkkisia. Päätoiminto tai tavoite hajotetaan osatoimintoihin (-tavoitteisiin) ja edelleen tarvittaessa aina komponentteihin saakka, jotta toimintoihin vaikuttavat tekijät ja mahdollisesti niiden välillä olevat riippuvuudet saadaan selville. "Tuotantolinjan käyttövarmuuden kokonaismalli" -projektissa sovellettava toiminnallinen kuvaus perustuu SADT:n lohkokaavioon ja kuvaustapa on hierarkkinen. Koska toiminnallinen kuvaus muodostaa pohjan myös käyttövarmuusmallien laatimiselle, kerätään malliin jokaiselta tarkasteltavalta tasolta kunnossapitoon, käyttöön, ohjaustoimiin ja häiriöihin liittyviä tietoja. Prosessiperäisiä häiriöitä tarkastellaan vain ylimmillä hierarkkiatasoilla. Toiminnallinen kuvaus toteutetaan Flowcharter 7.0 ja MS Excel-ohjelmistoja hyväksi käyttäen. Tuloksena oleviin graafisiin toiminnallisiin malleihin voidaan siten liittää tarvittaessa käytettävyyden laskentaa. Raportissa esitellään myös CIM-OSA tyyppiseen lähestymistapaan ja rakenteiden yhteiskäyttöön perustuva ehdotus käyttövarmuustiedon hallintajärjestelmäksi. Tässä järjestelmässä toiminnallisen kuvauksen avulla kehitetty toimintorakenne toimii koostavana elementtinä, johon muut rakenteet (esim. automaatio- ja laitepaikkarakenne on linkitetty.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages21
  Publication statusPublished - 1998
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVALB
  Number308

  Cite this

  Kortelainen, H., Välisalo, T., & Oinonen, K. (1998). Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus. VTT Technical Research Centre of Finland. VALB, No. 308
  Kortelainen, Helena ; Välisalo, Tero ; Oinonen, Kari. / Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus. VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 21 p. (VALB; No. 308).
  @book{38bba78e66c04d5e90b5c2f32bef8d9e,
  title = "Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus",
  abstract = "Raportissa esitell{\"a}{\"a}n toiminnallisen kuvauksen menetelmi{\"a} ja niiden soveltamiseksi kehitettyj{\"a} ohjelmistoja sek{\"a} hahmotellaan {"}Tuotantolinjan k{\"a}ytt{\"o}varmuuden kokonaismalli{"} -projektissa sovellettavan toiminnallisen kuvauksen periaatetta. Tuotantolinjan toiminalliseen kuvaukseen soveltuvia menetelmi{\"a} on useita, joista t{\"a}ss{\"a} raportissa esitell{\"a}{\"a}n l{\"a}hemmin mm. SADT, MFM JA CIM-OSA. Useimmat malintamismenetelm{\"a}t perustuvat toimintoa kuvaavan lohkon k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja tuotetut kuvaukset ovat hierarkkisia. P{\"a}{\"a}toiminto tai tavoite hajotetaan osatoimintoihin (-tavoitteisiin) ja edelleen tarvittaessa aina komponentteihin saakka, jotta toimintoihin vaikuttavat tekij{\"a}t ja mahdollisesti niiden v{\"a}lill{\"a} olevat riippuvuudet saadaan selville. {"}Tuotantolinjan k{\"a}ytt{\"o}varmuuden kokonaismalli{"} -projektissa sovellettava toiminnallinen kuvaus perustuu SADT:n lohkokaavioon ja kuvaustapa on hierarkkinen. Koska toiminnallinen kuvaus muodostaa pohjan my{\"o}s k{\"a}ytt{\"o}varmuusmallien laatimiselle, ker{\"a}t{\"a}{\"a}n malliin jokaiselta tarkasteltavalta tasolta kunnossapitoon, k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, ohjaustoimiin ja h{\"a}iri{\"o}ihin liittyvi{\"a} tietoja. Prosessiper{\"a}isi{\"a} h{\"a}iri{\"o}it{\"a} tarkastellaan vain ylimmill{\"a} hierarkkiatasoilla. Toiminnallinen kuvaus toteutetaan Flowcharter 7.0 ja MS Excel-ohjelmistoja hyv{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"a}en. Tuloksena oleviin graafisiin toiminnallisiin malleihin voidaan siten liitt{\"a}{\"a} tarvittaessa k{\"a}ytett{\"a}vyyden laskentaa. Raportissa esitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s CIM-OSA tyyppiseen l{\"a}hestymistapaan ja rakenteiden yhteisk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuva ehdotus k{\"a}ytt{\"o}varmuustiedon hallintaj{\"a}rjestelm{\"a}ksi. T{\"a}ss{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} toiminnallisen kuvauksen avulla kehitetty toimintorakenne toimii koostavana elementtin{\"a}, johon muut rakenteet (esim. automaatio- ja laitepaikkarakenne on linkitetty.",
  author = "Helena Kortelainen and Tero V{\"a}lisalo and Kari Oinonen",
  year = "1998",
  language = "Finnish",
  series = "VALB",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "308",
  address = "Finland",

  }

  Kortelainen, H, Välisalo, T & Oinonen, K 1998, Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus. VALB, no. 308, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus. / Kortelainen, Helena; Välisalo, Tero; Oinonen, Kari.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 21 p. (VALB; No. 308).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus

  AU - Kortelainen, Helena

  AU - Välisalo, Tero

  AU - Oinonen, Kari

  PY - 1998

  Y1 - 1998

  N2 - Raportissa esitellään toiminnallisen kuvauksen menetelmiä ja niiden soveltamiseksi kehitettyjä ohjelmistoja sekä hahmotellaan "Tuotantolinjan käyttövarmuuden kokonaismalli" -projektissa sovellettavan toiminnallisen kuvauksen periaatetta. Tuotantolinjan toiminalliseen kuvaukseen soveltuvia menetelmiä on useita, joista tässä raportissa esitellään lähemmin mm. SADT, MFM JA CIM-OSA. Useimmat malintamismenetelmät perustuvat toimintoa kuvaavan lohkon käyttöön ja tuotetut kuvaukset ovat hierarkkisia. Päätoiminto tai tavoite hajotetaan osatoimintoihin (-tavoitteisiin) ja edelleen tarvittaessa aina komponentteihin saakka, jotta toimintoihin vaikuttavat tekijät ja mahdollisesti niiden välillä olevat riippuvuudet saadaan selville. "Tuotantolinjan käyttövarmuuden kokonaismalli" -projektissa sovellettava toiminnallinen kuvaus perustuu SADT:n lohkokaavioon ja kuvaustapa on hierarkkinen. Koska toiminnallinen kuvaus muodostaa pohjan myös käyttövarmuusmallien laatimiselle, kerätään malliin jokaiselta tarkasteltavalta tasolta kunnossapitoon, käyttöön, ohjaustoimiin ja häiriöihin liittyviä tietoja. Prosessiperäisiä häiriöitä tarkastellaan vain ylimmillä hierarkkiatasoilla. Toiminnallinen kuvaus toteutetaan Flowcharter 7.0 ja MS Excel-ohjelmistoja hyväksi käyttäen. Tuloksena oleviin graafisiin toiminnallisiin malleihin voidaan siten liittää tarvittaessa käytettävyyden laskentaa. Raportissa esitellään myös CIM-OSA tyyppiseen lähestymistapaan ja rakenteiden yhteiskäyttöön perustuva ehdotus käyttövarmuustiedon hallintajärjestelmäksi. Tässä järjestelmässä toiminnallisen kuvauksen avulla kehitetty toimintorakenne toimii koostavana elementtinä, johon muut rakenteet (esim. automaatio- ja laitepaikkarakenne on linkitetty.

  AB - Raportissa esitellään toiminnallisen kuvauksen menetelmiä ja niiden soveltamiseksi kehitettyjä ohjelmistoja sekä hahmotellaan "Tuotantolinjan käyttövarmuuden kokonaismalli" -projektissa sovellettavan toiminnallisen kuvauksen periaatetta. Tuotantolinjan toiminalliseen kuvaukseen soveltuvia menetelmiä on useita, joista tässä raportissa esitellään lähemmin mm. SADT, MFM JA CIM-OSA. Useimmat malintamismenetelmät perustuvat toimintoa kuvaavan lohkon käyttöön ja tuotetut kuvaukset ovat hierarkkisia. Päätoiminto tai tavoite hajotetaan osatoimintoihin (-tavoitteisiin) ja edelleen tarvittaessa aina komponentteihin saakka, jotta toimintoihin vaikuttavat tekijät ja mahdollisesti niiden välillä olevat riippuvuudet saadaan selville. "Tuotantolinjan käyttövarmuuden kokonaismalli" -projektissa sovellettava toiminnallinen kuvaus perustuu SADT:n lohkokaavioon ja kuvaustapa on hierarkkinen. Koska toiminnallinen kuvaus muodostaa pohjan myös käyttövarmuusmallien laatimiselle, kerätään malliin jokaiselta tarkasteltavalta tasolta kunnossapitoon, käyttöön, ohjaustoimiin ja häiriöihin liittyviä tietoja. Prosessiperäisiä häiriöitä tarkastellaan vain ylimmillä hierarkkiatasoilla. Toiminnallinen kuvaus toteutetaan Flowcharter 7.0 ja MS Excel-ohjelmistoja hyväksi käyttäen. Tuloksena oleviin graafisiin toiminnallisiin malleihin voidaan siten liittää tarvittaessa käytettävyyden laskentaa. Raportissa esitellään myös CIM-OSA tyyppiseen lähestymistapaan ja rakenteiden yhteiskäyttöön perustuva ehdotus käyttövarmuustiedon hallintajärjestelmäksi. Tässä järjestelmässä toiminnallisen kuvauksen avulla kehitetty toimintorakenne toimii koostavana elementtinä, johon muut rakenteet (esim. automaatio- ja laitepaikkarakenne on linkitetty.

  M3 - Report

  T3 - VALB

  BT - Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Kortelainen H, Välisalo T, Oinonen K. Tuotantolinjan toiminnallinen kuvaus. VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 21 p. (VALB; No. 308).