Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa

Asta Bäck, Anneli Karttunen, Mikko Pitkänen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelmät -projektin tavoitteena oli edistää tuotantotietojen hyödyntämistä tilastollisin menetelmin ja tuottaa tietoa suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi graafisen alan tiedonkeruuratkaisuja suunniteltaessa. Tämä VTT Tiedotteita on projektin loppu- ja yhteenvetoraportti. Raportin alussa on kerrottu yleisesti kappaletavarateollisuuteen soveltuvista tuotantotietojen keruumenetelmistä. Sen jälkeen on käyty läpi nimenomaan graafisen alan järjestelmävalmistajien tiedonkeruuseen ja -hyödyntämiseen tarjolla olevia ratkaisuja. Mukaan on pyritty ottamaan toisaalta yleisesti Suomessa käytössä olevien tai muutoin hyvin kehittyneitä ratkaisuja tarjoavien valmistajien tuotteita. Graafiseen alaan liittyviä standardointihankkeita on esitetty melko laajasti. Erityisesti on tuotu esille IFRAtrack, CIP3 ja DMI/LMO, koska juuri tällaisten standardien avulla on mahdollista edetä saarekemaisista ratkaisuista kohti integroitua tuotantoympäristöä, jossa myös tuotantotietojen keruu ja analyysi voidaan tehdä tehokkaasti. Tuotantotietojen hyödyntämisessä sovellettiin tilastollisia menetelmiä kirjojen valmistuksen materiaalihukan, rotaatiopainokoneiden tuotantonopeuden, rotaatiopainokoneiden kuntoonlaittoaikojen pituuksien ja kirjaprosessin läpimenoaikojen analysointiin. Regressioanalyysin avulla etsittiin näitä asioita selittäviä ja ennustavia ominaisuuksia. Projektissa kokeiltiin myös neuroverkkojen käyttöä. Ne todettiin tässä käytetyllä aineistolla samanarvoisiksi regressioanalyysin kanssa materiaalihukkaa ennustavana menetelmänä. Riittävien ja paikkansapitävien tietojen saaminen osoittautui yllättävän työlääksi, vaikka tietoja antaneiden yritysten tietojenkeruujärjestelmät olivat melko kehittyneitä. Ongelmallisia olivat eri järjestelmissä olleiden tietojen yhdistely ja kirjausepätarkkuudet erityisesti materiaalinkulutuksessa. Analyysit osoittivat myös, että monet tuotannon tunnusluvut, kuten tuotantonopeus ja kuntoonlaittoaika, eivät noudata normaalijakaumaa, mikä on otettava huomioon tilastollisia menetelmiä sovellettaessa. Raportti päättyy suosituksiin yrityskohtaisista toimista, kehittäessä tuotantotietojen keruuta ja hyödyntämistä. Raportissa on lueteltu analyysien kannalta tärkeimmät tilastolliset menetelmät ja esitetty suuntaviivat alueen tutkimuksellisille jatkotoimille.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages59
ISBN (Print)951-38-4909-0
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1754
ISSN1235-0605

Keywords

 • printing
 • printers (data processing)
 • printing equipment
 • production
 • data
 • data transmission
 • neural nets
 • utilization
 • statistics
 • statistical analysis
 • standardization
 • standards
 • graphic

Cite this

Bäck, A., Karttunen, A., & Pitkänen, M. (1996). Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1754
Bäck, Asta ; Karttunen, Anneli ; Pitkänen, Mikko. / Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 59 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1754).
@book{a8b10aeb79f74059a5ef1ac7e0b88bf9,
title = "Tuotantotietojen keruu ja hy{\"o}dynt{\"a}minen painotuotteiden valmistuksessa",
abstract = "Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelm{\"a}t -projektin tavoitteena oli edist{\"a}{\"a} tuotantotietojen hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} tilastollisin menetelmin ja tuottaa tietoa suunnittelun ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon pohjaksi graafisen alan tiedonkeruuratkaisuja suunniteltaessa. T{\"a}m{\"a} VTT Tiedotteita on projektin loppu- ja yhteenvetoraportti. Raportin alussa on kerrottu yleisesti kappaletavarateollisuuteen soveltuvista tuotantotietojen keruumenetelmist{\"a}. Sen j{\"a}lkeen on k{\"a}yty l{\"a}pi nimenomaan graafisen alan j{\"a}rjestelm{\"a}valmistajien tiedonkeruuseen ja -hy{\"o}dynt{\"a}miseen tarjolla olevia ratkaisuja. Mukaan on pyritty ottamaan toisaalta yleisesti Suomessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien tai muutoin hyvin kehittyneit{\"a} ratkaisuja tarjoavien valmistajien tuotteita. Graafiseen alaan liittyvi{\"a} standardointihankkeita on esitetty melko laajasti. Erityisesti on tuotu esille IFRAtrack, CIP3 ja DMI/LMO, koska juuri t{\"a}llaisten standardien avulla on mahdollista edet{\"a} saarekemaisista ratkaisuista kohti integroitua tuotantoymp{\"a}rist{\"o}{\"a}, jossa my{\"o}s tuotantotietojen keruu ja analyysi voidaan tehd{\"a} tehokkaasti. Tuotantotietojen hy{\"o}dynt{\"a}misess{\"a} sovellettiin tilastollisia menetelmi{\"a} kirjojen valmistuksen materiaalihukan, rotaatiopainokoneiden tuotantonopeuden, rotaatiopainokoneiden kuntoonlaittoaikojen pituuksien ja kirjaprosessin l{\"a}pimenoaikojen analysointiin. Regressioanalyysin avulla etsittiin n{\"a}it{\"a} asioita selitt{\"a}vi{\"a} ja ennustavia ominaisuuksia. Projektissa kokeiltiin my{\"o}s neuroverkkojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Ne todettiin t{\"a}ss{\"a} k{\"a}ytetyll{\"a} aineistolla samanarvoisiksi regressioanalyysin kanssa materiaalihukkaa ennustavana menetelm{\"a}n{\"a}. Riitt{\"a}vien ja paikkansapit{\"a}vien tietojen saaminen osoittautui yll{\"a}tt{\"a}v{\"a}n ty{\"o}l{\"a}{\"a}ksi, vaikka tietoja antaneiden yritysten tietojenkeruuj{\"a}rjestelm{\"a}t olivat melko kehittyneit{\"a}. Ongelmallisia olivat eri j{\"a}rjestelmiss{\"a} olleiden tietojen yhdistely ja kirjausep{\"a}tarkkuudet erityisesti materiaalinkulutuksessa. Analyysit osoittivat my{\"o}s, ett{\"a} monet tuotannon tunnusluvut, kuten tuotantonopeus ja kuntoonlaittoaika, eiv{\"a}t noudata normaalijakaumaa, mik{\"a} on otettava huomioon tilastollisia menetelmi{\"a} sovellettaessa. Raportti p{\"a}{\"a}ttyy suosituksiin yrityskohtaisista toimista, kehitt{\"a}ess{\"a} tuotantotietojen keruuta ja hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a}. Raportissa on lueteltu analyysien kannalta t{\"a}rkeimm{\"a}t tilastolliset menetelm{\"a}t ja esitetty suuntaviivat alueen tutkimuksellisille jatkotoimille.",
keywords = "printing, printers (data processing), printing equipment, production, data, data transmission, neural nets, utilization, statistics, statistical analysis, standardization, standards, graphic",
author = "Asta B{\"a}ck and Anneli Karttunen and Mikko Pitk{\"a}nen",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4909-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1754",
address = "Finland",

}

Bäck, A, Karttunen, A & Pitkänen, M 1996, Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1754, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa. / Bäck, Asta; Karttunen, Anneli; Pitkänen, Mikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 59 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1754).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa

AU - Bäck, Asta

AU - Karttunen, Anneli

AU - Pitkänen, Mikko

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelmät -projektin tavoitteena oli edistää tuotantotietojen hyödyntämistä tilastollisin menetelmin ja tuottaa tietoa suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi graafisen alan tiedonkeruuratkaisuja suunniteltaessa. Tämä VTT Tiedotteita on projektin loppu- ja yhteenvetoraportti. Raportin alussa on kerrottu yleisesti kappaletavarateollisuuteen soveltuvista tuotantotietojen keruumenetelmistä. Sen jälkeen on käyty läpi nimenomaan graafisen alan järjestelmävalmistajien tiedonkeruuseen ja -hyödyntämiseen tarjolla olevia ratkaisuja. Mukaan on pyritty ottamaan toisaalta yleisesti Suomessa käytössä olevien tai muutoin hyvin kehittyneitä ratkaisuja tarjoavien valmistajien tuotteita. Graafiseen alaan liittyviä standardointihankkeita on esitetty melko laajasti. Erityisesti on tuotu esille IFRAtrack, CIP3 ja DMI/LMO, koska juuri tällaisten standardien avulla on mahdollista edetä saarekemaisista ratkaisuista kohti integroitua tuotantoympäristöä, jossa myös tuotantotietojen keruu ja analyysi voidaan tehdä tehokkaasti. Tuotantotietojen hyödyntämisessä sovellettiin tilastollisia menetelmiä kirjojen valmistuksen materiaalihukan, rotaatiopainokoneiden tuotantonopeuden, rotaatiopainokoneiden kuntoonlaittoaikojen pituuksien ja kirjaprosessin läpimenoaikojen analysointiin. Regressioanalyysin avulla etsittiin näitä asioita selittäviä ja ennustavia ominaisuuksia. Projektissa kokeiltiin myös neuroverkkojen käyttöä. Ne todettiin tässä käytetyllä aineistolla samanarvoisiksi regressioanalyysin kanssa materiaalihukkaa ennustavana menetelmänä. Riittävien ja paikkansapitävien tietojen saaminen osoittautui yllättävän työlääksi, vaikka tietoja antaneiden yritysten tietojenkeruujärjestelmät olivat melko kehittyneitä. Ongelmallisia olivat eri järjestelmissä olleiden tietojen yhdistely ja kirjausepätarkkuudet erityisesti materiaalinkulutuksessa. Analyysit osoittivat myös, että monet tuotannon tunnusluvut, kuten tuotantonopeus ja kuntoonlaittoaika, eivät noudata normaalijakaumaa, mikä on otettava huomioon tilastollisia menetelmiä sovellettaessa. Raportti päättyy suosituksiin yrityskohtaisista toimista, kehittäessä tuotantotietojen keruuta ja hyödyntämistä. Raportissa on lueteltu analyysien kannalta tärkeimmät tilastolliset menetelmät ja esitetty suuntaviivat alueen tutkimuksellisille jatkotoimille.

AB - Tuotantotietojen kehittyneet keruu- ja analyysimenetelmät -projektin tavoitteena oli edistää tuotantotietojen hyödyntämistä tilastollisin menetelmin ja tuottaa tietoa suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi graafisen alan tiedonkeruuratkaisuja suunniteltaessa. Tämä VTT Tiedotteita on projektin loppu- ja yhteenvetoraportti. Raportin alussa on kerrottu yleisesti kappaletavarateollisuuteen soveltuvista tuotantotietojen keruumenetelmistä. Sen jälkeen on käyty läpi nimenomaan graafisen alan järjestelmävalmistajien tiedonkeruuseen ja -hyödyntämiseen tarjolla olevia ratkaisuja. Mukaan on pyritty ottamaan toisaalta yleisesti Suomessa käytössä olevien tai muutoin hyvin kehittyneitä ratkaisuja tarjoavien valmistajien tuotteita. Graafiseen alaan liittyviä standardointihankkeita on esitetty melko laajasti. Erityisesti on tuotu esille IFRAtrack, CIP3 ja DMI/LMO, koska juuri tällaisten standardien avulla on mahdollista edetä saarekemaisista ratkaisuista kohti integroitua tuotantoympäristöä, jossa myös tuotantotietojen keruu ja analyysi voidaan tehdä tehokkaasti. Tuotantotietojen hyödyntämisessä sovellettiin tilastollisia menetelmiä kirjojen valmistuksen materiaalihukan, rotaatiopainokoneiden tuotantonopeuden, rotaatiopainokoneiden kuntoonlaittoaikojen pituuksien ja kirjaprosessin läpimenoaikojen analysointiin. Regressioanalyysin avulla etsittiin näitä asioita selittäviä ja ennustavia ominaisuuksia. Projektissa kokeiltiin myös neuroverkkojen käyttöä. Ne todettiin tässä käytetyllä aineistolla samanarvoisiksi regressioanalyysin kanssa materiaalihukkaa ennustavana menetelmänä. Riittävien ja paikkansapitävien tietojen saaminen osoittautui yllättävän työlääksi, vaikka tietoja antaneiden yritysten tietojenkeruujärjestelmät olivat melko kehittyneitä. Ongelmallisia olivat eri järjestelmissä olleiden tietojen yhdistely ja kirjausepätarkkuudet erityisesti materiaalinkulutuksessa. Analyysit osoittivat myös, että monet tuotannon tunnusluvut, kuten tuotantonopeus ja kuntoonlaittoaika, eivät noudata normaalijakaumaa, mikä on otettava huomioon tilastollisia menetelmiä sovellettaessa. Raportti päättyy suosituksiin yrityskohtaisista toimista, kehittäessä tuotantotietojen keruuta ja hyödyntämistä. Raportissa on lueteltu analyysien kannalta tärkeimmät tilastolliset menetelmät ja esitetty suuntaviivat alueen tutkimuksellisille jatkotoimille.

KW - printing

KW - printers (data processing)

KW - printing equipment

KW - production

KW - data

KW - data transmission

KW - neural nets

KW - utilization

KW - statistics

KW - statistical analysis

KW - standardization

KW - standards

KW - graphic

M3 - Report

SN - 951-38-4909-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Bäck A, Karttunen A, Pitkänen M. Tuotantotietojen keruu ja hyödyntäminen painotuotteiden valmistuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 59 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1754).