Tuotevahinkotutkimus: Syvätutkimukset

Pekka Maijala, Kai Nordlund

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kerättiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteensä 20 692 tapaturmasta. Näistä 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai välillisesti tuotteen käyttöön, toimintaan tai ominaisuuksiin sisältyvä vaaratekijä. Tuotteella tarkoitetaan tässä konetta, laitetta, esinettä, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi tai jota käytetään olennaisessa määrin yksityiseen kulutukseen. Tietoja kerättiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitettäessä tutustuttiin ulkomailla käytettäviin vastaaviin järjestelmiin ja niistä saatuihin kokemuksiin. Lisäksi selvitettiin eri osapuolien - sairaalat, viranomaiset, kuluttajajärjestöt, vakuutusyhtiöt ja yritykset - näkemykset tietojen keruun organisoinnista ja kerättävistä tiedoista. Käsitellään tuotekohtaisia turvallisuusanalyyseja eli syvätutkimuksia. Tietojen keruumenetelmät ja analysointitavat on kuvattu lyhyesti kunkin selvityksen osalta. Tulokset esitetään erilaisten tilastollisten yhteenvetojen ja tuotteiden koekäytöstä saatujen kokemusten pohjalta. Tavoitteena on ollut tunnistaa tuotevahinkoihin liittyvien omaisuusvahinkojen erityispiirteet sekä yleisveitsien, jääkiekkokypärien, polkupyörien ja puutarhatyökoneiden käyttöön liittyvät tapaturmavaarat. Lisäksi arvioidaan tuotevahinkojen torjuntamahdollisuuksia tuotekehityksen ja käyttöohjeiden sekä varoitusmerkintöjen avulla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages85
ISBN (Print)951-38-2156-0
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number378
ISSN0358-5085

Fingerprint

accidents

Keywords

  • accidents
  • accident investigations
  • product safety
  • design criteria

Cite this

Maijala, P., & Nordlund, K. (1984). Tuotevahinkotutkimus: Syvätutkimukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 378
Maijala, Pekka ; Nordlund, Kai. / Tuotevahinkotutkimus : Syvätutkimukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 378).
@book{55c7905f80f04c089d50f9dc4cd87ec5,
title = "Tuotevahinkotutkimus: Syv{\"a}tutkimukset",
abstract = "Ker{\"a}ttiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteens{\"a} 20 692 tapaturmasta. N{\"a}ist{\"a} 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai v{\"a}lillisesti tuotteen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, toimintaan tai ominaisuuksiin sis{\"a}ltyv{\"a} vaaratekij{\"a}. Tuotteella tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} konetta, laitetta, esinett{\"a}, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi tai jota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n olennaisessa m{\"a}{\"a}rin yksityiseen kulutukseen. Tietoja ker{\"a}ttiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitett{\"a}ess{\"a} tutustuttiin ulkomailla k{\"a}ytett{\"a}viin vastaaviin j{\"a}rjestelmiin ja niist{\"a} saatuihin kokemuksiin. Lis{\"a}ksi selvitettiin eri osapuolien - sairaalat, viranomaiset, kuluttajaj{\"a}rjest{\"o}t, vakuutusyhti{\"o}t ja yritykset - n{\"a}kemykset tietojen keruun organisoinnista ja ker{\"a}tt{\"a}vist{\"a} tiedoista. K{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tuotekohtaisia turvallisuusanalyyseja eli syv{\"a}tutkimuksia. Tietojen keruumenetelm{\"a}t ja analysointitavat on kuvattu lyhyesti kunkin selvityksen osalta. Tulokset esitet{\"a}{\"a}n erilaisten tilastollisten yhteenvetojen ja tuotteiden koek{\"a}yt{\"o}st{\"a} saatujen kokemusten pohjalta. Tavoitteena on ollut tunnistaa tuotevahinkoihin liittyvien omaisuusvahinkojen erityispiirteet sek{\"a} yleisveitsien, j{\"a}{\"a}kiekkokyp{\"a}rien, polkupy{\"o}rien ja puutarhaty{\"o}koneiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t tapaturmavaarat. Lis{\"a}ksi arvioidaan tuotevahinkojen torjuntamahdollisuuksia tuotekehityksen ja k{\"a}ytt{\"o}ohjeiden sek{\"a} varoitusmerkint{\"o}jen avulla.",
keywords = "accidents, accident investigations, product safety, design criteria",
author = "Pekka Maijala and Kai Nordlund",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2156-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "378",
address = "Finland",

}

Maijala, P & Nordlund, K 1984, Tuotevahinkotutkimus: Syvätutkimukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 378, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuotevahinkotutkimus : Syvätutkimukset. / Maijala, Pekka; Nordlund, Kai.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 378).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuotevahinkotutkimus

T2 - Syvätutkimukset

AU - Maijala, Pekka

AU - Nordlund, Kai

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Kerättiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteensä 20 692 tapaturmasta. Näistä 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai välillisesti tuotteen käyttöön, toimintaan tai ominaisuuksiin sisältyvä vaaratekijä. Tuotteella tarkoitetaan tässä konetta, laitetta, esinettä, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi tai jota käytetään olennaisessa määrin yksityiseen kulutukseen. Tietoja kerättiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitettäessä tutustuttiin ulkomailla käytettäviin vastaaviin järjestelmiin ja niistä saatuihin kokemuksiin. Lisäksi selvitettiin eri osapuolien - sairaalat, viranomaiset, kuluttajajärjestöt, vakuutusyhtiöt ja yritykset - näkemykset tietojen keruun organisoinnista ja kerättävistä tiedoista. Käsitellään tuotekohtaisia turvallisuusanalyyseja eli syvätutkimuksia. Tietojen keruumenetelmät ja analysointitavat on kuvattu lyhyesti kunkin selvityksen osalta. Tulokset esitetään erilaisten tilastollisten yhteenvetojen ja tuotteiden koekäytöstä saatujen kokemusten pohjalta. Tavoitteena on ollut tunnistaa tuotevahinkoihin liittyvien omaisuusvahinkojen erityispiirteet sekä yleisveitsien, jääkiekkokypärien, polkupyörien ja puutarhatyökoneiden käyttöön liittyvät tapaturmavaarat. Lisäksi arvioidaan tuotevahinkojen torjuntamahdollisuuksia tuotekehityksen ja käyttöohjeiden sekä varoitusmerkintöjen avulla.

AB - Kerättiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteensä 20 692 tapaturmasta. Näistä 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai välillisesti tuotteen käyttöön, toimintaan tai ominaisuuksiin sisältyvä vaaratekijä. Tuotteella tarkoitetaan tässä konetta, laitetta, esinettä, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi tai jota käytetään olennaisessa määrin yksityiseen kulutukseen. Tietoja kerättiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitettäessä tutustuttiin ulkomailla käytettäviin vastaaviin järjestelmiin ja niistä saatuihin kokemuksiin. Lisäksi selvitettiin eri osapuolien - sairaalat, viranomaiset, kuluttajajärjestöt, vakuutusyhtiöt ja yritykset - näkemykset tietojen keruun organisoinnista ja kerättävistä tiedoista. Käsitellään tuotekohtaisia turvallisuusanalyyseja eli syvätutkimuksia. Tietojen keruumenetelmät ja analysointitavat on kuvattu lyhyesti kunkin selvityksen osalta. Tulokset esitetään erilaisten tilastollisten yhteenvetojen ja tuotteiden koekäytöstä saatujen kokemusten pohjalta. Tavoitteena on ollut tunnistaa tuotevahinkoihin liittyvien omaisuusvahinkojen erityispiirteet sekä yleisveitsien, jääkiekkokypärien, polkupyörien ja puutarhatyökoneiden käyttöön liittyvät tapaturmavaarat. Lisäksi arvioidaan tuotevahinkojen torjuntamahdollisuuksia tuotekehityksen ja käyttöohjeiden sekä varoitusmerkintöjen avulla.

KW - accidents

KW - accident investigations

KW - product safety

KW - design criteria

M3 - Report

SN - 951-38-2156-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tuotevahinkotutkimus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Maijala P, Nordlund K. Tuotevahinkotutkimus: Syvätutkimukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 378).