Tuotevahinkotutkimus: Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi

Pekka Maijala, Kai Nordlund, Jouko Hämäläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kerattiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteensä 20 692 tapaturmasta. Näistä 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai välillisesti tuotteen käyttöön, toimintaan tai ominaisuuksiin siältyvä vaaratekijä. Tuotteella tarkoitetaan tässä konetta, laitetta, esinettä, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi tai jota käytetään olennaisessa määrin yksityiseen kulutukseen. Tietoja kerättiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitettäessä tutustuttiin ulkomailla käytettäviin vastaaviin järjestelmiin ja niistä saatuihin kokemuksiin. Lisäksi selvitettiin eri osapuolien sairaalat, viranomaiset, kuluttajajärjestöt, vakuutusyhtiöt ja yritykset - näkemykset tietojenkeruun organisoinnista ja kerättävistä tiedoista. Julkaisussa kuvataan lyhyesti tapaturma- ja tuotevahinkotietojen keruu- ja analysointimenetelmiä. Tulokset esitetään erilaisten tilastollisten yhteenvetojen avulla. Aluksi tarkastellaan hoitolaitoksista kerättyjä tapaturmatietoja kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Pääpaino on tuotevahinkotietojen analysoinnissa. Tuotevahinkoja tarkastelllaan yleisellä tasolla ja tuoteryhmittäin. Lisäksi arvioidaan erikseen tuotevahinkoriskiä valtakunnallisella tasolla. Tuotevahingoista kerättyjä tietoja voidaan hyödyntää myös tutkimuksen jälkeen esimerkiksi tuotekohtaisissa turvallisuusselvityksissä ja tuotekehityksen tukena.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages86
ISBN (Print)951-38-1971-X
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number293
ISSN0358-5085

Fingerprint

accidents
Finland
statistics

Keywords

  • accidents
  • accidents investigations
  • product safety

Cite this

Maijala, P., Nordlund, K., & Hämäläinen, J. (1984). Tuotevahinkotutkimus: Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 293
Maijala, Pekka ; Nordlund, Kai ; Hämäläinen, Jouko. / Tuotevahinkotutkimus : Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 293).
@book{f782504e8e2241d19a756b083e3bf5aa,
title = "Tuotevahinkotutkimus: Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi",
abstract = "Tutkimuksessa kerattiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteens{\"a} 20 692 tapaturmasta. N{\"a}ist{\"a} 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai v{\"a}lillisesti tuotteen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, toimintaan tai ominaisuuksiin si{\"a}ltyv{\"a} vaaratekij{\"a}. Tuotteella tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} konetta, laitetta, esinett{\"a}, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi tai jota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n olennaisessa m{\"a}{\"a}rin yksityiseen kulutukseen. Tietoja ker{\"a}ttiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitett{\"a}ess{\"a} tutustuttiin ulkomailla k{\"a}ytett{\"a}viin vastaaviin j{\"a}rjestelmiin ja niist{\"a} saatuihin kokemuksiin. Lis{\"a}ksi selvitettiin eri osapuolien sairaalat, viranomaiset, kuluttajaj{\"a}rjest{\"o}t, vakuutusyhti{\"o}t ja yritykset - n{\"a}kemykset tietojenkeruun organisoinnista ja ker{\"a}tt{\"a}vist{\"a} tiedoista. Julkaisussa kuvataan lyhyesti tapaturma- ja tuotevahinkotietojen keruu- ja analysointimenetelmi{\"a}. Tulokset esitet{\"a}{\"a}n erilaisten tilastollisten yhteenvetojen avulla. Aluksi tarkastellaan hoitolaitoksista ker{\"a}ttyj{\"a} tapaturmatietoja kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. P{\"a}{\"a}paino on tuotevahinkotietojen analysoinnissa. Tuotevahinkoja tarkastelllaan yleisell{\"a} tasolla ja tuoteryhmitt{\"a}in. Lis{\"a}ksi arvioidaan erikseen tuotevahinkoriski{\"a} valtakunnallisella tasolla. Tuotevahingoista ker{\"a}ttyj{\"a} tietoja voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} my{\"o}s tutkimuksen j{\"a}lkeen esimerkiksi tuotekohtaisissa turvallisuusselvityksiss{\"a} ja tuotekehityksen tukena.",
keywords = "accidents, accidents investigations, product safety",
author = "Pekka Maijala and Kai Nordlund and Jouko H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1971-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "293",
address = "Finland",

}

Maijala, P, Nordlund, K & Hämäläinen, J 1984, Tuotevahinkotutkimus: Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 293, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuotevahinkotutkimus : Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi. / Maijala, Pekka; Nordlund, Kai; Hämäläinen, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 293).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuotevahinkotutkimus

T2 - Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi

AU - Maijala, Pekka

AU - Nordlund, Kai

AU - Hämäläinen, Jouko

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tutkimuksessa kerattiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteensä 20 692 tapaturmasta. Näistä 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai välillisesti tuotteen käyttöön, toimintaan tai ominaisuuksiin siältyvä vaaratekijä. Tuotteella tarkoitetaan tässä konetta, laitetta, esinettä, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi tai jota käytetään olennaisessa määrin yksityiseen kulutukseen. Tietoja kerättiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitettäessä tutustuttiin ulkomailla käytettäviin vastaaviin järjestelmiin ja niistä saatuihin kokemuksiin. Lisäksi selvitettiin eri osapuolien sairaalat, viranomaiset, kuluttajajärjestöt, vakuutusyhtiöt ja yritykset - näkemykset tietojenkeruun organisoinnista ja kerättävistä tiedoista. Julkaisussa kuvataan lyhyesti tapaturma- ja tuotevahinkotietojen keruu- ja analysointimenetelmiä. Tulokset esitetään erilaisten tilastollisten yhteenvetojen avulla. Aluksi tarkastellaan hoitolaitoksista kerättyjä tapaturmatietoja kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Pääpaino on tuotevahinkotietojen analysoinnissa. Tuotevahinkoja tarkastelllaan yleisellä tasolla ja tuoteryhmittäin. Lisäksi arvioidaan erikseen tuotevahinkoriskiä valtakunnallisella tasolla. Tuotevahingoista kerättyjä tietoja voidaan hyödyntää myös tutkimuksen jälkeen esimerkiksi tuotekohtaisissa turvallisuusselvityksissä ja tuotekehityksen tukena.

AB - Tutkimuksessa kerattiin tietoja Tampereen keskussairaalapiirin hoitolaitoksissa yhteensä 20 692 tapaturmasta. Näistä 10 015 tulkittiin tuotevahingoiksi, jotka oli aiheuttanut joko suoraan tai välillisesti tuotteen käyttöön, toimintaan tai ominaisuuksiin siältyvä vaaratekijä. Tuotteella tarkoitetaan tässä konetta, laitetta, esinettä, ainetta tai rakennetta, jonka valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi tai jota käytetään olennaisessa määrin yksityiseen kulutukseen. Tietoja kerättiin 1.3.1982 - 28.2.1983. Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tutkimusmallia kehitettäessä tutustuttiin ulkomailla käytettäviin vastaaviin järjestelmiin ja niistä saatuihin kokemuksiin. Lisäksi selvitettiin eri osapuolien sairaalat, viranomaiset, kuluttajajärjestöt, vakuutusyhtiöt ja yritykset - näkemykset tietojenkeruun organisoinnista ja kerättävistä tiedoista. Julkaisussa kuvataan lyhyesti tapaturma- ja tuotevahinkotietojen keruu- ja analysointimenetelmiä. Tulokset esitetään erilaisten tilastollisten yhteenvetojen avulla. Aluksi tarkastellaan hoitolaitoksista kerättyjä tapaturmatietoja kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Pääpaino on tuotevahinkotietojen analysoinnissa. Tuotevahinkoja tarkastelllaan yleisellä tasolla ja tuoteryhmittäin. Lisäksi arvioidaan erikseen tuotevahinkoriskiä valtakunnallisella tasolla. Tuotevahingoista kerättyjä tietoja voidaan hyödyntää myös tutkimuksen jälkeen esimerkiksi tuotekohtaisissa turvallisuusselvityksissä ja tuotekehityksen tukena.

KW - accidents

KW - accidents investigations

KW - product safety

M3 - Report

SN - 951-38-1971-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tuotevahinkotutkimus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Maijala P, Nordlund K, Hämäläinen J. Tuotevahinkotutkimus: Tapaturma- ja tuotevahinkotietojen tilastointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 293).