Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus

Hannu Mäkelä, Teuvo Rantala, Jaakko Temmes, Kari Tuomala, Harri Uitto, Kari Koskinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Uudet tuotantotekniikat kuten juuri oikeaan tarpeeseen tuotanto (Just-In-Time manufacturing eli JIT), tuotteenmukainen layout ja lisääntyvä automaatio, muuttavat nopeasti tuotannonohjaukselle asetettavia vaatimuksia. Samanaikaisesti tietokonejärjestelmien kehitys on tuonut uusia mahdollisuuksia ohjaussovellutusten pohjaksi. VTT:n sähkötekniikan laboratoriossa on kehitetty näistä lähtökohdista hajautettu tuotannon- ja prosessinohjausjärjestelmä. Hajautus rakentuu tuotannollisen rakenteen mukaisesti. Ohjausjärjestelmä rakennetaan osajärjestelmistä, joista jokainen itsenäisesti ajoittaa ja ohjaa omaa tuotantokapasiteettiaan ja tilaa muilta osajärjestelmiltä tarvitsemiaan ulkoisia resursseja kuten osatoimituksia. Kaikki tarvittava tieto on hajautettu osajärjestelmien tietokantoihin. Tuotannonohjaus on jatkuvasti ajan tasalla, sillä osajärjestelmät lähettävät valmistuspyyntöjen lisäksi toteutumatietoja toisilleen. Ajoitus on dynaamista eli tuotanto ajoitetaan uudelleen aina, kun oleellisia poikkeuksia ja muutoksia tapahtuu. JIT-periaatetta noudattaen tuotanto ajoitetaan tilauskohtaisten toimitusaikojen ja todellisen tuotantokapasiteetin perusteella. Automaattisia valmistusjärjestelmiä ohjataan prosessinohjauksen kautta. Prosessinohjaus suorittaa valmistusoperaatioita tuotannonohjaukselta saamansa työnvaihejonon perusteella. Järjestelmää on demonstroitu pilot-valmistusjärjestelmässä, joka koostuu kahdesta osavalmistus-FMS:stä ja loppukokoonpanosta. Demonstraatioympäristössä tuotannonohjaus on siis hajautettu kolmeen hierarkkisessa suhteessa olevaan osajärjestelmään. Yksittäinen osajärjestelmä on toteutettu C-kielellä. Apuohjelmina on käytetty MS-Windows-ohjelmistoa käyttöliittymän ja Latticen dBC III -kirjastoa tietokannan rakentamiseen. Ohjelmisto toimii tavallisissa PC (Personal Computer) -tietokoneissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-3311-9
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number573
ISSN1235-0613

Fingerprint

manufacturing

Keywords

  • fexible manufacturing systems
  • distributed control
  • process control

Cite this

Mäkelä, H., Rantala, T., Temmes, J., Tuomala, K., Uitto, H., & Koskinen, K. (1988). Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 573
Mäkelä, Hannu ; Rantala, Teuvo ; Temmes, Jaakko ; Tuomala, Kari ; Uitto, Harri ; Koskinen, Kari. / Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 573).
@book{f7611c5dff8c4b4b8df046e61d488e20,
title = "Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus",
abstract = "Uudet tuotantotekniikat kuten juuri oikeaan tarpeeseen tuotanto (Just-In-Time manufacturing eli JIT), tuotteenmukainen layout ja lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a} automaatio, muuttavat nopeasti tuotannonohjaukselle asetettavia vaatimuksia. Samanaikaisesti tietokonej{\"a}rjestelmien kehitys on tuonut uusia mahdollisuuksia ohjaussovellutusten pohjaksi. VTT:n s{\"a}hk{\"o}tekniikan laboratoriossa on kehitetty n{\"a}ist{\"a} l{\"a}ht{\"o}kohdista hajautettu tuotannon- ja prosessinohjausj{\"a}rjestelm{\"a}. Hajautus rakentuu tuotannollisen rakenteen mukaisesti. Ohjausj{\"a}rjestelm{\"a} rakennetaan osaj{\"a}rjestelmist{\"a}, joista jokainen itsen{\"a}isesti ajoittaa ja ohjaa omaa tuotantokapasiteettiaan ja tilaa muilta osaj{\"a}rjestelmilt{\"a} tarvitsemiaan ulkoisia resursseja kuten osatoimituksia. Kaikki tarvittava tieto on hajautettu osaj{\"a}rjestelmien tietokantoihin. Tuotannonohjaus on jatkuvasti ajan tasalla, sill{\"a} osaj{\"a}rjestelm{\"a}t l{\"a}hett{\"a}v{\"a}t valmistuspyynt{\"o}jen lis{\"a}ksi toteutumatietoja toisilleen. Ajoitus on dynaamista eli tuotanto ajoitetaan uudelleen aina, kun oleellisia poikkeuksia ja muutoksia tapahtuu. JIT-periaatetta noudattaen tuotanto ajoitetaan tilauskohtaisten toimitusaikojen ja todellisen tuotantokapasiteetin perusteella. Automaattisia valmistusj{\"a}rjestelmi{\"a} ohjataan prosessinohjauksen kautta. Prosessinohjaus suorittaa valmistusoperaatioita tuotannonohjaukselta saamansa ty{\"o}nvaihejonon perusteella. J{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} on demonstroitu pilot-valmistusj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}, joka koostuu kahdesta osavalmistus-FMS:st{\"a} ja loppukokoonpanosta. Demonstraatioymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} tuotannonohjaus on siis hajautettu kolmeen hierarkkisessa suhteessa olevaan osaj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n. Yksitt{\"a}inen osaj{\"a}rjestelm{\"a} on toteutettu C-kielell{\"a}. Apuohjelmina on k{\"a}ytetty MS-Windows-ohjelmistoa k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n ja Latticen dBC III -kirjastoa tietokannan rakentamiseen. Ohjelmisto toimii tavallisissa PC (Personal Computer) -tietokoneissa.",
keywords = "fexible manufacturing systems, distributed control, process control",
author = "Hannu M{\"a}kel{\"a} and Teuvo Rantala and Jaakko Temmes and Kari Tuomala and Harri Uitto and Kari Koskinen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3311-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "573",
address = "Finland",

}

Mäkelä, H, Rantala, T, Temmes, J, Tuomala, K, Uitto, H & Koskinen, K 1988, Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 573, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus. / Mäkelä, Hannu; Rantala, Teuvo; Temmes, Jaakko; Tuomala, Kari; Uitto, Harri; Koskinen, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 573).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus

AU - Mäkelä, Hannu

AU - Rantala, Teuvo

AU - Temmes, Jaakko

AU - Tuomala, Kari

AU - Uitto, Harri

AU - Koskinen, Kari

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Uudet tuotantotekniikat kuten juuri oikeaan tarpeeseen tuotanto (Just-In-Time manufacturing eli JIT), tuotteenmukainen layout ja lisääntyvä automaatio, muuttavat nopeasti tuotannonohjaukselle asetettavia vaatimuksia. Samanaikaisesti tietokonejärjestelmien kehitys on tuonut uusia mahdollisuuksia ohjaussovellutusten pohjaksi. VTT:n sähkötekniikan laboratoriossa on kehitetty näistä lähtökohdista hajautettu tuotannon- ja prosessinohjausjärjestelmä. Hajautus rakentuu tuotannollisen rakenteen mukaisesti. Ohjausjärjestelmä rakennetaan osajärjestelmistä, joista jokainen itsenäisesti ajoittaa ja ohjaa omaa tuotantokapasiteettiaan ja tilaa muilta osajärjestelmiltä tarvitsemiaan ulkoisia resursseja kuten osatoimituksia. Kaikki tarvittava tieto on hajautettu osajärjestelmien tietokantoihin. Tuotannonohjaus on jatkuvasti ajan tasalla, sillä osajärjestelmät lähettävät valmistuspyyntöjen lisäksi toteutumatietoja toisilleen. Ajoitus on dynaamista eli tuotanto ajoitetaan uudelleen aina, kun oleellisia poikkeuksia ja muutoksia tapahtuu. JIT-periaatetta noudattaen tuotanto ajoitetaan tilauskohtaisten toimitusaikojen ja todellisen tuotantokapasiteetin perusteella. Automaattisia valmistusjärjestelmiä ohjataan prosessinohjauksen kautta. Prosessinohjaus suorittaa valmistusoperaatioita tuotannonohjaukselta saamansa työnvaihejonon perusteella. Järjestelmää on demonstroitu pilot-valmistusjärjestelmässä, joka koostuu kahdesta osavalmistus-FMS:stä ja loppukokoonpanosta. Demonstraatioympäristössä tuotannonohjaus on siis hajautettu kolmeen hierarkkisessa suhteessa olevaan osajärjestelmään. Yksittäinen osajärjestelmä on toteutettu C-kielellä. Apuohjelmina on käytetty MS-Windows-ohjelmistoa käyttöliittymän ja Latticen dBC III -kirjastoa tietokannan rakentamiseen. Ohjelmisto toimii tavallisissa PC (Personal Computer) -tietokoneissa.

AB - Uudet tuotantotekniikat kuten juuri oikeaan tarpeeseen tuotanto (Just-In-Time manufacturing eli JIT), tuotteenmukainen layout ja lisääntyvä automaatio, muuttavat nopeasti tuotannonohjaukselle asetettavia vaatimuksia. Samanaikaisesti tietokonejärjestelmien kehitys on tuonut uusia mahdollisuuksia ohjaussovellutusten pohjaksi. VTT:n sähkötekniikan laboratoriossa on kehitetty näistä lähtökohdista hajautettu tuotannon- ja prosessinohjausjärjestelmä. Hajautus rakentuu tuotannollisen rakenteen mukaisesti. Ohjausjärjestelmä rakennetaan osajärjestelmistä, joista jokainen itsenäisesti ajoittaa ja ohjaa omaa tuotantokapasiteettiaan ja tilaa muilta osajärjestelmiltä tarvitsemiaan ulkoisia resursseja kuten osatoimituksia. Kaikki tarvittava tieto on hajautettu osajärjestelmien tietokantoihin. Tuotannonohjaus on jatkuvasti ajan tasalla, sillä osajärjestelmät lähettävät valmistuspyyntöjen lisäksi toteutumatietoja toisilleen. Ajoitus on dynaamista eli tuotanto ajoitetaan uudelleen aina, kun oleellisia poikkeuksia ja muutoksia tapahtuu. JIT-periaatetta noudattaen tuotanto ajoitetaan tilauskohtaisten toimitusaikojen ja todellisen tuotantokapasiteetin perusteella. Automaattisia valmistusjärjestelmiä ohjataan prosessinohjauksen kautta. Prosessinohjaus suorittaa valmistusoperaatioita tuotannonohjaukselta saamansa työnvaihejonon perusteella. Järjestelmää on demonstroitu pilot-valmistusjärjestelmässä, joka koostuu kahdesta osavalmistus-FMS:stä ja loppukokoonpanosta. Demonstraatioympäristössä tuotannonohjaus on siis hajautettu kolmeen hierarkkisessa suhteessa olevaan osajärjestelmään. Yksittäinen osajärjestelmä on toteutettu C-kielellä. Apuohjelmina on käytetty MS-Windows-ohjelmistoa käyttöliittymän ja Latticen dBC III -kirjastoa tietokannan rakentamiseen. Ohjelmisto toimii tavallisissa PC (Personal Computer) -tietokoneissa.

KW - fexible manufacturing systems

KW - distributed control

KW - process control

M3 - Report

SN - 951-38-3311-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mäkelä H, Rantala T, Temmes J, Tuomala K, Uitto H, Koskinen K. Tuoteverstaiden hajautettu ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 573).