Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys

Markku Reunanen, Jouko Heikkilä, Seppo Hänninen, Jyrki Suominen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisussa käsitellään turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvittäminen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hyödynnettäväksi. Mekatronisten tuotteiden käyttövarmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa lähdeaineiston mukaan on myös sattunut lukumääräisesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista näille tapaturmille on ollut, että vaara-alueella ollut henkilö on vahingoittunut robotin yllättäen liikkuessa. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamisen tärkeyttä jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja järjestelmällisiä keinoja, joilla tämä olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin vähän. Eräänä mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja käyttövarmuuden kannalta kriittisten osajärjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina järjestelmällisinä analyysimenetelminä on käsitelty tarkastuslistoja, energia-analyysiä, vika- ja vaikutusanalyysiä, vikapuuanalyysiä, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysiä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages58
  ISBN (Print)951-38-3318-6
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number936
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • mechatronics
  • robots
  • product development
  • safety analysis
  • reliability analysis
  • accident prevention

  Cite this

  Reunanen, M., Heikkilä, J., Hänninen, S., & Suominen, J. (1989). Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 936
  Reunanen, Markku ; Heikkilä, Jouko ; Hänninen, Seppo ; Suominen, Jyrki. / Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 936).
  @book{21f45909fd4c446187579c5d57731d6f,
  title = "Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys",
  abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvitt{\"a}minen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hy{\"o}dynnett{\"a}v{\"a}ksi. Mekatronisten tuotteiden k{\"a}ytt{\"o}varmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa l{\"a}hdeaineiston mukaan on my{\"o}s sattunut lukum{\"a}{\"a}r{\"a}isesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista n{\"a}ille tapaturmille on ollut, ett{\"a} vaara-alueella ollut henkil{\"o} on vahingoittunut robotin yll{\"a}tt{\"a}en liikkuessa. Turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden huomioon ottamisen t{\"a}rkeytt{\"a} jo suunnitteluvaiheessa painotetaan l{\"a}hdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja j{\"a}rjestelm{\"a}llisi{\"a} keinoja, joilla t{\"a}m{\"a} olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin v{\"a}h{\"a}n. Er{\"a}{\"a}n{\"a} mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden kannalta kriittisten osaj{\"a}rjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina j{\"a}rjestelm{\"a}llisin{\"a} analyysimenetelmin{\"a} on k{\"a}sitelty tarkastuslistoja, energia-analyysi{\"a}, vika- ja vaikutusanalyysi{\"a}, vikapuuanalyysi{\"a}, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysi{\"a}.",
  keywords = "mechatronics, robots, product development, safety analysis, reliability analysis, accident prevention",
  author = "Markku Reunanen and Jouko Heikkil{\"a} and Seppo H{\"a}nninen and Jyrki Suominen",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3318-6",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "936",
  address = "Finland",

  }

  Reunanen, M, Heikkilä, J, Hänninen, S & Suominen, J 1989, Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 936, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun : Kirjallisuusselvitys. / Reunanen, Markku; Heikkilä, Jouko; Hänninen, Seppo; Suominen, Jyrki.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 936).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun

  T2 - Kirjallisuusselvitys

  AU - Reunanen, Markku

  AU - Heikkilä, Jouko

  AU - Hänninen, Seppo

  AU - Suominen, Jyrki

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvittäminen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hyödynnettäväksi. Mekatronisten tuotteiden käyttövarmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa lähdeaineiston mukaan on myös sattunut lukumääräisesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista näille tapaturmille on ollut, että vaara-alueella ollut henkilö on vahingoittunut robotin yllättäen liikkuessa. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamisen tärkeyttä jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja järjestelmällisiä keinoja, joilla tämä olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin vähän. Eräänä mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja käyttövarmuuden kannalta kriittisten osajärjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina järjestelmällisinä analyysimenetelminä on käsitelty tarkastuslistoja, energia-analyysiä, vika- ja vaikutusanalyysiä, vikapuuanalyysiä, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysiä.

  AB - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvittäminen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hyödynnettäväksi. Mekatronisten tuotteiden käyttövarmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa lähdeaineiston mukaan on myös sattunut lukumääräisesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista näille tapaturmille on ollut, että vaara-alueella ollut henkilö on vahingoittunut robotin yllättäen liikkuessa. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamisen tärkeyttä jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja järjestelmällisiä keinoja, joilla tämä olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin vähän. Eräänä mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja käyttövarmuuden kannalta kriittisten osajärjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina järjestelmällisinä analyysimenetelminä on käsitelty tarkastuslistoja, energia-analyysiä, vika- ja vaikutusanalyysiä, vikapuuanalyysiä, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysiä.

  KW - mechatronics

  KW - robots

  KW - product development

  KW - safety analysis

  KW - reliability analysis

  KW - accident prevention

  M3 - Report

  SN - 951-38-3318-6

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Reunanen M, Heikkilä J, Hänninen S, Suominen J. Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 936).