Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys

Markku Reunanen, Jouko Heikkilä, Seppo Hänninen, Jyrki Suominen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa käsitellään turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvittäminen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hyödynnettäväksi. Mekatronisten tuotteiden käyttövarmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa lähdeaineiston mukaan on myös sattunut lukumääräisesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista näille tapaturmille on ollut, että vaara-alueella ollut henkilö on vahingoittunut robotin yllättäen liikkuessa. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamisen tärkeyttä jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja järjestelmällisiä keinoja, joilla tämä olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin vähän. Eräänä mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja käyttövarmuuden kannalta kriittisten osajärjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina järjestelmällisinä analyysimenetelminä on käsitelty tarkastuslistoja, energia-analyysiä, vika- ja vaikutusanalyysiä, vikapuuanalyysiä, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-3318-6
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number936
ISSN0358-5085

Keywords

  • mechatronics
  • robots
  • product development
  • safety analysis
  • reliability analysis
  • accident prevention

Cite this

Reunanen, M., Heikkilä, J., Hänninen, S., & Suominen, J. (1989). Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 936
Reunanen, Markku ; Heikkilä, Jouko ; Hänninen, Seppo ; Suominen, Jyrki. / Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 936).
@book{21f45909fd4c446187579c5d57731d6f,
title = "Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvitt{\"a}minen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hy{\"o}dynnett{\"a}v{\"a}ksi. Mekatronisten tuotteiden k{\"a}ytt{\"o}varmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa l{\"a}hdeaineiston mukaan on my{\"o}s sattunut lukum{\"a}{\"a}r{\"a}isesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista n{\"a}ille tapaturmille on ollut, ett{\"a} vaara-alueella ollut henkil{\"o} on vahingoittunut robotin yll{\"a}tt{\"a}en liikkuessa. Turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden huomioon ottamisen t{\"a}rkeytt{\"a} jo suunnitteluvaiheessa painotetaan l{\"a}hdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja j{\"a}rjestelm{\"a}llisi{\"a} keinoja, joilla t{\"a}m{\"a} olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin v{\"a}h{\"a}n. Er{\"a}{\"a}n{\"a} mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja k{\"a}ytt{\"o}varmuuden kannalta kriittisten osaj{\"a}rjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina j{\"a}rjestelm{\"a}llisin{\"a} analyysimenetelmin{\"a} on k{\"a}sitelty tarkastuslistoja, energia-analyysi{\"a}, vika- ja vaikutusanalyysi{\"a}, vikapuuanalyysi{\"a}, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysi{\"a}.",
keywords = "mechatronics, robots, product development, safety analysis, reliability analysis, accident prevention",
author = "Markku Reunanen and Jouko Heikkil{\"a} and Seppo H{\"a}nninen and Jyrki Suominen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3318-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "936",
address = "Finland",

}

Reunanen, M, Heikkilä, J, Hänninen, S & Suominen, J 1989, Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 936, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun : Kirjallisuusselvitys. / Reunanen, Markku; Heikkilä, Jouko; Hänninen, Seppo; Suominen, Jyrki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 936).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun

T2 - Kirjallisuusselvitys

AU - Reunanen, Markku

AU - Heikkilä, Jouko

AU - Hänninen, Seppo

AU - Suominen, Jyrki

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvittäminen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hyödynnettäväksi. Mekatronisten tuotteiden käyttövarmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa lähdeaineiston mukaan on myös sattunut lukumääräisesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista näille tapaturmille on ollut, että vaara-alueella ollut henkilö on vahingoittunut robotin yllättäen liikkuessa. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamisen tärkeyttä jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja järjestelmällisiä keinoja, joilla tämä olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin vähän. Eräänä mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja käyttövarmuuden kannalta kriittisten osajärjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina järjestelmällisinä analyysimenetelminä on käsitelty tarkastuslistoja, energia-analyysiä, vika- ja vaikutusanalyysiä, vikapuuanalyysiä, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysiä.

AB - Julkaisussa käsitellään turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamista mekatronisten tuotteiden suunnittelussa. Julkaisu perustuu alan kirjallisuudesta saatuun tietoon. Kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on ollut alan nykyisen osaamisen tason selvittäminen ja hankitun tiedon saattaminen yleisesti hyödynnettäväksi. Mekatronisten tuotteiden käyttövarmuus- ja onnettomuustieto keskittyy robotteihin. Robottitapaturmia on tehokkaimmin tutkittu Japanissa, jossa lähdeaineiston mukaan on myös sattunut lukumääräisesti eniten kuolemaan johtaneita tapaturmia. Luonteenomaista näille tapaturmille on ollut, että vaara-alueella ollut henkilö on vahingoittunut robotin yllättäen liikkuessa. Turvallisuuden ja käyttövarmuuden huomioon ottamisen tärkeyttä jo suunnitteluvaiheessa painotetaan lähdeaineistossa yleisesti. Konkreettisia ja järjestelmällisiä keinoja, joilla tämä olisi mahdollista erityisesti suunnitteluprosessin alkuvaiheessa, on kuitenkin esitetty varsin vähän. Eräänä mahdollisena menettelytapana on julkaisussa esitetty tuotteen toiminnan kuvaaminen jo suunnittelun alkuvaiheessa ja kuvauksen analysointi turvallisuuden ja käyttövarmuuden kannalta kriittisten osajärjestelmien tunnistamiseksi. Mahdollisina järjestelmällisinä analyysimenetelminä on käsitelty tarkastuslistoja, energia-analyysiä, vika- ja vaikutusanalyysiä, vikapuuanalyysiä, poikkeamatarkastelua ja tapahtumapuuanalyysiä.

KW - mechatronics

KW - robots

KW - product development

KW - safety analysis

KW - reliability analysis

KW - accident prevention

M3 - Report

SN - 951-38-3318-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Reunanen M, Heikkilä J, Hänninen S, Suominen J. Turvallisuus- ja luotettavuustekniikan soveltaminen mekatronisen tuotteen suunnitteluun: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 936).