Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus

Veikko Rouhiainen, Jouko Suokas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen päätavoitteena oli kehittää menetelmä, jolla voidaan arvioida tehdyn turvallisuus- tai riskianalyysin kattavuutta ja luotettavuutta sekä tukea uuden analyysin suunnittelua. Kehitetty menetelmä perustuu tarkastuslistaan, joka on muotoiltu palvelemaan erityisesti turvallisuusanalyysin laadunohjauksen apuvälineenä analyysejä suunniteltaessa. Tarkastuslista sisältää tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon suunniteltaessa ja laadittaessa uutta analyysia sekä arvioitaessa laaditun analyysin kattavuutta ja luotettavuutta. Tarkastuslistalla suoritetut kokeilut osoittivat kehitetyn menetelmän hyödyllisyyden. Se tekee arvioinnin myös järjestelmälliseksi ja tuottaa arvioinnissa tarvittavia kriteerejä. Suhteellisen rajatun analyysin arviointiin kului tarkastuslistan avulla muutama henkilötyöpäivä. Julkaisussa tarkastellaan turvallisuus- ja riskianalyysin laadun arviointiperiaatteita ja -kriteerejä sekä laatuun vaikuttavia tekijöitä. Turvallisuusanalyysin laadintaprosessin vaiheittain tarkastellaan tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon. Esitettyjä tietoja voidaan käyttää hyväksi suunniteltaessa turvallisuusanalyysejä ja arvioitaessa jo laadittujen analyysien laatua.Turvallisuusanalyysien laadun arvioinnissa ilmeni tiettyjä ongelmia. Jatkotutkimusta tarvitaan erityisesti käyttökelpoisten arviointikriteerien ja turvallisuusanalyysin sisältösuositusten kehittämiseksi. Turvallisuusanalyysin sisällölle tarvittaisiin selkeitä ohjeita esimerkiksi standardien muodossa. Nämä auttaisivat myös kehittämään analyysien raportointia jälkeenpäin tapahtuvaa hyväksikäyttöä ja arviointia varten.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages102
ISBN (Print)951-38-3526-X
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number643
ISSN0358-5077

Fingerprint

safety assessment
quality control

Keywords

  • safety analysis
  • risk analysis
  • quality control

Cite this

Rouhiainen, V., & Suokas, J. (1989). Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 643
Rouhiainen, Veikko ; Suokas, Jouko. / Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 643).
@book{a70f10a3ace04935b09f3484450b52b5,
title = "Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus",
abstract = "Tutkimuksen p{\"a}{\"a}tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} menetelm{\"a}, jolla voidaan arvioida tehdyn turvallisuus- tai riskianalyysin kattavuutta ja luotettavuutta sek{\"a} tukea uuden analyysin suunnittelua. Kehitetty menetelm{\"a} perustuu tarkastuslistaan, joka on muotoiltu palvelemaan erityisesti turvallisuusanalyysin laadunohjauksen apuv{\"a}lineen{\"a} analyysej{\"a} suunniteltaessa. Tarkastuslista sis{\"a}lt{\"a}{\"a} tekij{\"o}it{\"a}, jotka tulisi ottaa huomioon suunniteltaessa ja laadittaessa uutta analyysia sek{\"a} arvioitaessa laaditun analyysin kattavuutta ja luotettavuutta. Tarkastuslistalla suoritetut kokeilut osoittivat kehitetyn menetelm{\"a}n hy{\"o}dyllisyyden. Se tekee arvioinnin my{\"o}s j{\"a}rjestelm{\"a}lliseksi ja tuottaa arvioinnissa tarvittavia kriteerej{\"a}. Suhteellisen rajatun analyysin arviointiin kului tarkastuslistan avulla muutama henkil{\"o}ty{\"o}p{\"a}iv{\"a}. Julkaisussa tarkastellaan turvallisuus- ja riskianalyysin laadun arviointiperiaatteita ja -kriteerej{\"a} sek{\"a} laatuun vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Turvallisuusanalyysin laadintaprosessin vaiheittain tarkastellaan tekij{\"o}it{\"a}, jotka tulisi ottaa huomioon. Esitettyj{\"a} tietoja voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi suunniteltaessa turvallisuusanalyysej{\"a} ja arvioitaessa jo laadittujen analyysien laatua.Turvallisuusanalyysien laadun arvioinnissa ilmeni tiettyj{\"a} ongelmia. Jatkotutkimusta tarvitaan erityisesti k{\"a}ytt{\"o}kelpoisten arviointikriteerien ja turvallisuusanalyysin sis{\"a}lt{\"o}suositusten kehitt{\"a}miseksi. Turvallisuusanalyysin sis{\"a}ll{\"o}lle tarvittaisiin selkeit{\"a} ohjeita esimerkiksi standardien muodossa. N{\"a}m{\"a} auttaisivat my{\"o}s kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n analyysien raportointia j{\"a}lkeenp{\"a}in tapahtuvaa hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja arviointia varten.",
keywords = "safety analysis, risk analysis, quality control",
author = "Veikko Rouhiainen and Jouko Suokas",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3526-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "643",
address = "Finland",

}

Rouhiainen, V & Suokas, J 1989, Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 643, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus. / Rouhiainen, Veikko; Suokas, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 643).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus

AU - Rouhiainen, Veikko

AU - Suokas, Jouko

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksen päätavoitteena oli kehittää menetelmä, jolla voidaan arvioida tehdyn turvallisuus- tai riskianalyysin kattavuutta ja luotettavuutta sekä tukea uuden analyysin suunnittelua. Kehitetty menetelmä perustuu tarkastuslistaan, joka on muotoiltu palvelemaan erityisesti turvallisuusanalyysin laadunohjauksen apuvälineenä analyysejä suunniteltaessa. Tarkastuslista sisältää tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon suunniteltaessa ja laadittaessa uutta analyysia sekä arvioitaessa laaditun analyysin kattavuutta ja luotettavuutta. Tarkastuslistalla suoritetut kokeilut osoittivat kehitetyn menetelmän hyödyllisyyden. Se tekee arvioinnin myös järjestelmälliseksi ja tuottaa arvioinnissa tarvittavia kriteerejä. Suhteellisen rajatun analyysin arviointiin kului tarkastuslistan avulla muutama henkilötyöpäivä. Julkaisussa tarkastellaan turvallisuus- ja riskianalyysin laadun arviointiperiaatteita ja -kriteerejä sekä laatuun vaikuttavia tekijöitä. Turvallisuusanalyysin laadintaprosessin vaiheittain tarkastellaan tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon. Esitettyjä tietoja voidaan käyttää hyväksi suunniteltaessa turvallisuusanalyysejä ja arvioitaessa jo laadittujen analyysien laatua.Turvallisuusanalyysien laadun arvioinnissa ilmeni tiettyjä ongelmia. Jatkotutkimusta tarvitaan erityisesti käyttökelpoisten arviointikriteerien ja turvallisuusanalyysin sisältösuositusten kehittämiseksi. Turvallisuusanalyysin sisällölle tarvittaisiin selkeitä ohjeita esimerkiksi standardien muodossa. Nämä auttaisivat myös kehittämään analyysien raportointia jälkeenpäin tapahtuvaa hyväksikäyttöä ja arviointia varten.

AB - Tutkimuksen päätavoitteena oli kehittää menetelmä, jolla voidaan arvioida tehdyn turvallisuus- tai riskianalyysin kattavuutta ja luotettavuutta sekä tukea uuden analyysin suunnittelua. Kehitetty menetelmä perustuu tarkastuslistaan, joka on muotoiltu palvelemaan erityisesti turvallisuusanalyysin laadunohjauksen apuvälineenä analyysejä suunniteltaessa. Tarkastuslista sisältää tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon suunniteltaessa ja laadittaessa uutta analyysia sekä arvioitaessa laaditun analyysin kattavuutta ja luotettavuutta. Tarkastuslistalla suoritetut kokeilut osoittivat kehitetyn menetelmän hyödyllisyyden. Se tekee arvioinnin myös järjestelmälliseksi ja tuottaa arvioinnissa tarvittavia kriteerejä. Suhteellisen rajatun analyysin arviointiin kului tarkastuslistan avulla muutama henkilötyöpäivä. Julkaisussa tarkastellaan turvallisuus- ja riskianalyysin laadun arviointiperiaatteita ja -kriteerejä sekä laatuun vaikuttavia tekijöitä. Turvallisuusanalyysin laadintaprosessin vaiheittain tarkastellaan tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon. Esitettyjä tietoja voidaan käyttää hyväksi suunniteltaessa turvallisuusanalyysejä ja arvioitaessa jo laadittujen analyysien laatua.Turvallisuusanalyysien laadun arvioinnissa ilmeni tiettyjä ongelmia. Jatkotutkimusta tarvitaan erityisesti käyttökelpoisten arviointikriteerien ja turvallisuusanalyysin sisältösuositusten kehittämiseksi. Turvallisuusanalyysin sisällölle tarvittaisiin selkeitä ohjeita esimerkiksi standardien muodossa. Nämä auttaisivat myös kehittämään analyysien raportointia jälkeenpäin tapahtuvaa hyväksikäyttöä ja arviointia varten.

KW - safety analysis

KW - risk analysis

KW - quality control

M3 - Report

SN - 951-38-3526-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rouhiainen V, Suokas J. Turvallisuusanalyysin laadun ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 643).