Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa

Teemu Reiman, Pia Oedewald, Elina Pietikäinen

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Turvallisuuskulttuurin käsitettä on käytetty pitkään tutkimuksessa ja käytännön
kehittämistyössä erilaisilla turvallisuuskriittisillä aloilla. Turvallisuuskulttuurin
käsitteestä ja sisällöstä ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen.
Tässä artikkelissa tarkastelemme, millaisista ulottuvuuksista turvallisuuskulttuurin on katsottu
muodostuvan ydinvoimateollisuudessa ja toisaalta terveydenhuollossa. Tuomme
esiin näille turvallisuuskriittisille aloille yhteisiä turvallisuuskulttuurin piirteitä ja
toisaalta alojen välisiä painotuseroja. Esitämme turvallisuuskulttuurin
ulottuvuuksista teoreettisen mallin, jonka katsomme soveltuvan
turvallisuuskulttuurin arvioinnin ja kehittämisen viitekehykseksi niin ydinvoima-alalla
kuin terveydenhuollossakin.
Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet on tutkimuksissa ymmärretty hyvin
samansuuntaisesti ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. Joitakin painotuseroja
alojen välillä on. Esimerkiksi toiminnan standardointi sääntöjen, ohjeiden ja
työmääräinjärjestelmien muodossa näyttää korostuvan turvallisuuskulttuurin
osatekijänä ydinvoima-alalla enemmän kuin terveydenhuollossa. Ammattien välinen
yhteistyö näyttää puolestaan korostuvan turvallisuuden kannalta olennaisena
tekijänä terveydenhuollossa. Mittareissa on yhdistetty eritasoisia kulttuurin
ulottuvuuksia ilman että näitä eroja on pohdittu. Katsomme, että
turvallisuuskulttuuria olisi jatkossa mielekästä tarkastella niin ydinvoima-alalla kuin
terveydenhuollossakin kolmen laadullisesti erilaisen tason kautta. Nämä tasot ovat
organisatoristen ulottuvuuksien taso, psykologisten ulottuvuuksien taso ja
sosiaalisten prosessien taso.
Original languageFinnish
Pages (from-to)325-344
JournalTyö ja ihminen
Volume21
Issue number4
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

Reiman, T., Oedewald, P., & Pietikäinen, E. (2007). Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. Työ ja ihminen, 21(4), 325-344.
Reiman, Teemu ; Oedewald, Pia ; Pietikäinen, Elina. / Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. In: Työ ja ihminen. 2007 ; Vol. 21, No. 4. pp. 325-344.
@article{8c05936c58f6432d986a27caa20ee32e,
title = "Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa",
abstract = "Turvallisuuskulttuurin k{\"a}sitett{\"a} on k{\"a}ytetty pitk{\"a}{\"a}n tutkimuksessa ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}nkehitt{\"a}misty{\"o}ss{\"a} erilaisilla turvallisuuskriittisill{\"a} aloilla. Turvallisuuskulttuurink{\"a}sitteest{\"a} ja sis{\"a}ll{\"o}st{\"a} ei kuitenkaan ole p{\"a}{\"a}sty yksimielisyyteen. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa tarkastelemme, millaisista ulottuvuuksista turvallisuuskulttuurin on katsottumuodostuvan ydinvoimateollisuudessa ja toisaalta terveydenhuollossa. Tuommeesiin n{\"a}ille turvallisuuskriittisille aloille yhteisi{\"a} turvallisuuskulttuurin piirteit{\"a} jatoisaalta alojen v{\"a}lisi{\"a} painotuseroja. Esit{\"a}mme turvallisuuskulttuurinulottuvuuksista teoreettisen mallin, jonka katsomme soveltuvanturvallisuuskulttuurin arvioinnin ja kehitt{\"a}misen viitekehykseksi niin ydinvoima-alallakuin terveydenhuollossakin.Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet on tutkimuksissa ymm{\"a}rretty hyvinsamansuuntaisesti ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. Joitakin painotuserojaalojen v{\"a}lill{\"a} on. Esimerkiksi toiminnan standardointi s{\"a}{\"a}nt{\"o}jen, ohjeiden jaty{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}inj{\"a}rjestelmien muodossa n{\"a}ytt{\"a}{\"a} korostuvan turvallisuuskulttuurinosatekij{\"a}n{\"a} ydinvoima-alalla enemm{\"a}n kuin terveydenhuollossa. Ammattien v{\"a}linenyhteisty{\"o} n{\"a}ytt{\"a}{\"a} puolestaan korostuvan turvallisuuden kannalta olennaisenatekij{\"a}n{\"a} terveydenhuollossa. Mittareissa on yhdistetty eritasoisia kulttuurinulottuvuuksia ilman ett{\"a} n{\"a}it{\"a} eroja on pohdittu. Katsomme, ett{\"a}turvallisuuskulttuuria olisi jatkossa mielek{\"a}st{\"a} tarkastella niin ydinvoima-alalla kuinterveydenhuollossakin kolmen laadullisesti erilaisen tason kautta. N{\"a}m{\"a} tasot ovatorganisatoristen ulottuvuuksien taso, psykologisten ulottuvuuksien taso jasosiaalisten prosessien taso.",
author = "Teemu Reiman and Pia Oedewald and Elina Pietik{\"a}inen",
year = "2007",
language = "Finnish",
volume = "21",
pages = "325--344",
journal = "Ty{\"o} ja ihminen",
issn = "0783-4098",
number = "4",

}

Reiman, T, Oedewald, P & Pietikäinen, E 2007, 'Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa', Työ ja ihminen, vol. 21, no. 4, pp. 325-344.

Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. / Reiman, Teemu; Oedewald, Pia; Pietikäinen, Elina.

In: Työ ja ihminen, Vol. 21, No. 4, 2007, p. 325-344.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa

AU - Reiman, Teemu

AU - Oedewald, Pia

AU - Pietikäinen, Elina

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Turvallisuuskulttuurin käsitettä on käytetty pitkään tutkimuksessa ja käytännönkehittämistyössä erilaisilla turvallisuuskriittisillä aloilla. Turvallisuuskulttuurinkäsitteestä ja sisällöstä ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen. Tässä artikkelissa tarkastelemme, millaisista ulottuvuuksista turvallisuuskulttuurin on katsottumuodostuvan ydinvoimateollisuudessa ja toisaalta terveydenhuollossa. Tuommeesiin näille turvallisuuskriittisille aloille yhteisiä turvallisuuskulttuurin piirteitä jatoisaalta alojen välisiä painotuseroja. Esitämme turvallisuuskulttuurinulottuvuuksista teoreettisen mallin, jonka katsomme soveltuvanturvallisuuskulttuurin arvioinnin ja kehittämisen viitekehykseksi niin ydinvoima-alallakuin terveydenhuollossakin.Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet on tutkimuksissa ymmärretty hyvinsamansuuntaisesti ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. Joitakin painotuserojaalojen välillä on. Esimerkiksi toiminnan standardointi sääntöjen, ohjeiden jatyömääräinjärjestelmien muodossa näyttää korostuvan turvallisuuskulttuurinosatekijänä ydinvoima-alalla enemmän kuin terveydenhuollossa. Ammattien välinenyhteistyö näyttää puolestaan korostuvan turvallisuuden kannalta olennaisenatekijänä terveydenhuollossa. Mittareissa on yhdistetty eritasoisia kulttuurinulottuvuuksia ilman että näitä eroja on pohdittu. Katsomme, ettäturvallisuuskulttuuria olisi jatkossa mielekästä tarkastella niin ydinvoima-alalla kuinterveydenhuollossakin kolmen laadullisesti erilaisen tason kautta. Nämä tasot ovatorganisatoristen ulottuvuuksien taso, psykologisten ulottuvuuksien taso jasosiaalisten prosessien taso.

AB - Turvallisuuskulttuurin käsitettä on käytetty pitkään tutkimuksessa ja käytännönkehittämistyössä erilaisilla turvallisuuskriittisillä aloilla. Turvallisuuskulttuurinkäsitteestä ja sisällöstä ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen. Tässä artikkelissa tarkastelemme, millaisista ulottuvuuksista turvallisuuskulttuurin on katsottumuodostuvan ydinvoimateollisuudessa ja toisaalta terveydenhuollossa. Tuommeesiin näille turvallisuuskriittisille aloille yhteisiä turvallisuuskulttuurin piirteitä jatoisaalta alojen välisiä painotuseroja. Esitämme turvallisuuskulttuurinulottuvuuksista teoreettisen mallin, jonka katsomme soveltuvanturvallisuuskulttuurin arvioinnin ja kehittämisen viitekehykseksi niin ydinvoima-alallakuin terveydenhuollossakin.Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet on tutkimuksissa ymmärretty hyvinsamansuuntaisesti ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. Joitakin painotuserojaalojen välillä on. Esimerkiksi toiminnan standardointi sääntöjen, ohjeiden jatyömääräinjärjestelmien muodossa näyttää korostuvan turvallisuuskulttuurinosatekijänä ydinvoima-alalla enemmän kuin terveydenhuollossa. Ammattien välinenyhteistyö näyttää puolestaan korostuvan turvallisuuden kannalta olennaisenatekijänä terveydenhuollossa. Mittareissa on yhdistetty eritasoisia kulttuurinulottuvuuksia ilman että näitä eroja on pohdittu. Katsomme, ettäturvallisuuskulttuuria olisi jatkossa mielekästä tarkastella niin ydinvoima-alalla kuinterveydenhuollossakin kolmen laadullisesti erilaisen tason kautta. Nämä tasot ovatorganisatoristen ulottuvuuksien taso, psykologisten ulottuvuuksien taso jasosiaalisten prosessien taso.

M3 - Article

VL - 21

SP - 325

EP - 344

JO - Työ ja ihminen

JF - Työ ja ihminen

SN - 0783-4098

IS - 4

ER -

Reiman T, Oedewald P, Pietikäinen E. Turvallisuuskulttuurin ulottuvuudet ydinvoima-alalla ja terveydenhuollossa. Työ ja ihminen. 2007;21(4):325-344.