Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen: Viranomaismääräykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausjärjestelmiin

Hannu Harju

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kehitettiin oli yhteistyössä tarkastavien viranomaisten ja turvallisuuslähtöisten järjestelmien suunnittelijoiden, toimittajien ja käyttäjien kanssa menetelmiä, ohjeita ja sääntöjä, joiden avulla voidaan luokitella ja arvioida ensisijaisesti ohjelmoitavaan tekniikkaan pohjautuvien turvallisnus-lähtöisten järjestelmien turvallisuuskriittisyys ja turvallisuus. Tutkimuksessa selvitettiin oleellisia seikkoja viranomaissäädösten pohjaksi kansainvälisestä ja kotimaisesta kirjallisuudesta, lähinnä alan ohjeista ja standardeista tai niiden luonnoksista. Selvitysten pohjalta laadittiin ohjeisto siitä, millaisin menettelyin järjestelmä voidaan luokittaa turvallisuuden suhteen. Ohjeisto sisältää myös turvallisuusmallin, jossa määritetään turvallisuuslähtöisten järjestelmien suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin edellyttämät kriteerit. Tutkimuksessa laadittiin malli suunnittelu- ja kehitystyön ulkopuolisen arvioijan ja hyväksyjän, ensisijaisesti viranomaisten, mahdolliselle hyväksymismenettelylle. Malli perustuu pääasiallisesti periaatteelle, että hyväksyvä osapuoli ei ole osa tuotteen kehitysprojektia, vaan että sen toimintaan liittyy vain valvojan ja käyttöön hyväksyjän osa. Lisäksi luotiin käsitteistödokumentti, jossa määritellään turvallisuuslähtöisille järjestelmille ja tuleville ohjeille olennaiset käsitteet ja määritelmät.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages114
ISBN (Print)951-38-3879-X
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1247
ISSN0358-5085

Keywords

  • safety systems
  • security
  • certification
  • control systems

Cite this

Harju, H. (1991). Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen: Viranomaismääräykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausjärjestelmiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1247
Harju, Hannu. / Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen : Viranomaismääräykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausjärjestelmiin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1247).
@book{5d64b561a8c74425a18ee1bce3952343,
title = "Turvallisuusl{\"a}ht{\"o}isten j{\"a}rjestelmien hyv{\"a}ksyminen: Viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}ykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausj{\"a}rjestelmiin",
abstract = "Tutkimuksessa kehitettiin oli yhteisty{\"o}ss{\"a} tarkastavien viranomaisten ja turvallisuusl{\"a}ht{\"o}isten j{\"a}rjestelmien suunnittelijoiden, toimittajien ja k{\"a}ytt{\"a}jien kanssa menetelmi{\"a}, ohjeita ja s{\"a}{\"a}nt{\"o}j{\"a}, joiden avulla voidaan luokitella ja arvioida ensisijaisesti ohjelmoitavaan tekniikkaan pohjautuvien turvallisnus-l{\"a}ht{\"o}isten j{\"a}rjestelmien turvallisuuskriittisyys ja turvallisuus. Tutkimuksessa selvitettiin oleellisia seikkoja viranomaiss{\"a}{\"a}d{\"o}sten pohjaksi kansainv{\"a}lisest{\"a} ja kotimaisesta kirjallisuudesta, l{\"a}hinn{\"a} alan ohjeista ja standardeista tai niiden luonnoksista. Selvitysten pohjalta laadittiin ohjeisto siit{\"a}, millaisin menettelyin j{\"a}rjestelm{\"a} voidaan luokittaa turvallisuuden suhteen. Ohjeisto sis{\"a}lt{\"a}{\"a} my{\"o}s turvallisuusmallin, jossa m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n turvallisuusl{\"a}ht{\"o}isten j{\"a}rjestelmien suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin edellytt{\"a}m{\"a}t kriteerit. Tutkimuksessa laadittiin malli suunnittelu- ja kehitysty{\"o}n ulkopuolisen arvioijan ja hyv{\"a}ksyj{\"a}n, ensisijaisesti viranomaisten, mahdolliselle hyv{\"a}ksymismenettelylle. Malli perustuu p{\"a}{\"a}asiallisesti periaatteelle, ett{\"a} hyv{\"a}ksyv{\"a} osapuoli ei ole osa tuotteen kehitysprojektia, vaan ett{\"a} sen toimintaan liittyy vain valvojan ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n hyv{\"a}ksyj{\"a}n osa. Lis{\"a}ksi luotiin k{\"a}sitteist{\"o}dokumentti, jossa m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n turvallisuusl{\"a}ht{\"o}isille j{\"a}rjestelmille ja tuleville ohjeille olennaiset k{\"a}sitteet ja m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}t.",
keywords = "safety systems, security, certification, control systems",
author = "Hannu Harju",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3879-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1247",
address = "Finland",

}

Harju, H 1991, Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen: Viranomaismääräykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausjärjestelmiin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1247, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen : Viranomaismääräykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausjärjestelmiin. / Harju, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1247).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen

T2 - Viranomaismääräykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausjärjestelmiin

AU - Harju, Hannu

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tutkimuksessa kehitettiin oli yhteistyössä tarkastavien viranomaisten ja turvallisuuslähtöisten järjestelmien suunnittelijoiden, toimittajien ja käyttäjien kanssa menetelmiä, ohjeita ja sääntöjä, joiden avulla voidaan luokitella ja arvioida ensisijaisesti ohjelmoitavaan tekniikkaan pohjautuvien turvallisnus-lähtöisten järjestelmien turvallisuuskriittisyys ja turvallisuus. Tutkimuksessa selvitettiin oleellisia seikkoja viranomaissäädösten pohjaksi kansainvälisestä ja kotimaisesta kirjallisuudesta, lähinnä alan ohjeista ja standardeista tai niiden luonnoksista. Selvitysten pohjalta laadittiin ohjeisto siitä, millaisin menettelyin järjestelmä voidaan luokittaa turvallisuuden suhteen. Ohjeisto sisältää myös turvallisuusmallin, jossa määritetään turvallisuuslähtöisten järjestelmien suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin edellyttämät kriteerit. Tutkimuksessa laadittiin malli suunnittelu- ja kehitystyön ulkopuolisen arvioijan ja hyväksyjän, ensisijaisesti viranomaisten, mahdolliselle hyväksymismenettelylle. Malli perustuu pääasiallisesti periaatteelle, että hyväksyvä osapuoli ei ole osa tuotteen kehitysprojektia, vaan että sen toimintaan liittyy vain valvojan ja käyttöön hyväksyjän osa. Lisäksi luotiin käsitteistödokumentti, jossa määritellään turvallisuuslähtöisille järjestelmille ja tuleville ohjeille olennaiset käsitteet ja määritelmät.

AB - Tutkimuksessa kehitettiin oli yhteistyössä tarkastavien viranomaisten ja turvallisuuslähtöisten järjestelmien suunnittelijoiden, toimittajien ja käyttäjien kanssa menetelmiä, ohjeita ja sääntöjä, joiden avulla voidaan luokitella ja arvioida ensisijaisesti ohjelmoitavaan tekniikkaan pohjautuvien turvallisnus-lähtöisten järjestelmien turvallisuuskriittisyys ja turvallisuus. Tutkimuksessa selvitettiin oleellisia seikkoja viranomaissäädösten pohjaksi kansainvälisestä ja kotimaisesta kirjallisuudesta, lähinnä alan ohjeista ja standardeista tai niiden luonnoksista. Selvitysten pohjalta laadittiin ohjeisto siitä, millaisin menettelyin järjestelmä voidaan luokittaa turvallisuuden suhteen. Ohjeisto sisältää myös turvallisuusmallin, jossa määritetään turvallisuuslähtöisten järjestelmien suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin edellyttämät kriteerit. Tutkimuksessa laadittiin malli suunnittelu- ja kehitystyön ulkopuolisen arvioijan ja hyväksyjän, ensisijaisesti viranomaisten, mahdolliselle hyväksymismenettelylle. Malli perustuu pääasiallisesti periaatteelle, että hyväksyvä osapuoli ei ole osa tuotteen kehitysprojektia, vaan että sen toimintaan liittyy vain valvojan ja käyttöön hyväksyjän osa. Lisäksi luotiin käsitteistödokumentti, jossa määritellään turvallisuuslähtöisille järjestelmille ja tuleville ohjeille olennaiset käsitteet ja määritelmät.

KW - safety systems

KW - security

KW - certification

KW - control systems

M3 - Report

SN - 951-38-3879-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Harju H. Turvallisuuslähtöisten järjestelmien hyväksyminen: Viranomaismääräykset ensisijaisesti ohjelmoitaviin ohjaus- ja suojausjärjestelmiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 114 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1247).