Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun

Jarmo Alanen, Timo Malm, Marita Hietikko

Research output: Contribution to conferenceConference articleScientific

Abstract

VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausjärjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinteästi ohjausjärjestelmän tuotekehitysprosessiin siten, että turvallisuuteen liittyvät tehtävät tulee tehtyä oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysistä kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sekä ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-käyttöliittymästä nähdään havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyvät tehtävät, tehtäviin liittyvät syötedokumentit ja tulosdokumentit sekä viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-käyttöliittymä tarjoaa linkin: standardi avautuu siltä sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai tehtävään liittyvät vaatimukset on annettu. Samoin käyttöliittymän prosessikaaviosta voidaan avata tehtäviin liittyvät työkalut ja ohjeet, jos niitä on tarjolla. Myös kaikki turvallisuusprosessiin liittyvät dokumentit voidaan avata käyttöliittymän prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-käyttöliittymän kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. Tässä artikkelissa esitellään suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.
Original languageFinnish
Number of pages6
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible
EventAutomaatio XVIII Seminaari - Helsinki, Finland
Duration: 17 Mar 200918 Mar 2009

Seminar

SeminarAutomaatio XVIII Seminaari
CountryFinland
CityHelsinki
Period17/03/0918/03/09

Keywords

  • risk assessment
  • safety process
  • control system

Cite this

Alanen, J., Malm, T., & Hietikko, M. (2009). Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.
Alanen, Jarmo ; Malm, Timo ; Hietikko, Marita. / Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.6 p.
@conference{d2541dc3d1cb48b193217a23ae93ad59,
title = "Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausj{\"a}rjestelmien suunnitteluun",
abstract = "VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausj{\"a}rjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinte{\"a}sti ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n tuotekehitysprosessiin siten, ett{\"a} turvallisuuteen liittyv{\"a}t teht{\"a}v{\"a}t tulee tehty{\"a} oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysist{\"a} kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sek{\"a} ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}st{\"a} n{\"a}hd{\"a}{\"a}n havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyv{\"a}t teht{\"a}v{\"a}t, teht{\"a}viin liittyv{\"a}t sy{\"o}tedokumentit ja tulosdokumentit sek{\"a} viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a} tarjoaa linkin: standardi avautuu silt{\"a} sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai teht{\"a}v{\"a}{\"a}n liittyv{\"a}t vaatimukset on annettu. Samoin k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n prosessikaaviosta voidaan avata teht{\"a}viin liittyv{\"a}t ty{\"o}kalut ja ohjeet, jos niit{\"a} on tarjolla. My{\"o}s kaikki turvallisuusprosessiin liittyv{\"a}t dokumentit voidaan avata k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa esitell{\"a}{\"a}n suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.",
keywords = "risk assessment, safety process, control system",
author = "Jarmo Alanen and Timo Malm and Marita Hietikko",
year = "2009",
language = "Finnish",
note = "null ; Conference date: 17-03-2009 Through 18-03-2009",

}

Alanen, J, Malm, T & Hietikko, M 2009, 'Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun' Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland, 17/03/09 - 18/03/09, .

Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. / Alanen, Jarmo; Malm, Timo; Hietikko, Marita.

2009. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.

Research output: Contribution to conferenceConference articleScientific

TY - CONF

T1 - Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun

AU - Alanen, Jarmo

AU - Malm, Timo

AU - Hietikko, Marita

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausjärjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinteästi ohjausjärjestelmän tuotekehitysprosessiin siten, että turvallisuuteen liittyvät tehtävät tulee tehtyä oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysistä kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sekä ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-käyttöliittymästä nähdään havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyvät tehtävät, tehtäviin liittyvät syötedokumentit ja tulosdokumentit sekä viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-käyttöliittymä tarjoaa linkin: standardi avautuu siltä sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai tehtävään liittyvät vaatimukset on annettu. Samoin käyttöliittymän prosessikaaviosta voidaan avata tehtäviin liittyvät työkalut ja ohjeet, jos niitä on tarjolla. Myös kaikki turvallisuusprosessiin liittyvät dokumentit voidaan avata käyttöliittymän prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-käyttöliittymän kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. Tässä artikkelissa esitellään suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.

AB - VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausjärjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinteästi ohjausjärjestelmän tuotekehitysprosessiin siten, että turvallisuuteen liittyvät tehtävät tulee tehtyä oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysistä kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sekä ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-käyttöliittymästä nähdään havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyvät tehtävät, tehtäviin liittyvät syötedokumentit ja tulosdokumentit sekä viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-käyttöliittymä tarjoaa linkin: standardi avautuu siltä sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai tehtävään liittyvät vaatimukset on annettu. Samoin käyttöliittymän prosessikaaviosta voidaan avata tehtäviin liittyvät työkalut ja ohjeet, jos niitä on tarjolla. Myös kaikki turvallisuusprosessiin liittyvät dokumentit voidaan avata käyttöliittymän prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-käyttöliittymän kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. Tässä artikkelissa esitellään suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.

KW - risk assessment

KW - safety process

KW - control system

M3 - Conference article

ER -

Alanen J, Malm T, Hietikko M. Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. 2009. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.