Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun

Jarmo Alanen, Timo Malm, Marita Hietikko

  Research output: Contribution to conferenceConference articleScientific

  Abstract

  VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausjärjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinteästi ohjausjärjestelmän tuotekehitysprosessiin siten, että turvallisuuteen liittyvät tehtävät tulee tehtyä oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysistä kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sekä ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-käyttöliittymästä nähdään havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyvät tehtävät, tehtäviin liittyvät syötedokumentit ja tulosdokumentit sekä viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-käyttöliittymä tarjoaa linkin: standardi avautuu siltä sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai tehtävään liittyvät vaatimukset on annettu. Samoin käyttöliittymän prosessikaaviosta voidaan avata tehtäviin liittyvät työkalut ja ohjeet, jos niitä on tarjolla. Myös kaikki turvallisuusprosessiin liittyvät dokumentit voidaan avata käyttöliittymän prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-käyttöliittymän kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. Tässä artikkelissa esitellään suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.
  Original languageFinnish
  Number of pages6
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeNot Eligible
  EventAutomaatio XVIII Seminaari - Helsinki, Finland
  Duration: 17 Mar 200918 Mar 2009

  Seminar

  SeminarAutomaatio XVIII Seminaari
  CountryFinland
  CityHelsinki
  Period17/03/0918/03/09

  Keywords

  • risk assessment
  • safety process
  • control system

  Cite this

  Alanen, J., Malm, T., & Hietikko, M. (2009). Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.
  Alanen, Jarmo ; Malm, Timo ; Hietikko, Marita. / Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.6 p.
  @conference{d2541dc3d1cb48b193217a23ae93ad59,
  title = "Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausj{\"a}rjestelmien suunnitteluun",
  abstract = "VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausj{\"a}rjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausj{\"a}rjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinte{\"a}sti ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n tuotekehitysprosessiin siten, ett{\"a} turvallisuuteen liittyv{\"a}t teht{\"a}v{\"a}t tulee tehty{\"a} oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysist{\"a} kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sek{\"a} ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}st{\"a} n{\"a}hd{\"a}{\"a}n havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyv{\"a}t teht{\"a}v{\"a}t, teht{\"a}viin liittyv{\"a}t sy{\"o}tedokumentit ja tulosdokumentit sek{\"a} viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a} tarjoaa linkin: standardi avautuu silt{\"a} sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai teht{\"a}v{\"a}{\"a}n liittyv{\"a}t vaatimukset on annettu. Samoin k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n prosessikaaviosta voidaan avata teht{\"a}viin liittyv{\"a}t ty{\"o}kalut ja ohjeet, jos niit{\"a} on tarjolla. My{\"o}s kaikki turvallisuusprosessiin liittyv{\"a}t dokumentit voidaan avata k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa esitell{\"a}{\"a}n suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.",
  keywords = "risk assessment, safety process, control system",
  author = "Jarmo Alanen and Timo Malm and Marita Hietikko",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  note = "null ; Conference date: 17-03-2009 Through 18-03-2009",

  }

  Alanen, J, Malm, T & Hietikko, M 2009, 'Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun', Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland, 17/03/09 - 18/03/09.

  Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. / Alanen, Jarmo; Malm, Timo; Hietikko, Marita.

  2009. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.

  Research output: Contribution to conferenceConference articleScientific

  TY - CONF

  T1 - Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun

  AU - Alanen, Jarmo

  AU - Malm, Timo

  AU - Hietikko, Marita

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausjärjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinteästi ohjausjärjestelmän tuotekehitysprosessiin siten, että turvallisuuteen liittyvät tehtävät tulee tehtyä oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysistä kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sekä ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-käyttöliittymästä nähdään havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyvät tehtävät, tehtäviin liittyvät syötedokumentit ja tulosdokumentit sekä viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-käyttöliittymä tarjoaa linkin: standardi avautuu siltä sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai tehtävään liittyvät vaatimukset on annettu. Samoin käyttöliittymän prosessikaaviosta voidaan avata tehtäviin liittyvät työkalut ja ohjeet, jos niitä on tarjolla. Myös kaikki turvallisuusprosessiin liittyvät dokumentit voidaan avata käyttöliittymän prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-käyttöliittymän kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. Tässä artikkelissa esitellään suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.

  AB - VTT:n koordinoimassa Koneiden ohjausjärjestelmien toiminnallinen turvallisuus (KOTOTU) -projektissa suunniteltiin turvallisuusprosessimalli, joka noudattaa uusia asianomaisia turvallisuusstandardeja, kuten riskin arvioinnin standardi SFS-EN ISO 14121-1 ja turvallisuuteen liittyvien ohjausjärjestelmien standardiperhe SFS-EN ISO 13849. Suunniteltu turvallisuusprosessi kytkeytyy kiinteästi ohjausjärjestelmän tuotekehitysprosessiin siten, että turvallisuuteen liittyvät tehtävät tulee tehtyä oikeassa vaiheessa ja systemaattisesti. Turvallisuusprosessimalli kattaa prosessivaiheet alustavasta vaara-analyysistä kelpuutusprosessiin; muut prosessivaiheet ovat toimintovirheanalyysi, toimintojen analyysi sekä ISO 13849-1 -standardin mukaisen PL-tason arviointi. Turvallisuusprosessimallista tehtiin demonstraatio, joka toteutettiin web-tekniikalla. Web-käyttöliittymästä nähdään havainnollisesti turvallisuusprosessin eri prosessivaiheisiin liittyvät tehtävät, tehtäviin liittyvät syötedokumentit ja tulosdokumentit sekä viitteet turvallisuusstandardeihin, joihin web-käyttöliittymä tarjoaa linkin: standardi avautuu siltä sivulta, jossa kyseiseen vaiheeseen tai tehtävään liittyvät vaatimukset on annettu. Samoin käyttöliittymän prosessikaaviosta voidaan avata tehtäviin liittyvät työkalut ja ohjeet, jos niitä on tarjolla. Myös kaikki turvallisuusprosessiin liittyvät dokumentit voidaan avata käyttöliittymän prosessikaaviosta katseltavaksi ja kirjoitettavaksi. Web-käyttöliittymän kautta voidaan helposti ja havainnollisesti osoittaa, miten turvallisuusstandardien mukaisia vaatimuksia on tuotekehitysprosessissa noudatettu. Tässä artikkelissa esitellään suunniteltu turvallisuusprosessimalli ja sen toteutus.

  KW - risk assessment

  KW - safety process

  KW - control system

  M3 - Conference article

  ER -

  Alanen J, Malm T, Hietikko M. Turvallisuusprosessin referenssimalli koneenohjausjärjestelmien suunnitteluun. 2009. Paper presented at Automaatio XVIII Seminaari, Helsinki, Finland.