Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi

Timo Malm, Vesa Hämäläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Uusinvestointien sijaan yhä useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. Tässä julkaisussa käsitellään erityisesti turvallisuuskysymyksiä. Uusia koneita koskee konepäätös ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. Käytössä olevia koneita koskevat erityisesti työturvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu käyttöpäätös. Julkaisu keskittyy käytössä olevien koneiden modernisointiin eikä käsittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on tunnettava koneen käyttötavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sekä turvallisuusteknisiä ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyvä käyttää sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan tehtävien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten välillä. Julkaisussa esitetään käytössä olevalle koneelle tai koneyhdistelmälle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten tehtävät. Luku 4 on sellaisessa muodossa, että sitä voidaan käyttää tarkastuslistana. Liitteessä B esitetään esimerkki dokumentista "Muutostyön turvallisuuskuvaus". Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin jälkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mitä toimitukseen kuuluu.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Electronic)951-38-6827-3
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2359
ISSN1235-0605

Fingerprint

moder
modernization

Keywords

  • machines
  • modernisation
  • modelling
  • safety
  • quality control
  • automation
  • maintenance
  • environmental requirements
  • reliability
  • control systems

Cite this

Malm, T., & Hämäläinen, V. (2006). Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2359
Malm, Timo ; Hämäläinen, Vesa. / Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2359).
@book{3101c391df194a0182303d237f3faf86,
title = "Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi",
abstract = "Uusinvestointien sijaan yh{\"a} useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n erityisesti turvallisuuskysymyksi{\"a}. Uusia koneita koskee konep{\"a}{\"a}t{\"o}s ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. K{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia koneita koskevat erityisesti ty{\"o}turvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu k{\"a}ytt{\"o}p{\"a}{\"a}t{\"o}s. Julkaisu keskittyy k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien koneiden modernisointiin eik{\"a} k{\"a}sittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden yll{\"a}pit{\"a}miseksi ja kehitt{\"a}miseksi on tunnettava koneen k{\"a}ytt{\"o}tavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sek{\"a} turvallisuusteknisi{\"a} ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyv{\"a} k{\"a}ytt{\"a}{\"a} sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan teht{\"a}vien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten v{\"a}lill{\"a}. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevalle koneelle tai koneyhdistelm{\"a}lle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten teht{\"a}v{\"a}t. Luku 4 on sellaisessa muodossa, ett{\"a} sit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} tarkastuslistana. Liitteess{\"a} B esitet{\"a}{\"a}n esimerkki dokumentista {"}Muutosty{\"o}n turvallisuuskuvaus{"}. Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin j{\"a}lkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mit{\"a} toimitukseen kuuluu.",
keywords = "machines, modernisation, modelling, safety, quality control, automation, maintenance, environmental requirements, reliability, control systems",
author = "Timo Malm and Vesa H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen",
note = "Project code: 775",
year = "2006",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2359",
address = "Finland",

}

Malm, T & Hämäläinen, V 2006, Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2359, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. / Malm, Timo; Hämäläinen, Vesa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2359).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi

AU - Malm, Timo

AU - Hämäläinen, Vesa

N1 - Project code: 775

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Uusinvestointien sijaan yhä useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. Tässä julkaisussa käsitellään erityisesti turvallisuuskysymyksiä. Uusia koneita koskee konepäätös ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. Käytössä olevia koneita koskevat erityisesti työturvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu käyttöpäätös. Julkaisu keskittyy käytössä olevien koneiden modernisointiin eikä käsittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on tunnettava koneen käyttötavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sekä turvallisuusteknisiä ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyvä käyttää sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan tehtävien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten välillä. Julkaisussa esitetään käytössä olevalle koneelle tai koneyhdistelmälle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten tehtävät. Luku 4 on sellaisessa muodossa, että sitä voidaan käyttää tarkastuslistana. Liitteessä B esitetään esimerkki dokumentista "Muutostyön turvallisuuskuvaus". Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin jälkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mitä toimitukseen kuuluu.

AB - Uusinvestointien sijaan yhä useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. Tässä julkaisussa käsitellään erityisesti turvallisuuskysymyksiä. Uusia koneita koskee konepäätös ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. Käytössä olevia koneita koskevat erityisesti työturvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu käyttöpäätös. Julkaisu keskittyy käytössä olevien koneiden modernisointiin eikä käsittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on tunnettava koneen käyttötavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sekä turvallisuusteknisiä ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyvä käyttää sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan tehtävien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten välillä. Julkaisussa esitetään käytössä olevalle koneelle tai koneyhdistelmälle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten tehtävät. Luku 4 on sellaisessa muodossa, että sitä voidaan käyttää tarkastuslistana. Liitteessä B esitetään esimerkki dokumentista "Muutostyön turvallisuuskuvaus". Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin jälkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mitä toimitukseen kuuluu.

KW - machines

KW - modernisation

KW - modelling

KW - safety

KW - quality control

KW - automation

KW - maintenance

KW - environmental requirements

KW - reliability

KW - control systems

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Malm T, Hämäläinen V. Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2359).