Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi

Timo Malm, Vesa Hämäläinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Uusinvestointien sijaan yhä useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. Tässä julkaisussa käsitellään erityisesti turvallisuuskysymyksiä. Uusia koneita koskee konepäätös ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. Käytössä olevia koneita koskevat erityisesti työturvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu käyttöpäätös. Julkaisu keskittyy käytössä olevien koneiden modernisointiin eikä käsittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on tunnettava koneen käyttötavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sekä turvallisuusteknisiä ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyvä käyttää sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan tehtävien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten välillä. Julkaisussa esitetään käytössä olevalle koneelle tai koneyhdistelmälle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten tehtävät. Luku 4 on sellaisessa muodossa, että sitä voidaan käyttää tarkastuslistana. Liitteessä B esitetään esimerkki dokumentista "Muutostyön turvallisuuskuvaus". Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin jälkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mitä toimitukseen kuuluu.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages60
  ISBN (Electronic)951-38-6827-3
  Publication statusPublished - 2006
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2359
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  moder
  modernization

  Keywords

  • machines
  • modernisation
  • modelling
  • safety
  • quality control
  • automation
  • maintenance
  • environmental requirements
  • reliability
  • control systems

  Cite this

  Malm, T., & Hämäläinen, V. (2006). Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2359
  Malm, Timo ; Hämäläinen, Vesa. / Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2359).
  @book{3101c391df194a0182303d237f3faf86,
  title = "Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi",
  abstract = "Uusinvestointien sijaan yh{\"a} useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n erityisesti turvallisuuskysymyksi{\"a}. Uusia koneita koskee konep{\"a}{\"a}t{\"o}s ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. K{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia koneita koskevat erityisesti ty{\"o}turvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu k{\"a}ytt{\"o}p{\"a}{\"a}t{\"o}s. Julkaisu keskittyy k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien koneiden modernisointiin eik{\"a} k{\"a}sittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden yll{\"a}pit{\"a}miseksi ja kehitt{\"a}miseksi on tunnettava koneen k{\"a}ytt{\"o}tavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sek{\"a} turvallisuusteknisi{\"a} ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyv{\"a} k{\"a}ytt{\"a}{\"a} sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan teht{\"a}vien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten v{\"a}lill{\"a}. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevalle koneelle tai koneyhdistelm{\"a}lle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten teht{\"a}v{\"a}t. Luku 4 on sellaisessa muodossa, ett{\"a} sit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} tarkastuslistana. Liitteess{\"a} B esitet{\"a}{\"a}n esimerkki dokumentista {"}Muutosty{\"o}n turvallisuuskuvaus{"}. Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin j{\"a}lkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mit{\"a} toimitukseen kuuluu.",
  keywords = "machines, modernisation, modelling, safety, quality control, automation, maintenance, environmental requirements, reliability, control systems",
  author = "Timo Malm and Vesa H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen",
  note = "Project code: 775",
  year = "2006",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2359",
  address = "Finland",

  }

  Malm, T & Hämäläinen, V 2006, Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2359, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. / Malm, Timo; Hämäläinen, Vesa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2359).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi

  AU - Malm, Timo

  AU - Hämäläinen, Vesa

  N1 - Project code: 775

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Uusinvestointien sijaan yhä useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. Tässä julkaisussa käsitellään erityisesti turvallisuuskysymyksiä. Uusia koneita koskee konepäätös ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. Käytössä olevia koneita koskevat erityisesti työturvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu käyttöpäätös. Julkaisu keskittyy käytössä olevien koneiden modernisointiin eikä käsittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on tunnettava koneen käyttötavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sekä turvallisuusteknisiä ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyvä käyttää sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan tehtävien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten välillä. Julkaisussa esitetään käytössä olevalle koneelle tai koneyhdistelmälle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten tehtävät. Luku 4 on sellaisessa muodossa, että sitä voidaan käyttää tarkastuslistana. Liitteessä B esitetään esimerkki dokumentista "Muutostyön turvallisuuskuvaus". Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin jälkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mitä toimitukseen kuuluu.

  AB - Uusinvestointien sijaan yhä useammin toteutetaan koneiden ja koneyhdistelmien moder-nisointeja, joiden tarkoituksena on parantaa tuottavuutta, turvallisuutta, kunnossapitoa tai so-pivuutta uusiin tuotteisiin. Tässä julkaisussa käsitellään erityisesti turvallisuuskysymyksiä. Uusia koneita koskee konepäätös ja niille vaadittavan tekniikan nykytasoa kuvataan yh-denmukaistetuissa standardeissa. Käytössä olevia koneita koskevat erityisesti työturvalli-suuslaki ja sen nojalla annettu käyttöpäätös. Julkaisu keskittyy käytössä olevien koneiden modernisointiin eikä käsittele uusien koneiden valmistusta. Turvallisuuden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on tunnettava koneen käyttötavat ja omi-naisuudet, turvallisen tekniikan nykytaso sekä turvallisuusteknisiä ratkaisuja. Koneen turvallisuuden varmistamiseksi on hyvä käyttää sellaisia toimintatapoja, joilla varmiste-taan tehtävien toteutus, aikataulu, eri osapuolten vastuut ja tiedon kulku eri osapuolten välillä. Julkaisussa esitetään käytössä olevalle koneelle tai koneyhdistelmälle modernisointimalli, jossa kuvataan modernisoinnin vaiheet ja eri osapuolten tehtävät. Luku 4 on sellaisessa muodossa, että sitä voidaan käyttää tarkastuslistana. Liitteessä B esitetään esimerkki dokumentista "Muutostyön turvallisuuskuvaus". Sen tar-koituksena on osoittaa modernisoinnin jälkeen asiakkaalle toteutuksen rajat ja ne vaati-mukset, joita on noudatettu. Samalla dokumentilla modernisoija pystyy ilmaisemaan, mitä toimitukseen kuuluu.

  KW - machines

  KW - modernisation

  KW - modelling

  KW - safety

  KW - quality control

  KW - automation

  KW - maintenance

  KW - environmental requirements

  KW - reliability

  KW - control systems

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Malm T, Hämäläinen V. Turvallisuustietoinen koneiden ja tuotantolinjojen modernisointiprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 60 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2359).