Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa: Esimerkkejä

Timo Malm, Maarit Kivipuro

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Automaattisten järjestelmien nopeutuessa ja monimutkaistuessa koneiden turvallisuus kohdentuu yhä useammin ohjausjärjestelmään, jonka viat voivat johtaa turvatoimintojen menettämiseen. Tämä tulee esiin tilanteissa, joissa kone suorittaa tehtävää, jonka väärä toiminta voi aiheuttaa vaaratilanteen ihmisen ollessa koneen vaikutuspiirissä. Turvallisuuteen liittyvät standardit antavat hyvän perustan riittävän turvallisuustason saavuttamiseksi. Standardien vaatimusten ja ohjeiden omaksuminen vaikeasta "lakitekstistä" on suunnittelijoille usein työlästä. Osa turvallisuusperiaatteista voi jäädä huomioimatta tai soveltamatta. Sopivat periaatteelliset esimerkit helpottavat turvallisuusperiaatteiden omaksumista, ja niitä voidaan soveltaa myös omissa suunnitelmissa. Tässä julkaisussa esitetään esimerkkikirjasto turvallisuuteen liittyvistä koneautomaation ohjausjärjestelmistä. Esimerkit ovat periaatteellisia, yleispäteviä ja suunnittelijan sovellettavissa käytetyistä komponenteista riippumatta. Julkaisussa ei esitetä valmiita teknisiä ratkaisuja vaan turvallisuusperiaatteita graafisessa muodossa. Esimerkit on luokiteltu standardin SFS-EN 954-1 (EN ISO 13849-1) mukaan, koska tämän standardin luokittelu perustuu piirirakenteisiin. Siten piirikaaviosta on pääteltävissä esimerkkiratkaisun standardinmukainen luokka. Kolmesta esimerkistä on tehty myös PowerPoint-animaatiot, joissa näkyvät vaiheittain eri toiminnat ja vikatilanteiden kehittymiset. Tämäntyyppinen visualisointi helpottaa ymmärtämistä mutta edellyttää kuitenkin taitoa lukea piirikaavioita.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages99
  ISBN (Electronic)951-38-6501-0
  ISBN (Print)951-38-6500-2
  Publication statusPublished - 2004
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2264
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • safety systems
  • safety principles
  • safety standards
  • control system safety

  Cite this

  Malm, T., & Kivipuro, M. (2004). Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa: Esimerkkejä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2264
  Malm, Timo ; Kivipuro, Maarit. / Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa : Esimerkkejä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 99 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2264).
  @book{29f2c2bc3aca4a6ba92e257b4ab8fa66,
  title = "Turvallisuuteen liittyv{\"a}t ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}t konesovelluksissa: Esimerkkej{\"a}",
  abstract = "Automaattisten j{\"a}rjestelmien nopeutuessa ja monimutkaistuessa koneiden turvallisuus kohdentuu yh{\"a} useammin ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n, jonka viat voivat johtaa turvatoimintojen menett{\"a}miseen. T{\"a}m{\"a} tulee esiin tilanteissa, joissa kone suorittaa teht{\"a}v{\"a}{\"a}, jonka v{\"a}{\"a}r{\"a} toiminta voi aiheuttaa vaaratilanteen ihmisen ollessa koneen vaikutuspiiriss{\"a}. Turvallisuuteen liittyv{\"a}t standardit antavat hyv{\"a}n perustan riitt{\"a}v{\"a}n turvallisuustason saavuttamiseksi. Standardien vaatimusten ja ohjeiden omaksuminen vaikeasta {"}lakitekstist{\"a}{"} on suunnittelijoille usein ty{\"o}l{\"a}st{\"a}. Osa turvallisuusperiaatteista voi j{\"a}{\"a}d{\"a} huomioimatta tai soveltamatta. Sopivat periaatteelliset esimerkit helpottavat turvallisuusperiaatteiden omaksumista, ja niit{\"a} voidaan soveltaa my{\"o}s omissa suunnitelmissa. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n esimerkkikirjasto turvallisuuteen liittyvist{\"a} koneautomaation ohjausj{\"a}rjestelmist{\"a}. Esimerkit ovat periaatteellisia, yleisp{\"a}tevi{\"a} ja suunnittelijan sovellettavissa k{\"a}ytetyist{\"a} komponenteista riippumatta. Julkaisussa ei esitet{\"a} valmiita teknisi{\"a} ratkaisuja vaan turvallisuusperiaatteita graafisessa muodossa. Esimerkit on luokiteltu standardin SFS-EN 954-1 (EN ISO 13849-1) mukaan, koska t{\"a}m{\"a}n standardin luokittelu perustuu piirirakenteisiin. Siten piirikaaviosta on p{\"a}{\"a}telt{\"a}viss{\"a} esimerkkiratkaisun standardinmukainen luokka. Kolmesta esimerkist{\"a} on tehty my{\"o}s PowerPoint-animaatiot, joissa n{\"a}kyv{\"a}t vaiheittain eri toiminnat ja vikatilanteiden kehittymiset. T{\"a}m{\"a}ntyyppinen visualisointi helpottaa ymm{\"a}rt{\"a}mist{\"a} mutta edellytt{\"a}{\"a} kuitenkin taitoa lukea piirikaavioita.",
  keywords = "safety systems, safety principles, safety standards, control system safety",
  author = "Timo Malm and Maarit Kivipuro",
  note = "Project code: G2SU00322",
  year = "2004",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-6500-2",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2264",
  address = "Finland",

  }

  Malm, T & Kivipuro, M 2004, Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa: Esimerkkejä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2264, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa : Esimerkkejä. / Malm, Timo; Kivipuro, Maarit.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 99 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2264).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa

  T2 - Esimerkkejä

  AU - Malm, Timo

  AU - Kivipuro, Maarit

  N1 - Project code: G2SU00322

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - Automaattisten järjestelmien nopeutuessa ja monimutkaistuessa koneiden turvallisuus kohdentuu yhä useammin ohjausjärjestelmään, jonka viat voivat johtaa turvatoimintojen menettämiseen. Tämä tulee esiin tilanteissa, joissa kone suorittaa tehtävää, jonka väärä toiminta voi aiheuttaa vaaratilanteen ihmisen ollessa koneen vaikutuspiirissä. Turvallisuuteen liittyvät standardit antavat hyvän perustan riittävän turvallisuustason saavuttamiseksi. Standardien vaatimusten ja ohjeiden omaksuminen vaikeasta "lakitekstistä" on suunnittelijoille usein työlästä. Osa turvallisuusperiaatteista voi jäädä huomioimatta tai soveltamatta. Sopivat periaatteelliset esimerkit helpottavat turvallisuusperiaatteiden omaksumista, ja niitä voidaan soveltaa myös omissa suunnitelmissa. Tässä julkaisussa esitetään esimerkkikirjasto turvallisuuteen liittyvistä koneautomaation ohjausjärjestelmistä. Esimerkit ovat periaatteellisia, yleispäteviä ja suunnittelijan sovellettavissa käytetyistä komponenteista riippumatta. Julkaisussa ei esitetä valmiita teknisiä ratkaisuja vaan turvallisuusperiaatteita graafisessa muodossa. Esimerkit on luokiteltu standardin SFS-EN 954-1 (EN ISO 13849-1) mukaan, koska tämän standardin luokittelu perustuu piirirakenteisiin. Siten piirikaaviosta on pääteltävissä esimerkkiratkaisun standardinmukainen luokka. Kolmesta esimerkistä on tehty myös PowerPoint-animaatiot, joissa näkyvät vaiheittain eri toiminnat ja vikatilanteiden kehittymiset. Tämäntyyppinen visualisointi helpottaa ymmärtämistä mutta edellyttää kuitenkin taitoa lukea piirikaavioita.

  AB - Automaattisten järjestelmien nopeutuessa ja monimutkaistuessa koneiden turvallisuus kohdentuu yhä useammin ohjausjärjestelmään, jonka viat voivat johtaa turvatoimintojen menettämiseen. Tämä tulee esiin tilanteissa, joissa kone suorittaa tehtävää, jonka väärä toiminta voi aiheuttaa vaaratilanteen ihmisen ollessa koneen vaikutuspiirissä. Turvallisuuteen liittyvät standardit antavat hyvän perustan riittävän turvallisuustason saavuttamiseksi. Standardien vaatimusten ja ohjeiden omaksuminen vaikeasta "lakitekstistä" on suunnittelijoille usein työlästä. Osa turvallisuusperiaatteista voi jäädä huomioimatta tai soveltamatta. Sopivat periaatteelliset esimerkit helpottavat turvallisuusperiaatteiden omaksumista, ja niitä voidaan soveltaa myös omissa suunnitelmissa. Tässä julkaisussa esitetään esimerkkikirjasto turvallisuuteen liittyvistä koneautomaation ohjausjärjestelmistä. Esimerkit ovat periaatteellisia, yleispäteviä ja suunnittelijan sovellettavissa käytetyistä komponenteista riippumatta. Julkaisussa ei esitetä valmiita teknisiä ratkaisuja vaan turvallisuusperiaatteita graafisessa muodossa. Esimerkit on luokiteltu standardin SFS-EN 954-1 (EN ISO 13849-1) mukaan, koska tämän standardin luokittelu perustuu piirirakenteisiin. Siten piirikaaviosta on pääteltävissä esimerkkiratkaisun standardinmukainen luokka. Kolmesta esimerkistä on tehty myös PowerPoint-animaatiot, joissa näkyvät vaiheittain eri toiminnat ja vikatilanteiden kehittymiset. Tämäntyyppinen visualisointi helpottaa ymmärtämistä mutta edellyttää kuitenkin taitoa lukea piirikaavioita.

  KW - safety systems

  KW - safety principles

  KW - safety standards

  KW - control system safety

  M3 - Report

  SN - 951-38-6500-2

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Malm T, Kivipuro M. Turvallisuuteen liittyvät ohjausjärjestelmät konesovelluksissa: Esimerkkejä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 99 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2264).