Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä

Margareta Wihersaari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa käsitellään turvetuotantoa ja turpeen käyttöä koskevaa lainsäädäntöä ja siihen liittyviä ohjeita. Raportti liittyy osatehtävänä Turve 2000 -hankekokonaisuuteen. Sen tavoitteena on luoda toimintatavat, joiden tuloksena on turvetuotantosuon elinkaaren ajaksi suunniteltu uudentyyppinen, entistä vähemmän ympäristöä kuormittava, tehokas ja taloudellinen tuotantoalue ja -menetelmä. Uuden teknologian tulee olla nykyisin vallitsevan ja valmisteilla olevan lainsäädännön mukainen ja ympäristövaikutuksiltaan hyvä koko elinkaaren ajan. Turvetuotanto on luvanvaraista toimintaa. Kaikki yli 10 ha:n suuruiset turvetuotantoalueet ja niihin liittyvä ojitus ovat 1.3.2000 voimaan tulleen ympäristönsuojelulain ja sitä täydentävän asetuksen mukaan luvanvaraisia. Yli 50 ha:n suuruisille turvetuotantoalueille täytyy ennen lupahakemuksen ratkaisemista tehdä ympäristövaikutusten arviointi (YVA), jossa selvitetään tuotantoalueen kaikki ympäristövaikutukset. Ympäristöluvan myöntää ympäristövirasto. Lupa sisältää tiedot toiminnasta ja sen ympäristövaikutuksista. Lupa-ajattelun keskeisiä periaatteita on tarkastella luvanvaraisen toiminnon kaikkia vaikutuksia ympäristöön sekä hakea keinoja haitallisten vaikutusten pitämiseksi mahdollisimman pieninä. Turvetuotantoalueilla näitä vaikutuksia ovat toiminnassa syntyvät päästöt, kuten kuivatusvedet, pöly ja melu sekä muut ympäristövaikutukset, kuten liikenne ja syntyvien jätteiden käsittely.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages32
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Energian Raportteja
Number27/2001
ISSN1457-3350

Fingerprint

Hakea
laws and regulations
peat
Olla

Keywords

 • peat
 • peat production
 • utilisation
 • legislation
 • energy production
 • combustion
 • emissions
 • environmental impacts
 • environmental protection
 • TURVE 2000
 • waste management

Cite this

Wihersaari, M. (2001). Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Energian Raportteja, No. 27/2001
Wihersaari, Margareta. / Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä. VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 32 p. (VTT Energian Raportteja; No. 27/2001).
@book{bd0b49f3c9bd4994b9631353eb62355b,
title = "Turvetuotantoon ja turpeen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n vaikuttavia lakeja ja s{\"a}{\"a}d{\"o}ksi{\"a}",
abstract = "Raportissa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n turvetuotantoa ja turpeen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} koskevaa lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}{\"a} ja siihen liittyvi{\"a} ohjeita. Raportti liittyy osateht{\"a}v{\"a}n{\"a} Turve 2000 -hankekokonaisuuteen. Sen tavoitteena on luoda toimintatavat, joiden tuloksena on turvetuotantosuon elinkaaren ajaksi suunniteltu uudentyyppinen, entist{\"a} v{\"a}hemm{\"a}n ymp{\"a}rist{\"o}{\"a} kuormittava, tehokas ja taloudellinen tuotantoalue ja -menetelm{\"a}. Uuden teknologian tulee olla nykyisin vallitsevan ja valmisteilla olevan lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}n mukainen ja ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksiltaan hyv{\"a} koko elinkaaren ajan. Turvetuotanto on luvanvaraista toimintaa. Kaikki yli 10 ha:n suuruiset turvetuotantoalueet ja niihin liittyv{\"a} ojitus ovat 1.3.2000 voimaan tulleen ymp{\"a}rist{\"o}nsuojelulain ja sit{\"a} t{\"a}ydent{\"a}v{\"a}n asetuksen mukaan luvanvaraisia. Yli 50 ha:n suuruisille turvetuotantoalueille t{\"a}ytyy ennen lupahakemuksen ratkaisemista tehd{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten arviointi (YVA), jossa selvitet{\"a}{\"a}n tuotantoalueen kaikki ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset. Ymp{\"a}rist{\"o}luvan my{\"o}nt{\"a}{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}virasto. Lupa sis{\"a}lt{\"a}{\"a} tiedot toiminnasta ja sen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksista. Lupa-ajattelun keskeisi{\"a} periaatteita on tarkastella luvanvaraisen toiminnon kaikkia vaikutuksia ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n sek{\"a} hakea keinoja haitallisten vaikutusten pit{\"a}miseksi mahdollisimman pienin{\"a}. Turvetuotantoalueilla n{\"a}it{\"a} vaikutuksia ovat toiminnassa syntyv{\"a}t p{\"a}{\"a}st{\"o}t, kuten kuivatusvedet, p{\"o}ly ja melu sek{\"a} muut ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset, kuten liikenne ja syntyvien j{\"a}tteiden k{\"a}sittely.",
keywords = "peat, peat production, utilisation, legislation, energy production, combustion, emissions, environmental impacts, environmental protection, TURVE 2000, waste management",
author = "Margareta Wihersaari",
year = "2001",
language = "Finnish",
series = "VTT Energian Raportteja",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "27/2001",
address = "Finland",

}

Wihersaari, M 2001, Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä. VTT Energian Raportteja, no. 27/2001, VTT Technical Research Centre of Finland.

Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä. / Wihersaari, Margareta.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 32 p. (VTT Energian Raportteja; No. 27/2001).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä

AU - Wihersaari, Margareta

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Raportissa käsitellään turvetuotantoa ja turpeen käyttöä koskevaa lainsäädäntöä ja siihen liittyviä ohjeita. Raportti liittyy osatehtävänä Turve 2000 -hankekokonaisuuteen. Sen tavoitteena on luoda toimintatavat, joiden tuloksena on turvetuotantosuon elinkaaren ajaksi suunniteltu uudentyyppinen, entistä vähemmän ympäristöä kuormittava, tehokas ja taloudellinen tuotantoalue ja -menetelmä. Uuden teknologian tulee olla nykyisin vallitsevan ja valmisteilla olevan lainsäädännön mukainen ja ympäristövaikutuksiltaan hyvä koko elinkaaren ajan. Turvetuotanto on luvanvaraista toimintaa. Kaikki yli 10 ha:n suuruiset turvetuotantoalueet ja niihin liittyvä ojitus ovat 1.3.2000 voimaan tulleen ympäristönsuojelulain ja sitä täydentävän asetuksen mukaan luvanvaraisia. Yli 50 ha:n suuruisille turvetuotantoalueille täytyy ennen lupahakemuksen ratkaisemista tehdä ympäristövaikutusten arviointi (YVA), jossa selvitetään tuotantoalueen kaikki ympäristövaikutukset. Ympäristöluvan myöntää ympäristövirasto. Lupa sisältää tiedot toiminnasta ja sen ympäristövaikutuksista. Lupa-ajattelun keskeisiä periaatteita on tarkastella luvanvaraisen toiminnon kaikkia vaikutuksia ympäristöön sekä hakea keinoja haitallisten vaikutusten pitämiseksi mahdollisimman pieninä. Turvetuotantoalueilla näitä vaikutuksia ovat toiminnassa syntyvät päästöt, kuten kuivatusvedet, pöly ja melu sekä muut ympäristövaikutukset, kuten liikenne ja syntyvien jätteiden käsittely.

AB - Raportissa käsitellään turvetuotantoa ja turpeen käyttöä koskevaa lainsäädäntöä ja siihen liittyviä ohjeita. Raportti liittyy osatehtävänä Turve 2000 -hankekokonaisuuteen. Sen tavoitteena on luoda toimintatavat, joiden tuloksena on turvetuotantosuon elinkaaren ajaksi suunniteltu uudentyyppinen, entistä vähemmän ympäristöä kuormittava, tehokas ja taloudellinen tuotantoalue ja -menetelmä. Uuden teknologian tulee olla nykyisin vallitsevan ja valmisteilla olevan lainsäädännön mukainen ja ympäristövaikutuksiltaan hyvä koko elinkaaren ajan. Turvetuotanto on luvanvaraista toimintaa. Kaikki yli 10 ha:n suuruiset turvetuotantoalueet ja niihin liittyvä ojitus ovat 1.3.2000 voimaan tulleen ympäristönsuojelulain ja sitä täydentävän asetuksen mukaan luvanvaraisia. Yli 50 ha:n suuruisille turvetuotantoalueille täytyy ennen lupahakemuksen ratkaisemista tehdä ympäristövaikutusten arviointi (YVA), jossa selvitetään tuotantoalueen kaikki ympäristövaikutukset. Ympäristöluvan myöntää ympäristövirasto. Lupa sisältää tiedot toiminnasta ja sen ympäristövaikutuksista. Lupa-ajattelun keskeisiä periaatteita on tarkastella luvanvaraisen toiminnon kaikkia vaikutuksia ympäristöön sekä hakea keinoja haitallisten vaikutusten pitämiseksi mahdollisimman pieninä. Turvetuotantoalueilla näitä vaikutuksia ovat toiminnassa syntyvät päästöt, kuten kuivatusvedet, pöly ja melu sekä muut ympäristövaikutukset, kuten liikenne ja syntyvien jätteiden käsittely.

KW - peat

KW - peat production

KW - utilisation

KW - legislation

KW - energy production

KW - combustion

KW - emissions

KW - environmental impacts

KW - environmental protection

KW - TURVE 2000

KW - waste management

M3 - Report

T3 - VTT Energian Raportteja

BT - Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Wihersaari M. Turvetuotantoon ja turpeen käyttöön vaikuttavia lakeja ja säädöksiä. VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 32 p. (VTT Energian Raportteja; No. 27/2001).