Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa

Aimo Rautalin, Rabbe Thun, Jarl Brandt, Jaakko Okkonen, Rauno Pyykkönen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan turve- ja puupohjaisten polttoaineiden juoksevuusteknisiä ominaisuuksia ja niiden määrittämiseen kehitettyjä menetelmiä ja laitteita sekä näille materiaaleille tarkoitettujen massasiilojen suunnitteluperiaatteita sekä selvitetään, miten laboratoriomitan testaustulosten perusteella suunnitellut siilot vastaavat muodoiltaan ja mitoiltaan käytössä olevia teollisuusmittakaavan siiloja. Kolkeellisesti määritettiin jyrsinturpeelle, turvepelletille, palaturpeelle, sahanpurulle ja hakkeelle useita juoksevuusteknisiä tunnuslukuja, kuten sisäinen kitkakulma, asettumis- ja vierintäkulma, kokoonpuristuvuus ja juoksevuusfunktio. Neljän erityyppisen leikkauslujuuden määritys-laitteen sopivuutta jyrsinturpeelle testattiin ja koetulosten käyttökelpoisuutta isomman mittakaavan siilojen suunnittelussa arvioitiin. Kokeellisesti tutkittiin myös, miten mittakaava vai-kuttaa siiloissa syntyviin kuormitusvaiheisiin ja materiaalien holvaantumistaipumukseen. Täyttö-, varastointi- ja purkauskokeita tehtiin sekä 8 m3:n että 80 m3:n koesiiloilla. Myös jyrsintur-peelle sopivan ruuvipurkaimen mitoitusperiaatteita käsiteltiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages232
ISBN (Print)951-38-2654-6
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number616
ISSN0358-5085

Fingerprint

wood chips
peat

Keywords

  • peat
  • wood products
  • chips
  • flow properties
  • silos

Cite this

Rautalin, A., Thun, R., Brandt, J., Okkonen, J., & Pyykkönen, R. (1986). Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 616
Rautalin, Aimo ; Thun, Rabbe ; Brandt, Jarl ; Okkonen, Jaakko ; Pyykkönen, Rauno. / Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 232 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 616).
@book{fbb2f1d2232d41069d8d62ad24fc055f,
title = "Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan turve- ja puupohjaisten polttoaineiden juoksevuusteknisi{\"a} ominaisuuksia ja niiden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen kehitettyj{\"a} menetelmi{\"a} ja laitteita sek{\"a} n{\"a}ille materiaaleille tarkoitettujen massasiilojen suunnitteluperiaatteita sek{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n, miten laboratoriomitan testaustulosten perusteella suunnitellut siilot vastaavat muodoiltaan ja mitoiltaan k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia teollisuusmittakaavan siiloja. Kolkeellisesti m{\"a}{\"a}ritettiin jyrsinturpeelle, turvepelletille, palaturpeelle, sahanpurulle ja hakkeelle useita juoksevuusteknisi{\"a} tunnuslukuja, kuten sis{\"a}inen kitkakulma, asettumis- ja vierint{\"a}kulma, kokoonpuristuvuus ja juoksevuusfunktio. Nelj{\"a}n erityyppisen leikkauslujuuden m{\"a}{\"a}ritys-laitteen sopivuutta jyrsinturpeelle testattiin ja koetulosten k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuutta isomman mittakaavan siilojen suunnittelussa arvioitiin. Kokeellisesti tutkittiin my{\"o}s, miten mittakaava vai-kuttaa siiloissa syntyviin kuormitusvaiheisiin ja materiaalien holvaantumistaipumukseen. T{\"a}ytt{\"o}-, varastointi- ja purkauskokeita tehtiin sek{\"a} 8 m3:n ett{\"a} 80 m3:n koesiiloilla. My{\"o}s jyrsintur-peelle sopivan ruuvipurkaimen mitoitusperiaatteita k{\"a}siteltiin.",
keywords = "peat, wood products, chips, flow properties, silos",
author = "Aimo Rautalin and Rabbe Thun and Jarl Brandt and Jaakko Okkonen and Rauno Pyykk{\"o}nen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2654-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "616",
address = "Finland",

}

Rautalin, A, Thun, R, Brandt, J, Okkonen, J & Pyykkönen, R 1986, Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 616, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa. / Rautalin, Aimo; Thun, Rabbe; Brandt, Jarl; Okkonen, Jaakko; Pyykkönen, Rauno.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 232 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 616).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa

AU - Rautalin, Aimo

AU - Thun, Rabbe

AU - Brandt, Jarl

AU - Okkonen, Jaakko

AU - Pyykkönen, Rauno

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Julkaisussa tarkastellaan turve- ja puupohjaisten polttoaineiden juoksevuusteknisiä ominaisuuksia ja niiden määrittämiseen kehitettyjä menetelmiä ja laitteita sekä näille materiaaleille tarkoitettujen massasiilojen suunnitteluperiaatteita sekä selvitetään, miten laboratoriomitan testaustulosten perusteella suunnitellut siilot vastaavat muodoiltaan ja mitoiltaan käytössä olevia teollisuusmittakaavan siiloja. Kolkeellisesti määritettiin jyrsinturpeelle, turvepelletille, palaturpeelle, sahanpurulle ja hakkeelle useita juoksevuusteknisiä tunnuslukuja, kuten sisäinen kitkakulma, asettumis- ja vierintäkulma, kokoonpuristuvuus ja juoksevuusfunktio. Neljän erityyppisen leikkauslujuuden määritys-laitteen sopivuutta jyrsinturpeelle testattiin ja koetulosten käyttökelpoisuutta isomman mittakaavan siilojen suunnittelussa arvioitiin. Kokeellisesti tutkittiin myös, miten mittakaava vai-kuttaa siiloissa syntyviin kuormitusvaiheisiin ja materiaalien holvaantumistaipumukseen. Täyttö-, varastointi- ja purkauskokeita tehtiin sekä 8 m3:n että 80 m3:n koesiiloilla. Myös jyrsintur-peelle sopivan ruuvipurkaimen mitoitusperiaatteita käsiteltiin.

AB - Julkaisussa tarkastellaan turve- ja puupohjaisten polttoaineiden juoksevuusteknisiä ominaisuuksia ja niiden määrittämiseen kehitettyjä menetelmiä ja laitteita sekä näille materiaaleille tarkoitettujen massasiilojen suunnitteluperiaatteita sekä selvitetään, miten laboratoriomitan testaustulosten perusteella suunnitellut siilot vastaavat muodoiltaan ja mitoiltaan käytössä olevia teollisuusmittakaavan siiloja. Kolkeellisesti määritettiin jyrsinturpeelle, turvepelletille, palaturpeelle, sahanpurulle ja hakkeelle useita juoksevuusteknisiä tunnuslukuja, kuten sisäinen kitkakulma, asettumis- ja vierintäkulma, kokoonpuristuvuus ja juoksevuusfunktio. Neljän erityyppisen leikkauslujuuden määritys-laitteen sopivuutta jyrsinturpeelle testattiin ja koetulosten käyttökelpoisuutta isomman mittakaavan siilojen suunnittelussa arvioitiin. Kokeellisesti tutkittiin myös, miten mittakaava vai-kuttaa siiloissa syntyviin kuormitusvaiheisiin ja materiaalien holvaantumistaipumukseen. Täyttö-, varastointi- ja purkauskokeita tehtiin sekä 8 m3:n että 80 m3:n koesiiloilla. Myös jyrsintur-peelle sopivan ruuvipurkaimen mitoitusperiaatteita käsiteltiin.

KW - peat

KW - wood products

KW - chips

KW - flow properties

KW - silos

M3 - Report

SN - 951-38-2654-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rautalin A, Thun R, Brandt J, Okkonen J, Pyykkönen R. Turvetuotteiden ja hakkeen juoksevuus siilossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 232 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 616).