Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi

Jouko Virtanen, Arja Toola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menettelytapa tutkimus- ja testauslaitosten turvallisuuden analysoimiseksi. Menettelytavalla etsitään järjestelmällisesti tutkimus- ja testaustyöhön liittyviä vakavia onnettomuus- ja tapaturmavaaroja sekä työhygieenisiä haittoja. Sen avulla voidaan myös kehittää tarkoituksenmukaisimmat parannusvaihtoehdot niiden poistamiseksi tai niistä aiheutuvien seurausten vähentämiseksi. Tavoitteena oli kehittää menettelytavasta sellainen, että henkilöt, joilla ei ole aiempaa kokemusta turvallisuusanalyyseistä, voivat tehdä sen avulla turvallisuusanalyysin omasta työstään. Tutkimuksessa kehitettiin turvallisuusanalyysiin perustuva menettelytapa, jolla pystytään löytämään mahdollisimman monimuotoisia tutkimus- ja testaustoimintaan liittyviä vaaroja. Se muodostuu kolmen sovelletun turvallisuusanalyysimenetelmän perättäisestä käytöstä. Menetelmät ovat työn turvallisuusanalyysi, toimintovirheanalyysi ja poikkeamatarkastelu. Työn turvallisuusanalyysillä löydetään työhön liittyvät välittömät tapaturmavaarat ja työhygieeniset haittatekijät. Toimintovirheanalyysillä tunnistetaan mahdolliset ihmisen virhetoiminnot ja niistä aiheutuvat vaarat. Poikkeamatarkastelulla löydetään laitteiston tai prosessin vioista ja häiriöistä aiheutuvat vaarat.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-3425-5
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number609
ISSN0358-5077

Fingerprint

safety assessment
testing

Keywords

  • laboratories
  • testing
  • occupational safety
  • safety analysis
  • risk analysis

Cite this

Virtanen, J., & Toola, A. (1989). Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 609
Virtanen, Jouko ; Toola, Arja. / Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 609).
@book{87ab7bb8545f45e3801ab21b0d4a6713,
title = "Tutkimus- ja testausty{\"o}n turvallisuusanalyysi",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} menettelytapa tutkimus- ja testauslaitosten turvallisuuden analysoimiseksi. Menettelytavalla etsit{\"a}{\"a}n j{\"a}rjestelm{\"a}llisesti tutkimus- ja testausty{\"o}h{\"o}n liittyvi{\"a} vakavia onnettomuus- ja tapaturmavaaroja sek{\"a} ty{\"o}hygieenisi{\"a} haittoja. Sen avulla voidaan my{\"o}s kehitt{\"a}{\"a} tarkoituksenmukaisimmat parannusvaihtoehdot niiden poistamiseksi tai niist{\"a} aiheutuvien seurausten v{\"a}hent{\"a}miseksi. Tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} menettelytavasta sellainen, ett{\"a} henkil{\"o}t, joilla ei ole aiempaa kokemusta turvallisuusanalyyseist{\"a}, voivat tehd{\"a} sen avulla turvallisuusanalyysin omasta ty{\"o}st{\"a}{\"a}n. Tutkimuksessa kehitettiin turvallisuusanalyysiin perustuva menettelytapa, jolla pystyt{\"a}{\"a}n l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n mahdollisimman monimuotoisia tutkimus- ja testaustoimintaan liittyvi{\"a} vaaroja. Se muodostuu kolmen sovelletun turvallisuusanalyysimenetelm{\"a}n per{\"a}tt{\"a}isest{\"a} k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Menetelm{\"a}t ovat ty{\"o}n turvallisuusanalyysi, toimintovirheanalyysi ja poikkeamatarkastelu. Ty{\"o}n turvallisuusanalyysill{\"a} l{\"o}ydet{\"a}{\"a}n ty{\"o}h{\"o}n liittyv{\"a}t v{\"a}litt{\"o}m{\"a}t tapaturmavaarat ja ty{\"o}hygieeniset haittatekij{\"a}t. Toimintovirheanalyysill{\"a} tunnistetaan mahdolliset ihmisen virhetoiminnot ja niist{\"a} aiheutuvat vaarat. Poikkeamatarkastelulla l{\"o}ydet{\"a}{\"a}n laitteiston tai prosessin vioista ja h{\"a}iri{\"o}ist{\"a} aiheutuvat vaarat.",
keywords = "laboratories, testing, occupational safety, safety analysis, risk analysis",
author = "Jouko Virtanen and Arja Toola",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3425-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "609",
address = "Finland",

}

Virtanen, J & Toola, A 1989, Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 609, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi. / Virtanen, Jouko; Toola, Arja.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 609).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi

AU - Virtanen, Jouko

AU - Toola, Arja

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menettelytapa tutkimus- ja testauslaitosten turvallisuuden analysoimiseksi. Menettelytavalla etsitään järjestelmällisesti tutkimus- ja testaustyöhön liittyviä vakavia onnettomuus- ja tapaturmavaaroja sekä työhygieenisiä haittoja. Sen avulla voidaan myös kehittää tarkoituksenmukaisimmat parannusvaihtoehdot niiden poistamiseksi tai niistä aiheutuvien seurausten vähentämiseksi. Tavoitteena oli kehittää menettelytavasta sellainen, että henkilöt, joilla ei ole aiempaa kokemusta turvallisuusanalyyseistä, voivat tehdä sen avulla turvallisuusanalyysin omasta työstään. Tutkimuksessa kehitettiin turvallisuusanalyysiin perustuva menettelytapa, jolla pystytään löytämään mahdollisimman monimuotoisia tutkimus- ja testaustoimintaan liittyviä vaaroja. Se muodostuu kolmen sovelletun turvallisuusanalyysimenetelmän perättäisestä käytöstä. Menetelmät ovat työn turvallisuusanalyysi, toimintovirheanalyysi ja poikkeamatarkastelu. Työn turvallisuusanalyysillä löydetään työhön liittyvät välittömät tapaturmavaarat ja työhygieeniset haittatekijät. Toimintovirheanalyysillä tunnistetaan mahdolliset ihmisen virhetoiminnot ja niistä aiheutuvat vaarat. Poikkeamatarkastelulla löydetään laitteiston tai prosessin vioista ja häiriöistä aiheutuvat vaarat.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menettelytapa tutkimus- ja testauslaitosten turvallisuuden analysoimiseksi. Menettelytavalla etsitään järjestelmällisesti tutkimus- ja testaustyöhön liittyviä vakavia onnettomuus- ja tapaturmavaaroja sekä työhygieenisiä haittoja. Sen avulla voidaan myös kehittää tarkoituksenmukaisimmat parannusvaihtoehdot niiden poistamiseksi tai niistä aiheutuvien seurausten vähentämiseksi. Tavoitteena oli kehittää menettelytavasta sellainen, että henkilöt, joilla ei ole aiempaa kokemusta turvallisuusanalyyseistä, voivat tehdä sen avulla turvallisuusanalyysin omasta työstään. Tutkimuksessa kehitettiin turvallisuusanalyysiin perustuva menettelytapa, jolla pystytään löytämään mahdollisimman monimuotoisia tutkimus- ja testaustoimintaan liittyviä vaaroja. Se muodostuu kolmen sovelletun turvallisuusanalyysimenetelmän perättäisestä käytöstä. Menetelmät ovat työn turvallisuusanalyysi, toimintovirheanalyysi ja poikkeamatarkastelu. Työn turvallisuusanalyysillä löydetään työhön liittyvät välittömät tapaturmavaarat ja työhygieeniset haittatekijät. Toimintovirheanalyysillä tunnistetaan mahdolliset ihmisen virhetoiminnot ja niistä aiheutuvat vaarat. Poikkeamatarkastelulla löydetään laitteiston tai prosessin vioista ja häiriöistä aiheutuvat vaarat.

KW - laboratories

KW - testing

KW - occupational safety

KW - safety analysis

KW - risk analysis

M3 - Report

SN - 951-38-3425-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Virtanen J, Toola A. Tutkimus- ja testaustyön turvallisuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 609).